Kindle

• Креатор на темата Креатор на темата Srcee
  • Време на започнување Време на започнување
Da, imam videno na pazar3 ama isto preku naracka e, on da go kupi od amerika pa da ti go donesat :)
A slucajno nekoj da ne znae Kobo Aura HD ili pak Kobo glo? Iskuskva, sporedba so paperwhite, dali ima vo mkd da se kupi itn.
Си го поргрешил форумот, тука ретко кој воопшто има ебук ридер а тие што имаат се во главно со киндлови и понекој Сони ридер... За поегзотични брендови како Кобо, ќе се зачудам ако има таков во Македонија.

Кобо би требало да е пристоен читач, ако е уште како што беше кога истражував за читачите пред некои 3 години.
Прашај си најубаво на http://www.mobileread.com форумот.
--- надополнето: 21 август 2013 во 16:18 ---
Da, imam videno na pazar3 ama isto preku naracka e, on da go kupi od amerika pa da ti go donesat :)
A slucajno nekoj da ne znae Kobo Aura HD ili pak Kobo glo? Iskuskva, sporedba so paperwhite, dali ima vo mkd da se kupi itn.

Си го поргрешил форумот, тука ретко кој воопшто има ебук ридер а тие што имаат се во главно со киндлови и понекој Сони ридер... За поегзотични брендови како Кобо, ќе се зачудам ако има таков во Македонија.

Кобо би требало да е пристоен читач, ако е уште како што беше кога истражував за читачите пред некои 3 години.
Прашај си најубаво на http://www.mobileread.com форумот.

Лично мое мислење, со задршка дека, не знам ама баш ништо за тие конкретни модели на Кобо, е дека Киндл е подобар избор. Амазон оди со дампинг цени на читачите, пошто правите пари ги прави со продавање книги преку истите тие читачи. За парите многу повеќе добиваш со Киндл.

Да ве прашам за совет/мислење :D Сакам да нарачам Kindle Paperwhite преку Невада / futureshop.mk, мое ќе биде само да платам тие да ги бркаат другите работи, пошто не знам како иде со царини даноци и глупости и не сакам да се замарам. Се исплаќа да се плати нешто плус а да не замарам за евентуални проблеми што може да излезат при нарачка?
Друго, гледам дека новите генерации на читачи им излагаат годишно и тоа секогаш периодот септември - октомври, а и некаде прочитав дека можно е Амазон да претстават набрзо нов модел (што пак може да е шпекулација). Искрено не знам што да правам :D Има некој директно индиректно искуство со Kindle Paperwhite дали лично, од пријатели познаници, пофалби/критики?

Од амазон ако го нарачаш, ќе те чини 160 долари, односно околу 7600 денари (220 долари моделот со 3g). Во Невада е 8290. Јас би го земал во Невада, затоа што за 700 денари повеќе не вреди да се маткаш со царини, шпедиции и останати работи, настрана што може за сето тоа да платиш и повеќе од тие 700 денари. Прочитај наназад низ темава за искуството на тие што порачале.

Uploaded with ImageShack.us

Prodavam:
E-Book Reader 8GB

Cena 6000 denari

podrzuva:
video:WMV,RM,AVI,RMVB,3GP,FLV,MP4,DAT,VOB,MPG,MPEG,MKV,MOV
Image :JPEG,BMP,GIF
Music :MP3,WMA,FLAC,AAC,WAV,OGG
Languages:Support Multi-languages: English,Russian Deutsch,Italiano,
Portugues,Hollands,Francais Spanish,Jezyk,Polski,Pyccknn,
Turkce,Cistina,Dansk,Janpanese,Svensks,korean,Chinese etc.

Има ли начин да се види дали е Kindle-от фалш, неоригинален и дали можно е да стигне без USB-кабелче? Не дека е проблем тоа што нема кабелче, но прочитав на претходните страници на темава дека стигнува задолжително во пакет со него.

И зошто не може од одредени места кај што нема или има послаб wireless да се приклучи на интернет? Инаку станува збор за Kindle Paperwhite 3G.

Има ли начин да се види дали е Kindle-от фалш, неоригинален и дали можно е да стигне без USB-кабелче? Не дека е проблем тоа што нема кабелче, но прочитав на претходните страници на темава дека стигнува задолжително во пакет со него.
Не сум слушнал за кинески клонови, не верувам ни дека им се исплати со оглед на тоа што Амазон оди со прилично ниски цени на самите читачи (за потоа да заработува од продажба на книги). USB-кабел би морало да има во било која варијанта.
Од каде го купи Kindle-от?

Поврзувањето преку вај-фај е зависно од многу работи, но проблемите се можни и заради неисправност на вај-фај сегментот во Kindle-от. Пробај со друг уред, лаптоп на пример, и спореди ја јачината на сигналот.
Пошто твојот модел е 3G значи можеш и преку мрежите на мобилната телефонија да се поврзуваш за интернет. Но за тоа мислам дека ти треба SIM картичка од наш оператор. Во САД (ако не се лажам) Амазон има бесплатен интернет преку нивни мобилни оператори, за тука кај нас не знам но искрено не верувам дека е исто.
Пиши им на Амазон и прашај си...

Не сум слушнал за кинески клонови, не верувам ни дека им се исплати со оглед на тоа што Амазон оди со прилично ниски цени на самите читачи (за потоа да заработува од продажба на книги). USB-кабел би морало да има во било која варијанта.
Од каде го купи Kindle-от?

Поврзувањето преку вај-фај е зависно од многу работи, но проблемите се можни и заради неисправност на вај-фај сегментот во Kindle-от. Пробај со друг уред, лаптоп на пример, и спореди ја јачината на сигналот.
Пошто твојот модел е 3G значи можеш и преку мрежите на мобилната телефонија да се поврзуваш за интернет. Но за тоа мислам дека ти треба SIM картичка од наш оператор. Во САД (ако не се лажам) Амазон има бесплатен интернет преку нивни мобилни оператори, за тука кај нас не знам но искрено не верувам дека е исто.
Пиши им на Амазон и прашај си...

Kindle-от ми е донесен од САД, притоа потенцирав од Амазон да се порача, а не од e-bay, по логиката подобро да се порача од тој што ги произведува, а не од некој препродавач.
Донесен ми беше во футрола со оправдување дека немало ништо во кутијата, ни USB-кабелче, ни некакво упатство за користење, гаранција и слично, што уште повеќе почнав да се сомневам дали е воопшто земен од Амазон.

Kindle-от ми е донесен од САД, притоа потенцирав од Амазон да се порача, а не од e-bay, по логиката подобро да се порача од тој што ги произведува, а не од некој препродавач.
Донесен ми беше во футрола со оправдување дека немало ништо во кутијата, ни USB-кабелче, ни некакво упатство за користење, гаранција и слично, што уште повеќе почнав да се сомневам дали е воопшто земен од Амазон.
Упатството е во самиот читач, кабле имало 99.9999% со минимална можност во фабриката да не го спакувале во кутијата... многу поверојатно е дека тие што ти го донеле, го затуриле некаде кабелот.
Со тој кабел, освен за поврзување си РС, ја полниш и батеријата на читачот... со други зборови, не можеш да го користиш уредот без тој кабел. Кога ќе се испразни батеријата како ќе ја наполниш? Претпоставувам уште ниеднаш не е испразнета батеријата:

За среќа таков вид на кабли се користат и за одредени други намени па би требало да ги има по продавниците за компјутерски делови. Исто како што има и полначи за мобилни телефони со ист приклучок кои даваат напон каков што го бараат спецификациите. Тоа ти е тоа, ќе имаш додатни давачки

Упатството е во самиот читач, кабле имало 99.9999% со минимална можност во фабриката да не го спакувале во кутијата... многу поверојатно е дека тие што ти го донеле, го затуриле некаде кабелот.
Со тој кабел, освен за поврзување си РС, ја полниш и батеријата на читачот... со други зборови, не можеш да го користиш уредот без тој кабел. Кога ќе се испразни батеријата како ќе ја наполниш? Претпоставувам уште ниеднаш не е испразнета батеријата:

За среќа таков вид на кабли се користат и за одредени други намени па би требало да ги има по продавниците за компјутерски делови. Исто како што има и полначи за мобилни телефони со ист приклучок кои даваат напон каков што го бараат спецификациите. Тоа ти е тоа, ќе имаш додатни давачки

Полнењето не е никаков проблем, уште вчера го наполнив со кабелот и полначот од мобилниот.
Прво поверував дека немало кабелче со Kindle-oт, но кога прочитав подоцна овде дека задолжително во кутијата го има, ми стана малку сомнителна работата.

Лесно се корегира ваквата изместеност на текстот?
http://i.imgur.com/cmjA5.jpg

Па не баш лесно, некогаш Calibre успева да ги препознае краевите на редовите, некогаш не успева па колку и да си играш со сетирањата на конверзијата во MOBI формат (каков што треба за Киндл). Вреди да се обидеш, ама очекувај дека е сосема можно да не поправиш ништо, или да испадне цел текст да биде во еден долг ред. Ова посебно важи ако изворниот формат е PDF или сличен „фиксен„ формат (office word и слично).
Обидувај се да ги наоѓаш книгите во MOBI или друг ebook формат како EPUB, LIT итн, од ебук формат лесно и коректно се конвертира во MOBI формат.

Полнењето не е никаков проблем, уште вчера го наполнив со кабелот и полначот од мобилниот.
Прво поверував дека немало кабелче со Kindle-oт, но кога прочитав подоцна овде дека задолжително во кутијата го има, ми стана малку сомнителна работата.

Мора да има кабле. Ако била отворена кутијата ти го собрале. Ако уопште е нов киндлот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom