Како што ти напишаа еден пост погоре, од тие два модели, Paperwhite ти е изборот за читање кникиги.
Јас и дополнително би нагласил дека Киндл или било кој друг читач, чиј екран не е е-инк екран туку LCD во боја... тоа не е прав читач за книги. Тогаш тоа е таблет и како таков има неспоредливо полоши карактеристики конкретно за најважната намена на читачите: читење на книги.
Има во темава подетално напишано, ама генерално предностите на читачите со е-инк екрани (наспроти таблетите со LCD екрани) се следниве:
- текстот е почитлив
- одлично се чита на сонце или во светли услови каде LCD таблетите или лаптопите се скоро нечитливи заради рефлексија и слично
- батеријата трае од две недели од месец или повеќе (во зависност од тоа колку се користи читачот), што е неспоредливо повеќе и од најштедливиот LCD таблет каде траењето на батериите се мери во саати (а и таа бројка најчесто е едноцифрена). Мене најкраток рок на рошење на батериите ми е 10-тина дена, но тоа е кога сум на одмор и буквално по цели денови читам.
- заради тоа што екранот нема заднинско светло, не ги замараат очите
Недостатоци на читачите со е-инк екрани се тоа што се црно бели, имаат споро освежување на слика (па затоа не може да се гледа филмови на нив), за читање бараат светлина како и вистинска книга.
Ако набројаните недостатоци ти сметаат, тогаш ти и не сакаш читач за книги, туку таблет.