Kindle

• Креатор на темата Креатор на темата Srcee
  • Време на започнување Време на започнување
Добар ли е овој модел?
Има ли некои кракови, џеилбрејкови, такви чуда за киндле?

Ова е обичен таблет, не е ebook reader, да нема забуни.
Мислам дека е со custom Android на него. Не се исплати да го зимаш, да беше американец па да имаш некој ќар од амазон услугите. Ако сакаш таблет, за сега најдобра варијанта ти е Google Nexus 7v2, за околу 15 000.

Ова е обичен таблет, не е ebook reader, да нема забуни.
Мислам дека е со custom Android на него. Не се исплати да го зимаш, да беше американец па да имаш некој ќар од амазон услугите. Ако сакаш таблет, за сега најдобра варијанта ти е Google Nexus 7v2, за околу 15 000.

Не сакам таблет, сакам вакво нешто, комбинација од ebook reader и таблетче. И како тоа, не е ebook reader? Не може да се ставаат книги или да се купуваат преку амазон?

Не сакам таблет, сакам вакво нешто, комбинација од ebook reader и таблетче. И како тоа, не е ebook reader? Не може да се ставаат книги или да се купуваат преку амазон?

Разликата е во екранот, овој ти што го пиша е со обичен ЛЦД екран, можеш да ставаш и да читаш книги на него, ама ќе си ги изгориш очите. Киндливе ние што ги имаме тука се со e-ink екран, кога го гледаш ист е како хартија и многу малку троши струја. Но заради спориот рифреш на сликата неможе да се користи за било што друго. Тоа ти што го сакаш таблет со е-инк екран, за сега не постои.

Разликата е во екранот, овој ти што го пиша е со обичен ЛЦД екран, можеш да ставаш и да читаш книги на него, ама ќе си ги изгориш очите. Киндливе ние што ги имаме тука се со e-ink екран, кога го гледаш ист е како хартија и многу малку троши струја. Но заради спориот рифреш на сликата неможе да се користи за било што друго. Тоа ти што го сакаш таблет со е-инк екран, за сега не постои.

Знам што е e-ink и не сакам такво :)

Само сум немал никакво искуство претходно со Kindle општо. Ме интересира, дали пример може да се купат истите книги што може да се земат преку тие постарите Kindle што се со e-ink? Ова ќе е претежно за читање, ама ќе се користи и меил, јутуб, музика и фејсбук.

Знам што е e-ink и не сакам такво :)

Само сум немал никакво искуство претходно со Kindle општо. Ме интересира, дали пример може да се купат истите книги што може да се земат преку тие постарите Kindle што се со e-ink? Ова ќе е претежно за читање, ама ќе се користи и меил, јутуб, музика и фејсбук.

Во тој случај земи си го Nexus-от, имаш kindle аппликација за Андроид од Амазон(истата како и на нивните уреди), и книгите што си ги купил можеш да ги читаш на него. Со kindle аппликација можеш да читаш на скоро било кој уред, за скоро секоја платформа имаат апликација издадено, ама сепак за читање книги e-ink e unbeatable.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.amazon.kindle&hl=en

Во тој случај земи си го Nexus-от, имаш kindle аппликација за Андроид од Амазон(истата како и на нивните уреди), и книгите што си ги купил можеш да ги читаш на него. Со kindle аппликација можеш да читаш на скоро било кој уред, за скоро секоја платформа имаат апликација издадено, ама сепак за читање книги e-ink e unbeatable.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.amazon.kindle&hl=en

Главната финта е што, ова можам да го имам за 4500 :)

Ако веќе земам таблет, или нексусот или iPad 3-4 :)

Главната финта е што, ова можам да го имам за 4500 :)
Ако веќе земам таблет, или нексусот или iPad 3-4 :)

Ах, 4500 денари веќе прават разлика:D.
Незнам што да ти кажам, ако не очекуваш многу од него се исплати за 4500. Ако ти е во главно за сурфање и гледање по некој филм е добар за парите. Гледај само колку батерија држи, моделов е од 2011 година.
http://www.gsmarena.com/amazon_kindle_fire-4524.php

Добар ли е овој модел?

Има ли некои кракови, џеилбрејкови, такви чуда за киндле?
Нeмам искуство со таблетите на Киндл, освен што можам да пренесам дека сум слушнал дека перформансите се слични со последните модели на ASUS MeMO Pad HD 7 koи ги имаш и тука(во СЕТ), не се многу скапи и си имаат гаранција (за разлика од киндлот од САД).

Она што можам од искуство да го кажам е следново, ако ова ти треба за читање книги, ти препорачувам ебук ридер а не таблет... имаме тука пишувано многу за разликите ама во основа се сведуваат на следното: е-инк екранот е многу поздрава опција за очите, батеријата трае неспоредливо повеќе (од 2 недели па до месец дена и повеќе), итн... Претпоставувам ова веќе го знаеш ама не е греда да се спомне.

Инаку мене многу ме интересира Free in App Purchases Android ама немам на располагање Андроид уред, баш би ме интересирале искуства ако некој пробал вакво нешто.
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 15:15 ---
Уф, вие веќе сте го разврзале муабетот... у секој случај, нема да едитирам сеа... ;)

Ја уште незнам како да го користиам ова calibre програмчево.

Де бре, внеси книги колку сакаш, селектирај ги, десен клик -> Конверт. Ти се отвора прозорче. Лево ти го пишува тековниот формат, десно форматот кој сакаш да го имаш. И после кликаш ОК.

• Ми се допаѓа
Reactions: ob1
Ако може еден совет од поискусни, ме интересира Kindle DX,Free 3G,9.7" E Ink Display,3G Works Globally.
Дали некој од вас го има купено? Поконкретно ме интересира за сурфање на интернет, дали на пример можеш да се уклучиш на фејсбук (значи не за игри, конкретно за пораки и чат) или пак препорака на некој сличен?

Ако може еден совет од поискусни, ме интересира Kindle DX,Free 3G,9.7" E Ink Display,3G Works Globally.
Дали некој од вас го има купено? Поконкретно ме интересира за сурфање на интернет, дали на пример можеш да се уклучиш на фејсбук (значи не за игри, конкретно за пораки и чат) или пак препорака на некој сличен?

Батали тоа, екранот има толкy спор рифреш рејт, што е кошмар да сурфаш на него, само за итни ситуации или да провериш маил. Плус ако мислиш да го корситиш бесплатниот нет за сурфање ќе имаш 50мб лимит, или екстра трошоци ако земеш амеркански модел кај нас.

Батали тоа, екранот има толкy спор рифреш рејт, што е кошмар да сурфаш на него, само за итни ситуации или да провериш маил. Плус ако мислиш да го корситиш бесплатниот нет за сурфање ќе имаш 50мб лимит, или екстра трошоци ако земеш амеркански модел кај нас.

Всушност за во Америка ми треба, директно од амазон ќе го купам. Да не имаш некоја препорака значи за меил и фејсбук ми треба, најмногу колку за коминикација ми треба?

Всушност за во Америка ми треба, директно од амазон ќе го купам. Да не имаш некоја препорака значи за меил и фејсбук ми треба, најмногу колку за коминикација ми треба?

Верувај ниеден од киндл верзиите со еинк екран не ги бива за ништо повеќе од читање книги, и во итни случаи да прочиташ меил. Јас на мојов кога го земав (kindle 4 NT) го тестирав на нет, на facebook толку пати правеше рифреш, што може епилептичен напад да добиеш.
За тоа ти што сакаш, или телефон или таблет некој. Ако сакаш прекорака за ефтин телефон за сурфање и фб земи Лумиа 520, јас го имам телефонов и е милина за тоа што го бараш, меил и фб не се воопшто проблем. Ако си во америка, сега за нова година треба да го има за ефтини пари, скоро имаше понуда на амазон за 60 долара да се земе телефонот.

Кратно кажано, не.
Вградениот бровсер не е надграден од почетокот (пред многу години), а дури и тој уште од тогаш го декларираа како „експериментален„. Како што кажа Фиц, екранот не е смислен ни за сурфање а уште помалку за комуникација (а тастатурата е само за кратки работи, никако за допишување).
Едноставно читачите се лимитирани (по дизајн на хардверот) за читање, и таа задача ја прават одлично. За интернет планирај нешто како телефон или таблет, сега има за мали пари супер уреди за било која намена.

Би бил некој заинтересиран за Kindle 5та генерација, нов неотпакуван, за 4500 денари?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom