Kindle

• Креатор на темата Креатор на темата Srcee
  • Време на започнување Време на започнување
Пред се' сакам читач за книги, не таблет...
Ова цитираново е најважно, и краткиот заклучок е дека ти треба читач со е-инк црно-бел екран.
На жалост сегашните генерации на е-инк екрани не нудат боја и репродукција на филмови, но за текст се супериорни.

Секој друг муабет за хардверот панатаму бара малку да прочиташ и да научиш технички податоци за начините на работа на читачите со е-инк екрани и таблетите со LCD екрани.
Од тој аспект, момциве веќе напишаа доста такви информации а ги има и на многу сајтови на нетот.

Од аспект на краен корисник, читател и љубител на книги, нема потреба од интимно познавање на хардверот. Едноставно земи си читач со е-инк и уживај во книгите. :)
Амазон Киндл прави добри читачи, и цената е таман. Всушност за тоа што го нудат се убедливо најевтини. Тоа е затоа што Амазон идат со дампинг цени на самите читачи, правите пари ги прават потоа на продажбата на електронски книги.

Paperwhite e OK читач и позадинското светло е згодно за навечер, но за 80$ не е лош ни предходниот модел.
Посебно што осветлувањето од добра лампа е секако подобро од осветлувањето на читачот. Осветлувањето на читачот е предност само за во автобус и слични локации/ситуации (не дека и тогаш нема да завршат работа џебни лампи, или за на глава). Ако често се возиш во автобус/воз навечер, тогаш разликата од 40$ вреди.

Пред се' сакам читач за книги, не таблет, затоа и сум заинтересирана за киндл.

Претпоставував дека Fire HD е идентичен со Paperwhite само што дополнително екранот е во боја (но, со иста добра секаква читливост и на дневна светлина и кога не е толку светло) и можат да се гледаат филмови и слуша музика. Последново не ми е нешто многу битно, но за 40 долари плус, се подзамислив дали вреди.
Исто тоа со времетраењето на батеријата од 8 недела ми е ептен битно.

Фала за споредбата помеѓу екраните. :)

Јас во блиска иднина ќе го имам истиот проблем. Имам Kindle од тој обичниот и сум премногу задоволна, душата му ја извадив, ама веќе батеријата почнува да се празни на секоја недела. Е сега мене не ми е проблем јас да ја полнам батеријата нонстоп, ама кога ќе одам на одмор не можам да носам компјутер со мене.

Кога би бирала што да купам, би зела пак ист каков што имам. Читав по интернет и сите велат - ако ти е за читање, земи Paperwhite. Со Fire не можеш на плажа да читаш + батеријата сигурно нема да држи толку како на обичниот.
--- надополнето: 16 август 2013 во 19:51 ---
Осветлувањето на читачот е предност само за во автобус и слични локации/ситуации (не дека и тогаш нема да завршат работа џебни лампи, или за на глава). Ако често се возиш во автобус/воз навечер, тогаш разликата од 40$ вреди.

Па јас секој ден се возам во автобус накај 17-18 часот, кога во зима е веќе темно. Ама не би купила ради тоа Fire, бидејќи за тие 3 месеци имам Андроид и Moon Reader. Не вреди да се откажам од долготрајна батерија и читање на плажа по цел ден раат само за тоа.

Па јас секој ден се возам во автобус накај 17-18 часот, кога во зима е веќе темно. Ама не би купила ради тоа Fire, бидејќи за тие 3 месеци имам Андроид и Moon Reader. Не вреди да се откажам од долготрајна батерија и читање на плажа по цел ден раат само за тоа.

Новиот Paperwhite го среди и проблемот со осветлувањето, релативно рамномерно е и не троши многу, и ако не ти треба можеш да го изгасиш осветлувањето. И ми се свиѓа што има поголема резолуција, за читање манга и стрипови ќе биде подобар.

Јас се мислам да го сменам мојот Kindle со Paperwhite. Ах, приоритети, приоритети.

И ми се свиѓа што има поголема резолуција, за читање манга и стрипови ќе биде подобар.
За стриповите главен проблем останува малиот екран и немањето автоматизиран софтвер кој сите одделни слики, ќе ги направи како страници. Тоа би го решило проблемот со зумот.
Јас ова рачно го правев за пар стрипови и можам да кажам дека има премногу работа за да се прави рачно. Ме чуди како никој нема направено вакво софтверче или како продавачите на стрипови не прават вакви ебук ридер френдли верзии.
--- надополнето: 16 август 2013 во 21:33 ---
Не разбра, го споредував Paperwhite со предходната генерација, 3ката. Во однос на него, главна предност на Paperwhite е осветлувањето, и резолуцијата донекаде, но како што кажаа тоа само за стрипови ќе прави некоја минорна разлика.

Fire никако за читање, тоа е таблет наспроти сите фенси имиња...

За стариов Киндл можеш да си купиш исправувач и да го полниш директно од штекер. Мене на одмор и кога беше нова батеријата, морав да ја полнам барем еднаш... :)
Оваков ти треба, и не се секирај за приклучокот -адаптер за 220v од битпазар е 100денари.
http://www.amazon.com/Amazon-Replacement-Adapter-Generation-shipment/dp/B001NIZB5M
71wyuz8xxJL._SL1500_.jpg
Треба да се провери и кој е излезниот напон на исправувачот, може и некоја пазарска варијанта си преправен кабел да се направи. Не дека овој од Амазон е претерано сакап, поштарината и се потоа е тоа што ќе направи голема разлика.​

Јас досега не сум имал многу проблем со читање манга, на квалитетни фан-скенови, кога го користат стандардниот wildwords фонт, проблем се јавува кога користат некој потенок фонт со помала големина, тогаш стане пикселизиран и тешко се чита, посебно aside текстови. Ова би требало да се реши со поголема резолуција.
--- надополнето: 16 август 2013 во 21:39 ---
За стариов Киндл можеш да си купиш исправувач и да го полниш директно од штекер. Мене на одмор и кога беше нова батеријата, морав да ја полнам барем еднаш... :)
Оваков ти треба, и не се секирај за приклучокот -адаптер за 220v од битпазар е 100денари.
http://www.amazon.com/Amazon-Replacement-Adapter-Generation-shipment/dp/B001NIZB5M
Треба да се провери и кој е излезниот напон на исправувачот, може и некоја пазарска варијанта си преправен кабел да се направи. Не дека овој од Амазон е претерано сакап, поштарината и се потоа е тоа што ќе направи голема разлика.

Нема потреба од плаќање 20-30долара плус испорака за ваков адаптер. Kindle-от се пуни на стандард USB напон, како и секој нов телефон, ако телефонот ти се полни на microUSB можеш тој да го користиш.
Јас користам таков полнач од Samsung телефон, кога сакам да читам во кревет а е при крај батеријата.

USB има строго дефинирани стандарди, така да нема проблем со напони.

Така нешто, официјалниот спец е: Output 4.9 Volts, 0.85 Amps... aма било што на 5 волти со 500-850mA ќе работи. Се разбира со соодветен мини УСБ приклучок.

Така нешто, официјалниот спец е: Output 4.9 Volts, 0.85 Amps... aма било што на 5 волти со 500-850mA ќе работи. Се разбира со соодветен мини УСБ приклучок.

Мала исправка, микро УСБ ^ ^

За стариов Киндл можеш да си купиш исправувач и да го полниш директно од штекер.

А кај можам ваков да си купам во Мк? Од Амазон не можам, немам картичка за купување преки интернет :(

А кај можам ваков да си купам во Мк? Од Амазон не можам, немам картичка за купување преки интернет :(

Како што реков, немора да го нарачуваш, оди до првата мобилара и земи полнач за телефон, било кој полнач за смартфон со микроУСБ приклучок ќе ти заврши работа. Или ако веќе имаш таков полнач можеш тој да го користиш. Не се замарај за напони, ако има било кој УСБ приклучок мора да има напон стандардизиран од УСБ, 5 волти.

Дап, како што кажа ficdogg може и полнач од мобилен. Само да биде 5V и да има ист приклучок како USB влезот од Киндлот. Така да земи си го каблето од киндлот со тебе (за споредба) и прошетај по мобилариве, само немој некој полнач за Ајпл тие се зијан. :)
Не ми текна веднаш за мобилните, јас го имам оригинал полначот.

Eiii aj ako moze da mi pomogne nekoj.
Kupiv Kindle i sakam nekoj da mi objasni koga ke go pustam sto treba da pravam, kako da stavam knigi, kako da gi organiziram i takvi raboti. Znaci prvite nekolku raboti sto treba da gi napravam na pocetok na Kindleto. Zasto prv pat drzam vakov reader vo raka i se gubam. Inace go imam kupeno toj od 69$ od Amazon sto e.

Dali nekoj znae nekoja druga prodavnica osven nevada sto go prodava vo Skopje, go nemaat na lager a za edna nedela zaminuvam pa ne mozam da cekam da go naracam preku niv ili amazon :)

Dali nekoj znae nekoja druga prodavnica osven nevada sto go prodava vo Skopje, go nemaat na lager a za edna nedela zaminuvam pa ne mozam da cekam da go naracam preku niv ili amazon :)
Од Амазон тешко ќе го добиеш за недела дена, дури и со најскапите ФЕДЕКС/УПС поштарини. Додади и царински заебанции...

Eiii aj ako moze da mi pomogne nekoj.
Kupiv Kindle i sakam nekoj da mi objasni koga ke go pustam sto treba da pravam, kako da stavam knigi, kako da gi organiziram i takvi raboti. Znaci prvite nekolku raboti sto treba da gi napravam na pocetok na Kindleto. Zasto prv pat drzam vakov reader vo raka i se gubam. Inace go imam kupeno toj od 69$ od Amazon sto e.

Прво едно предупредување, ќе треба да малку да прочиташ за да биде се како што сакаш. Следат неколку кратки совети и показанија.

„kako da stavam knigi„
Од линковите доле ќе го симнеш Калибар софтверот. Од другите линкови ќе прочиташ или ќе видиш видеа како што се прави.
http://calibre-ebook.com/
http://calibre-ebook.com/download
http://manual.calibre-ebook.com/
http://calibre-ebook.com/help
http://calibre-ebook.com/demo

Последниот линк се видеата, погледај го демото и туториалите.
Организацијата на книгите се прави преку плагин, внатре од софтверот. Се вика Kindle Collections или така нешто.

Најносвните функции се: увезуваш книга во Калибар со влечење на книгата врз програмот, потоа десен клик и Send to Main Memory (претходно Киндлот треба да ти е вклучен и препознаен од Калибар)
Толку од мене (буквално, пошто идам на одмор) и со среќа да си го користиш читачот.

Ако те мрзи да го научиш Калибар софтверот, секогаш можеш да купиш оригинал книги од Амазон!! ;)

Продавница тешко, евентуално на оглас да го најдеш. Скоро се вртеше еден оглас, каде продаваа нови киндл уреди.

Продавница тешко, евентуално на оглас да го најдеш. Скоро се вртеше еден оглас, каде продаваа нови киндл уреди.

Da, imam videno na pazar3 ama isto preku naracka e, on da go kupi od amerika pa da ti go donesat :)
A slucajno nekoj da ne znae Kobo Aura HD ili pak Kobo glo? Iskuskva, sporedba so paperwhite, dali ima vo mkd da se kupi itn.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom