За да заврши една серија како Хаус реално, требаше да стане контрадикторна на самата себе.
Како прво, Хаус отсекогаш бил еден нереален лик кој е над обичните смртници, затоа дијалозите кои ќе до доведеа до било какви заклучоци, можеше да ги води само сам со себе. Впрочем, така и беше, со својата потсвест се караше се додека не дојде до логичното решение.
Е сега, мора да сфатиме дека овој исход беше 8 години in the making, односно фактот дека Хаус кога-тогаш мора да стане човек, со емоции и глупи чуства/мисли како и сите нас. За тоа конечно да се случи, требаше да умре Вилсон....што мора да признаете, навистина е реално во контекстот на серијата. Дали Хаус после тоа ќе се врати со бившата жена и ќе има деца - останува на нас.
Ова беше веќе очекувано и единствениот начин за да се збогуваме од ликот на Хаус, бидејќи додека тој е доктор, ќе биде и мизерен. Затоа, мораше да прекине да биде доктор, а најдобриот начин освен убивањето беше фејк смртта.
Мене ми сметаше форматот на епизодава, преку курац веќе со flashbacks и слично, ептен беше предвидливо дека НЕМА да умре на крај. Кога низ цели епизоди наназад се збори за смрт, смрт, смрт, нормално дека на крај треба "mindfuck" да се случи некаков, пошто ако умре ебати епизодата.
Затоа, не предизвика некои ептен емоционални моменти кај мене како што сценаристите тоа го замислија.
Единствено што ме допре, ненадејно, беше кога ја видов Камерон со новиот маж и детето...и сфатив дека нема да бидат со Чејс. Не знам зашто точно толку ме погоди ова, ваљда зашто од Камерон овој ќе отиде на кинескињава.
Тоа е тоа, епизодава беше само филер за крајот кој сите знаевме дека мора да биде во ваков стил. Не е ова серија како LOST или Prison Break, па да чекаме крајот да ја краси.
И за крај, замислете си како Хаус и Вилсон го гледаат Dead Poet's Society.