Psyside
Nocturnal
- Член од
- 30 јануари 2009
- Мислења
- 18.743
- Поени од реакции
- 18.492
Не, ама очекував нешто не толку проѕирно да смислат.Не знам ти што очекуваше?
Требаше да умре Хаус, па да биде добар крај?
Не, ама очекував нешто не толку проѕирно да смислат.Не знам ти што очекуваше?
Требаше да умре Хаус, па да биде добар крај?
...People are idiots.Мислам дека некои цитати вечно ќе ми останат во памет:
"Everybody Lies",
"It's never lupus",
"Like the philosopher Jagger once said, 'You can't always get what you want ",
"If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic",
"Humanity is overrated",
"Reality is almost always wrong." итн итн
Луѓето несакаат да сватат некои работи, тоа е во подсвеста, и искрено несакав да се натегам на темава дали на смрта не треба да се гледа како негативност во една серија и зошто, или пак да им го расипам задоволоството на членовите кои беа среќни со крајот на серијата па затоа негативно одговорив кога бев запрашан дали сакам Хаус да умре на крајот, иако тоа не го мислев, несакав да искочам "негативец - хејтер" во еден емотивен момент за фановите.Spoiler Alert!
Неможам да се помирам со крајов. Едноставно неможам.
Ова е добар крај за било кој друг тип на серија, но за Хаус... Никако!
Ништо од финалнава епизода не се вклопи во она што очекував дека ќе биде крај уште некаде од 4-тата или 5-тата сезона. Знам дека ниту една серија неможе да заврши со крај кој ќе ги задоволи сите, но ова финале за мене беше како креаторите на серијата да останале без идеја.
Хаус со години беше серија која се обидуваше да излезе од рамките на она што е сигурен терен во Холивуд. Хаус континуирано се бавеше со темите како постоењето на Бог, смислата на животот, човечкиот егоизам, патењето, болката, смртта, рационалноста... За на крај истата да заврши со делимичен хепи енд и со еден комотно-сигурен финиш кој се обидува да ги задоволи сите.
Мојот впечаток е дека премисата на оваа серија и нејзиниот крај се во длабок расчекор.
Ако се обидам да шпекулирам, за мене смртта ќе беше најдобар крај на серијата. Дали тоа ќе беше смртта на Хаус, или пак смртта на Вилсон. И двете варијанти можеа да бидат многу поефектни, потрогателни и најпосле да откријат најмногу во емоциите на главните протагонисти на серијата.
Мислам дека трагичен крај ќе беше одлично спуштање на завесата на оваа серија, која за жал заврши во истото сивило во кое се наоѓа последниве неколку години.
Можеби е до мене, но финалето не ми предизвика никакви емоции. Поигрувањето на Хаус со својата суицидална психа е само неуспешен начин на ова финале да се даде арома како од крајот на 4-тата сезона, односно последните две епизоди од таа сезона кои беа веројатно најуспешниот сегмент од оваа серија.
8 години „уживавме“ во болката на Хаус, во неговиот его-рационален трип, во неговите саркастични досетки и во неговиот мрачен, но сепак исправен поглед на животот и човечките односи. Мислам дека и самиот Хаус би бил згрозен од ваква завршница на една медицинска драма (и покрај тоа што ужива во сапуниците). Хепи ендот се коси со се во што Хаус верува. Човекот кој низ серијата знаеше да каже: „Reality is almost always wrong“, „Humanity is overrated“ или „Everybody lies“
Штета што Хаус мораше да заврши на ваков начин, но тоа најмногу е последица на последните 2-3 сезони во кои серијата влезе во длабоки проблеми, од кои никако не успеа да се опорави. Погледнато како целина, за мене шоуто Др.Хаус ќе биде запаметено како серија која почна со спектакуларна приказна и фасцинантни карактери а заврши со бледи клишеа, бегање од континуитетот и губење на стариот сјај.
Кога би ја препорачувал серијава на некој кој никогаш не слушнал за неа би ги препорачал првите четири сезони. И толку. „Срцето на Вилсон“ е многу подобар крај на серијата од било што друго...
Би сакал да завршам со еден цитат од Хаус, кој изгледа креаторите на сценариото на финалната епизода на серијата го заборавиле:
„I take risks, sometimes patients die, but not taking risks causes more patients to die - so I guess my biggest problem is I've been cursed with the ability to do the math.”
Според мене не беше крајот хепи енд, bitter sweet беше. Заборави дека Вилсон ќе умре за 5 месеци?Не не, не е така едноставно, онаа сурова реалност е она што најмногу овозможува гледачот да се соживее со серијата и да навлезе во поентата на истата, да се наежиш и да се видиш себеси како потенцијален кандидат за недај боже сличен колапс или одреден неуспех во твојот животот, да се препознаеш во некоја од сцените - тука би го цитирал Хаус, life sucks!
Розеви слончиња и хепи енд се толку голема реткост во денешницата што колку и да сакаме да замижиме и да се тешиме подсвесно дека тоа нема да се случи, сепак кога и да е ќе мора да се соочиме со нешто кое не е баш така прекрасно и инспиративно во нашиот живот. Така да за мене, ваквото финале, беше недостојно и погрешно за еден толку познат и фасцинатен лик како Грегори Хаус. Во истиот момент кога го изнесуваа човекот од зградата која гореше, знаев дека не е Хаус, и дека ќе искочи дека е жив, така да тоа ми ги расипа додатно впечатокот за финалето.
После петта сезона серијава ја гледав веќе по навика, најмногу поради Хаус. Воопшто не се поврзав со останатите ликови кои доаѓаа и проаѓаа. Имаше многу лоши епизоди, но продолжив да ја гледам редовно токму поради финалето. Се надевав на едно спектакуларно финале, на последните мигови на Хаус и Вилсон, емоции и на ултимативното соочување на Хаус со смртта. Не на нивно заминување накај зајдисонцето.За мене Хаус заврши (неофицијално) после 4-та сезона, со што во еден разговор со Анон, му реков дека е подобро за серијата да ја прекинат, затоа што веќе немаа идеи како да продолжат, нешто ново да се смисли, се повторуваа многу работи и серијата ми стана многу линеарна....едиствено нешто што ја одржуваше во живот, ќе се согласам тука со Rocknrolla е фактот дека Хаус и Вилсон ја одржуваа серијата на колку толку едно солидно ниво, ако некој се запрашува oва беше совршеното финале кое би сакал да го видам.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 01:20 ---