FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
Џ

Џонтра Волта

Гостин
Runner (2021)
Begike

Марија и Витас се пар дечко и девојка кои живеат заедно, едно утро Марија ќе се разбуди сама и ќе сфати дека Витас кој иначе има биполарно растројство, некоја психоза со манијакално однесување, го нема и си заминал од станот.
5 секунди трае ова споро интро.
Марија го зима телефонот и искача надвор во потрага по Витас. Цело време е растрчана низ град, го бара без престан, иако низ целата потрага ќе наиде на неколку пречки сепак ништо не ја спречува од намерата да го најде Витас и да проба да го убеди да оди во болница на лечење.

1 саат и 20 минути трае, многу е брз и лесен за гледање. Има еден ваков сличен германски, Run Lola Run се вика со Бранка Потенте, и таа трча лево десно таму.

Актеркава тука си одглуми на ниво, покрај тоа што е убава и згодна. Класична источноевропска девојка, висока плава убава со прекрасни очи. Овие литванциве малце на русите се слични односно на тие народи близу Русија, а и јазикот им е некако сличен. Мада ништо не се разбира.

И филмов не е лош, не досаѓа, не замара, брзо се гледа, од аспект на режија кинематографија и слично е океј. Има и некои смешни реплики.
Се на се има пролазна оценка од мене.

6.5/10

Добродојдовме назад.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.110
66. Piligrimai / Pilgrims (2021)

1674889786274.png

Тој што сакав да го гледам од Литванија никако да се симне. А симнав уште 4 други (од кои едниот со ист наслов, од иста година, ама испадна дека е американски аматерски чкљ филм), од кои го избрав најкраткиот, и веројатно најлошиот. Ова беше тотален дебакл од филм. Се работи за двајца пријатели од детството: Паулиус и Индре (ова е девојка). Неговиот брат бил киднапиран и убиен пред 4 години во едно малечко градче во Литванија каде што живеел, па Индре, која му била девојка на брат му, го носи Паулиус во гратчето, затоа што тој не може да вози - ногата му е во лонгета. И што се случува - таму одат од куќа до куќа, разговараат со мештаните и го реконструираат убиството на брат му чекор по чекор, без никаква цел, зашто убиството имало правен епилог - убиецот е фатен и ставен зад решетки, доживотно. Но nevertheless, двајцава недефинирани одлучуваат да се понашаат ко douchebags и да ги малтретираат жителите на гратчето без никаква цел. Во една сцена
еден градежен работник и дава запалка на Индре по што си ја бара назад и оваа цела окезена од уво до уво не сака да му ја врати. Излегува Паулиус со пиштол и го брка работникот, по што Индре оди, му ја враќа запалката и му се извинува велејќи му дека не знаела дека Паулиус е вооружан. :yid:
Fuck logic!
Во друга сцена
застануваат покрај некоја ограда ноќе, реконструирајќи момент од последната вечер на брат му на Паулиус. Паулиус и кажува како брат му сакал да скокне преку оградата, бегајќи веројатно од убиецот, ама ногата му била скршена па ја закачил на оградата и окинал парче кожа која подоцна ја пронашле при вештачењето. Индре едно сто пати го прашува како никој не го видел, пак цела насмеана од уво до уво, и на крај за да види дали некој неа ќе ја види, ги покажува цицките на една кола која во тој момент поминува.
Оди па најди НЗС!
Јас не знам која му била идејата на авторот на филмов, што сакал да покаже, ама дефинитивно не успеал, што и да сакал. Во вакви филмови обично се случува нешто, патувањето носи некаков пресврт, или некоја кулминација на настани, или барем ги променува ликовите, ги прави да бидат подобри или да се носат понатаму со загубата. Тука не се случува буквално ништо! Одат во гратчето, се понашаат ко пар ретарди, малтретираат еден куп недолжни луѓе со закани дека ќе убијат баби, дека ќе попрскаат со киселина девојки и сл, за на крај да се вратат во Вилнус, и веројатно да продолжат да ги живеат своите мизерни животи со истата огорченост како пред тоа. Значи буквално ништо не се случило. Веројатно јас во рецензијава напишав повеќе meeningful нешта отколку што имаше во самиот филм. Единствено што ми беше погодено: атмосферата и камерата. Се останато: глума, режија, сценарио - ужас! Актерот што го глумеше Паулиус ај некако, така му рекле да глуми, така одглумел веројатно, ама Индре беше ужасна. Цело време насмеана ко да одат на излет за секс.
Катастрофа од филм. Мојот прв литвански, ама ако по утрото денот се познава, ич да не се мачам во иднина.
4/10

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Одбрав еден за првиот литвански крал Mindagaugas, сакам такви средновековни, ова дури и ран среден век, и го почнав. Арно ама ... првите пола саат уста не затворија ликовите само ги објаснуваа ко божем преку конверзација, историските моменти на периодот. А никакво дејство немаше, па го исклучив, не го догледав. Ако го догледам, ќе пишам оценка, ако не, ќе ја напуштам Литванија, па ќе чекам ново патување. :D

Член од
9 мај 2019
Мислења
170
Поени од реакции
776
Едно време реков дека ќе бидам редовна. Тоа време беше пред еден месец и еве ме по терминот.
Колку поголеми се плановите, помала е реализацијата. Моите беа за Норвешка, Црна Гора и Грција, а ги остварив само за последната.

Ulysses’ Gaze / To vlemma tou Odyssea (1995)
Ангелопулос секогаш ја раскажува истата приказна, а откако завршува јас чувствувам носталгија по нешта кои не се случиле. Музиката на Елени Караиндру можам да ја слушам до крајот на светот. Мотив за кој толку силно сум врзана и мојот град замрзнат во времето. Талкањето на модерниот Одисеј започнува од опожареното кино Корзо и завршува пред разрушената Вијечница. Во бавно помирување сегашноста се исплетува со минатото.
8/10
Не можам да кажам дека не се разочарав кога видов дека напразно сум се надевала за Франција ама на првата листа, првиот филм беше француско-литванска копродукција. Се утешив дека само ми се помешале молбите и поттикната од ова, а ограничена со избор, решив да започнам со него.

The House / Namai (1997) или филмот кој сака да е Огледало на Тарковски. Естетика на грдото, безнадежност и гнилеж. И непрекинато чувство дека треба да се извинам на Параџанов и на неговите калинки. Само за погрешни нешта сум толку упорна, па продолжив со втор филм на истиот режисер, но ни Few of Us / Mūsų nedaug (1996) не го доживеав некако поразлично. На крај решив да го затворам кругот со филм кој го открив додека траеше руската недела. The Beauty / Grazuole (1969) е многу едноставен и невин, филм за растењето и детското воспримање на нештата, првата навреда и разочарувањето кое се памети долго потоа.

Ако морам да ги оценам тогаш 3; 3; 6.5/10

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.110
Тргна некако автобусот, со трокирање. Ама добро е, сепак, се движи... Она што ме плаши е што следува еден период со неколку микродржави една по друга кој не знам како ќе го поминеме. Ама ајде, ќе видиме што ќе донесе времето.

5 филма изгледавме од Литванија и им дадовме средна оценка 4,6 што нормално е една од најслабите оценки на патувањево. @Варвара гледаше 3 филма со средна 4,16, јас и @Џонтра Волта по еден. @Џонтра Волта изгледа испадна најсреќен, зашто единствено тој одбра гледлив филм.

@devilko , @Shawn Spencer , @Dumbledore , @The Cooler King , @Shutmanga , @Mark Renton , @grande-juve , @moongoses , @Violetova , @Major Tom , @Corvus , @Imperatorot , @zmija1 , @Artemisia Vulgaris , @Jon The Snow не сум сигурен ни дали знаат дека автобусот тргна повторно.

Од Литванија одиме на многу потопло место, но многу помало. Ќе биде тешко со наоѓање филмови од тука, но ете, допуштаме да се било какви кои на било кој начин се поврзани со државата. Или ако ептен не можете да најдете ништо - и рандом француски филм ќе помине. Одиме во

Monaco.jpg

29. МОНАКО 29.01-04.02.2023

Некои листи:

Ten best films ever (co-)produced in Monaco
10 (best) films shot in Monaco
Highest rated films in Monaco

Monaco coproductions

Аpprécier!

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Priceless (2006)
Hors de prix

Француски филм сниман на неколку локации околу француското крајбрежје меѓу кои и Монте Карло, Монако. Мислам дека и една ко-продукција од тој дел таму зима учество односно поддршка.
Јеби га, бар е сниман у Монако. Нема филмови од таму, се убив од барање. Сакав Грејс Кели да глеам со Никол Кидман ама многу мртва оценка има, џабе ќе гледам. Боље е ова верувајте.

Одри Тоту е една од најубавите жени у историјата на сите жени. Прекрасна, врвна, секси, елегантна, класа. Неам зборови.

Ирен е нешто као спонзоруша и искача со богати и стари мажи. Една вечер на нејзиниот роденден, дечко и вампирот ќе се успие и оваа од досада ќе искочи од собата во обид да си најде забава. И у лобито пред барот, на еден кревет ќе го најде овој сурково, Жан, кој иначе е келнер и шанкер. Оваа ќе помисли дека е некој богаташ и ќе го легне горе у еден луксузен кралски апартман, за кој Жак ќе рече дека е негов.
Година дена подоцна, негде низ француското приморје овие двајца повторно ќе се сретнат. И после цело време ќе се среќаваат.

Интересен филм, предвидлива романтика ама смешен беше, интересен, без замарање, ја глеаш Одри како се шетка у лесни фустанчиња без прслуци, трча со разотворено деколте и слични машки еротски фантазии.
Овој актеров е многу смешна појава, изгубен цело време, суртук класичен, тупчо, со еден таков изгубен поглед цело време. Добар беше, одличен.

Добар филм бе топ. (y) Задоволен од Монако, а со Одри ќе се дружиме и во Франција. И на инстаграм и на гугл. хехе

7/10.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
To catch a thief (1955)

Филм парцијално сниман во Монако, во режија на Хичкок, базиран на истоимената книга на Дејвид Доџ.

Полека сакам да ги заокружам подобрите, барем по рејтинг, филмови на Хичкок, и ова беше идеална прилика и овој филм да го прешкртам од листата. Филмот се врти околу Џон Руби (Кери Грант), познат како Мачката (или Мачорот), кој се прославил со кражбите за што и си ја одлежал својата казна. Денес живее мирен и повлечен живот се до моментот кога се случуваат неколку кражби (технички филмот започнува со овие кражби, и уште од самиот старт знаеме дека кулминацијата ќе се сведе со откривање на идентитетот на крадецот), каде крадецот ги применува техниките на Руби, кој станува првоосомничен на полицијата и таа започнува да го следи во трага. Меѓу тој расчекор и оној да ја расчисти сенката на сомнежот, станува своевиден детектив.

Имаше некои моменти кои не ми се допаднаа. Немаше извесна тензија, очекував повеќе сомнеж кон Руби. Како антиуметничка компонента ми е долгата сцена во колата, кога заедно со Францис (Грејс Кели) бегаат од полицијата и се упатуваат кон пикникот (оваа сцена е снимена во Мароко), позадината изгледа студиска, веројатно и е снимана во студио, изгледа многу вештачки, нема никаков фокус, прекрасната панорама требало да се искористи.

Потоа, нешто што не се приметува во црно-белите проекции, а паѓа во очи, е тенот на Кери кој е доста темен. Тоа е негов заштитен знак, може да се поклопи во сложувалката со фактот дека живее во доста топол регион. Друг интересен феномен е тоа што, во овој филм, како глумец, за кратко, се појави и самиот Хичкок во сцената со автобусот кога Руби бега од полицијата. 6

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Spoiled Brats јас овој го гледав, богато семејство, распрдени три деца, живеат во Монако. :)
Таткото го фаќа срце од нив, па решава да им одржи лекција: глуми дека полиција ги бара, сè им е одземено, сметките блокирани и ги носи во Марсеј во куќата во која израснал, ги тера да работат дента за да имаат што да јадат вечерта. Забавно филмче.
7/10

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Литванија
#53. Piktuju karta / The Generation of Evil (2021)

Крими трилер од Литванија што заработи досега 1 милион евра на домашниот бокс офис? Yes, please.

Во мало литванско гратче во кое секој го знае секого е убиен обвинител пред пензија. Кога ќе се случи и второ убиство на познато лице од локалната елита полицијата ќе започне потрага по серискиот убиец кој предизвика немир во тивкото, монотоно место.
Добро напишана приказна, супер снимена и одглумена. Уживав во мистеријата и одгатнувањето и немам некоја замерка за филмот.
Има некоја нордиска атмосфера, ама мене ми беше посимпатичен од класичен нордиски трилер.

Оцена: 4/5.

Монако ќе го прескокнам зашто нема сопствена кинематографија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.110
Во Монако беа тројца, секој од нив гледаше по 1 филм. Јас не успеав, зашто не можев да најдам ништо што би одговарало. Средна оценка на филмовите од Монако: 6,66, што воопшто не е лошо.

@devilko , @Shawn Spencer , @The Cooler King , @Shutmanga , @Mark Renton , @grande-juve , @moongoses , @Major Tom , @Corvus , @Imperatorot , @zmija1 , @Варвара , @Artemisia Vulgaris и @Jon The Snow се уште залутани некаде низ Европа. Ги повикуваме да ни се придружат.

Следна дестинација е:

Liechtenstein.jpg

30. ЛИХТЕНШТАЈН 05.02-11.02.2023

На LB има само три листи во кои има Liechtenstein во насловот, а којзнае дали филмовите внатре се од Лихтенштајн, па така тука важат истите правила ко за Монако: се може да помине, само да е на било кој начин поврзано со Лихтенштајн. Дури и ако режисерот си купил гаќи од Вадуц. :pos:

Liechtenstein | World Charts
Liechtenstein Ranked
Filmfestival Liechtenstein 2022

Genießen!

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
Не знам до која држава сум застанат. Утре ќе пробам барем еден филм да изгледам. Немам време да спуштам филм. Најчесто гледам на YouTube филмови периодов, believe it or not.

Kajgana Shop

На врв Bottom