FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.165
Поени од реакции
10.130
Русија
#50. Калашников (2020)

Биографски филм за креаторот на веројатно најпознатото и најкористеното оружје во светот AK-47 или Калашников.
Втора светска војна 1941 година, Калашников како тенкист е погоден во борба и не може да се врати по заздравувањето па работи на оружје за руската армија. Малку војна, па драма, па мелодрама и тоа е.
Ништо нема да испуштите и да не го гледате. Му ставив онака просек оцена 3/5 пошто имаше фини сцени, а не е некој феноменален филм.

#51. Остров (2006)

За филмов не знам што да кажам и 2-3 дена се мислев што оцена да му ставам. Го следиме отец Анатолиј кој живее на еден остров со неколкумина монаси и додека луѓето од копното веруваат дека има натприродни моќи и доаѓаат кај него за исцелување, егзорцизам и сл., тој се на мајтап си игра и со луѓето и со другите попови на островот.

Ми се свиѓаше сцената кај што му ги запали чизмите и душекот на старешината, сакајќи да му покаже дека не треба да се врзува толку за материјалните нешта зашто сите сме дошле голи и боси и такви ќе отидеме. Не сфатив зошто го тролаше постојано младиот поп, ниту шегата за Каин и Абел. За да се сфати остатокот ваљда ќе треба човек повеќе да е запознаен со религијата или да мисли, а периодов психички сум ептен уморен, па нек иде просек оцена 3/5.

#52. Хармс (2017)

Изгледан само зашто Македонија има финансиско учество. Биографски филм за рускиот писател Данил Хармс. Непознато име во литературата, освен ако си ептен углибан у тој круг на откривање не толку познати автори. (кај нас имаше издадена некоја книга од страна на Темплум).

Инаку за Хармс прв пат слушнав преку театарска претстава, а не книга. Некој српски театар (мислам Крагуевац или Ниш) имаше гостување у МНТ пред 5-6 години со претстава наречена Хармс. Режисер беше еден битолчанец Ангелчо и имаше направено интересна претстава реално. После тоа и во Театар Комедија имаа Случајот Хармс што случајно испадна и неа да ја гледам (скоро иста содржински со српската) и сега да ја завршам со трето дело за писателов.

Филмов ништо посебно. Не ме привлече од сам старт, ми беше досаден и бесмислен во 99% од времето. Стандард ко сите писатели од тој период деновите ги минувал во пијанчење, пишување и денгубење. Никој нејќе да му ги објави кратките приказни што ги пишува. И на крајот само исчезнува. На крајот од филмот оди текст дека е уапсен, ама локацијата каде е однесен и датумот на смртта не е познат. Од српската претстава ми има останато у сеќавање дека покрај приказните пишувал и поезија за деца, али во неговите дела полицијата „открила“ антидржавни пораки и го снемало еден ден.

Оцена 2/5.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.107
Ко да се забораивме малце у Русија а? :D
Искрено, заборавив да сменам. Ама плус и мислам дека би било добро да направиме мала пауза, зашто баш е екот на сезоната на филмови и има толку многу за гледање, што не се постигнува. Ја би да одмориме таму до јануари по празниците, па после да продолжиме, ама како ќе кажете, така.

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Искрено, заборавив да сменам. Ама плус и мислам дека би било добро да направиме мала пауза, зашто баш е екот на сезоната на филмови и има толку многу за гледање, што не се постигнува. Ја би да одмориме таму до јануари по празниците, па после да продолжиме, ама како ќе кажете, така.
Може може, и така падна активноста, плус како што викаш искачаат оскаровските, може една пауза, секако не брзаме нигде. (y)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.107
Јас се вратив малку назад, во Ирска:

64. The Banshees of Inisherin (2022)

1672078116216.png

На еден фиктивен остров недалеку од брегот на Ирска која е во граѓанска војна некаде во 20-тите години на минатиот век меѓу малубројниот народ си живеат двајца обични луѓе: едноставниот и припрост Подрик (Колин Фарел) и музичар во поодминати години Колм (Брендан Глисон). Деновите им минуваат во обични, бесцелни муабети за тоа како го поминале денот додека пијат чаша темно пиво во селската крчма. Истите се повторуваат одново и одново со години, додека годините на обајцата одминуваат... Се додека еден ден од нигде никаде Колм не одлучи да ја прекине цела комуникација со Подрик. Без причина. Онака. Тврди дека таа го спречувала да направи нешто креативно во животот. И така, најдоброто пријателство се претвора во еден конфликт каков што жителите на Инишерин не помнат, а злите banshees (лоши духови од ирскиот фолклор кои се појавуваат во куќите и почнуваат да завиваат, по што некој од домашните умира) прорекуваат нечија смрт...

Навистина бизарен, ама далеку од лош филм. Ќе собере ова многу награди! Колин Фарел сигурно ќе добие номинација за Оскар за главна машка улога, Брендан Глисон за споредна. Вреди да се погледне, во секој случај! 7/10

Член од
9 мај 2019
Мислења
170
Поени од реакции
776
Heeeeere's Johnny :icon_lol:
Два месеци откако последен пат сум била на темава и моментално за половина не ни знам што би напишала повеќе од првото гугл резиме. New Year's resolution - да бидам редовна во '23та.
Antonia’s Line (1995)
По долго отсуство, Антониа се враќа дома. Филмот го следи нејзиниот живот во интервал од некои 50 години. Матријархатот кој ќе го воспостави во малата средина, односот со заедницата и животот кој тече помеѓу. 7/10

Father and Daughter (2000)
Едноставност и потоп од собрани емоции. 10/10
Room (2015): Леле, малечкото :place:! 8/10

Greta (2018): Изабел Ипер во улога на учителка по пијано. Enough said 5/10

My Left Foot: The Story of Christy Brown (1989)
Не би можела да кажам која е најдобрата улога на Деј Луис ама Кристи со сигурност е во првите три. Лудачка глума! И ко да не беше доволна, па морав да гуглам за последните години од неговиот живот и уште толку да се растажам. 8/10

The Quiet Girl / An Cailín Ciúin (2022): Многу работи кажани молкум. Непретенциозен, мал филм во кој тишината е врисок. 7/10

Иииии најслатката, најпрекрасна трилогија!
taoksosw.jpg
Заснована на ирскиот фолклор кој ја слави келтската митологија, претставува триптих полн наследство и игра на машкиот и женскиот принцип. Многу ми е криво што не пишав на време. Сега можам да зборувам само општо, а заслужуваат барем пристојна рецензија.

The Secret of Kells (2009), го дава одговорот на прашањето зошто приказните се важни? Омаж кон книгата на Келс, доказ и сведоштво за постоењето, дека нѐ имало. 6/10

Song of the Sea (2014), обединува неколку комплексни теми - болката која останува кога најблиските нѐ напуштаат, тагата која доаѓа со неа и отпорот кон најстрашната казна - апатијата. 8/10

Wolfwalkers (2020) или филмот кој ми го стоп(л)и срцето. Едно луто пиперче и една малечка храбрица заеднички ги преиспитуваат и се спротивставуваат на установените норми. 8.5/10
The Breadwinner (2017)
Кога таткото на малата Парвана е неправедно уапсен, куќата останува на три жени. Соочувајќи се со строгиот, нехуман третман на Талибанците, таа го прави единствено нешто што ѝ останува - ја крати косата и ги облекува алиштата на нејзиниот мртов брат, преземајќи машки идентитет само за некако да го прехрани семејството. За борбата да се биде жена, за храброста. 8.5/10
The Man with the Answers / Ο Άνθρωπος με τις Απαντήσεις (2021)
По смртта на единствениот човек кој му е близок, Викторас останува сам. Пред комплетно да се соочи со осамата, тргнува на долго патување. Го запознава Матиас и заедно со него го продолжува патот.
Разгледница со преубави кадри, ептен пријатен за око. И тука застанува. Празно сценарио, многу лошо склопени дијалози и никаква хемија меѓу нив двајца. 4.5/10
Тука па и не е потребен спојлер ама да не го кршам редот. Изгледан The Blizzard (2019), meeeh
The Cranes Are Flying /Летјат журавли (1957), не можам да опишам колку го сакам филмов и колку длабоко ме трогна, прекрасен! 9/10

Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer / Андреј Тарковскиј. Кино как молитва (2019): Кога создаваме уметност, вели Тарковски, ние единствено го имитираме создателот. Уметноста е молитва. Никој не може да ја фати есенцијата на таткото како што тоа го прави неговиот син. 8.5/10

The Dream of a Ridiculous Man / Сон смешного человека (1992)
Нихилизмот и откровението на Достоевски, според истоимениот расказ. Краткометражен анимиран филм направен со интересна техника. 7/10

Walking the Streets of Moscow / ја шагају по Москве (1964): Мирно лето wannabe. 5/10

Moscow Does Not Believe in Tears / Москва слезам не верит (1980), би се степала со сценаристот. 4/10

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.577
1509~v~stalingrad.jpg
Stalingrad /Сталинград - 2013 ‧ War/Drama ‧ 2h 11m - 10/10
„Сталинград“, руски воен филм од 2013 година во режија на Федор Бондарчук иако сите изданија ббиле под странската Columbia Pictures, филмот бил избран како руски запис за најдобар странски филм на 86то доделување на Оскарите, но не бил номиниран. Сталинград ја доби наградата на жирито I3DS за Русија во 2014 година.

...да не се види овој филм од руската кинематографија, не би требало да помине ниедна рецензија за филмовите во Русија , љубовна приказна која се одвивала во 1942 година за време на битката за Сталинград, која по шестмесечната битка имало 2.000.000 жртви (ранети, убиени, заробени) од двете страни како и десетици илјади руски цивили, искажано со воени дејства испреплетени со љубовни трагедии и опстанок од двете страни.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.107
Пак назад во Ирска, со:

65. An Cailín Ciúin / The Quiet Girl (2022)

1673285880074.png

Филм тивок исто како и девојчето. Буквално нема приказна овде ништо повеќе од оваа реченица: едно девојче кое расте во дисфункционално семејство го носат кај братучетка на мајка и каде поминува едно поинакво лето и живее поинаков живот од тој кај родителите. Спор, тивок филм во кој не се случува ништо. Само ја следиме Каит како се поврзува со луѓето кои почнува да ги сака повеќе од сопствените родители, а кои ја сакаат како свое дете. Искрено - 4 пати го пуштав и го исклучував филмот зашто заспав по само 15 минути. Ама денес иако пак заспав, го вратив назад и го догледав. Филмот е супер, особено крајот по кој малкумина би останале рамнодушни, глумата е прекрасна, технички е преубав, ама навистина не се случува ништо и се чини ко да е предолг, иако само 94 минути трае. Сепак, ова е далеку од лош филм, ко што реков, и иако се мислев за 6/10, само заради крајот добива и добра оценка: 7/10 од мене. Ама не верувам дека ќе заработи номинација за Оскар.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.107
The suspense is killing me!
*мантрам, гатам, манифестирам за Франција*
Што не ме потсетивте, јас сосема заборавив. Се залежавме со паузата, и изгубив рутина. Ајде, веднаш:

Lithuania.jpg
28. ЛИТВАНИЈА 21.01-27.01.2023

Некои листи:

Top 25 highest-rated Lithuanian narrative feature films on Letterboxd, focusing on primarily Lithuanian productions.
Silver Crane - Best Lithuanian movie of the year
Lithuanian cinematography
Lietaus Žemė - The Cinema of Lithuania
Lithuanian submissions for the Academy Award for Best International Feature Film
All films directed by Lithuanians
All films created by Lithuanians
Lithuanian Films
New Lithuanian 2019-2020

Ова ќе биде за мене прв литвански филм. Веројатно изборот ќе падне на тоа што прво ќе најдам, зашто не ми паѓа ништо на памет што би гледал. Или ќе почекам некој од вас да гледа нешто, па јас ќе препишам. :P

Mėgautis!

Kajgana Shop

На врв Bottom