FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

The Fisher King
Како што памтев, филмот е многу добар. :)
Џек Лукас е самобендисан познат радио водител, кој живее на висока нога. Песната што ја пушта постојано во емисија, I've Got The Power, ја опишува состојбата во која е неговото его. Безобразен и бесчувствителен со сите, наведува еден од своите фанови да изврши масакр.

По три години, го гледаме пијан, живее со девојка во стан над видеотеката. Девојката и животот со неа е под негово ниво, и така и се однесува со неа. А таа го сака. Средбата со бездомникот Пери, не го освестува во ниеден правец, сè додека дознава дека Пери е скренат заради трагедијата чиј мисловен креатор е самиот тој. Тогаш решава да се „искупи“, да направи добро дело, и прво што му паѓа на памет е најлесното: да му даде пари. Бидејќи парите не функционираат, решава да му помогне и да го спои со девојката што му е симпатија на Пери.

Откако чувствува дека се „искупил“ и си ја смирува совеста, си продолжува со богатиот живот на радио водител, во кој нема место за Ен и бездомниците, и повторно е бесчувствителен. Но, животот му подготвил замка: му нудат да води емисија за бездомници кои сакаат да бидат Home Free, и тука нешто се прекршува во него: истрчува да го најде надвор пејачот-бездомник, што се направи дека не го познава, го зеде светиот грал за Пери, отиде да се смири со Ен.

Том Вејтс е срцка во филмот.

9/10

The Fisher King
Секој филм има некакво лично доживување и толкување.. Ликот на Џек ме асоцираше на многу човечиња од моето опкружение: желни за слава, моќ, статус или барем тоа што тие подразбираат под сето ова... Окрутен кон тие кои најмалку заслужуваат но зарем сите ние не сме несвесно невнимателни кон блиските? Џек се повлекува од јавноста по случката со слушателот заради грижа, срам и осудата на јавноста но перцепцијата се менува кога го запознава Пери. Робин е посебен во филмот и мислам дека е еден од ретките актери кои имаат таков сјај во очите. Помрачен од тага, изгубен во безнадежно барање на гралот но сепак со посебна љубов кон животот. Девојката на Џек ми има посебна улога и напротив мислам дека има заслужен Оскар.. Лесно е да бриљираш во специфична улога, тешко е глумејќи сосема просечна и обична жена. Секој лик е специфичен и различен. Ми се допаѓа и спојот на окрутна реалност и застрашувачка психа преку визиите на Пери..
Џек одејќи го патот на осуда, срам, повторно рехабилитирање во обид да ја испере совеста наоѓа во себеси други вредности и добрина за која веројатно не бил свесен.. Можеби крајот прави да ми се допаѓа филмот, сакам да верувам дека во секој еден има добрина која некад ќе исплива.
8/10

Нема многу да беседам.
Дојдов само да ви го посветам мојот 3000ти пост и да ви се заблагодарам на сите што пред многу години ме примивте во магичното катче наречено Филм и Тв и што ми го збогатувате животот секојдневно со убави спомени.

Останете волшебни.

Ве сакам :love:

The Fisher King
Филм Тери кој има учествувано во Монти Пајтон Потрагата на кралот,се работи за приказна уште оф 12 век од француски писац кој првпат го споммнува светиоѕ крал нешто со артхур крало уште приказните тоа време, филмот е модерна верзија на тоа њујорк почеток деведесети интересно време капитализмот во елемент поделба класна богати сиромашни едниот водител потоа станува као бездомник .класичнивредности за тоавреме треба алхохол видео клуб роби вилјам као клошар кој го бара гралот и тука приказната истата fisher king кралот кој последен го цува гралот koja e za dvajca kralevi edniot nesposoben другиот способен и неможи да го напушти замокот и другиот му помага као и сето тоа во њујорк обечани град .и пак си ја враќа работата а пред тоа нејќеше да му дај пари на бездомнико са коа ја научи лекцијата треба дасе помага на пониската класа .ама не многу :) од технички аспект сликата добра звукот постерот brazil filmot itako dalje dosta mu e .6.7

The Fisher King
Филм Тери кој има учествувано во Монти Пајтон Потрагата на кралот,се работи за приказна уште оф 12 век од француски писац кој првпат го споммнува светиоѕ крал нешто со артхур крало уште приказните тоа време, филмот е модерна верзија на тоа њујорк почеток деведесети интересно време капитализмот во елемент поделба класна богати сиромашни едниот водител потоа станува као бездомник .класичнивредности за тоавреме треба алхохол видео клуб роби вилјам као клошар кој го бара гралот и тука приказната истата fisher king кралот кој последен го цува гралот koja e za dvajca kralevi edniot nesposoben другиот способен и неможи да го напушти замокот и другиот му помага као и сето тоа во њујорк обечани град .и пак си ја враќа работата а пред тоа нејќеше да му дај пари на бездомнико са коа ја научи лекцијата треба дасе помага на пониската класа .ама не многу :) од технички аспект сликата добра звукот постерот brazil filmot itako dalje dosta mu e .6.7
Ова е посебна дарба, да успееш рецензија да ти звучи како нешто ископирано од Google Translate :)

'The Fisher King'

@santelli срц ме остаре 3 години во овие 2 саати.

Ова ми е мислам 4 филм од Тери Гилијам, и досега најнормален филм, без абнормални ствари, се' што се деси беше крајно реално, али ни да ме допре.

За жал филмот освен некое хаха, хуху и добра глума од Робин Вилијамс, ништо не понуди. Се гледаше кон што цели, како ќе заврши, ми беше досадно, ме уби во поим, вртев околу столица што би рекол Дрогираш и тоа е тоа.

4/10

"The Fisher King''

Ова ми е втор филм од Тери Гилијам после 12 Мајмуни, кој ми беше... Добар, ама ништо посебно не отскокнуваше од него. И, овој го доживеав на некој сличен начин. Интересен за гледање, не беше досаден, но крајно predictable и малку подолг од што стварно требаше да биде.

Робин Вилијамс е глумец, личност пред се кој му фали на секој филмски ентузијаст. И во овој филм глумеше феноменално и го издигна на едно повисоко ниво. На моменти стварно помислуваш дека не глуми, туку го покажува својот прав, депресивен лик.

Ми се допадна и сцената, црн, постапокалиптичен вајб на Њујорк е нешто што се провлекува низ сите филмови во 90те, па гледам од таму е и оваа инспирација. Ми се допаѓаат готски стилови на филмови, иако овде не беше добро "дочекај" The Crow пред некоја година кога го предложив. Мене, локацијата ме потсети на него.
Она, што мислам дека ќе го направеше подобар филмов, и ќе успееше емоционално да ни се понуди повеќе е да се намалел делот со комедијата. Не дека ми сметаше, ама далеку ми беше од смешен, а ми даваше некоја несериозна нота и успеа да ме дистанцира од вистинската мрачна филозофска тема која ја обработуваше филмот. Би сакал повеќе да се движеше во таа насока и да се акцентираа карактерот и егото на Џеф, а од друга страна депресијата на Пери и колку тешко се носи со неа.
Да не беше тој дел, ќе му доделев сигурно повисока оцена. Овака, за мене има одлична 7.5, и е филм кој уживав да го гледам.

Ама ме нервираат вакви мртви пост-апокалиптични атмосфери
постапокалиптичен вајб на Њујорк
Не ми е јасно што најдовте постапокалиптично во филмот?
Сиромашни бездомници се реалност, не се постапокалипса

Кралот на рибарите (1991)

Се сеќавам кога излезе филмов беше многу рекламиран. Со тогаш популарниот Робин и еден од браќата Бејкер. За жал, филмот и тогаш и сега не ги оправда очекувањата. Убава приказна и сценарио, ликови и глума, мешавина на драма, комедија, фантазија. Но нешто му фали, а не можам да одредам што.
Убаво течеше филмот, но некако не остави ниту еден момент или сцена, ниту реченица или дијалог што ќе останат запаметени и по кои ќе го препознаваме. Највпечатлива беше улогата на Ана која ги туркаше и останатите ликови.
Не можам да ја избегнам ниту споредбата со „Будења“ иако таму Вилијамс беше од другата страна, во улога на доктор што ги третираше пациентите каков што сега играше.

6/10

Не ми е јасно што најдовте постапокалиптично во филмот?
Сиромашни бездомници се реалност, не се постапокалипса

Цел тој ноќен сет ап, хаос, безредие, анархија и мрачност дава некој таков пост апокалиптичен underground vibe во 90те.
Не само во Холивуд, имаме и наши југословенски филмови снимени на сличен начин, пр Crni Bombarder.

The Fisher King

Убаво филмче! Искрено, прв пат слушнав за филмов сега, не ми излегол на ни една листа никаде, ниту пак како сугестија од било кого и било каде. Уживав во се: филмов и ме насмеа, и ме натажи, и ме распеа (I've got the power), и ме замисли... Ме потсети по малку на One Flew Over the Cockoo's Nest, но имаше некој вајб ко да е екранизиран стрип. Можеби заради честите кадри со чудна (жабја?) перспектива, прекрасното светло и извонредните кадри од валканиот Менхетн. Глумата - прекрасна! Робин Вилијамс беше извонреден, Џеф Бриџис исто така. Женава што зела Оскар прв пат ја гледам, и искрено, малку ме изненади што зела Оскар, зашто некако на другиве тројца побрзо би им дал, ама не дека е незаслужено. Се на се, супер возење беше ова. Ги сакам ваквите филмови. 8/10
Автоматски споено мислење:

@Setsuko , @SK-92 , @Anon , @Комита Ултрас , @grande-juve , @123456 , @Imperatorot - уште 4 дена имате до крајот на овој.

Последно уредено:
The Fisher King

Добро филмче.. малку требал Тери да крати кај некои делови, посебно деловите со лошиот јавач у огин, губеше динамика таму, ама генерално лесно за гледање иако е со озбилна тематика.
У срж, филм за справување со огромна загуба, му ја убиваат љубовта на Пери пред очи и за живеење со последиците од своите дејствија, зборовите на Џек некој ги сфаќа како што ги сфаќа и праи масакар.
Пери и Џек се наоѓаат и на некој начин се поврзани, на Пери му треба помош да ја прифати трагедијата која го поремети и според неговите мали луѓе Џек е неговиот спасител, а Џек гледа начин преку тоа што ќе му помогне на Пери да излезе од депресија и да продужи нормално да живее, првиот пат после состанокот продолжува баш исто, со некои тенденции на кретен, а вториот пат се менува и доброто испливуе кај него.
На крај, двајцата голи, без багаж што ги кочи, може безгрижно да си ја запеат how about you..

Одлични и двајцата али Робин посебно. И женскиве добро надополнуваа, свежина ми беше ликот на Лидија, посебно првиот пат Пери кога не водеше низ нејзината пауза од работа.
Се осеќаше дека Тери Гилиам кај можел удирал од неговиот печат, плус си ставил и постер од Бразил у видеотеката :D.
Убав, ама можело и подобро за мој вкус у контекст на тонот на филмот... 7,5/10

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom