FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

1640421467476.png
Ајде, одлогирајте се малку, ајде, барем до Божиќ Водици. Кликаш горе таму десно на никот и одбираш одјави се.

The Fisher King
9.5/10
Каква перфекција од филм. Колку предобро напишан и извонредно одглумен. Неверојатно многу уживав во Бриџис и генијалниот Вилијамс.
Обожавам вакви филмови каде што курчачот, арогантниот, огорчениот, го удира вистински животот по глава и ја покажува својата добра страна.
Совршена комбинација на комедија, драма, романса, авантура. Колку добри реплики и дијалози. Симболика...

Најдете си го вистинскиот.

1640421725938.png

Фала ти @santelli Бог ти дал здравје.

Љубов? Зарем беше вистинска љубов она што го (ако воопшто) чувствуваше Џек кон Ен (Ана, Ан...ватевер)? И сериозно?? Преку целиот филм ја третираше мизерно, ја користеше само за станот, храната и сексот, два пати ја откачи за на крај ноншалантно да ѝ се појави на работното место со една глупа ружа и скромно те сакам and thats it? Wow.
Зар жена што го има следново мислење заслужува поразлично? :)
You gotta believe in God. But I don't believe that God made men in his image. Mm-mmm. 'Cause most of the shit that happens is 'cause of men. Nah. I think man was made in the devil's image... and women were created out of God... 'cause, after all, women can have babies, which is kind of like creating... and which also accounts for the fact that women are so attracted to men... 'cause let's face it... the devil is a hell of a lot more interesting. I've slept with some saints in my day, and believe me, I know what I'm talking about. Ew. Boring.

Последно уредено:
The Fisher King (1991)

Убава алегорија на средновековната митолошка приказна за Светиот грал. Како важен културолошки и религиски симбол совршено се вклопи во основната приказна на филмот. Фантастиката исто така, халуцинациите со црвениот витез се појавуваа само кога Пери ќе почувствуваше страв и немоќ да се справи со траумата од минатото.

Простодушноста што ја имаше лицето на Робин Вилијамс беше ко создадена за „лудилото“ на Пери. Не верувам дека друг актер би успеал да ја долови таа харизма во тој стил и на толку прецизен начин. А Џек (младиот Џеф ме потсеќаше малку на Бред Пит) со својата одважност и горделивост уште толку ја потенцираше важноста на првиот. Но тука стоеше дилемата дали му помагаше затоа што вистински се промени или пак само сакаше да се „искупи“ за својата грешка за да продолжи да го живее својот стар живот во којшто ќе ги игнорира сите кои ги смета за подолни од себе. Тоа најдобро на своја кожа всушност го почувствува неговата девојка. Токму цитатот што го изделил @Anon сакав и јас да го дискутирам. Иако делува феминистички, мора да признаете дека е интригантен. И да, заслужи поразлично затоа што го сакаше и му беше постојана поддршка, па овој ја имаше здраво за готово.

А релацијата на Пери и неговата несмасна симпатија, толку искрена и чиста, изгледа се среќава само на филм. :) Потсетуваа на двајцата будалетинки од Twin Peaks, создадени еден за друг.

Не е филм за кој би рекла wow, што гледав, не е филм што ќе ме замисли или допре некако особено. Но, ми се допадна целата атмосфера, едни поедноставни времиња и ретро вајб што ми фали во модерната кинематографија. 7.10.

Без гајле, во јануари завршувам со клубов. :свиркам:
Зш?
The Fisher King
9.5/10
Каква перфекција од филм. Колку предобро напишан и извонредно одглумен.
Што му одзема 0.5 од оценката? :D

(младиот Џеф ме потсеќаше малку на Бред Пит)
Мене на Вал Килмер

Сега ќе ми набијат грижа на совест дека гледале досаден филм...
Немаш гајле за досаден, ова е за мој предложен филм, стасај до овој левел да те видам.

Какви се ова бљувотини од филм?! И какви болни умови воопшто замислуваат и снимаат вакви филмови? Јаките критичари вие, оценувате дали ова бил добар филм и дебатирате колку бил добар...WOW o_O нешто што треба да се забрани да постои воопшто во снимена форма, вие го гледате и дебатирате за него. Браво на вкусовите што ги имате ако трошите драгоцено време да гледате и дебатирате за вакво нешто. Ај ако не, следно гледајте го Српски Филм, многу добар бил. Каква камера има и дијалози...абе врв на кинематографијата :facepalm:

Ќе се жените? :)
Благодарам за персирањето, ама не сум господин, селско дете сум.
А за женачката, време ми е да поработам на тоа поле, доста време ерген одев. :D

Токму цитатот што го изделил @Anon сакав и јас да го дискутирам. Иако делува феминистички, мора да признаете дека е интригантен. И да, заслужи поразлично затоа што го сакаше и му беше постојана поддршка, па овој ја имаше здраво за готово.
Ама свесно влегува во врска со ѓаволот, пошо и бил поинтересен, така да ќе треба да си се носи со карактеристиките на ѓаволот.
Што му одзема 0.5 од оценката? :D
Пред да ставам 10-ка секогаш го споредувам филмот со Interstellar, Mr.Nobody и ефектот што го имале таквите филмови на мене...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom