A Simple Plan
Парите се отепувачка, хм? Човекот колку и да е добар во него крие зло. Најлегитимен пример за ова е Бриџит Фонда во филмот. Кога ја праша што би направила со парите , рече ќе ги вратела во полиција, а кога и ги покажаа направи 100 плана во кои Ханк уште повеќе навлегуваше во гомна. И за што ? За на крај пак да ги запалат. Солидно трилерче.
7/10
All About Eve
Каква и да е приказната, колку и да е досаден филмот, имам некакво чуство на enjoyment додека ги гледам старите филмови. Потполно ги занемарувам сите аспекти, лоши или добри, само поради глумата. Уживам. Природа.
Во овој случај, филмот не беше досаден. Дури и прекраток ми беше...
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
Скоро цел филм е остроумни дијалози што ни на момент не ти прават досадно да ти е. Го пуштив бидејки не можев да заспијам и си реков нека тера само за да заспијам...лага голема! Правата слика на шоу бизнисот хм? Најверојатно секој ден се раѓа нова Eve Harrington во шоу бизнисот. Ваквите луѓе јас ги викам крвопијци, но зарем може некој да им суди? Прават се во нивна моќ за да дојдат до посакуваната цел. Ама, секогаш постои и тоа ама, кармата си е тука да им наплати. Не на сите се разбира, некои имаат среќа да ја избегнат.
7/10
Detachment
Филмот е поезија. Од почеток до крај. Филмот е едно емотивно патување. Многу работи ме фасцинираа, ама ќе издвојам една посебно. Правовремените емотивни изрази на лицето на Едриен. Среќа,тага,радост, траума, меланхоличност,депресија... Филм кој содржи се. Филм во кој очите ми беа насолзени саат и читиресет минути. Филм во кој го занемарив стереотипното американско срање за јавните школи ( може и стварно се до толку депресивни) само поради бурата од емоции што ми ја внесуваше. Претажен,предепресивен,премеланхоличен, а сепак преубав,препоучен.
Поезија.Камерата... Камерата има огромен удел. Експресиите беа навремени. Секоја експресија на лицата доволно кажуваше се! Не беа потребни зборови. Заеби, сакам да го гледам сега филмов без зборови. Ќе биде доволно јасен.
9/10
Goodbye Lenin!
Одличен! Употребата на претпазлива сатира за да ја боцка апсурдноста и на комунистите и на социјалистите ме воодушеви. Хуморот... хуморот е чуден, но е обилен! Се користи секој момент за да се вметне хумор, дури и во мрачните делови од филмот. Одлично е прикажана трансформацијата на државата во една рандом приказна и одлично ни ги прикажува емоциите на главните ликови поради истата. Мајка му кога го напушта домот е одличен пример за ова. Брул повторно одличен. Имаше недостаток од смеа на неговото лице низ целиот филм али тоа го прави уште подобар според мене. Природен.
8/10
Harvie Krumpet
Многу тажно, многу смешно и многу вистинито! 20 минутна приказна која го прикажува животот во темно светло, но вистинито. Храброста на Харви треба да е пример за секој човек. ‘ He stopped believing in fate’. ‘He didn’t just seize the day, he was strangling ‘. Што и да ти сервира животот треба да си спремен да го надминеш.Well done Harvie. ‘ She had everything he didn’t and was everything he wasn’t yet instantly their pheromones fizzled together like ice cream and lemonade’ – love at its best…
8/10
Submarino
Ништо посебно.
6/10
The Congress
"The Congress" is a roll call of the orgiastic pleasures and bountiful comforts that art provides, and, a reminder of what waits for us when we leave the theater. Вистинава...
Празно се осеќам...филмов има нешто ама тоа нешто е недовршено. Метафората во The Congress е моќна! Пораката е моќна, но егзекуцијата е слаба. Уникатна идеја претворена во хаос. Првиот саат од филмот ми помина ко ништо...не се сети. Брза прогресија, одлична прогресија во првиот саат. Ме натера да размислувам,deep! И кога мислиш дека така ќе продолжи, и кога си хајпнат за плотот, кога си хајпнат поради тоа што не знаеш каде те води,каков твист ќе има... Филмот буквално падна во црна дупка, а и јас со него. Ме изгуби скроз. Ми стана досаден! Едно добри 30 минути тотално ме уби. Не ни размислував веќе, не ни ја осетив вистината кога се откри, не ни изреагирав на истата. Знаев дека натаму води филмот, знаев дека тоа и е целта на целава метафора од филм, но иако знаев, требаше да дојде на време!
6/10