Др. Хаус ванаби "идеологија"

• Креатор на темата Креатор на темата ada
  • Време на започнување Време на започнување
Хаус ДЕМОНСТРИРА. Премногу се задржавте на првичниот пример, кој сепак е само, well, пример.
Арогантноста, саркастичноста, криењето емоции не се измислени од него или ајде, неговиот режисер нели?
Наброеното погоре може да се дел од нечиј карактер. Ако има некој.. визии, амбиции.. Што? Одма е wannabe Obama? Right.

Навлажнатиот карактер со горчина прикажан кај докторов генерира поттик кај обичната "wannabe" класа да се бори квалитетно за тоа што го мисли и да завзема сосема солиден став околу тоа. Една од по-главна тематика е и љубовта и безразлика колку незанемарливи се неговите кул фрази и односот кој го ствара кон сите околу него од каде квалитетно му се пумпа рејтингот и гледаноста, покажува дека не е БОГ и дека има чуства or whatsoever. Додека вие, привилегираната класа го изреализиравте до срж, остајте нам, кретенската маса без толку потенцијал да му се дивиме додека е уште one-hit-wonder. Therefor, LEAVE HOUSE ALONE!!

:back:

Хаус ДЕМОНСТРИРА. Премногу се задржавте на првичниот пример, кој сепак е само, well, пример.
Арогантноста, саркастичноста, криењето емоции не се измислени од него или ајде, неговиот режисер нели?
Наброеното погоре може да се дел од нечиј карактер. Ако има некој.. визии, амбиции.. Што? Одма е wannabe Obama? Right.

Навлажнатиот карактер со горчина прикажан кај докторов генерира поттик кај обичната "wannabe" класа да се бори квалитетно за тоа што го мисли и да завзема сосема солиден став околу тоа. Една од по-главна тематика е и љубовта и безразлика колку незанемарливи се неговите кул фрази и односот кој го ствара кон сите околу него од каде квалитетно му се пумпа рејтингот и гледаноста, покажува дека не е БОГ и дека има чуства or whatsoever. Додека вие, привилегираната класа го изреализиравте до срж, остајте нам, кретенската маса без толку потенцијал да му се дивиме додека е уште one-hit-wonder. Therefor, LEAVE HOUSE ALONE!!

Синко, кажа дада ада...Не се роди и почна сарказамот, цинизмот и оттуѓувањето од чувствата со Хаус. Тоа си постои oдувек. Интересна е глобалнава тенденција и фасцинација. Општеството кое уше од 70-те мастурбира на такви карактериситики.
За тоа мора да има некој мотив, разлог, потреба.

Исто, уше нешо дада ада кажа...Не е проблемот у оригиналот. Самата серија и самиот лик, ептен фино балансираат измеѓу алтруизам и мизантропија, кокетираат со идеализам наспрам сув рационализам...таму е све фино скоцкано и валидно.

Проблемот е у "поштарите".
Проблемот е у моќта шо ја немаш.

poster65974670.jpg

Напишано од Филозофка
Хаус е хуман од свои лични себични причини, тој е хуман затоа што хуманоста се совпаѓа со неговата мисија, а тоа е одржување на болниот човек во живот, што е всушност суштината на медицината, тој не ги зема во предвид човечките емоции страдањето, патењето мизеријата на болниот и слично, не само на филм и во реалниот живот, во природата на луѓето е болната амбиција и престижот.
Само да се надоврзам со мислава, почнав да ја читам волја за моќ од Ниче па еве што мисла си подвлеков, инаку она погоре што сум го напишала е лично мое гледање,
Напишано од Фридрих Ниче
Алтруистичката морална проповед во служба на индивидуалниот егоизам е една од најраспространетите измами на деветнаесеттиот век

• Ми се допаѓа
Reactions: ada
Не ја гледам серијата, и посреќен сум :P

Ada, monkey see - monkey do. Далеку порано од 70'те е ова.

Значи, неможе некој да биде сам по себе арогантен ако нема моќ на Господ?

Не го сакам ликот на доктор Хаус !!!
Чоекот ко да има две личности во себе - доктор и човек !!! неконстантна личност ми е. Како доктор е гениј , како човек е ѓубре. Една женска го заебала и го претворила во себично , затворено исплашено суштество невозможно за комуникација надвор од медицината. Сите си иаме свои професии , што се дел од нас но пред се сме луѓе . Ако не те бива ко човек , јебеш се друго. И заради што да го идеализирам??? Зашто нема муда да се соочи со реалноста, да продолжи со својот живот и се крие зад маската на хуман доктор??? Барем јас така го интерпретирам.
А зашто луѓево го идеализираат???/ Најверојатно зашто не се плаши да го каже своето мислење , дејствува пред се инстинктивно и пред се си т4гнува од себе без тропнка респект за туѓото мислење. за разлика од мнозинството нормални луѓе кои честопати себеси се претвораат во робови само за да го задоволат туѓото мислење и кои немаат храбост да го прават она што го сакаат плашејќи се одо општеството и неговиот морал.

Секако морам да напоменам, дека како лик е многу интересен , уникатен кој поттикнува дискусија и размислување.
Но јас сум пред се оптимист по природа , гледам пред се ЈАС да си го живеам животот и некако се доживувам себеси како спротивност на хаус. Едбоставно не ми се допаѓа.

Леле што е згоден бре.
Онаков, секси мушкарац.

.....всушност, Хаус е чиста љубов.
Тоа е она кое луѓето го проектираат во него, и кое ги маѓепсува.
Не е цинизмот ни грубоста туку фактот што типот навистина ги сака своите пациенти, лавовски се бори во име на животот, целиот себеси се дава во тоа. Неверојатно се поврзува со децата, а децата се исто чиста љубов.
Секој кој е фасциниран од Хаус, си ја ампутира истата таа љубов во себе и не си дозволува да ја изрази слободно, туку низ агресија.
Прашањето е што ги спречува да сакаат отворено и слободно?
Без грубости, цинизам, и такви шаради.

Интересно, мајка ми а ме види да го глеам ме тера да го вртам, зашо и изглеа на небричен бабун..Одвратен и е..

Шо се однесува до другото, искрено, мене поише ме воодушевува неговата "генијалност", фактот дека во својата работа е над сите и тој го има последниот збор, а како го изговара тој последен збор, и не ме пали многу, со оглед дека цинизмот и саразмот се зборови шо ме опишуваат, па и не глеам некоја генијална креативност во неговите експресии..

Секако морам да напоменам, дека како лик е многу интересен , уникатен кој поттикнува дискусија и размислување.
Но јас сум пред се оптимист по природа , гледам пред се ЈАС да си го живеам животот и некако се доживувам себеси како спротивност на хаус. Едбоставно не ми се допаѓа.

Тоа е и најбитното, можеби и причината зашо е идол на многумина..
Едноставно, на некој начин станат е комерцијала, наметнат ти е на послужавник, ти отвара тема за разговор..

Значи, неможе некој да биде сам по себе арогантен ако нема моќ на Господ?
Нигде не го реков тоа бе, душо.

Дали уопште има потреба ова да го прашаш? :)

Нигде не го реков тоа бе, душо.

Дали уопште има потреба ова да го прашаш? :)

Помислив индиректно потенцираш тоа. Како да, со поседување моќ од таков карактер ти е дозволена сета таа идеологија. Друго се е wannabe. Неможеме да сме константно, сончево оптимистички насторени, нели?

Таква привремена изолација обично не е индикатор дека индивидуата по дефулт има некаков проблем.
Многу луѓе наоѓаат комфорт во таквите привремени ѕидини.

Помислив индиректно потенцираш тоа. Како да, со поседување моќ од таков карактер ти е дозволена сета таа идеологија. Друго се е wannabe. Неможеме да сме константно, сончево оптимистички насторени, нели?

Таква привремена изолација обично не е индикатор дека индивидуата по дефулт има некаков проблем.
Многу луѓе наоѓаат комфорт во таквите привремени ѕидини.

Со поседување на моќ, како онаа на Хаус, ти е овозможено без ограничувања да ја практикуваш таа идеологија.
Нормално, може да се однесуваш така и без статус и позиција...и да бидеш ко поштарот.
Што е исто валиден избор...Муабетот ми е дека резултатот од однесувањето на Хаус е поинаков кога си меѓу просекот.

И за каква изолација збориш? (озбилно, не можам да се сетам на шо конкретно мислиш)

Јас би поставила прашање на прашање..замислете си го Др. Хаус ( односно глумецот) во улога на хуманист, добричина, наивец, културен, филантроп, дружељубив, без ронка лоша мисла, едноставно позитивец....дали тогаш ќе ја сакавте/сакав серијата и ќе ви/ни беше омилен лик?

мене лично ме привлекува начинот на кој тој ( односно сценаристите) го смислиле и го поставиле....немам примедби се додека сето тоа се случува во сериите..но кога ќе прејде во реалноста не би можела да ги сварам. карактеристике кои на почетокот беа набројани од Ада..посебно што секојднвено се среќаваме со слични личности на кој радо би им :sakas_ustго сменила личниот опис.

Јас би поставила прашање на прашање..замислете си го Др. Хаус ( односно глумецот) во улога на хуманист, добричина, наивец, културен, филантроп, дружељубив, без ронка лоша мисла, едноставно позитивец....дали тогаш ќе ја сакавте/сакав серијата и ќе ви/ни беше омилен лик?

мене лично ме привлекува начинот на кој тој ( односно сценаристите) го смислиле и го поставиле....немам примедби се додека сето тоа се случува во сериите..но кога ќе прејде во реалноста не би можела да ги сварам. карактеристике кои на почетокот беа набројани од Ада..посебно што секојднвено се среќаваме со слични личности на кој радо би им :sakas_ustго сменила личниот опис.

за ванабито ниту е позитивец ниту негативец туку ИДОЛ!!!!

авторитет!!!!
индивидуа лесно е да се пронајде во хаус бидејки на некој начин хаус е нивното второ јас.и пази сепак не можат во реалноста така...појака илузија и од дејвид коперфилд...браво за режисери,сценаристи глумецот:toe:

балансот е тука во начинот на кој е смислен и поставен...

Др. Хауске, пардон Марсовке - неточен ти е цитатот. Вака требиТ:

...There's only two things that are infinite: the universe, and human stupidity. And I'm not sure about the former...

Снегулка, солза или обична капка солена вода. Бирај/те, изборот е ваш и само ваш.
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/albert_einstein_9.html

Ито така имаш превод на македонски во потпис на бацилис :)
Кхм....не сум хаус ванаби не сакам да бидам грда 50 годишна нееблица секој момент би го мењала мојов живот за благословена игноратност и вечна насмевка
Користам редовно copy paste
Ни игнорирам глупавост, ни невкус, ни лицемерие, ни ништо човечко.
Итекако сме и глупи, и лицемерни, и кич и све...затоа и е интресно.

Муабетот ми е дека НИКОЈ од нас не е имун на тие нешта. Сите резонираме и дејствуваме на таков начин, барем во одредени аспекти од живтот. Разлика се само областите и интензитетот. Нијанси се у прашање. Својственоста е универзална.

А, тоа некако го забораваат Хаус следбениците. Они се апстрахираат од тие особини, а јбг, за жал, или за среќа, ипак ги поседуваат.
Па нивниот чин на замижување пред сам себе е лицемерие, односно двоен стандард.

Пошо, чисто логично: Луѓето се глупи, а и јас сум човек, води до, и јас сум глуп.
Јас не сум глуп, ко шо они сакаат да не бидат, нема место у равенкава, односно сами си ја побиваат ако ја фураат таа теза.

Конечно, ако не оставам да ме гневи и повредува туѓата (а, и мојата глупост), не значи дека не ја гледам. Само нејќам да си дозволам да ме боли. А, тоа го можам само ако ја прифатам и и се насмеам, ко шо на мало дете му се смееш кога се понаша ирационално.

И тек тогаш можеш стварно да си речеш:
ада душо
Искрено прашање:
If my momma is whore so I am a whore right?
Ада употреба на старата провинцијалско-селјачка равенка не пали:)
Релативизацијата на глупоста не пали сериозно за џабе ли постојат зборовитте глуп , паметен и просечен?о.0
Има разлика пмеѓу правење грешки ради неискуство и повторување на истите , во првиот случај би рекла неискуство во вториот би рекал глупав:)
Трето реков глупавост не лицемерие,(али пошто сите мислат дека зборам од позиција на глумење на светица одма додаваат на листата)
Лагите и лицемерието ни се потребни за да опстанеме како општество(неговата употреба повеќе од потребното е нешто шо знае да иритира),замисли еден ден сите да ја кажуваме вистината што ќе биде ?:vozbud:
Четврто лесно е да се каже гајле ми е ама кога живееш во овој свет не ти е баш сеедно посебно кога на овој или оној начин влијае на твојот квалитет на живот(мислам сеопштата човечка глупост и општеството кое живееме не на тие околу мене)
petto кога ќе речам луѓе се однесува на мноштвото не на сите и се однесува на општеството кое живеме :)
јабем ли га сиромашен ми е вокабуларот

P.S
Интересно ми е шо вреѓањето (не искреноста, туку понижувањето) го поистоветуваш со храброст. :)
Ја на пример, до скоро вреѓав ептен. Али, не бев и храбра.Баш напротив.
Има разлика измеѓу искреност и вреѓање.
Ада душо кај тебе е друга проблематиката али нема веза ....
Иначе кај храброста види со оглед дека ми знаат фаца и знаат каде можат да ме најдат веруј ми е храброст

P.P.S
Сметаш дека штом извреѓаш човек, односно му плеснеш у фаца све што не чини со него, али на онакав деградирачки за него начин, ќе успееш и да го натраш на акција или да го просветлиш?
ада Има разлика кога ќе кажам само глуп и кога ќе почнам да вреѓам можам и да ти илустрирам ако сакаш да го опишам човештвото какво е со километарски пост,верувај ми многу сум креативна во тој отсек

Иначе ада љубави кога анализарам човек тоа по принцип прашај па ќе добиеш одговор(е сеа си знаат и они самите што ќе добијат не знам шо е проблемот) ...И самата си знаеш ,во други постови се додека не ме чепнат не ги чепнувам ,акција-реакција
Не верувам дека ќе ги просветли ам има случаеви кога прашувале по 500 пати па на крај добивале одговор на крај краева сами си се нуделе шо дрго да кажам.

@џимеј тешко дека ќе успеам најдам дебела мрсна тастатура али можда ќе најдам доволно јака да издржи и со огледало како додаток ништо не ветувам :)

Искрено прашање:
If my momma is whore so I am a whore right?
Ада употреба на старата провинцијалско-селјачка равенка не пали:)
Релативизацијата на глупоста не пали сериозно за џабе ли постојат зборовитте глуп , паметен и просечен?о.0
Има разлика пмеѓу правење грешки ради неискуство и повторување на истите , во првиот случај би рекла неискуство во вториот би рекал глупав:)
Трето реков глупавост не лицемерие,(али пошто сите мислат дека зборам од позиција на глумење на светица одма додаваат на листата)
Лагите и лицемерието ни се потребни за да опстанеме како општество(неговата употреба повеќе од потребното е нешто шо знае да иритира),замисли еден ден сите да ја кажуваме вистината што ќе биде ?:vozbud:
Четврто лесно е да се каже гајле ми е ама кога живееш во овој свет не ти е баш сеедно посебно кога на овој или оној начин влијае на твојот квалитет на живот(мислам сеопштата човечка глупост и општеството кое живееме не на тие околу мене)
petto кога ќе речам луѓе се однесува на мноштвото не на сите и се однесува на општеството кое живеме :)
јабем ли га сиромашен ми е вокабуларот

Ада душо кај тебе е друга проблематиката али нема веза ....
Иначе кај храброста види со оглед дека ми знаат фаца и знаат каде можат да ме најдат веруј ми е храброст

ада Има разлика кога ќе кажам само глуп и кога ќе почнам да вреѓам можам и да ти илустрирам ако сакаш да го опишам човештвото какво е со километарски пост,верувај ми многу сум креативна во тој отсек

Иначе ада љубави кога анализарам човек тоа по принцип прашај па ќе добиеш одговор(е сеа си знаат и они самите што ќе добијат не знам шо е проблемот) ...И самата си знаеш ,во други постови се додека не ме чепнат не ги чепнувам ,акција-реакција
Не верувам дека ќе ги просветли ам има случаеви кога прашувале по 500 пати па на крај добивале одговор на крај краева сами си се нуделе шо дрго да кажам.
Општеството у кое живееме, пропаднатиот "напредок" и све остало, не е затоа што некој е глуп, односно когнитивните процеси му се заебани, туку, многу повеќе, затоа што човекот се бори со своето его и неговите потреби за присвојување и себе-остварување (кои носат нездрава глад за моќ, алчност, грабливец шеми на понашање, игнорирање на се освен себе и својот краткотраен интерес и сл.).

И ко шо ти реков и на друга тема...Ова отсекогаш било, а ќе биде и у иднина, и НЕ затоа што луѓето се глупи и несвесни, туку затоа што им е тешко да си погледнат малку подалеку од носот и од своето дворче на егото и неговите ситни потреби. Не сакаат да го направат тоа.
Спомни ми било која општествена девијација, било мината или сегашна, и ќе ја сместиме у оваа шема (на која НИКОЈ, ама никој не е имун...затоа и реков, сите сме "глупи"..мада место глупи посоодветно е: сите сме си заробени у личните, ситнички и short-term интереси).

Зимајќи го ова у предвид, докажано е контра-продуктивно да му потенцираш на човек колку е глуп, себичен, неспособен. Тогаш му чачкаш у его, кое толку грижливо си го гради и чува, и он возвраќа со отпор.

Чак ни животното не реагира увек на сила, а човекот уше помалку. Казните и навредите не палат. Ствараат привремна "послушност" и страв, а после се враќаат ко фурија од бес и фрустрации...и нормално, засилување на она за што човекот претходно е критикуван.

Децата, на кои им се потенцира колку се глупи и неспособни, стагнираат и развиваат агресивност (било екстровертна или пасивна). А, у никој случај не зимаат повеќе да се трудат или да ја надминат глупоста и неспособноста за која се и обвинувани.
Така и возрасниот, или група возрасни у форма на општество, НЕ се менуваат или стануваат посвесни кога со гнев им ги соопштуваш маните.

Оттаму, да не се залажуваме дека нашата агресивна "искреност" има витешки цели, да ги отвори очите на заспаниот свет...таа така само се оправдува. А, у суштина е едино потврдување на личното его, кое си вика ја сум посебно, јас гледам и знам, вие сте слепи и глупи. Класично мастурбирање на сопствената слика за посебност. Плус и лицемерие има у ситуацијава...Лицемерие у тоа што се лажеме себе дека работиме на сеопшта ренесанса и прогледување, кога всушност само себе сакаме да се оправдаме.

За крај, само сакам да бидеме искрени пред себе прво...Да си признаеме кога си го дркаме егото, а кога стварно сочуствуваме и сме допрени (разгневени, натажени, ватевр) од некоја состојба, и сакаме да ја промениме, не само за да си ја разубавиме сликата за себе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom