Cinedays

• Креатор на темата Креатор на темата MyloXyloto
  • Време на започнување Време на започнување
Кој друг ќе нѐ дружи утре, петок, 18.11. на S'One Strane, кино Фросина, 19:00? Ај, за секој случај ќе ги тагнам и оние со кои гледавме заедно минативе години, па може некој сака да гледаме заедно пак: @Saladin , @Natural-girl , @Iceboy , @Shepard Fairey , @dragonsky , @Andrew , @Mary Poppins ... и сигурно заборавив некого, нека ми прости. :P[DOUBLEPOST=1479391312][/DOUBLEPOST]
Aии вчера ама гужва у џебново.
Кажувајте ајде кој е кој! :pos:
Хаххаха, пак никој од нашиве, и овде. Ете, дојди со нас на S'One Strane утре, ќе не запознаеш неколкумината кои ќе одиме. ;)

Кој друг ќе нѐ дружи утре, петок, 18.11. на S'One Strane, кино Фросина, 19:00? Ај, за секој случај ќе ги тагнам и оние со кои гледавме заедно минативе години, па може некој сака да гледаме заедно пак: @Saladin , @Natural-girl , @Iceboy , @Shepard Fairey , @dragonsky , @Andrew , @Mary Poppins ... и сигурно заборавив некого, нека ми прости. :P[DOUBLEPOST=1479391312][/DOUBLEPOST]
Хаххаха, пак никој од нашиве, и овде. Ете, дојди со нас на S'One Strane утре, ќе не запознаеш неколкумината кои ќе одиме. ;)
А јас да дојдам? :D:D Туку за Преку езерото пиши неделава кога ти одговара да се договориме да ми го донесеш или јас да го земам некако.

Ко што кажаа и по проекција, филмот нема жанр, баш како и животот, друже.
1. Не кажаа туку тоа го кажа Никола Ристановски и тоа не значи дека е така.
2. Од кај разбра дека жена му се дрољосувала? После проекцијата баш спомнаа дека разговарал Никола со режисерот и позадинската приказна со жената не била битна и не се знаела.
3. Приказната не е океј и е 100 пати видена што ја прави лесна и предвидлива.
4. 8ца за овој филм не. Жити се оди види 90% од филмовите со оценка 8 на IMDB или некои твои со оценка 8 и спореди го.
5. Ми споредуваш SS со црногорска комедија. Јас и ти тука престануваме да збориме.

P.S. Се извинувам за шестфче. Знам дека беше погрешно но мислев дека нема да цепидлачиме и ќе се сфатиме ко што треба :)

А јас да дојдам? :D:D Туку за Преку езерото пиши неделава кога ти одговара да се договориме да ми го донесеш или јас да го земам некако.
Да бе, зашто да не дојдеш. Ама дека последно ко што те разбрав, рече само на Toni Erdmann ќе си одел.

За вечер некако ич не ми се излегува одд дома за It's Only the End of the World. Сакам да гго гледам, ама ме мрзи да мрдам од кревет. :<

Значи сФе да му изнаглаголам дебилно на одговорниот за ова
2fuwr39.png

3 минути оќорев барајќи ја среда
и филмон 110 пишува дека трае а на други две места 85
со оглед на тоа што за синедејс вчера беше понеделник, на кого да верувам за времето, искрено не знам, еве вака во недоумица сум сега така по малце
а овој тони ако трае 162 како у 7 ќе почне соне стране?
освен џебното у мкц и таа салата кај шо беше вчера со ристановски филмот, има уште некое платно?

Значи сФе да му изнаглаголам дебилно на одговорниот за ова
2fuwr39.png

3 минути оќорев барајќи ја среда
и филмон 110 пишува дека трае а на други две места 85
со оглед на тоа што за синедејс вчера беше понеделник, на кого да верувам за времето, искрено не знам, еве вака во недоумица сум сега така по малце
а овој тони ако трае 162 како у 7 ќе почне соне стране?
освен џебното у мкц и таа салата кај шо беше вчера со ристановски филмот, има уште некое платно?
Тони од 16 30 ќе почне
филмот 85'
толку платна се ко шо знам

Последно уредено од модератор:
Филмот со Ристновски, поточно неговиот лик многу ме потсеќаше на филмот на Бергман, Winter Light (1963) длабоко го препорачувам филмчево на Бергман. Инаку за црнава комедија, деби на целовечерен филм на режисерот, по разговорт што го имаше на крај, некако ми делуваше човекот како да не знае многу што прави или зошто го прави филмот, едноставно ја слушнал приказната и ја знаел локацијата, а притоа има добиено голема поддршка иако на поголем дел од пресови и интерјвуа се жалаат од слабиот буџет. Филмчето е солидно, ми се допадна глумата и ликот на Никола. Инаку сосем доволно е разработена приказната, се повеќе ќе биде вишок во филмот, за разлика од еден куп филмови други што ги гледав и како што спомна некој погоре да гледаш во часовникот уште колку имаш до крај. Пример филмот со Добра жена на актерката Мирјана што и таа ајде за прв пат се обидела да режира, јасно и дека и највероватно ќе и биде последен. Се одлучила да го прави овај филм затоа што приказната и се допаднала и ајде ќе снимаме филм, сепак многу климаво лепени од сцена во сцена, камерата многу лоша, за разлика од актерскта игра и целиот каст на ликовите исто така многу ми се допадна, самата приказна со тие трауми од војната и навраќања на тоа многу излишно ми изгледа. Така да филмот нејзин некако од мене би добил 6ка. А околу фестивалскиот живот на филмовите си има сосем друга политика, за која се задолжени големи играчи, кој што како го подджал филмот, од каде се земал пари, копродукции, колку е добар продуцентот, дистрибутерот и колку добра стратегија ќе направи за на какви фестивали треба да игра и каде според тематиката, и останатата конкуреција што ја има треба да го пробива и прикажува.

1. Не кажаа туку тоа го кажа Никола Ристановски и тоа не значи дека е така.
2. Од кај разбра дека жена му се дрољосувала? После проекцијата баш спомнаа дека разговарал Никола со режисерот и позадинската приказна со жената не била битна и не се знаела.
3. Приказната не е океј и е 100 пати видена што ја прави лесна и предвидлива.
4. 8ца за овој филм не. Жити се оди види 90% од филмовите со оценка 8 на IMDB или некои твои со оценка 8 и спореди го.
5. Ми споредуваш SS со црногорска комедија. Јас и ти тука престануваме да збориме.

P.S. Се извинувам за шестфче. Знам дека беше погрешно но мислев дека нема да цепидлачиме и ќе се сфатиме ко што треба :)
1. Небитно кој го кажа, битно точно кажа.
2. Ако го гледаше филмот внимателно, кажаа дека го оставила за да си го сунча дупето со друг маж. Небитно сасвим со приказната, битно дека го оставила.
3. Секоја приказна е веќе 100 видена и ништо на светов во денешно време не е оригинално.
4. Од 8ца до 8ца си има разлика. Комедија со 8ца и драма со 8ца ти се две различни ствари. ИМДБ што релевантна ствар е, што да ти причам.
5. Зошто да не го споредувам? Зашто имал 10пати поголем буџет, а бил 10 пати полошо направен? И тој филм е направен за забава и овој.
За последнава реченица што ти ја зацрнив дефинитивно се согласуваме. Поздраф.[DOUBLEPOST=1479400517][/DOUBLEPOST]
Да бе, зашто да не дојдеш. Ама дека последно ко што те разбрав, рече само на Toni Erdmann ќе си одел.

За вечер некако ич не ми се излегува одд дома за It's Only the End of the World. Сакам да гго гледам, ама ме мрзи да мрдам од кревет. :<
Се зезав, дека не ме тагираше. :pos:
Само на Ердман и толку. Многу се 3 саати без пауза, а камоли 5 со С'оне стране заедно.

Последно уредено:
Па трае 162 тоа значи до 19:12... пак не е добро. Не знам, мене вакви говнарии ме нервираат.
И во календарот исто им пишува 110 за овој...
Да бе.. значи ќе касни наредниот... и ја коа бев у Фросина на мелоу мад каснеше почетокот едно 20 мин

Го чекам цела година, едвај четири дена успеав да отидам само, ништо од мене и денес и утре, имам обврски некои во Кавадарци :place::place::place:

Му пишав на Милениум за дали има најава за некои од филмовите на репертоар, според мене би ми било логично Уставот да оди барем недела две пошто е и Македонска копродукција. Од другиве не знам, сега гледам дека Тони Ердман и романскиот Сиераневада треба да излезат на двд/блу реј идниот месец, така да сигурно порано ќе има снимки. За Ердман ми е најкриво, филмот сигурно е лудница, ќе си умрам додека го чекам :вонзем:

Го чекам цела година, едвај четири дена успеав да отидам само, ништо од мене и денес и утре, имам обврски некои во Кавадарци :place::place::place:

Му пишав на Милениум за дали има најава за некои од филмовите на репертоар, според мене би ми било логично Уставот да оди барем недела две пошто е и Македонска копродукција. Од другиве не знам, сега гледам дека Тони Ердман и романскиот Сиераневада треба да излезат на двд/блу реј идниот месец, така да сигурно порано ќе има снимки. За Ердман ми е најкриво, филмот сигурно е лудница, ќе си умрам додека го чекам :вонзем:
ај ќе ти пренесам што како е Ердман. :D[DOUBLEPOST=1479497966][/DOUBLEPOST]@MyloXyloto да ти биде криво, најкриво што си го испуштил Тони Ердман. :D

Ме маваше скепса дека нема да додржам толку време и нема да е добар филмот, па се премислував да не идам, ама отидов. И не зажалив. Како сум се смеел на ликов низ цел филм.
Времето од 2 и пол саати летна, одлична глума од Петер Симонишчек (или така нешто му беше презимето). Јака осмица од мене си доби. :cuc:

П.С. Анка каков слаткиш е. Од увек сум ги свиѓал Румункиве. :love:

Последно уредено:
Не стигнав ни вчера, ни утрово, па ај сега вака откако ми легнаа добро да пишам збор-два за двата од Синедејс вчера.

Toni Erdmann - гледам и @Shawn Spencer и @grande-juve го гледале и сите тројца сме му дале 8/10 (@Shawn Spencer - sorry ама јас сум ептен на последно место за препознавање ликови, може и да сме се разминале некаде, немој да мислиш дека се праам важен. :P За „Преку езерото“ не сум заборавил. ;) ). За филмот - јас не сум голем фан на филмови подолги од 2 саати, немам многу трпение. Можеби затоа и „страдаше“ Sieranevada пред една недела. И со овој до некаде имав таков проблем, но сепак последниот пола саат/саат беше доволно интересен и искрено јас не памтам кога последен пат толку се имам смеено на филм, па така некако се извади. И сега конечно знам што е работата со постерот за филмов: :pos:
images.jpg

S'one Strane - и за овој дадов 8/10 вчера, но денес, откако малку ми легна и малку подобро размислив, мислам дека заслужува и повеќе. Хрватите годинава имаат претставник за Оскар кој е далеку подобар од минатогодишниот, иако до некаде темата им е истата - одекот на војната години потоа. Филмов беше навистина пријатно изненадување, зашто имав многу мали очекувања, а испадна едно мало ремек-дело. Освен глумата, оригиналната приказна и твистот на крајот на филмот, многу ми се допадна и камерата (@Anon , @Corvus , заборавивме да го искоментираме тој момент вчера). Не знам кој е директор на фотографија, но типот е гениј (веројатно заедно со режисерот - Зрињко Огреста). Камерата речиси во секој кадар беше поставена „од онаа страна“ (s'one strane). Од онаа страна на завесата / на стаклото / на улицата / на прагот... Дури и на постерот на филмот се гледа таков момент. И речиси секогаш беше статична, освен во две-три сцени каде си помислив дека типот тука ја оплескал зашто беше ептен shaky и се криеше позади една грмушка / еден столб, па немавме баш clear view на тоа на кое требаше да биде фокусот. Но, ете, се случи крајот на филмот и најдов логика - ми стана јасно дека и тие две сцени беа одлично снимени:
камерата тука беа очите на соседот кој ја манијачеше Весна од зад грмушката / столбот.
Преубав филм, навистина. Еден од моите фаворити за Оскар за филм од неанглиско говорно подрачје годинава (заедно со Julieta, En Man Som Heter Ove па и Toni Erdmann). Препорачувам!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom