Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Ги вежбав со shrugs се знае, a новата вежба е ова.
Пробај поголеми килажи да ставаш за да имаш поголеми резултати со трапезот. Кај некои е слаб генетски и треба многу повеќе работа. Со колку имаш работено до сега највеќе на shrugs?

Пробај поголеми килажи да ставаш за да имаш поголеми резултати со трапезот. Кај некои е слаб генетски и треба многу повеќе работа. Со колку имаш работено до сега највеќе на shrugs?

Тоа е една од грешките која ја прават почетниците.
Наместо да користат помали килажи, со правилно повторување во одредено темпо создавање поголема контракција на мускулот, и минимално користење на моментум.

Прва серија со 25ки втора и трета со 55ки и толку. Мислам дека не е килажата во прашање туку начинот на вежбање, сега вежбам како Stefanvil што ми препорача, па ќе видиме.

Сезоната ја завршуваме успешно, со три брозни и едно сребро на Светското на IBFF, во Словенија.
Поздрав до сите вас.the 1.jpg

Тоа е една од грешките која ја прават почетниците.
Наместо да користат помали килажи, со правилно повторување во одредено темпо создавање поголема контракција на мускулот, и минимално користење на моментум.
Јас не сум видел човек со неразвиени трапези, а да работел со над 200кг, со било каква форма, дури и да ги држи само. Бидејќи трапезот констатно се користи без разлика дали правите контракција или не, се разбира не значи тоа дека подобри резултати ќе имате ако само ја држите шипката. Затоа треба поголеми килажи да се користат според мене, но се разбира да се пази од повреди и сл.

Џабе го гледаш, го нема на лагер
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 22:18 ---
Јас не сум видел човек со неразвиени трапези, а да работел со над 200кг, со било каква форма, дури и да ги држи само. Бидејќи трапезот констатно се користи без разлика дали правите контракција или не, се разбира не значи тоа дека подобри резултати ќе имате ако само ја држите шипката. Затоа треба поголеми килажи да се користат според мене, но се разбира да се пази од повреди и сл.

Ова ми беше зборот и мене. Се додека се вежбаат изолирани вежби по машини и справи сигурно нема да имаат развиени трапези. Погледнете ги powerlifterite колку развиени трапези имаат а не вежбаат директно трапези. Вкулчите во неделната рутина мртво дигање, олимписко дигање,мртво дигање со заклучени колена, walking lunges... има толку многу вежби што индиректно го вежбаат трапезот што стварно се сомневам дека има потреба дополнително да се изолира.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj

Ова ми беше зборот и мене. Се додека се вежбаат изолирани вежби по машини и справи сигурно нема да имаат развиени трапези. Погледнете ги powerlifterite колку развиени трапези имаат а не вежбаат директно трапези. Вкулчите во неделната рутина мртво дигање, олимписко дигање,мртво дигање со заклучени колена, walking lunges... има толку многу вежби што индиректно го вежбаат трапезот што стварно се сомневам дека има потреба дополнително да се изолира.
точно е, јас имам резултати на трапезите без нивно посветување многу, на пример вчера вежбав грб без трапези(ги вежбам со рамото заедно) и денес ми се воспалени, има многу вежби што индиректно ги вежбаат како што кажа на пример вратило, секакви rows, мртво и затоа доаѓа дека се оптеретени се почесто и растат (y)

Јас не се сложувам. Трапезот е мускул како и сите останати, и трицепсот, бицепсот ги вежбаш индиректно со гради и грб. Исто е и со стомачните. А колку што знам пауерлифтинг не е ист со бодибилдинг, а и сомневам дека не ги вежбаат, затоа што преку индиректно вежбање неможе да се постигне такво кинење на мускулот што би допринело до толкав мускулен раст.

Дали некој може да ми одговори, но само ако имал искуство со ова, да има висок крвен притисок и притоа да може да вежба во теретана, да џогира да прави напорни тренинзи и слично.
Прашувам затоа што сум во заблуда, налетувам цело време на поделени мислења и незнам во што да верувам.

Јас не се сложувам. Трапезот е мускул како и сите останати, и трицепсот, бицепсот ги вежбаш индиректно со гради и грб. Исто е и со стомачните. А колку што знам пауерлифтинг не е ист со бодибилдинг, а и сомневам дека не ги вежбаат, затоа што преку индиректно вежбање неможе да се постигне такво кинење на мускулот што би допринело до толкав мускулен раст.
Овде се збори за хипертрофија не за обликување.Изолациските вежби не можат да се споредат со compound вежбите како rows,бенч прес,преса за рамења,мртво подигање,чучњеви и сите други вежби што прават да телото добие шок и подобро да се ултилизираат протеините од кога правиш изолациски вежби.Јас можам да потврдам дека во рок од 6 месеци минатата година што правев изолациски вежби и сега кога правам само compound вежби и сплит тренинг имам подобри резултати.За 2 месеци добив 4 кг плус и се гледа насекаде на моето тело.Така да хипертофија се добива со compound вежби не со бицепс и трицепс вежби...

Трапезот е мускул, ама не е како останатите. Воглавно е составен од брзи мускулни влакна, најдобар начин да се извежбаат е ГОЛЕМА килажа. Можно е да се имаат резултати и со полесни килажи и концентрирање на формата на изведувањето на shrugs или некоја друга вежба која го таргетира трапезот, но тоа најчесто можат луѓе кои генетски можат лесно да го развиваат тој мускул. Се разбира не треба нон стоп само лупај килажа и ко дивјак кревај, постојат периоди кога треба да се фокусираме на формата, но според мене тоа би било некои 20-30 проценти од вкупното време посветено на вежбање на трапезот.

Дали некој може да ми одговори, но само ако имал искуство со ова, да има висок крвен притисок и притоа да може да вежба во теретана, да џогира да прави напорни тренинзи и слично.
Прашувам затоа што сум во заблуда, налетувам цело време на поделени мислења и незнам во што да верувам.
Прво со упат од матичниот на кардиологија, ЕКГ да ти направат, па во консултација со кардиологот ќе видиш дали можеш/неможеш да вежбаш.
Високиот крвен притисок може да е незначителен фактор и да ти дозволува рекреативно да се занимаваш со спорт, ама може и да е ограничувачки фактор со што поголемо оптеретување ќе доведе до несвестици,крварења па и недајбоже летален исход.

Прво со упат од матичниот на кардиологија, ЕКГ да ти направат, па во консултација со кардиологот ќе видиш дали можеш/неможеш да вежбаш.
Високиот крвен притисок може да е незначителен фактор и да ти дозволува рекреативно да се занимаваш со спорт, ама може и да е ограничувачки фактор со што поголемо оптеретување ќе доведе до несвестици,крварења па и недајбоже летален исход.

Фала на одговор, целата работа е што едни велат дека ако спортуваш се регулира притисокот други дека е опасно да се спортува и дека треба да се пази. А неможам да не спортувам . . заебана ситуација искрено

Каков ти е периодот стресен,исхраната ако ти е со премногу сол може и тоа.Можеби не спиеш доволно и не си доволно релаксиран.Ако вежбаш кардио намали на тоа и оди пешачи.Остави теретана или што и да правиш со тежини одредено време и врати се кога ќе се чувстуваш подобро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom