Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој може да ми одговори, но само ако имал искуство со ова, да има висок крвен притисок и притоа да може да вежба во теретана, да џогира да прави напорни тренинзи и слично.
Прашувам затоа што сум во заблуда, налетувам цело време на поделени мислења и незнам во што да верувам.
Јас еден период имав проблеми со притисокот, ми се погоди стресна цела година, бев потежок 14-15кг од нормалното и неправилно се хранев. Бев и на лекар ми дадоа само апчиња за смирување ама не ги примав, нејќам да се навлекувам на такви лања од сега па решив драстично да сменам живот. Средив исхрана, почнав со кардио прво, строго пешачење по саат ипол, па почнав тежински тренинзи и да не се урочам ми се среди притисокот и целата физичка состојба.

Незнам каква ти е состојбата, но ако немаш проблеми со срцето, ти препорачувам да средиш исхрана и да почнеш со лесни кардио тренинзи

Јас не се сложувам. Трапезот е мускул како и сите останати, и трицепсот, бицепсот ги вежбаш индиректно со гради и грб. Исто е и со стомачните. А колку што знам пауерлифтинг не е ист со бодибилдинг, а и сомневам дека не ги вежбаат, затоа што преку индиректно вежбање неможе да се постигне такво кинење на мускулот што би допринело до толкав мускулен раст.

Пробај редовно да вежбаш интезивни програми со мртво дигање 99% ќе развиеш одлични трапези како спореден ефект , освен ако немаш тешка генетска фалинка на трапезите. Еве го и 20 годишниот Мишка, природен бодибилдер кој тврди дека никогаш директно нема тренирано трапези, е сега можеби он е даруван со екстра генетика за тој дел од телото, ама и кај мене имам забележано дека често по мртви дигања, вежбања на рамо, згибови, вежбања на нозе трапезите следниот ден ми се воспалени.

196169_377317725658585_294924628_n.jpg

Каков ти е периодот стресен,исхраната ако ти е со премногу сол може и тоа.Можеби не спиеш доволно и не си доволно релаксиран.Ако вежбаш кардио намали на тоа и оди пешачи.Остави теретана или што и да правиш со тежини одредено време и врати се кога ќе се чувстуваш подобро.
Имам стресни периоди, и според сите прегледи до сега шшто ги направив, останува само стресот да е причина за ова што ми се случува. Претпоставував нешто во стило на орбитрек или лаганица џогирање е ок, и не е некое оптеретување. Јас правев многу напорни и high intensity програми, али изгледа сеа треба да олабавам со тоа. Ама најлошо е што сум зависен од вежбање, еве веќе месец дена не правам ништо и ќе полудам, уште толку се нервиам:(
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 14:20 ---
Јас еден период имав проблеми со притисокот, ми се погоди стресна цела година, бев потежок 14-15кг од нормалното и неправилно се хранев. Бев и на лекар ми дадоа само апчиња за смирување ама не ги примав, нејќам да се навлекувам на такви лања од сега па решив драстично да сменам живот. Средив исхрана, почнав со кардио прво, строго пешачење по саат ипол, па почнав тежински тренинзи и да не се урочам ми се среди притисокот и целата физичка состојба.

Незнам каква ти е состојбата, но ако немаш проблеми со срцето, ти препорачувам да средиш исхрана и да почнеш со лесни кардио тренинзи
Баш како што ми советуваш, баш така и сакам да го почнам промените, не дека не се хранам здраво и не дека не пазам, али во оваа ситуација треба да се пази на одредени ствари, па планирам во тој правец да го менувам животот. Ќе почнам со лесно кардио тренинзи од типот на орбитрек, и лаганица џогирање во комбинација со брзо одење. И нормално од тука натаму треба да сум 100% cool иначе отиде здравјте во неповрат, велат дека најголем удел во висок притисок има нервозата и стресот.

Имам стресни периоди, и според сите прегледи до сега шшто ги направив, останува само стресот да е причина за ова што ми се случува. Претпоставував нешто во стило на орбитрек или лаганица џогирање е ок, и не е некое оптеретување. Јас правев многу напорни и high intensity програми, али изгледа сеа треба да олабавам со тоа. Ама најлошо е што сум зависен од вежбање, еве веќе месец дена не правам ништо и ќе полудам, уште толку се нервиам:(
--- надополнето: 27 октомври 2012 во 14:20 ---

Баш како што ми советуваш, баш така и сакам да го почнам промените, не дека не се хранам здраво и не дека не пазам, али во оваа ситуација треба да се пази на одредени ствари, па планирам во тој правец да го менувам животот. Ќе почнам со лесно кардио тренинзи од типот на орбитрек, и лаганица џогирање во комбинација со брзо одење. И нормално од тука натаму треба да сум 100% cool иначе отиде здравјте во неповрат, велат дека најголем удел во висок притисок има нервозата и стресот.
Гледај тие програмите и јас ги правев и не јадев како што треба и имав повеќе стрес од колку добивка.Сега се вратив во теретана да ти кажам и супер се осеќам.Малку проблеми од кревањето на мртво подигање па намалив на килажата и гледам нај правилно да ја правам.Тие програмите p90x и сите тие на beachbody се направени маркетиншки намерно за да мислиш дека ќе добиеш резултати но не може нешто што е со традиција да победи нешто што нема докажани резултати.Сите тие порано вежбале и добиле тоа што сега го гледаш со помош на тие програми и теретана.Нема шанси да добиеш убаво тело без теретана.Вежбај во теретана почни ама со добра форма и намали на кардио и интензивни вежби.

Најдобри-најефикасни везби за стомачни? За колку време би се виделе први резултати.
Стомачните се зајакнуваат со вежби и се прават поголеми.За да добиеш стомачни потребно е да трчаш на гладен стомак или да пешачиш 1 час и половина на гладно или после тренинг кога резервите на гликоген ти се празни.Кога ќе ти се истроши гликогенот секогаш телото иде по мастите и протеините како енергија.Сега зависи во кој стадиум си и како ти е исхраната затоа што е најбитна исхраната.Види сега како јадеш и почни полека да намалуваш 200 калории секоја недела и зголемувај кардио.Заедно со тренинг за издржливост со мали тежини ќе имаш резултати зависи колку имаш сало.Нема магично да ти се изгубат килограмите и првиот месец ќе губиш многу килограми и после тоа се помалку и помалку затоа што телото е создадено за складирање енергија не е создадено за да правиш ти како што сакаш со него.Така да препорачливо е кога си на кратење на калории да следиш што јадеш да мериш и да правиш кардио 5 пати неделно.Почни со 20 мин и зголемувај секоја недела за 5-10 мин.

Стомачните се зајакнуваат со вежби и се прават поголеми.За да добиеш стомачни потребно е да трчаш на гладен стомак или да пешачиш 1 час и половина на гладно или после тренинг кога резервите на гликоген ти се празни.Кога ќе ти се истроши гликогенот секогаш телото иде по мастите и протеините како енергија.Сега зависи во кој стадиум си и како ти е исхраната затоа што е најбитна исхраната.Види сега како јадеш и почни полека да намалуваш 200 калории секоја недела и зголемувај кардио.Заедно со тренинг за издржливост со мали тежини ќе имаш резултати зависи колку имаш сало.Нема магично да ти се изгубат килограмите и првиот месец ќе губиш многу килограми и после тоа се помалку и помалку затоа што телото е создадено за складирање енергија не е создадено за да правиш ти како што сакаш со него.Така да препорачливо е кога си на кратење на калории да следиш што јадеш да мериш и да правиш кардио 5 пати неделно.Почни со 20 мин и зголемувај секоја недела за 5-10 мин.

Сало малце,исхрана нормална (пазам да е од 1500-2000 калории) , тренинг во теретана 2-3 пати неделно,саат-два, дома праам стомачни..трчање слабо,пешачење почесто... Викаш 20 мин.дневно е доста време за правење вежби/стомачни?

Сало малце,исхрана нормална (пазам да е од 1500-2000 калории) , тренинг во теретана 2-3 пати неделно,саат-два, дома праам стомачни..трчање слабо,пешачење почесто... Викаш 20 мин.дневно е доста време за правење вежби/стомачни?
Кардио ти треба да стопиш сало.А под стомакот ти се мускулите.Колку и да правиш стомачни ако не правиш кардио ништо.

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=2410

Колку е ефикасно чудово за топење на стомак и други салца ..? Има некој искуство ?
Ќе стопиш вода и побрзо ќе дехидрираш.
Телото не топи масти така лесно.Дебелите луѓе лесно топат масти затоа што има два типа на масни клетки.Едните брзо се користат за енергија,другите ептен во ризични ситуациии се користат како глад и напор повеќе од 1 час.Мастите никогаш не се топат први.Се топат јаглехидратите,протеините па мастите за жал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom