Стигнавме до крајот и на оваа оскаровска сезона. Поточно, ноќеска ја завршуваме. Па еве, на неполн ден пред да дознаеме кој ќе се закити со златното момче, мала анализа од тоа што јас го имам гледано од номинираните до сега:
Го немам гледано само Phantom Thread. Од другите филмови, преовладува впечатокот дека беше релативно слаба филмска година, затоа што нема еден филм кој се издвојува, кој повеќето не оставил без зборови, за кој се пишувало, и пишувало, и кој се репризирал опсесивно. Ете, како La La Land лани, на пример. И интересно е тоа што веројатно е најнеизвесна трката до сега. Јас би типувал вака:
ЌЕ ОСВОИ: The Shape of Water
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Call Me By Your Name, или евентуално Three Billboards Outside Ebbing, Missouri или The Shape of Water.
Овде и дел од номинираните не би ги ставил во таа конкуренција. Пишував погоре за лобирањето за Грета Гервиг и Џордан Пил да бидат номинирани, па затоа тука ги нема Лука Гвадањино, Мартин Мекдона, Дарен Аронофски или Дени Вилнев. Од понудениот избор, резултатот би бил овој:
ЌЕ ОСВОИ: Гиљермо дел Торо, за The Shape of Water
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Гиљермо дел Торо, за The Shape of Water
Тука дури два филма не сум гледал, но речиси сите го знаеме исходот од категоријава:
ЌЕ ОСВОИ: Гери Олдман за Darkest Hour
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Гери Олдман за Darkest Hour или Тимоти Чаламе за Call Me By Your Name.
Првата моја целосно комплетирана категорија. И тука речиси веднаш се знае исходот:
ЌЕ ОСВОИ: Френсис Мекдорманд за Three Billboards Outside Ebbing Missouri
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Френсис Мекдорманд за Three Billboards Outside Ebbing Missouri
И за овде пишував дека имаше многу изненадувања, како Пламер, на пример, но откако го гледав филмот, мислам дека и не е така незаслужено. И за Вуди би се согласил дека не му беше местото тука, а извисија многу добри актерски игри. Но веќе е доцна за тоа, од понудениот избор:
ЌЕ ОСВОИ: Сем Роквел за Three Billboards Outside Ebbing Missouri
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Сем Роквел за Three Billboards Outside Ebbing Missouri
Пак еден филм неизгледан. Од останатите:
ЌЕ ОСВОИ: Алисон Џејни за I, Tonya
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Алисон Џејни за I, Tonya или Мери Џеј Блајџ за Mudbound
Имаше убави анимирани филмови годинава. Не стигнав да го изгледам Loving Vincent, но сите останати, со исклучок за нијанса послабиот Ferdinand, беа одлични, и кој и да земе Оскар, нема да ми биде криво. Coco е чекор пред сите, веројатно, но кај него мене ми сметаше (не)оригиналноста, зашто филмот е скоро па римејк на The Book of Life од пред некоја година. The Breadwinner од друга страна - преубав, исто, прекрасна приказна, многу емотивен, интересна анимација, но начинот на кој е претставен не може а да не потсети на Song of the Sea, исто од пред некоја година, само сетингот од Ирска е пренесен на Блискиот Исток. The Boss Baby, од друга страна, иако е толку малку ценет и на форумов, и меѓу критиката, мене ми направи најголем мерак од сите, и годинава е за нијанса пред другите мојот фаворит.
ЌЕ ОСВОИ: Coco
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: The Boss Baby, или евентуално Coco или The Breadwinner
ЌЕ ОСВОИ: A Fantastic Woman
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Loveless или On Body and Soul
Е тука не знам што да кажам, годинава не изгледав ништо. Според муабетите по сајтовите кои предвидуваат, најверојатно
ЌЕ ОСВОИ: Faces Places
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: /
Тука јас би играл со сосема други песни. Моите фаворити ги нема меѓу номинираните, но од понудениот избор:
ЌЕ ОСВОИ: Remember Me од Coco
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Mystery of Love од Call Me By Your Name
И тука го нема Blade Runner. Веројатно за да не бидат два филма од ист композитор, но и тоа се случувало во минатото, и тоа баш со Alexandre Desplat, па зошто да не.
ЌЕ ОСВОИ: Alexandre Desplat за The Shape of Water
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Alexandre Desplat за The Shape of Water - МАГИЧНО!
Двете категории заедно, јас и не правам некоја разлика меѓу нив.
ЌЕ ОСВОИ: Baby Driver X2
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Baby Driver X2
ЌЕ ОСВОИ: The Shape of Water
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Blade Runner 2049
ЌЕ ОСВОИ: Blade Runner 2049
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Blade Runner 2049
ЌЕ ОСВОИ: Darkest Hour
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Darkest Hour, се друго би било кражба!
ЌЕ ОСВОИ: Phantom Thread
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: The Shape of Water
ЌЕ ОСВОИ: Dunkirk
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: Baby Driver
ЌЕ ОСВОИ: Blade Runner 2049
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: War for the Planet of the Apes
ЌЕ ОСВОИ: Dear Basketball, недај Боже
БИ САКАЛ ДА ОСВОИ: / (само 2 изгледани)
За останатите 2 категории, краток игран и краток документарен филм, не знам ништо, затоа ќе ги изоставам.