10 совети за штедење гориво

Член од
2 декември 2009
Мислења
151
Поени од реакции
4
Незнам што си возел но јас имам Ford Fiesta 1.8 D (произведена 1994, сопственик од 2004) отворен пат, брзина помеѓу 100-120 км/ч толку е просекот, тестирано многу пати.
па ние за многу работи сме биле слични :pos2: и јас имам фиеста и сакам џипови,и лада нива и т.н и т.н :pos2: :pos2: Инаку од штедење,применувам возење во повисок пренос,така имам навика,не ја цедам... фиестата е 1,3 ЕФИ, задоволен сум,посебно на отворено

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Кога сме веке кај штедењето на гориво, да ли некој има искуство со производот наречен Магнофуел ?
Не се двоуми: не го плаќај данокот на глупоста и не ставај свашта во моторот.

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.319
Поени од реакции
2.846
6. Вратете се кон природата
Во летните периоди исклучете го клима-уредот во вашето возило и отворете ги прозорците. Можеби ладењето нема да биде толку ефикасно но така штедите гориво при мали брзини. При повисоки брзини пак, ладењето се клима-уредот е поефикасно во однос на економичноста, поради зголемениот отпор поради отворените прозорци или сончев покрив.
Ова не го практикувајте затоа што нема да заштедите (освен во место),
ќе си добиете пареза т.е. ќе си го заебете здравјте (знам случаеви за тоа), а најтрагично нема да оладите ништо

Инаку јас штедам така што си ставив плински уред :helou:

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
едит

Инсталирано. Првиот впечаток е дека машината влече подобро на помал гас и постартна е.
Тестирам понатаму ...

дали го зема ? и ако го зема дали примети помала потрошувачка

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ja ko sto znam se koristat magneti na golemite naftovodi so cel razbiravnje na jaglerodnite molkeuli bidejki se pravat kako grozdovi e sega ova malo magnetce dali moze da pomogne nemam pojma pisi u sekoj slucaj tvoe iskustvo bash me interesira

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
едит

Инсталирано. Првиот впечаток е дека машината влече подобро на помал гас и постартна е.
Тестирам понатаму ...
И во што мотор го имаш ставено.... бензин, дизел, кубикажа, сила и тн.

Член од
4 декември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
дали го зема ? и ако го зема дали примети помала потрошувачка

Да. Земено и инсталирано. Се уште е рано да кажам за потрошувачката, нека помине барем 300-400км. Иако намерно го натанкав до даска со 95-ка, наместо со 98-ица приметувам дека колата подобро иде.

И во што мотор го имаш ставено.... бензин, дизел, кубикажа, сила и тн.

Бензинец, пријателе, 1.4 твинпорт, 90кс. СЕГА има 98кс ! :ludilo2: :bilokojzbor:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
11. совет- Стајте си плински уред :smir:
Aко имате 500 евра за фрлање... Сите погоре наведени совети се изводливи со минимална инвестиција. А со плинскиот уред не заштедуваш на гориво, туку намалуваш на цената што не е исто. Доколку литар плин беше еднакво со литар бензин во цената, ќе ве видев дали вака ќе размислувавте.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
лол. добри постови има мора да кажам... ај да се вратам на тема да не забегам..
алуминиумски бандаши се полесни и нормално е дека заштедуваш... помала тежина имаш колку толку... ПОГОЛЕМИ бандаши дефинитивно заштедуваш!!! ист број на обртаи поголема брзина со поголеми бандаши...
околу плинот.. глеам 500 евра??? ако имаш инџекшн може и 500 да е зависи за која кола.. за карбураторски систем 300 евра комплетно ти е атестиран плин!!! и заштедуваш дефинитивно.л. колата троши 30 до 40 посто МАКСИМУМ повеќе за разлика од бензин но во секој случај ако возиш често се исплати!!!
прочитав претхонопомач број на вртежи на моторот... да заштедуваш само има една работа шо мн луѓе не ја сваќаат... пример на 40 50 мењаат 4та на понови коли.. дај нагло гас колана НЕ ИДЕ !!! се мачи нема снага да постигне... со ова верувајте МНОГУ страда моторот...
крај на краева се ова ако се применува колку ке заштедиме??? литар ??? е многу.. 60 денара а биле а небиле.... 60 денара на 100 Км :/

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
лол. добри постови има мора да кажам... ај да се вратам на тема да не забегам..
алуминиумски бандаши се полесни и нормално е дека заштедуваш... помала тежина имаш колку толку... ПОГОЛЕМИ бандаши дефинитивно заштедуваш!!! ист број на обртаи поголема брзина со поголеми бандаши...
околу плинот.. глеам 500 евра??? ако имаш инџекшн може и 500 да е зависи за која кола.. за карбураторски систем 300 евра комплетно ти е атестиран плин!!! и заштедуваш дефинитивно.л. колата троши 30 до 40 посто МАКСИМУМ повеќе за разлика од бензин но во секој случај ако возиш често се исплати!!!
прочитав претхонопомач број на вртежи на моторот... да заштедуваш само има една работа шо мн луѓе не ја сваќаат... пример на 40 50 мењаат 4та на понови коли.. дај нагло гас колана НЕ ИДЕ !!! се мачи нема снага да постигне... со ова верувајте МНОГУ страда моторот...
крај на краева се ова ако се применува колку ке заштедиме??? литар ??? е многу.. 60 денара а биле а небиле.... 60 денара на 100 Км :/
Литар да заштедиш треба да ја туркаш:pos2:
Максимум ако извадиш до 200-300 мл на 100км

Член од
5 август 2007
Мислења
113
Поени од реакции
5
Добра е темава за почетниците и оние кои не се информирани. Но, за човек како мене мислам дека и покрај тоа што знам како треба, зависноста од адреналин преовладува. Само ме спаси малце он борд компјутерот на новиот автомобил, па кога ке притиснам на педалот за гас во прва и ке покаже 27 литри на 100 километри, се подзамислувам малце и намалувам. Знам дека 27 литри покажува заради наглото забрзување и големиот број на rpm и ова се намалува веднаш потоа, но делува загрижувачки самата бројка 27. :) Но, да му се изнарадувам малце на автомобилот, па после тоа ке штедиме, а и без тоа времево иде натака, се поголема немаштија е, барем јас осетив од кризата, за другите незнам.
хаха добар си ти мене до 32 ми иде :)))

Kajgana Shop

На врв Bottom