10 совети за штедење гориво

V

VeniVidiVici

Гостин
Добра е темава за почетниците и оние кои не се информирани. Но, за човек како мене мислам дека и покрај тоа што знам како треба, зависноста од адреналин преовладува. Само ме спаси малце он борд компјутерот на новиот автомобил, па кога ке притиснам на педалот за гас во прва и ке покаже 27 литри на 100 километри, се подзамислувам малце и намалувам. Знам дека 27 литри покажува заради наглото забрзување и големиот број на rpm и ова се намалува веднаш потоа, но делува загрижувачки самата бројка 27. :) Но, да му се изнарадувам малце на автомобилот, па после тоа ке штедиме, а и без тоа времево иде натака, се поголема немаштија е, барем јас осетив од кризата, за другите незнам.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
7. Возете со стандардните бандажи и пневматици
Новите бандажи и пнематици можат да изгледаат одлично и секако ја подобруваат управливоста на возилото. Но доколку се пошироки од стандардните тие ќе предизвикаат поголеми отпори на тркалање и ќе ја зголемат потрошувачката на гориво.
Алу-бандаж е полесен од стандарден (челичен) значи може да влијае позитивно така да насловот им е лошо избран. Треба да пишува не ставајте подебели гуми ако сакате да заштедите.:smir:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Оние кои имаат автомобили со борд компјутер кој покажува потрошувачка во реално време и просечна потрошувачка, со тек на време учат како да го возат својот автомобил поекономично. Разликата може да биде и до 2-3 литри помалку на 100 километри, ако се научиш да возиш ко лешперче :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ако до сега сте турале бензин за 1000 денари, од сега турајте за 500

Така сигурно ќе заштедите.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726

Јас пак не се замарам. Колку и да поскапи бензинот јас секојпат си ставам за иљадарче...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Купете си хибриден автомобил, или пак само на струја ....електричен.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Нема зошто ако ставаш за 500 денари два пати ќе застанеш за за иста количина како за 1000 денари. Секое застанување/поаѓање и пат до бензинска е дополнителен трошок

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Алу-бандаж е полесен од стандарден (челичен) значи може да влијае позитивно така да насловот им е лошо избран. Треба да пишува не ставајте подебели гуми ако сакате да заштедите.:smir:
Да нормално, бидејќи колку поголема ќе биде површината измеѓу патната подлога и пневматикот, толку поголем ќе биде и отпорот на тркалање.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Јасно како ден... отидоа неколку постови.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Еден урбан мит вели дека доколку не се забрзува нагло, потрошувачката на гориво се намалува. Вистината е дека за најекономично возење треба да се стремиме целната брзина (која и да е таа) да ја постигнеме за најкусо можно време, т.е. со најголемо забрзување. На пример, тргаш од семафори и забрзуваш полека до 60 км/ч. Доколку забрзаш нагло до 60 км/ч и после нагло престанеш со забрзување, ќе потрошиш помалку гориво.

Во едно натпреварување за економично возење (кој ќе извози најмногу километри, сите со исти коли и иста почетна количина гориво), победникот тргнувал со втора, го цедел у втора моторот до таргетната брзина и потоа уфрлувал во петта за да ја одржи брзината. Втора-петта-втора-петта. Така потрошил најмалку гориво од сите. Инспириран од ова, еднаш враќајќи се од Турција возев така, втора-петта. Просечната потрошувачка ми беше едвај 4 литри на 100 км (дизел). Дали и толку беше.

Во принцип, секоја кола троши најмалку во најголемиот степен на пренос во кој што може да ја поднесе дадената брзина. Ако возиш 50 у трета ќе трошиш повеќе него ако возиш 50 во петта. Тогаш паразитските губитоци на енергија се најмали. Но...

Имајте на ум дека најекономичното возење не е истовремено ниту најбезбедно, ниту најздраво за колата. Моторот ќе има подолг век доколку моторот редовно се развртува нагоре во вртежите, иако при тоа се троши повеќе гориво. Возењето е побезбедно доколку не се тргнува нагло и се вози во степен на пренос кој остава резерва врт. мом. кон погонските тркалата.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
еднаш враќајќи се од Турција возев така, втора-петта. Просечната потрошувачка ми беше едвај 4 литри на 100 км (дизел).
Незнам што си возел но јас имам Ford Fiesta 1.8 D (произведена 1994, сопственик од 2004) отворен пат, брзина помеѓу 100-120 км/ч толку е просекот, тестирано многу пати.

Ептен

Џомба
Член од
30 јуни 2006
Мислења
97
Поени од реакции
15
Незнам што си возел но јас имам Ford Fiesta 1.8 D (произведена 1994, сопственик од 2004) отворен пат, брзина помеѓу 100-120 км/ч толку е просекот, тестирано многу пати.
Сеат Кордоба, 1.9 SDI, тука околу 20% беше автопат, другото угорници, удолници, колони по нерамен и тесен пат, гужви во Анталија и Измир, чуда...

Иначе, да, на мазно рамномерно возење и мене ми е толку нормата.

Да не сака некој да ја купи? :)

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
Кога сме веке кај штедењето на гориво, да ли некој има искуство со производот наречен Магнофуел ?
Се двоумам да ли да го купам или не ?

http://www.dejoas.com.mk/Templates/reklama_magnofuel.html

ова прво го видов на еден хрватски форум како реклама но а сега го спомна и ти за неговата ефикасност незнам , но по малку сум скептичен околу целава работа , цената колку што видов е околу 2000ден ако навистина е така како што кажуваат тогаш вреди ( да ја намали потрошувачката барем за 10% ) еве нешто најдов на коли.ком.мк

http://test.koli.com.mk/novosti_vnatresna.aspx?id=186

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Кога сме веке кај штедењето на гориво, да ли некој има искуство со производот наречен Магнофуел ?
Се двоумам да ли да го купам или неhttp://www.dejoas.com.mk/Templates/reklama_magnofuel.html
Jас не би го купувал... имав вакво прашање поставено пред неколку години, Струмикс ми даде одлично образложение. Би го замолил да го напише одново, или да го најде :)

Kajgana Shop

На врв Bottom