Сувенири поврзани углавно со Вардар, магазини и ако начекам некоја асална книга... Обично носам ако најдам нешто од антикварнициве низ Скопје мада пазам да не прекршам некој закон порано носев монети сега углавно стари филиграни, ова си е за моја приватна колекција.
Храна не носам за разлика од другиве места овде горе доле имаме се, од неколку врсти ајвари, малиџано, пинџур, слатко, смоки, ресана, струмка, газоза, мање више сите мак пива и алкохол. Има и сирење (кравјо, овчо, козјо), во поголемите супермаркети има добро бугарско бело сирење а во малите продавнички се наоѓа наше (здравје и уште некој брендови) има и кашкавал, мак салами и колбаси. Понекогаш се наоѓа и мариовско биено сирење мада не сум видел одамна, тоа по се изгледа не се ни произведува во големи колични. Од храна едино ми фалат слатките и бозата од Апче што секако не можам да ги понесам мада и тоа има само не таков квалитет. Ми фали и кајмак кој овде го има само како домашен и е изгор скап, 25 долари за некој 150 - 200 грама канче...
Луге што знам од лекови кафетини и лексилиум носат пошто нема овде. Домашна ракија во пластично шише се шверуцува а често и цигари пошто овде се скапи мада и тоа малку (дозволени се 2 кутии да се внесат). Знам и такви што носеле семе да си посадат пипер и патлиџан мада тоа се постарата генерација денес ретко кој се заебава со тоа, поевтино и полесно е да си купиш веќе направено се иако не е исто ко домашното.[DOUBLEPOST=1503252264][/DOUBLEPOST]
Офф топик:
Колкава количина алкохол е дозволено да изнесам од МК в багаж (авионски)?
МК не ги интересира колку изнесуваш, него државата во која идеш. На пример за АУС ти е 2.25 литри алкохол, за во мкд можеш да внесиш 1 литар. Углавно државата од која искачаш не ја интересира мада може да ти укажат дека го кршиш законот таму каде идеш и да одбијат на фришоп да ти продадат повеќе од дозволеното.