Што ако Грција стави вето за Влез во НАТО?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ќе го блокира ли Грција влезот на Македонија во НАТО? Овде во Минхен се добива впечаток дека половина Европа и цела Америка работат на приближување на ставовите меѓу двете земји.
По серијата средби македонските претставници немаат јасна слика, велат, ништо не е исклучено.
„Точно е дека на сите средби, не само со нашите американски пријатели, туку и со премиерот Ердоган и со министерот Штајнмаер имавме прилика да ја слушнеме нивната загриженост околу грчките позиции, а тоа е дека постои закана дека ќе биде употребено правото на вето“, изјави Бранко Црвенковски, претседател на Македонија.
„Следните три-четири недели ќе бидат клучни и се надевам дека на крајот ќе дојдеме во ситуација да имаме и резултат за Македонија, а тоа значи да го сочуваме нашето уставно име, од една страна и да ја добиеме поканата за НАТО. За тоа работиме, на тоа сме посветени во овој период, меѓутоа сите опции се отворени, бидејќи дел од работите не зависат од нас“, додаде претседателот Црвенковски.
„Беше сугерирано дека очекуваат, во овој процес што иде веќе 15-тина години во рамките на ОН, да покажеме дополнителна конструктивност. Се очекува, не го знаеме предлогот меѓутоа го очекуваме наредната недела новиот предлог на Нимиц и да седнеме да поразговараме со нашите пријатели и со Грците“, рече Лазар Еленовски, министер за одбрана на Македонија.
Европа потврдува, се работи на решение за постигнување на договор.
„Преговараме, се работи на постигнување целосен договор“, вели Хавиер Солана, висок претставник за безбедносна на ЕУ.
Сите работи треба да бидат многу појасни во почетокот на март.
Сега е најважно прашањето, каков предлог ќе донесе Нимиц? Досега имаше два, едниот беше прифатлив за Македонија, другиот беше прифатлив за Грција.
Инсистирањето, пак, на полис-мејкерите за влез на Македонија во НАТО е рефлексија на финалето во кое влегува решавањето на косовското прашање.

Пичка ли ви мајчина, уставното да го сочуваме???? Нормално бе, ќелеш еден рошлав, ама за во меѓународна комуникација, мултилатерална, а не за домашна!!!!

Нејќам НАТО како фироманец, горномакедонец или слично. Сакам како и сите, како горд Македонец од Република Македонија.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И после зошто јас сум за лицето Б.Ц. што е можно повеќе да си седи во канцеларија и да не се меша во политиката се додека не дојдат избори ид го мавнеме од политичката сцена еднаш и за секогаш.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.199
Поени од реакции
12.110
Аман нека стават вето, поважен е националниот идентитет на народот отколку НАТО. Само нека стават вето, да си го вратиме и знамето и името.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
И после зошто јас сум за лицето Б.Ц. што е можно повеќе да си седи во канцеларија и да не се меша во политиката се додека не дојдат избори ид го мавнеме од политичката сцена еднаш и за секогаш.
добро бе мајкуму стара што толку сум ти згрешил :pos2::pos2::pos2::pos2:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Makata e Andro, sto nekoj saka da ne se popie veto, a saka da se smeni imeto, a nekoj saka i veto jok i nato jok i ime jok, a nekoj saka i ime i nato, a bez veto.
Itn.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Makata e Andro, sto nekoj saka da ne se popie veto, a saka da se smeni imeto, a nekoj saka i veto jok i nato jok i ime jok, a nekoj saka i ime i nato, a bez veto.
Itn.
Затоа велиме дека Македонија има само еден излез од целата папазанија окулу НАТО и ЕУ,а тоа е ЈОК признавање на Косово и прекинување соработка со секакви мисии на организации каде не сме членка.
Одкако ќе не примат како полноправни тогаш може да разговараме,вака треба да им се каже дека не се пожелни.

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.863
Поени од реакции
5.737
Затоа велиме дека Македонија има само еден излез од целата папазанија окулу НАТО и ЕУ,а тоа е ЈОК признавање на Косово и прекинување соработка со секакви мисии на организации каде не сме членка.
Одкако ќе не примат како полноправни тогаш може да разговараме,вака треба да им се каже дека не се пожелни.
да сме силни како Америка или некоја друга развиена земја што не зависи од никој ова твоево ќе да го биде

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
да сме силни како Америка или некоја друга развиена земја што не зависи од никој ова твоево ќе да го биде
Aбе и мало дете може да каже не на некој поголем доколку зад него и неговото "не" стои некој навистина силен.:)

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Точно , ама тој излез веќе не постои , касно е , нити пак има некој муда да потегне такво нешто . Останува во игра една многу опасна работа , сламка за која ако се фатиме пак ке кукаат мајки по гробишта. Иако СДС како по обичај тресе глупости и не знае што збори сепак погоди во едно , нашата влада нема стратегија за да одговори на сценаријата со независно косово. Пропуштија да кажат дека со едно паметно сценарио околу тоа пусто косово може да си го решиме проблемот со НАТО . Гледај го рошле само , од последниве изјави да си некој што не знаеш која сорта е човекот , ќе помислиш во најлош случај дека е од некоја коалициска партија на ВМРО.

Член од
9 март 2007
Мислења
323
Поени од реакции
21
abe stavot na SDSM e najizdrzan be!! ovie kretenite od vmro pojma nemaat sto e toa nadvoresna politika pa uste i edno peder4e kako antonio milosevski go postavile za minister. KOSOVO KE GO PRIZNAEME I KE VLEZEME VO NATO
samo vladata da padne sto e mozno pobrzoo

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
abe stavot na SDSM e najizdrzan be!! ovie kretenite od vmro pojma nemaat sto e toa nadvoresna politika pa uste i edno peder4e kako antonio milosevski go postavile za minister. KOSOVO KE GO PRIZNAEME I KE VLEZEME VO NATO
samo vladata da padne sto e mozno pobrzoo
Па ако го признаеме Косово ќе влеземе со пола нога во НАТО.Доколку Грчиштана ратификуваат прием во парламентот,кога ќе процутат бандерите може и комплетно да влеземе.Па толку ли се глупи ова комунистиве или така ги тренираат.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Наивен си ако мислиш дека се глупи. Свесно провоцираат, проверен метод што им успеал илјада пати досега.
more se e toa vo stilot : zena mi misli deka sum kaj Sevim , Sevim misli deka sum kaj zena mi , a jas do gusa u govna vo gerizov...!!!
Lenin ima edna slicna , ama ovaa turskava e pozivopisna :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
more se e toa vo stilot : zena mi misli deka sum kaj Sevim , Sevim misli deka sum kaj zena mi , a jas do gusa u govna vo gerizov...!!!
Lenin ima edna slicna , ama ovaa turskava e pozivopisna :)
Мислиш, жена ми мисли дека сум кај љубовницата, љубовницата мисли дека сум кај жена ми, а јас на кајгана се расправам со шабани.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Јас мислам дека пораките што доаѓаат од САД за напредок и спроведени реформи се премногу силни за да можат на Македонија да и ја тргнат дилемата за тоа дали ќе влезе во НАТО или не.

Од друга страна мислам дека Грција ќе покаже политичка зрелост и проблемот со името нема да биде ставен како услов за влез во НАТО се со цел да се постигне регионална стабилност и секако конечно да се стигне до мирен, цврст и стабилен балкан.

Од друга страна мислам дека високиве македонски политички елити почнаа на голема да се подготвуваат за поканата и за она што следи после тоа-предвремени парламентарни избори. Треба да си луд за да не сфатиш дека веќе е почната кампањата за следните избори и ситуацијата во овој момент изгледа прилично вака:
-Груевски ги качи пензиите
-Шекеринска манипулира со стечајците
-НСДП се спремаат за партиски конгрес
-ДУИ и ДПА со сите сили ја буткаат агендата за борците и сл.

Во ваква состојба во која сите ги тераат своите партиски активности и интереси мене ми изгледа дека сите во овој момент се повеќе фокусирани на изработување на планираната пред-пред изборна програма. Тоа што беше направено за НАТО е тоа, сега чекаме на самитот скоро да речат: „,МАКЕДОНИЈА ВЛЕГУВА ВО НАТО„ и искрено голем оптимист сум дека ќе се случи тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom