Хрчаци

Scorpia

The one and only
Член од
4 април 2011
Мислења
86
Поени од реакции
16
da ti kazam iskreno... jas do sega sum cuvala 3 hrcacinja, za prvoto mi kazaa vo prodavnicata kaj shto go zemav deka ne piele voda shto mozebi beshe gresno poso posle 3 meseci mi umre... drugite dve mi umrea od starost, a inace im stavav voda shto bash i ne sakaa da ja pijat ako im se davase zelencuk bogat so voda kako krastavici

L

Lu

Гостин
Moze li da se cuvaat 2 hrcaci vo 1 kafez???
Ако се од оние миниатурните, може да се чуваат 2 без никаков проблем, но ако се од оние малку поголемите тогаш може понекогаш да се степаат.

Член од
24 мај 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
ПОМОШ !!! Хрчакот ми е болен!

Здраво. Имам два хрчаци, се спарија, имаат сега и малечки. Се беше ОК до пред некое време. Сега машкото ми е многу млитаво, се стутка во едно ќоше и не е весело. Ќива, и на моменти го гледам како се тресе. Плус видов дека делот околу опавчето му е малку издолжено и „деформисано“.
Денес никој не работи, не можам да го носам на ветеринар.
ШТО ДА НАПРАВАМ?!?

Ве молам за помош! DSC05300.jpg

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Да прашам некој да не има парено dwarf хрчаци ?
Го немам парено до сега а е старо околу година што значи не е баш мало . Дали сеуште можам да го парам ,дали е препорачливо ?

V

Vollstandig

Гостин
Имам јас женски, голем и тоа го зедов 20 цм скоро кој знае колку е големо, и ко ќе му земам машко, дали че се испокецаатѕ или искасаат ?;)

I

Iblis

Гостин
Јас имам еден, пред некој ден се испокака на себе, лом се направи сиротото, ама го ставив во перална и сега е ОК,

S

Sasha

Гостин
Bratuced mi cuvase hrcaci i epten interesni i mili se ama koa ke ostavat potomstvo nemaat milost kon nivnite naslednici,strasno e za gledanje!!!

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Кај налетав на темава кај се запустив. :)
Да си прашам оти не знаам стварно-Што е разликата меѓу хрчак и морско прасе?
Пуу се си мислев дека исти курац се :D

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941
Кај налетав на темава кај се запустив. :)
Да си прашам оти не знаам стварно-Што е разликата меѓу хрчак и морско прасе?
Пуу се си мислев дека исти курац се :D
Хрчаците се помали, а морските прасиња (значително) поголеми.
Хрчаците се попрактични за чување бидејќи не растат големи, односно во првите 2-3 месеци ќе достигнат одредена големина и ја задржуваат таа до крајот на животот.
Додека, морските прасиња растат многу поголеми (5-6 пати поголеми од хрчаци) и за нив треба поголем простор за чување.

B

BrunoFresh

Гостин
Читам во претходните постови и се чудам. Добро чувате хрчак а не сте сигурни дали да му давате вода или што незнам таму. Исто така и пред да купувате било какво МИЛЕНИЧЕ, прво видете какви услови бараат, што му е потребно, што е лошо за него а што добро, итн.
Значи има секакви видови на хрчаци според големина а истите се разликуваат и по име, и тоа:

-Руски или џуџести хрчаци (Dwarf Hamster)
-Роборовски хрчаци (Roborovski Hamster)
-Сириски хрчаци (Syrian Hamster)
-Кинески хрчаци (Chinese Hamster)

Одсекогаш и моментално чувам џуџеси хрчаци затоа што според мене се најлесни за одржување, а најслатки се роборовските хрчаци. Еве до сега сум чувал џуџест па немам никаков проблем со нив кога му давам вода. Едноставно си имаат своја туба со вода која е полна до половина со вода (и треба да се сменува водата секој ден) и една мала железна цевка на крајот со железно топче ко го запира течењето на водата. Хрчакот си оди на таа цевка и со помош на своите заби таа го турка топчето и истекува вода. Значи мојот хрчак го чувам година ипол што веќе му е и крајно време бидејќи џуџестите хрчаци живеат од 1.5 до 2години, па нема никаква мана ни ништо од водата. Колку добро што се разбирам и имам заприметено, тие својата храна А и вода ја збираат во дел од својата уста, лево или десно и ја збирам за да се искапам и излижат со својот јазик. А вода која ги одржува во ЖИВОТ односно која ја пијат, е онаа вода која се најдува во добро витамиснката храна т.е. самата храна има вода во неа која доволно му е на хрчакот. Храната што смее да ја јаде е наведена во следната листа:
Код:
http://www.hamsterific.com/HamsterUniversity/FoodList.html

Но несмеете да им давате да јадат храна задруги животни. Тоа никако.
Тоа е се за храната и водата, ако имате некој други прашања слободно поставете ги ќе ви ги одговорам со моето досегашно искуство.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941
Тоа е се за храната и водата, ако имате некој други прашања слободно поставете ги ќе ви ги одговорам со моето досегашно искуство.
Дали го пушташ хрчакот да врти во топка (низ соба) и колку време го оставаш? Јас мојот го пуштам максимум до 20 минути иако некои ми кажале дека нивните ги пуштале и по саат време.

B

BrunoFresh

Гостин
Па види вака, ако забележа ако го чуваш во кафез на почетокот тој здивува и нема да можи брзо време да се навикни на кафезот и ќе скренува, ќе се качува, ќе се фрла, ќе гризи по решетките. Така и за работи кои се надвор од неговиот кафез. Искрено јас секоја вечер го пуштам по 30 минути да шета. Доволно му е бидејќи е мал и брзо се исцрпува. Најпрво дур да го научиш на надвор од кафезот, ќе го пушташ по помалце време. Мојот хрчак се научи и да спија надвор од кафезот, го оставав на двоседот и одеше зад перничина и спијаше како човек и по 1 до 2 сати, но да те предупредам,ако не сакаш да имаш штета направена од него, тогаш не го ставај во близина на завеси, навлаки итн. А за тркалото што го има мојот хрчак во кафезот, неможе да се навикни уште од мал да се тркала на него па ја имам видено само да се качува и да јади тука, или да спија :). И мислам дека џуџестите хрчаци не можам да се вртат на тоа, но имам прочитано дека ако уште од мало го научиш така што го земаш и го терашда се врти, го качуваш на тркалото (што е доста досадно, пробано ми е), тогаш можеби ќе научи дека постои и такво нешто во неговото живеалиште (кафез).
Каков вид на хрчак имаш ти?

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941
Па види вака, ако забележа ако го чуваш во кафез на почетокот тој здивува и нема да можи брзо време да се навикни на кафезот и ќе скренува, ќе се качува, ќе се фрла, ќе гризи по решетките. Така и за работи кои се надвор од неговиот кафез. Искрено јас секоја вечер го пуштам по 30 минути да шета. Доволно му е бидејќи е мал и брзо се исцрпува. Најпрво дур да го научиш на надвор од кафезот, ќе го пушташ по помалце време. Мојот хрчак се научи и да спија надвор од кафезот, го оставав на двоседот и одеше зад перничина и спијаше како човек и по 1 до 2 сати, но да те предупредам,ако не сакаш да имаш штета направена од него, тогаш не го ставај во близина на завеси, навлаки итн. А за тркалото што го има мојот хрчак во кафезот, неможе да се навикни уште од мал да се тркала на него па ја имам видено само да се качува и да јади тука, или да спија :). И мислам дека џуџестите хрчаци не можам да се вртат на тоа, но имам прочитано дека ако уште од мало го научиш така што го земаш и го терашда се врти, го качуваш на тркалото (што е доста досадно, пробано ми е), тогаш можеби ќе научи дека постои и такво нешто во неговото живеалиште (кафез).
Каков вид на хрчак имаш ти?
Епа мислам дека златен хрчак е сортата.
Инаку мојот хрчак фино си врти во тркалото.

Kajgana Shop

На врв Bottom