Хеленизмот - Европска измислица од 18 век

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Чика Кариес, како прво пробај да прочиташ нешто или напрај споредба за да видиме колку ќе разбереш;

македонски (денешен) јазик vs. црковнословенскиот јазик (средновековен македонски јазик)

Ако знаеш, думаш;
средновековен латински vs. класичен латински
денешен грчки vs. старогрчки

... или на крај краишта;
денешен англиски vs. англиски пред 300 год.

Има да се побркаш.
О.К. Старогрчки... Кој старогрчки кога во тоа време “Грци“ не постоеле? Тоа е исто као да речеш “староамерикански“ (за јазикот пред 2000 години во Америка) и притоа да мислиш на американска верзија на англискиот јазик.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
О.К. Старогрчки... Кој старогрчки кога во тоа време “Грци“ не постоеле? Тоа е исто као да речеш “староамерикански“ (за јазикот пред 2000 години во Америка) и притоа да мислиш на американска верзија на англискиот јазик.
Пробај да прочиташ нешто старословенски или англиски од пред 300 години.

И шат да пап ап ме здоболе кој термин е користен (или треба да го употребам), значи немора цело време спинови и да бегате од поентата!
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Пробај да прочиташ нешто старословенски или англиски од пред 300 години.

И шат да пап ап ме здоболе кој термин е користен (или треба да го употребам), значи немора цело време спинови и да бегате од поентата!
Отче наш иже си на небесах
Да светитсја име твое
Да будет слава твоја
...............
Шо не разбра бе Лорде? Или леб и вода пред 300 години се биле со други зборови? :)[DOUBLEPOST=1433107162][/DOUBLEPOST]
О.К. Старогрчки... Кој старогрчки кога во тоа време “Грци“ не постоеле? Тоа е исто као да речеш “староамерикански“ (за јазикот пред 2000 години во Америка) и притоа да мислиш на американска верзија на англискиот јазик.
Грци етнички не постоеле нели и вие бевте југословени, ама луге кои збореле на грчки колку сакаш имало :)
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Отче наш иже си на небесах
Да светитсја име твое
Да будет слава твоја
...............
Шо не разбра бе Лорде? Или леб и вода пред 300 години се биле со други зборови? :)
Англиски пред 300 години.

Инаку примерот не ти е валиден. (старословенскиот)
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Важно е важно кој термин е користен. Се протура терминот старогрчки, старобугарски и сл. и се менува карактерот на историското минато и се импутира народ кој во тоа време не постоел.
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
јазикот е постоел и се нарекувал грчки. Секој поличен римјанин дури во Рим го знаел за да минува за културен.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Грци етнички не постоеле нели и вие бевте југословени, ама луге кои збореле на грчки колку сакаш имало :)
Како зборуваат на јазик од непостоечки народ?!? Или тоа бил Есперанто? Тоа сепак не го менува фактот дека Грци не постоеле како народ тогаш...
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Како зборуваат на јазик од непостоечки народ?!? Или тоа бил Есперанто? Тоа сепак не го менува фактот дека Грци не постоеле како народ тогаш...
ОК како што ќе кажеш.

Ќе те прашам по трет пат;
Можеш да читаш нешто од старословенски или англиски јазик пред 300-400-500 години ?
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
.... Инаку да претворени се во ромеи како етнички поим ама зборувале на грчки не на латински...
Византија била источната римска империја тоа е точно но таму особено од 4 век натаму се зборело изклјучиво на грчки, така кога нема кој да ги романизира има кој да грчи. Инаку да претворени се во ромеи како етнички поим ама зборувале на грчки не на латински.
Византија -академска лага правилно е Источно Римско Царство ,од каде и називот Румелија и Руми кај Исламот.
Збореле или користеле писмо што денес потураат како тн грчко?
Дали вие дискутанти можете да увидете моќта на поттурањето на измислените термини ?
Или баш ве боли уво
:)
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Инаку примерот не ти е валиден. (старословенскиот)
Зошто да е невалиден? Точно за една недела практика ке го знам како през тоа време нема да имам никакви проблеми да си посакам леб, вода, да прашам каде е нешто и т.н.Староанглијскиот поскоро личи на германски ама таму има силно латинско и француско влијание оти норманите владеат долго време. За тоа има големи разлики. Кај нас вакво нешто не постои.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
ОК како што ќе кажеш.

Ќе те прашам по трет пат;
Можеш да читаш нешто од старословенски или англиски јазик пред 300-400-500 години ?
Можам да читам старословенски и да разбирам. Ти изгледа ни соврмениов македонски не го разбираш :(
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Зошто јазикот од пред 300 год да е неразбирлив ?
 
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Византија -академска лага правилно е Источно Римско Царство ,од каде и називот Румелија и Руми кај Исламот.
Збореле или користеле писмо што денес потураат како тн грчко?
Дали вие дискутанти можете да увидете моќта на поттурањето на измислените термини ?
Или баш ве боли уво
:)
Не бе знаеме дека така се нарекувале ама терминот Византија се користи за да се направи разлика со вистинските римлјани. Оти пред тие да завладеат Грција тука римјани немало.Сега и вие се нарекувате македонци ама ви кажуват дека сте од БјРМ за да не ве мешат со античките:)[DOUBLEPOST=1433107822][/DOUBLEPOST]
Можам да читам старословенски и да разбирам. Ти изгледа ни соврмениов македонски не го разбираш :(
Можеш курци, да разбираш да, ама не се, а да читаш - заборави. Сега пишуваме со фонтовите кои ги воведе рускиот цар Петар 1. Оригиналните ни фонтови отпред падот под турско немат ни интервали мег' буквите, а самите букви со доста голем зор ке ги познаеш.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Не бе знаеме дека така се нарекувале ама терминот Византија се користи за да се направи разлика со вистинските римлјани. Оти пред тие да завладеат Грција тука римјани немало.Сега и вие се нарекувате македонци ама ви кажуват дека сте од БјРМ за да не ве мешат со античките:)
Мешаш царства со народи. Зошто да треба на пример Австроунгарија или Русија да се преименува за да се прави разлика некаква која е во лудите глави само?[DOUBLEPOST=1433107947][/DOUBLEPOST]
Можеш курци, да разбираш да, ама не се, а да читаш - заборави. Сега пишуваме со фонтовите кои ги воведе рускиот цар Петар 1. Оригиналните ни фонтови отпред падот под турско немат ни интервали мег' буквите, а самите букви со доста голем зор ке ги познаеш.
Јас читам и современ “Грчки“, па што? Добар дел и разбирам? Пак - па што?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Можам да читам старословенски и да разбирам. Ти изгледа ни соврмениов македонски не го разбираш :(
OK, предизвикот е прифатен!Ајде чјатај ми на уфце...[DOUBLEPOST=1433108153][/DOUBLEPOST]
Зошто да е невалиден? Точно за една недела практика ке го знам како през тоа време нема да имам никакви проблеми да си посакам леб, вода, да прашам каде е нешто
Ајде и ти.[DOUBLEPOST=1433108255][/DOUBLEPOST]
.Староанглијскиот поскоро личи на германски ама таму има силно латинско и француско влијание оти норманите владеат долго време. За тоа има големи разлики.
Добро утро.

Ако знаете ова да го преведете тогаш... ќе копаме поназад за да стасаме до Илијада и Одисеја (а нема да стасаме). Ова важи за двајцата.[DOUBLEPOST=1433109179][/DOUBLEPOST]
Кај нас вакво нешто не постои.
Добро, тебе ќе те почјакам една недела.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom