Хеленизмот - Европска измислица од 18 век

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Momak ti za da se tokmis so Nade stvarno treba ili da imas preku 30 godini naucno i profesionalno iskustvo od poleto na antikata, poznavanje na nekolku stari jazici, doktorat i specjalizacija na Sorbona i megjunaroden naucen ugled. Sepak ovie uslovi sto gi navedov vo Makedonija nikoj ne gi ispolnuva(ni Tentov i veselata druzina) taka da ako mislis deka znaes nesto povekje od Nade bujrum napisi nekoja statija, izdadi ja vo Istorija ili vo GINI kaj nas ili negde vo nekoe relevantno megjunarodno spisanie, a ne samo da upas kako maksim po divizija
Остај ти тоа, Хомер има две докторски на Сарбона и една ULC London.[DOUBLEPOST=1432813831][/DOUBLEPOST]
Историјата е научна дисциплина ограничена со кориците од хартијата.
Ретко скоро воопшо и да не се сретне историчар кој ќе се запраша -зошто е напишано како што се чита дека било испишано?
Вообичаено ќе се произнесат дека ете било напишано ,без да дадат одговорат со - “Затоа што ..’’
И не е за чудење - тоа се дефинира како научен пристап
:)
Затоа има археологија.
И да ќе заборавив... Наде е археолог така да добро знае што зборува.
Врска немаш што е историја и кој им е научниот пристап.

btw чисто сумнјам дека го изгледавте клипот.[DOUBLEPOST=1432814060][/DOUBLEPOST]
Профо оти мислиш дека - нема ?
Ајде каде сакаш; ПАТРИМОНИУМ, HAEMUS, MACEDONIAE ACTA ARCAHEOLOGICA, ЖИВА АНТИКА, ИСТОРИСКИ ЗБОРНИК или некој од зборниците кои ги издаваат музеите ?

Бирај каде одма ти давам контакти.
 
Последно уредено:

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
,Не е добро да се суди никому ,би сакал да ја пофалам ,ама не можам .
Вели вака Наде Проева,“Студии за Античките Македонци’’Скопје 1997.
“Антички Македонци’’ или “Македонци во антиката’’ или ако и она антика-античко се замени со постоечкото зборче во нашиот мајчин јазик , зборчето древно, тогаш би читале за Мекдонците во древноста или во старите времиња.
“Антички Македонци’’ контра “Македонците во древноста’’
“Студии за Античките Македонци’’ наспроти “Студии за Македонците во древноста’’.
Можеби само Наде Проева има 2-30 јазици совладано и да најексперт по -археологија.
.
Колкава е користа што Македонија ја има од нејзиниот пристап ?
Кому оди во прилог ваквата нејзина поставеност ?
Која е разликата помеѓу едното и другото ?
Жална е Македонија ако Наде е една од подобрите во Републиката[DOUBLEPOST=1432839568][/DOUBLEPOST]Лорду, јаска како водоинсталатер немам никакви предрасуди, па со сите што спомнуваш, контакт да споделиш.
До еден, ако може би ти бил благодарен.
 
Последно уредено:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Васил Иљов е најјак.
И ти веројатно.

ОК
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Кога две вистини ќе се сретнат во едно место, едната ќе се поместува .Надвладеува онаа која е најлогична и трае се до моментот кога ќе се појави некоја трета најнова
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Не ми тупи вистини мистини кажи зошто си подобар од Проева или останатите и кое е твое поле на истражување.

Ако можеш дај теза во врска со темава .
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Темата Хелени измислица , муабетов забегал кон Иљов и неговото истражување, кое патем никаде не опфатува Македоноиди.
Тезата за темава е дека Хелените се измислица на швапските школи,а дека ние треба да престанеме со давањето на легитимитет на сите нивни теории вклучително и онаа за тн дослеување на тн Словени.
Јаска по струка сум економист хоби ми се лингвистика, историја религија .
Проева и сите словенољубци се показател како не треба да се брани името и се што е поврзано со него.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Темата Хелени измислица , муабетов забегал кон Иљов и неговото истражување, кое патем никаде не опфатува Македоноиди.
Тезата за темава е дека Хелените се измислица на швапските школи,а дека ние треба да престанеме со давањето на легитимитет на сите нивни теории вклучително и онаа за тн дослеување на тн Словени.
Јаска по струка сум економист хоби ми се лингвистика, историја религија .
Проева и сите словенољубци се показател како не треба да се брани името и се што е поврзано со него.
Јас сум инаку во таа бранша и ќе ти кажам дека нема врска тоа "словенољубци".
Словени поминале низ балканот, некои останале - тоа е факт кој нема врска со името или било што.

Си има посебна тема.

Армин - избриши се погоре оти сме оф топик од завчера.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Јас сум инаку во таа бранша и ќе ти кажам дека нема врска тоа "словенољубци".
Словени поминале низ балканот, некои останале - тоа е факт кој нема врска со името или било што.

Си има посебна тема.

Армин - избриши се погоре оти сме оф топик од завчера.
Кои Словени поминале? Кои останале? Кој ги водел? Кои битки ги воделе пр нивното продирање? Колку мина биле? Колку храна, стока, деца, жени носеле со себе? По која траса оделе?
Очекувам релевантни докази за ова.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Кои Словени поминале? Кои останале? Кој ги водел? Кои битки ги воделе пр нивното продирање? Колку мина биле? Колку храна, стока, деца, жени носеле со себе? По која траса оделе?
Очекувам релевантни докази за ова.
Понатамошно читање или основна литература; Стјепан Антолјак и Бранко Панов - Средновековна Македонија сите три тома.

Ама три тома многу е верувај.

Да не се разбереме погрешно - јас не верувам дека сме ептен измешани со "Словените" но дека дошле и прошле - дошле и прошле, штосот е до кој степен примаме влијание.

Инаку по правило (т.е. по културата) ние сме микс помеѓу Ромеја (Византија; микс на старите ИЕ традиции од источниот медитеран + влијанијата од ориентот; хинт; погледни ги самите движења во христијанството) и истокот (не телку блискиот исток т.е. во најмала рака култури влијанија од Отоманите).

btw ќе ме натерате после да земам армин и да бришам се.

Инаку и јас мислев дека немало миграции но ете видш, неук сум го бил.
Нема што да се срамиме или да го сваќаме тоа во негативна конотација - кога зборуваме за некои народи кои чествувале во нашата етногенеза, напротив тука е убавината ;)
 
Последно уредено:

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Понатамошно читање или основна литература; Стјепан Антолјак и Бранко Панов - Средновековна Македонија сите три тома.

Ама три тома многу е верувај.

Да не се разбереме погрешно - јас не верувам дека сме ептен измешани со "Словените" но дека дошле и прошле - дошле и прошле, штосот е до кој степен примаме влијание.

Инаку по правило (т.е. по културата) ние сме микс помеѓу Ромеја (Византија; микс на старите ИЕ традиции од источниот медитеран + влијанијата од ориентот; хинт; погледни ги самите движења во христијанството) и истокот (не телку блискиот исток т.е. во најмала рака култури влијанија од Отоманите).

btw ќе ме натерате после да земам армин и да бришам се.

Инаку и јас мислев дека немало миграции но ете видш, неук сум го бил.
Нема што да се срамиме или да го сваќаме тоа во негативна конотација - кога зборуваме за некои народи кои чествувале во нашата етногенеза, напротив тука е убавината ;)
Каде прошле словените? Од каде дошле?
Она што го учиме ние,, словените дошле од зад Карпатите" уствари е стар запис пронајден во некој киевски манастир.
И тоа излегува дека словените ги преминале карпатите во насока кон север.
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Каде прошле словените? Од каде дошле?
Она што го учиме ние,, словените дошле од зад Карпатите" уствари е стар запис пронајден во некој киевски манастир.
И тоа излегува дека словените ги преминале карпатите во насока кон север.
Еве линкот погоре за Средновековна Македонија, читај го првиот дел; Извори за историјата на македонскиот народ во средниот век (VI-XV век) стр. 11-62.

Инаку според И. Микулчиќ - Средновековни градови и тврдини во Македонија; словените се "населуваат" многу подоцна - што е точно. (според остатоците од материјалната култура, паралелно имаме други остатоци)

Има и други автори но ќе ги спомнам во другите теми кои се занимаваат со оваа тематика, така да апелирам да не одиме оф топик.
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Иван Микулќич? И ини други...
Сите тие ја разработуваат тезата дека имало преселба на Словени. Имало преселби и на Келти, Ерменци и Турци во поново време. Ама колку на пример Турците влијаеле на промена на етничкиот, ете нека биде по твоето, “Словенски“ карактер? Нималку! Турците и понатаму си се Турци, “Словените“ си се и понатаму “Словени“. Исто е и со Ерменците - има доста доселено Ерменци, ама “Словените“ си се и понатаму “Словени“(Ерменците скоро и да исчезнале, се претопиле во “Словените“).
Именката “Словени“ е само подоцнежно именување на народот кој од секогаш ја населувал Европа, а не некој нов народ кој се појавил во Европа (Балканот).
Илјада пати повторена лага “станува“ вистина...
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Иван Микулќич? И ини други...
Сите тие ја разработуваат тезата дека имало преселба на Словени. Имало преселби и на Келти, Ерменци и Турци во поново време. Ама колку на пример Турците влијаеле на промена на етничкиот, ете нека биде по твоето, “Словенски“ карактер? Нималку! Турците и понатаму си се Турци, “Словените“ си се и понатаму “Словени“. Исто е и со Ерменците - има доста доселено Ерменци, ама “Словените“ си се и понатаму “Словени“(Ерменците скоро и да исчезнале, се претопиле во “Словените“).
Именката “Словени“ е само подоцнежно именување на народот кој од секогаш ја населувал Европа, а не некој нов народ кој се појавил во Европа (Балканот).
Илјада пати повторена лага “станува“ вистина...
:pos::pos::pos::ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

НИМАЛКУ?!?! Класично не познавање на историските процеси...

Тука те чекав пријателе... пробуваш да побиеш еден историски процес како преселба на Словените на Балканот и за да го минимизираш тој процес се служиш со еден друг процес познат како колонизација и исламизација на Османлиите во Македонија. И тој процес за тебе е нималку, кога се работи за промена на етничкиот словенски карактер на автохтоното население, кое тука живеело уште пред доаѓањето на Османлиите. ОДЛИЧНО!

Дали е нималку, ќе ти докажам со статистики, бројки и проценти! Турците уредно воделе пописни дефтери и од нив слободно можеме да добиеме една јасна слика како одел тој процес. Е сега штета што такви пописни дефтери не воделе и Византијците во 5 и 6 век, па денес не би се ни замарале со оваа тема!

Поентата ми е следна - поголем број од потомците на домородното население (кое живеело во Македонија пред доаѓањето на Османлиите) целосно го променило својот етнички карактер т.е. идентитет, а тоа се должи на историскиот процес исламизација!

Значи, да се разбериме, кога сакам да ти докажам дека не е НИМАЛКУ, не мислам на ова:

Брутално историско сведочење: Силувањето на балканските девици од страна на Турците! (+18)

http://tocka.com.mk/1/144518/brutalno-istorisko-svedocenje-siluvanjeto-na-balkanskite-devici-od-strana-na-turcite-18
Туку мислам на колективна и масовна промена на словенски етнички карактер во османлиски. Ако денес во Македонија има Турци (со мајчин турски јазик, не торбеши), не значи дека нивните предци биле Турци и дека тие се резултат на колонизација (доселеници од Мала Азија), туку поголем дел се резултат на исламизација. А како што има процес на исламизација/османизација, така во среден век имало и процес на словенизација... како што во 14 и 15 век на овие простори се појавуваат лични имиња: Мехмед, Мухамед, Орхан, Абдулах... така и од 5 и 6 век, се појавуваат имиња: Владимир, Десислав, Војислав...

Така да, тезата дека миграциите НИМАЛКУ не влијаеле на етничкиот карактер на домородното население ќе ја продаваш на друго место и во друго време... бидејќи после една миграција (масовна или немасовна) ниту Турците остануваат Турци какви што ги знаеме од претходно, ниту Словените остануваат Словени какви што ги знаеме од претходно...

Овој пат јако се клизна пријателе... НАСКОРО, МНОГУ НАСКОРО ЌЕ ДОБИЕШ И ПОПРЕЦИЗНИ ПОДАТОЦИ ЗА ТОА!
 
Последно уредено:

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Казаки убаво што посочуваш споредби.
Дали знаеш дека најнапред постулатот со тн доаѓање на тн Словени вели дека после нивното тн населување Македонците ги - снемало ? Тоа е официјалното толкување.
Кај нас во сегашноста се напушта оваа теорија па сега се вели дека постоела симбиоза ,како во примерот со кој споредуваш.
Е ако резимираме за нивното ,тогаш постои симбиоза на домашното население со она што наидува - по теорија.
А споредиме ли со примерот што ти наведуваш за симбиоза ќе увидеме дека
Од два народа генерално гледајќи Турци и домашни - НЕ се создава трет
Од два јазика НЕ се создава трет еден и заеднички за двата народа.
Елем постои само пртопување на дел од еден кон друг народ,постои мешање на думи од еден кон друг јазик и тоа двосмерно .
Постои религија која се наметнува за сметка на друга но не надвладејува и ...
Ништо повеќе
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Темава е за Хеленизмов иначе.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom