Хеленизмот - Европска измислица од 18 век

Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Добро, тебе ќе те почјакам една недела.
Нема шо да чекаш. јас не сум тврдел дека ке читам старословенски но сум тврдел и тврдим дека ке се разберам за елементарните нешта и тоа и ти го знаеш ама се праваш на луд.
Мислиш дека нема да разберат "Пие ми се вода и сакам леб"? Ајде кажи нема што да чекаш недела :)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Нема шо да чекаш. јас не сум тврдел дека ке читам старословенски но сум тврдел и тврдим дека ке се разберам за елементарните нешта и тоа и ти го знаеш ама се праваш на луд.
Не е точно.
Многу е тежок (од граматичка гледна точка) и тешко се чита (како што ги спомна погоре причините).
Се учи ... многу години.

Денес имаме; турцизми и интернационализми во нашите јазици + се менува бајаги од тогаш (го спомнав старословенскиот како наш директен предок) бидејќи јазикот е жива материја, динамичен е.

Изгледа луѓето го забораваат тоа или се слабо со англискиот.

Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Абе каде сум ти пишал дека ке читам? Знам дека буквите се со други фонтови и нема интервали и знам дека не можам да читам.Ама не се можеле да читат и 99.99% од тогашните луге, но ти како го знаеш ајде преведи ми како е "Пие ми се вода и сакам леб" на старословенски или ако е истото или много слично замолчи.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Мислиш дека нема да разберат "Пие ми се вода и сакам леб"? Ајде кажи нема што да чекаш недела :)
Добро бе ти си мислиш дека Пие ми се вода или сакам леб ако знаеш како се чита и изговара право знаеш цел јазик?

Тоа ти е исто кога некоја вика twohundred, euros, sucki sucki и право одма енглески говорјам...[DOUBLEPOST=1433110257][/DOUBLEPOST]
Абе каде сум ти пишал дека ке читам?
Поназад, за една недела ќе си научил згора на тоа ми постираш цитат на модерна кирлица :tapp:[DOUBLEPOST=1433110338][/DOUBLEPOST]
Ама не се можеле да читат и 99.99% од тогашните луге,
Не е 99.99% поради религиозни причини т.е. неопходно било да се чита библијата.
Мада процентот на писменост во средниот век е мал, ќе тропнам 90% се неписмени.

И да не го должиме многу, ова го спомнав да направиме разлика/споредба; колку е динамичен јазикот и колку може да преживеат тие "оригиналните" зборови, фрази или топоними во македонскиот јазик, јазикот на соседите или било кој друг и од каде влечат корен.

Последно уредено:
Член од
13 јануари 2015
Мислења
143
Поени од реакции
54
Па ти ако мислиш дека селанците тогаш имале повеке од 1000 збора многу се лажеш. 500 ке се 1:1 , едната третина ке ги разбереш по смисол и ке треба да учиш само 300 збора :)Ке се разберам со нив ти кажувами то без преведувач, дури ако се пцуеме пак ке се разбереме ;)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.376
Колку да се убацам, до 8ми век официјални јазици и јазици за дипломатски односи биле 4 - латинскиот, грчкиот, хебрејскиот и арапскиот. После „Деланието на Солунските Браќа“ по некакви дипломатски води се додава и јазикот на тогашните склавинии.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Со османизацијата Македонците станале Турци (значи тие и денес се викаат како Турци, ама остатокот сепак се Македонци), а со исламизацијата станале само муслимани, ама сепак Македонци, нивниот етнички карактер не е променет...
А за доселување на Словени мораш да ми наведеш посигурни докази од личните имиња (ако судиме според нив, ние сме денес 90% Евреи, или Французи, Англичани - според нивната модификација на Еврејските имиња (Жаклина, Елизабета и сл.).
Твоите “сигурни докази“ повторно се во сферата на шпекулациите...
:pos::pos::pos: Абе што ти мапет шоу...

Со османизацијата станале Турци, а со исламизацијата останале Македонци :facepalm:Исламизација и османизација се различни термини за еден ист процес, само во некои делови целосно успеал, а во некои делумно. (затоа и во претходниот пост ти напишав - османизација/исламизација) Како резултат на делумно успешната османизација се Торбешите или Помаците, кај нив целосно не успеала османизацијата или исламизацијата. Не успеала целосно бидејќи живееле во села каде што немало оригинално турско население со кое би се измешале, а наредните генерации целосно би се асимилирале. Но во градовите не бил таков случајот, па поради тоа немаме торбешки градови или торбеши кои од дедо прадедо живеат во град, а зборуваат македонски. Со обидот да направиш разлика помеѓу османизација и исламизација само повеќе тониш во калта која ја трупаш овде на форумот!

Иначе огромен напредок е кај тебе, тоа што веќе призна дека огромен број на население кое живеело на територија на Македонија станало турско по идентитет. Што значи нема веќе нималку влијание...(како што тврдеше во претходниот пост). Тоа што денес ние сме Македонци, тоа е доказ дека исламизацијата не ги опфатила нашите предци! Тоа значи дека целта не била исламизацијата да го опфати целото христијанско население, бидејќи Турците ако сакале сите ќе не исламизирале, ама тогаш немаше кој да плаќа даноци и да работи ангарија... Иначе и на нас имало влијание османизмот (адети, традиции, зборови, храна...), па ај сега да те видат гукни пак дека нималку немале Турците влијание на нашиот идентитет??

Ономастиката е многу важен дел за докажувањето на разликите помеѓу етносите. Денес во време на глобализација не е чудно ако некој Македонец носи англиско или француско име, ама тогаш не било така. Тогаш имиња се давале или по етничка или по верска припадност (оние еврејските). А кога ќе ми посочиш име Владимир или Ростислав или Житомир во антика, е дури тогаш ќе имаш валиден доказ за присутност на Словените на Балканот од патмивек...

За да ви објаснам колку сте смешни ќе ви посочам ваков пример! Јас сум Турчин и тврдам дека Турците се автохтони и староседелци на Балканот и притоа никој кој идел после нив не влијаел на нивниот идентитет. Османлиите не дошле тука во 14 век, туку живееле од антика тука... АМА не можам да ти посочам личност која носела име Алпарслан или Тургај во антика на Балканот!?! За турски јазик да не правиме муабет... а за име може Хомер да ти го претворам во Омер и да ти го продавам тоа за без пари!

Словените “се доселиле“ до Пелопонез ама не и на Крит. А “се доселиле“ до Пелопонез затоа што научниците како вас не знаеле како да си го објаснат постоењето на словенски топоними и население таму каде што требало (!) да има “Хелени“.

Нема докази дека Милинзите и Језеретиите (словенски племиња кои се населиле на Јужен Пелпонез) го населиле Крит, но не е точно дека Словени не се населиле на Крит!

ПС.

Твоите “сигурни докази“ повторно се во сферата на шпекулациите...
Моите сигурни докази дека имало турско влијание кај Македонците ти не ги ни виде, па за да имаш право да ги оквалификуваш како „шпекулации“! Но кога гледам напредок кај тебе и кога признаваш дека имало Македонци опфатени со процесот на османизација/словенизација, најверојатно нема ни да морам да ги објавувам... веќе не постои терминот „НИМАЛКУ турско влијание“ во твојот речник, на оваа тема. Па запрашај се зошто би требало да не постои и „НИМАЛКУ словенско влијание“ кога веќе знаеш дека процесите османизација и словенизација се спроведувале на ист начин и со слични мерки, само што едниот се покажал помалце успешен од другиот ;) Само штета што за тој процес нема толку пишани докази како и за османизацијата, па тогаш не ќе имавте толку простор и слобода да манипулирате!

Последно уредено:
Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Ajde malku vaka. Pred da pocneme so napadi vrz cela edna fela ( a eve gledam toa go rabotis) da se prasame kolku vsusnost e naseto licno poznavanje na rabotite i nastanite od minatoto. Da vidime sto kazuva naukata i kao stignala do tie soznanija. Kreirana istorija? Ajde kazi ni kako stigna do ovoj genijalen zaklucok? No sepak polesno e da se prifatat veselite LSD trip/bullshit teorii na zagovor, pa da kukame za falsifikuvani i kreirani seceni i lepeni istoriski fakti i tolkuvanja. Razbiram jas deka covek koj ne ucel istorija i ne se zanimava profesionalno so nea vo golem del od tolkuvanjata ima nacionalromanticni i fantasticni tezi i tolkuvanja, no koga ke zemi da procita malku seriozna nauka pisuvana od svetski poznati i priznati avtori ke vidi deka od tie mitski, romanticni i fantasticni momenti nema nisto. Istorijata i minatoto ne se voopsto romanticni i misteriozni, tuku mnogu cesto potpolno sprotivnoto. Vikas za cenzura? Denes barem ziveeme vo demokratija( i poslednive 50 godini svetot zivee vo demokratija) i dokolku ti ponudis objektivni i racionalni argumenti vo tolkuvanjeto na nekoj naucen problem, tie sigurno nema da bidat nezabelezani i neuvazeni. No pri nedostatok na istite najlesno e da se palamudi za izmisleni i kreirani nesta[DOUBLEPOST=1433516823][/DOUBLEPOST]Ova e za Karies

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Џабе му пишуваш... чита само глаголица и кирилица.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Не,не е ова дело на Хелените и ова е измислица од нашите клети душмани.
Antikythera Mechanism

http://www.smithsonianmag.com/history/decoding-antikythera-mechanism-first-computer-180953979/?no-ist

Еве уште една скромна листа на фалсификати на измислените.
Ах тој научен свет...само измислува глупости за да не нервира нас...

http://www.ancienthistorylists.com/greek-history/top-10-inventions-discoveries-ancient-greece-remarkably-used-today/

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Никој не вели дека немаат дадено огромен цивилизациски придонес, но едно е да измислиш некои работи а друго е се. (пр. линкот со топ 10 не е се точно)

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Никој не вели дека немаат дадено огромен цивилизациски придонес, но едно е да измислиш некои работи а друго е се. (пр. линкот со топ 10 не е се точно)
Па и во самиот линк пишува за тие работи кои не ги исмислисле први Грците,но ги усовршиле.
Таков случај е со Римјаните и со цементот,иако они се сметаат за највлијателни во градењето со тој материјал,матичната земја на цементот му е Кина(имало и пред тоа примери на нешто што наликувало на цемент кај цивилизациите на блискиот исТок(.
Поентата ми е дека, да се негира Хеленистичката доба е навистина смел подвик,кој бара уште посмели докази.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па и во самиот линк пишува за тие работи кои не ги исмислисле први Грците,но ги усовршиле.
Таков случај е со Римјаните и со цементот,иако они се сметаат за највлијателни во градењето со тој материјал,матичната земја на цементот му е Кина(имало и пред тоа примери на нешто што наликувало на цемент кај цивилизациите на блискиот исТок(.
Поентата ми е дека, да се негира Хеленистичката доба е навистина смел подвик,кој бара уште посмели докази.
Тоа е тоа - склоп на тогашните знаења, нивно усовршување и примена. Одовде и нови знаења!

Никој не го негира Хеленизмот (периодот од смртта на Аце до доаѓањето на Римјаните), туку проблемот е дека тој се представува ексклузивно како грчки а тој всушност е хибрид.

п.с. доволно било само да зборуваш хеленски.

Член од
7 ноември 2014
Мислења
444
Поени од реакции
1.007
Тоа е тоа - склоп на тогашните знаења, нивно усовршување и примена. Одовде и нови знаења!

Никој не го негира Хеленизмот (периодот од смртта на Аце до доаѓањето на Римјаните), туку проблемот е дека тој се представува ексклузивно како грчки а тој всушност е хибрид.

п.с. доволно било само да зборуваш хеленски.
Се сложувам за тоа друже и со твоите мислења погоре на темава,но мене ме нервира и фактот дека се претерува и од наша страна.Мое лично мислење е дека Грција поради нејзината местоположба и силна дијаспора е галениче на Западот.Уште од нејзиното осамосталување тоа се дешава.
Они ни се смеат на нас дека сме се сметале за стари Македонци и сме краделе историја,а самите они имаат ставови од типот Илирите,Тракијците и сличните на овој полуостров биле Грци или дека Кирил и Методиј се Грци,Скендер бег бил Грк,но најжалното е што Западот речиси цела историја и карактер на Византија им ја препиша на Грците(игнорираќи го фактот дека тоа била држава водена од Ромеи,која била мултинационална)....
Ама и некои од нашиве со мислења дека Грците се измислени,ние сме врвот уствари ама цел свет е против нас..и така пак не ја бива. :)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Се сложувам за тоа друже и со твоите мислења погоре на темава,но мене ме нервира и фактот дека се претерува и од наша страна.
За што се претерува ?[DOUBLEPOST=1433752243][/DOUBLEPOST]
Мое лично мислење е дека Грција поради нејзината местоположба и силна дијаспора е галениче на Западот.Уште од нејзиното осамосталување тоа се дешава.
Точно.[DOUBLEPOST=1433752311][/DOUBLEPOST]
Они ни се смеат на нас дека сме се сметале за стари Македонци и сме краделе историја,а самите они имаат ставови од типот Илирите,Тракијците и сличните на овој полуостров биле Грци или дека Кирил и Методиј се Грци,Скендер бег бил Грк,но најжалното е што Западот речиси цела историја и карактер на Византија им ја препиша на Грците(игнорираќи го фактот дека тоа била држава водена од Ромеи,која била мултинационална)....
Да, они дамбетер се ако веќе зборуваме за дали некој претерува или е постабилен.[DOUBLEPOST=1433752372][/DOUBLEPOST]
Се негира ексклузивноста, другото не.

Терминот е даден во 19ти век - матни времиња и пропаганди но најбитно е дека тек тогаш општествените науки се одлепуваат од филозофијата настрана тоа што и методолошкиот пристап (вклучувајќи и како се применувал во оваа тематика) е стар и доста грешен.

Денес е сосема друго, но некако некои глави (влијателни во научните кругови) сеуште намерно ги игнорираат новите школи (методологии, анализа и толкување на резултатите) баш поради таа цел што ја напиша погоре т.е. поради етноцентризмот и пропаганда!

Како и да е - за измислица се мисли дека е измислица ако е ексклузивно грчки.
А тоа е контрадикторно и апсурдно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom