Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

П

Пепси_

Гостин
JAs mislam vo nikoj slucaj no ti si znaes. Sum videl aparatite od 4000denari kakvi sliki vadat pogledni na pc i sporedi so nekoj so isti performansi ama 8000denari i se ke ti stane jasno
Друже не ми требе мене апарат да си правам фотки за шотизнам таму сваќаш мислам.... ми требе за да овековечам некој момент и то.... :)

-14 мегапиксела е солидно, не знам каков процесор има да знам каква слика вади

-Тоа оптички зум изглеа никој не го сфаќа ко шо треба
Кажи ти колку се отвара објективот во милиметри (пр. 18-55mm значи дека при најодзумирано факторот е 18, при најзумирано факторот е 55 (ќе го наречам фактор иако може не е точниот збор) кога ќе поделиш поголемиот број со помалиот го добиваш оптичкиот зум 55/18=3.3 = мојот DSLR од 25.000 денари има само 3.3 оптички зум. поентата ми е - НЕ ЗНАЧИ НИШТО тоа колку пати оптички зум има)

- Макро од 5 сантима не е СУПЕР макро али ај, солидно е

- ISO-то е океј, и не се палете на исо пошо повеќе од 400 нема да користите (800 преку сила) пошто многу шум ќе ви има сликата

- Видео резолуцијата е солидна дефинитивно, тоа што треба да дознаеш е со колку ФПС е снимката при таа резолуција

- HDR технологија? не капирам шо е ова, ваљда не слика 3 слики одма и ги прави HDR (high dynamic range)
Па тоа се што напишав тоа и го пишува дека го има во апаратот истото го потврди и продавачот,сеа планирам утре да прошетам до други продавници да видам што како ама овој интересен ми делува.
Искрено не планирам повеќе пари да фрлам за апарат сеа останува да видам другите дуќани или овој ќе го земам. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Друже не ми требе мене апарат да си правам фотки за шотизнам таму сваќаш мислам.... ми требе за да овековечам некој момент и то.... :)

Па тоа се што напишав тоа и го пишува дека го има во апаратот истото го потврди и продавачот,сеа планирам утре да прошетам до други продавници да видам што како ама овој интересен ми делува.
Искрено не планирам повеќе пари да фрлам за апарат сеа останува да видам другите дуќани или овој ќе го земам. :)
Дечко побара мислење, јас ти побарав детали за да оформам мислење - ти си фураш дека ќе го земеш.
Епа аирлија нека ти е, коа не сакаш да примиш помош ниту да следиш совет.

П

Пепси_

Гостин
Дечко побара мислење, јас ти побарав детали за да оформам мислење - ти си фураш дека ќе го земеш.
Епа аирлија нека ти е, коа не сакаш да примиш помош ниту да следиш совет.
Не се фурам дека ќе го земам само пишав колку ми се дава за апарат и за шо би ми служел најмногу. Не можам да ти кажам кога го немам апаратот ниту се разбирам во тие работи горе-доле сакав да знам дали "вреди" и е можно овој апарат да го има тоа што го пишува и по овие податоци ме интересира дали би бил добар за ноќно сликање? Го немам апаратот и појма немам што како е затоа прашав од вас. Сепак благодарам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не се фурам дека ќе го земам само пишав колку ми се дава за апарат и за шо би ми служел најмногу. Не можам да ти кажам кога го немам апаратот ниту се разбирам во тие работи горе-доле сакав да знам дали "вреди" и е можно овој апарат да го има тоа што го пишува и по овие податоци ме интересира дали би бил добар за ноќно сликање? Го немам апаратот и појма немам што како е затоа прашав од вас. Сепак благодарам.
не можеме да ти кажеме дали вреди коа не ги знаеме неговите вистински спецификации
за ноќно сликање секој понов апарат + статив = таман ти е
крај.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.492
Поени од реакции
8.003
Јас би побарал мобилен телефон со квалитетна камера. Искрено нема некоја разлика помеѓу тој Бенк и мојот Sony Ericsson C510. Разликата е што телефонот ми е секогаш во џеб, додека апарат, не знам колку е практично да се м’кне со себе.

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Дечки, планирам да земам dSLR и имам дилеми околу тоа од каде да го купам.

Теориите дека е поефтино од Србија или САД не ми држат вода бидејќи на сите сајтови на кои налетав цените на Никоните се скоро исти како на пиксплус. Ги разгледав bhphotovideo.com, bmfoto.rs, pixplus.com, genel.com и уште еден куп од САД меѓу кои и амазон, ибеј каде нема некој голем попуст (најголема разлика беше 20тина евра). Не ми се ризикува толку да порачувам преку пријатели од САД за да заштедам малце кога од Пиксплус имам гаранција од година (некаде и две).

Најмногу ми падна во око китот со 18-55 VR и 55-200 VR (Никон Д5000 со нив нели :)), за 38.000 денара. Телото не е којзнае што, ама двете стакленца ќе си останат за натаму, па и да менам тело, ќе имам добар избор на објективи.

Кој е вашиот совет?

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127

Апаратот е некористен и сосема нов, со неотпакувани делови. Доаѓа со полнач за батерија, усб кабел, ременче, кабел за поврзување со ТВ. Има 14.1 мегапикселен сензор, HD видео опција и куп сцени за сликање.

http://www.dpreview.com/news/1008/10080301casioexs200exz800.asp

Тука може да видите фотографии сликани со овој модел + добра рецензија: http://www.ephotozine.com/article/casio-exilim-ex-s200-digital-camera-review-14397

Цена по договор.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
добро камерче , кој ке биде среќникот да видиме :)

Член од
19 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
мојте ми купија за роденен никон л110 колку да се научам на основните работи на фотографирањето...ии сеа ќе си купвам нов апарат ама незнам каков ;)

ако можи млаку помош :):)
јас сакам да си купам nikon d3000 ili nikon d5000 или така нешто! можи помошш??

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.492
Поени од реакции
8.003
Може. Nikon D3 мислам дека ќе ти биде таман ;)

Шега на страна, пиши колкав буџет имаш планирано. Што најчесто фотографираш и слично. Дали планираш дополнителна опрема...

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Исто и јас можам да помогнам во изборот пошто во последниот месец колку исчитав за апарати и колку модели тестирав, веќе напамет ги знам спецификациите на Никон сериите. :)

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Тончи, избриши ја темава пошто отиде апаратот. :)

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
3500 денара, без мемориска картица.​

Kajgana Shop

На врв Bottom