Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
27 септември 2009
Мислења
2.193
Поени од реакции
1.083
Кој е за зимање на џебен ( аматерски ) апарат, Sony сo carl zeiss прават посолидни слики од Nikon и Cannon - аматерските...

Конкретно овој модел сега W-530 за околу 8000 денари добивате сосема солиден апарат...

Член од
7 март 2009
Мислења
1.163
Поени од реакции
829
Јас би побарал мобилен телефон со квалитетна камера. Искрено нема некоја разлика помеѓу тој Бенк и мојот Sony Ericsson C510. Разликата е што телефонот ми е секогаш во џеб, додека апарат, не знам колку е практично да се м’кне со себе.
Да,за макнењето си во право,но мобилните телефони со камери(скоро сите,освен ретки исклучоци)имаат една послаба страна а тоа е блицот пријателе,било која аматерска дигиталка ги тепа скоро сите мобилки кога е во прашање оваа ставка,а ќе признаеме дека не секогаш сликаме надвор и во идеални услови.Замисли имаш мобилка со 5 мегапиксели квалитетна камера,а славиш роденден на детето навечер во некој затворен простор,и вадиш никакви слики и после што?Ќе го преповторуваш роденденот? И да има блиц мобилката,сигурно нема да е со јачина како таа на дигиталецот.Така да,и двете страни си имаат предности,ама кога се работи за дигитални аматерски фотографии,јас секогаш сум на страната на аматерските дигитални камери,тестирај и со макро модот,потоа сликај пејсажи,ќе видиш за што ти зборувам,поздрав (y)

S

Stef Bachatero

Гостин
До 100 евра апарат некој што ќе ми служи добро за одмор?

Член од
27 март 2007
Мислења
584
Поени од реакции
37
Сакам да земам нешто подобро но не дслр.. бидејки сум почетник во водите на полу-професионалната/професионалната фотографија ми треба ваш совет
Се мислам помеѓу:

FujiFilm FinePix S3400 Paket 1 ( torba LowePro Edit 110+4GB SD Transcend+polnac so 4 baterii Hahnel TC novo)
цена: 18,500

Pentax X90
цена: 19,999

Nikon CoolPix L120
цена: 14,990

Не се смејте пошо незнам ама исто сакам да прашам дали можам да менувам објективи на истиве на пример fisheye итн..

edit: исто може и Fujifilm FinePix s9500 да влезе у комбинација само немам цена за него некој ако има од Македонија цена да пише..

Фала

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Сакам да земам нешто подобро но не дслр.. бидејки сум почетник во водите на полу-професионалната/професионалната фотографија ми треба ваш совет
Се мислам помеѓу:

FujiFilm FinePix S3400 Paket 1 ( torba LowePro Edit 110+4GB SD Transcend+polnac so 4 baterii Hahnel TC novo)
цена: 18,500

Pentax X90
цена: 19,999

Nikon CoolPix L120
цена: 14,990

Не се смејте пошо незнам ама исто сакам да прашам дали можам да менувам објективи на истиве на пример fisheye итн..
јас би одбрал Пентакс но не поради цената ... провери на http://www.flickr.com/ за квалитет ... а за објективи мислам дека може да се менуваат но не сум сигурен дали на сите три модела ..

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.033
Не може да се менуваат објективи на вакви апарати. Можно е да има фиш-ај додаток кој се додава на постоечкиот објектив, ама не сум сигурен.

Член од
27 март 2007
Мислења
584
Поени од реакции
37
океј фала тончи.. иначе за избор што би земал од овие?? и јас некако мислам за пентаксот дека убедливо е најдобар.. уште некој да напише некое мислење??

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Ако ги споредиш апаратите, Фуџито може да ти е добар избор (http://www.dcviews.com/_fuji/s3400.htm - голем ISO range, двоен стабилизатор, добар сензор, мануелен фокус (има прстен на објективот што е изгледа за тоа, не сум сликал со ваков па да ти кажам сигурно).

На друго место е Никонот, на однос цена и што добиваш за таа цена. Има добар објектив (никор), стабилизатор, солиден сензор, итд итд.

Не би го зел Пентаксот прво заради огромната цена која ја има, друго најдолгиот shutter speed е 4 секунди, нема bulb, што е малце глупаво на толку скап апарат. Почнува од 26 мм, Фуџито од 24 (поширок е за пејсажи, блендите се исти на минимум f3.1). Исто и Фуџито има 28x оптички зум, Пентакс 26 што е нијанса помалце. Сметај дека кога ќе додадеш торбица, картичка и батерии на Пентаксот ќе дојдеш до 23000 денари отприлика што и не е баш малце за таков апарат.

Совет за крај, заштеди уште нешто пари или пак за овие најди некој стар Никон Д60, Д3000, Д3100, Канон 450Д кои се барем DSLR, подобри фотки вадат и може да научиш многу повеќе од нив отколку од полу-идиотчињата што си ги постирал погоре. Горенаведените апарати се поскапи туристички апаратчиња, entry level DSLR апаратите се помоќни од нив на многу нивоа.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.033
Ако купувам апаратче во таа класа би купил Canon Powershot SX130 IS. Во Генел е 13.000 денари.
Евентуално SX210 IS кој чини 17.500 денари
Тука имаш компарација помеѓу нив двата. Мада можеш и овие три што ти ги пиша погоре да ги споредиш.

Во point-n-shot класата на фото апарати Canon и Lumix се водечки во последно време.
--- надополнето: Jun 22, 2011 9:43 PM ---
Совет за крај, заштеди уште нешто пари или пак за овие најди некој стар Никон Д60, Д3000, Д3100, Канон 450Д кои се барем DSLR, подобри фотки вадат и може да научиш многу повеќе од нив отколку од полу-идиотчињата што си ги постирал погоре. Горенаведените апарати се поскапи туристички апаратчиња, entry level DSLR апаратите се помоќни од нив на многу нивоа.
Мене ми се спие, па не ми текна на оваа опција :) Последниов совет е мошне корисен.

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Еве ја истата споредба што ја даде Тончи, плус Никон L110ката.

http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_cpl110&products=canon_sx130is&products=canon_sx210is&sortDir=ascending

Тој Канон што е 17.500 е топ, ако ти се даваат парите мислам дека нема да погрешиш со него. Ако веќе се пишманиш околу парите и го меркаш Л110 и SX130, јас би играл со Никонот пошто има нешто подобар објектив, сензор и само една очигледна ретардирана особина нема aperture, shutter и manuel mode што е за мене пресудна ствар за да го земеш SX130. Нема да се подобриш во фотографија ако ги немаш тие подесувања, да научиш како ти работи блендата, да си играш со длабочината на фотографијата, да ловиш брзи кадри и слично.

Многу глупав потег од Никон, ама тоа е тоа.

P.S. Има една реченица што е малце ретардирана, ама и мене ми се спие. Дури го пишував тоа горе видов што му фали на Л110, затоа и сменив мислење на крај. Се извинувам ако збунив некој. :)

Член од
27 март 2007
Мислења
584
Поени од реакции
37
фала многу.. како и да е ми излезе нешто со парите па ке почекам некаде до ноември-декември и ваљда ке заштедам за dslr апарат.. ги сакав овие иако знам дека се wanna-be dslr имаат од 25-600мм што ко за почетник би ми дало доста можности да експериментирам.. како и да е до декември ке се начитам бааги и ке зеам нешо профи (да се надеваме)

Фала на времето што го потрошивте да ме научите колку толку нешо за апаративе, па се надевам дека ке ви бидам конкурент:)

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Се извинувам што го споредував цело време Л110, а ти зборуваш за Л120. Додуша, разликата во цената е 15 евра а во можностите на апаратот многу повеќе.

Една забелешка до тебе, милиметрите т.е. опсегот на објективот и не даваат некој простор за експеримент доколку немаш каде да подесуваш сетинзи по твој мерак или фокусот да ти е мануелен. Сепак за тие пари што беа спомнати и DSLR на старо е подобро од Фуџи/Никон/Канон идиотче на ново.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Сакам да купам нов фотоапарат и баш гледав некои модели. Ме интересира како би требало реално да се движат цените за овие:

• Fujifilm - FinePix S2950 14 MP 18x Zoom Digital Camera
  • За овој и
  • Овој
Што мислите? Кои се подобри? Кодак или Фуџи? И до колку пари се дава за овие?

pcjodamaster

Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Девојка ми зеде S2950 од Пиксплус за 14000 (плус торба, картичка и полнач) и е супер задоволна од апаратот.

Член од
7 февруари 2005
Мислења
688
Поени од реакции
76
Koj е генерален застапник за НИкон за Македонија и кај можам да купам најефтин ДСЛР никон Д3100???

Kajgana Shop

На врв Bottom