Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Не реков дека е, туку за мене беше. Јас кога дознав дека не е се чувствував како да сум измамен

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Имало филмови кои не се според вистинска случка ? My whole life is a lie. :place:
Ова е лага на комунистите. Јас убеден сум дека Бетмен е базиран на вистинска случка.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.626
Поени од реакции
59.485
24.000 долари што му биле дадени него ги донирал во добротворна организација за гладните пред да отиде.
99% од луѓето ќе го прифатеа новиот автомобил и така ќе се завршеше филмот ;-)
Јака работа. 24000 долари можеш да донираш без да се самоубиеш. Кола исто така можеш да одбиеш или не одбиеш. Ова со ништо не е поврзано со налудничава мисија.

Ниту еден од овие критериуми не ги задоволува Форест Гумп затоа што е измислена приказна !
Никогаш бе било и нема да биде критериум за ништо, дали приказната била измислена или вистинита. Тоа ти спаѓа веќе во занимливости.

Понатаму:
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless#Criticism

McCandless has been a polarizing figure ever since his story first broke following his death, along with Krakauer's Outside article on him in January 1993. While Krakauer and many readers have a largely sympathetic view of McCandless,[10] others, particularly Alaskans, have expressed negative views about McCandless and those who romanticize his fate.[11]

The most charitable view among McCandless's detractors is that his behavior showed a profound lack of common sense. He chose not to bring a compass, something that most people in the same situation would have considered essential. McCandless was also completely unaware that a hand-operated tram crossed the otherwise impassable river a quarter of a mile from where he attempted to cross. Had McCandless known this, he could easily have saved his own life

His venture into a wilderness area alone, without adequate planning, experience, preparation, or supplies, without notifying anyone and lacking emergency communication equipment, was contrary to every principle of outdoor survival and, in the eyes of many experienced outdoor enthusiasts, nearly certain to end in misfortune.

Alaskan Park Ranger Peter Christian wrote:

When you consider McCandless from my perspective, you quickly see that what he did wasn't even particularly daring, just stupid, tragic, and inconsiderate. First off, he spent very little time learning how to actually live in the wild. He arrived at the Stampede Trail without even a map of the area. If he [had] had a good map he could have walked out of his predicament [... ] Essentially, Chris McCandless committed suicide.[11]

Sherry Simpson, writing in the Anchorage Press, described her trip to the bus with a friend, and their reaction upon reading the comments that tourists had left lauding McCandless as an insightful, Thoreau-like figure:

Among my friends and acquaintances, the story of Christopher McCandless makes great after-dinner conversation. Much of the time I agree with the "he had a death wish" camp because I don't know how else to reconcile what we know of his ordeal. Now and then I venture into the "what a dumbshit" territory, tempered by brief alliances with the "he was just another romantic boy on an all-American quest" partisans. Mostly I'm puzzled by the way he's emerged as a hero[13]

Се разбира, ако сакате да биде херој, нека биде херој и инспирација. Мене единствено што ме инспирира оваа приказна е да не бидам глуп.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Се разбира, ако сакате да биде херој, нека биде херој и инспирација. Мене единствено што ме инспирира оваа приказна е да не бидам глуп.
Taa порака треба и сите да ја извадат, тоа треба сите да ги инспирира. Да требаше да ни пумпаат мозок дека тоа што го направил он е паметно, логично или дека и ние треба тоа да го правиме, немаше крајот на филмот и книгата да бидат такви

Мене ме инспирираше/се напалив на други работи покрај тоа:
- изопачените вредности на општеството се лејм. Пари, професија, лицемерие...каде е тука среќата?
- не можеш да бидеш среќен сам. Во природата на човекот му е да живее во заедница и со партнер. HAPINES ONLY REAL WHEN SHARED IO :D
- да се навратиме малку на „корените“. Доста е прекумерната технологија, затворени простори...И ако веќе би се враќал, не биди глуп да отидеш неспремен.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.626
Поени од реакции
59.485
Ако снимаа филм за секој идиот за да не испирираат да не бидеме како него, камо лимит за симнување... целата оваа романтична верзија за ликот на дечково е срање, комплетно погрешна и изнасилена. Се работи за комплетен морон со желба за умирање. Тоа е се.

Ми стана досадно да се повторуваме. Овој муабет одеше во една од темите за филмови на тапет, нешто така... ги вртиме истите филмови и муабети.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Јака работа. 24000 долари можеш да донираш без да се самоубиеш. Кола исто така можеш да одбиеш или не одбиеш. Ова со ништо не е поврзано со налудничава мисија.

Никогаш бе било и нема да биде критериум за ништо, дали приказната била измислена или вистинита. Тоа ти спаѓа веќе во занимливости.

Го прочитав тоа на некои места, некои луѓе веруваат дека сакал да умре, јас не сум убеден. Според филмот а и според почетната приказна објавена во еден американски магазин (првата сторија од авторот на книгата) никогаш не се спомнува дека тоа му била целта.

Можеби 50% од коментарите на ИМДБ го делат твоето мислење дека не треба од овој човек да се прави херој и го хејтаат филмот не затоа што е лош туку затоа што не им се допаѓа главниот лик.

B

Blade Torch

Гостин
Форест Гамп - блaгоретардиран американец у армија го земаат , за уса он се бори , другари на купче ги реди и животи им спасува , се враќа дома , си зема нормална жена и детенце и прави . Може ли подобро од ова :pipi:... ма сиктер бре . Реално , ќе завршеше играјќи си лото со чоколатцата од Атлантис и ќе се радуваше школката да му се падне.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.911
Поени од реакции
11.265
Мене ме инспирираше/се напалив на други работи покрај тоа:
- изопачените вредности на општеството се лејм. Пари, професија, лицемерие...каде е тука среќата?
Види, има многу луѓе со ставот дека society sucks и слично али типов на погрешен начин изведе некои потези, а во добра мера сигурен сум дека ни самиот незнаеше што конкретно сака.
Во сцената што ви е веројатно омилена кадешто ќе се дере "society!" наведува дека го нервира лицемерието, парите, родителите... Па неговите родители конкретно му овозможија се, од што е толку огорчен? Парите, да, донираше 24 000, па после и палеше некои пари, за подоцна да иде и да ги заработува истите тие пари со Винс Вон, што ми е крајно нелогично. Ако се доживува како некаков бунтовник против општеството исто ми е нелогично, бунтовникот останува таму и пробува да смени нешто овој отиде во планина да изиграва Шаолин, а Шаолин преку ноќ не се станува. Со истите тие пари што не ги признава купи еден куп работи за набавка за да иде горе да живее сам и да се снаоѓа. Овие ми се тие некои точки што не прават да го сакам многу овој филм и мислам дека е еден од попреценетите. Филмот доловува многу убави места и пејзажи тука нема што да коментирам но главната содржина и борба на главниот протагонист ми е фејл. Поинспиративен и јуначки фраер ми е типот од 127 кој е исто така според вистинита приказна, но видовме неговата борба како се заврши а како се заврши на типот од Into The Wild.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Се согласувам со тоа Аце. И мене ми сметаат разлигавени пички на кои им е овозможено се од родителите. Немаат вистински проблеми, досадно им е во животот и самите си наметнуваат проблеми со тоа „ми смета општествово бе брат!“, колку да се најде нешто...
Ако не плачат пичките од депресии, ќе хејтаат општество и влада, не им останува ништо друго :D

Нелогично е што ја фрли колата. Можеше да ја даде на некој ко поклон, можеше да ја продаде па парите да ги донира или сично. Парите што ги донирал на почеток му се исто грешка, кој и тој самиот после ја сфати. Moжеше и откако сфатил (а сигурно сфатил) дека е пичка и неспособен да преживува сам во дивина, да се врати во цивилизација. И се тоа знам...Знам дека е глуп човекот.

НО, хејтањето општество и нивните вредности пак е таму. Нема потреба да направи нешто за да хејта општество. Јас не го гледам човекот ко бунтовник, го гледам само ко разгалена пичка што хејта општество (и на тоа се напалив).

А филмов сигурно имал голем ефект врз многу луѓе во поглед на хејтањето општество и неговите вредности, повеќе отколку некој рандом активист или некое напалено детиште wannabe панкер што бунтува.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Forrest Gupm.
It's about life.
And courage.
And pure and unconditional love.

AJDE DA PAGJAME U NESVEST KOLKU E DOBAR FILMOT EVERYONE! :-D
Cause that's what we do :-D
I da gi rugame site so mislat deka filmot e za likot. Glupi se. I site so go sakaat Into the wild, isto taka :-D

Guys, it's just a movie.
Ne e real life. Namenet e za lugjeto sto go pravat da zemaat mnogu pari. A ne za da vi go objasnat zivotot na nekoj covek na vas :-D

Mene Forrest odamna ne mi e gledan ama se znae deka e bolji od Into the wild.
Into the wild nema prikazna. Filmot e ubav radi prirodata, muzikata i radi sto e ubav glavniot lik.
Forrest Gump e ubav cause it makes you cry. Iako Tom ne mi e megju omilenite glumci. Vo site filmovi glumi half-retarded, sto e odlicna gluma ama me prai da se osekjam napnato i nervozno. Onoj filmot autisticen kaj so glumi..I u Robinzon kruso filmot takva uloga imase, domorodec datisepluknam u filmot. Vo Catch me if u can, detektiv. E! Za nego e takva nekoja uloga, policaec, ko detektivine od na Agata Kristi romanine. Premnogu me prai neubavo da se custvuvam pogledot negov. But on the other hand, da ne me voznemiruvase glumecov, nemase da me prai da placam filmov. Mozda bi, ali ne do tolku, na bregot ke sam bila, but wouldnt shed a tear :-D
Dodeka tipcevo od Into the wild, pogodeno do daske, baska se pojavue Kirsten na sekunda demek akusticna sviri, a muzikata u filmot e cela so akusticna i baska preubavi predeli snimeni. Filmot e cel umetnost. Ko sliki na izlozba, pejsazi i zgoden tip negde around i ubava muzika u pozadina.
No need da se sporeduvaat a niti da se razglabaat dlabokite misli sto gi "nosat" ili vie gi pronaogjate nekako.
Film si e film, namenet za da se napunat so pari lugeto sto go praat da bide takov kakov sto e.
A ne da ve nauci na life lessons i vie da gi mislite za glupi lugeto so mislat deka Forest Gump e za likot. Kakva izjava, covece :-D

Kajgana Shop

На врв Bottom