Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Ова ти го кажува човек кој не гледа премногу акциони филмови и не ги обожава па овој ми беше баш добар отскок кога се во прашање. Гледано од страна на Џејсон сега на ИМДБ, прв филм од него гледам, ниту Транспортер не сум ги гледал ниту Брзи и безни, така да немам баш познанство. Ме бендиса филмот затоа што имаше повеќе елементи содржано од акција до трилер и малце драма.

Ќе го ѕирнам кога ќе сакам акција.

Инаку Snatch, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Revolver? Ако не ти се подитно.
Новиве акција трилери го форсираат како акционен херој поради Транспортер и затоа нечинат и ниеден не вреди.

Освен можеби далечната 07 ми се допадна Crank, или барем идејата за филмот. :D

Го гледав Dead Man Down.. океј онака, 6-ка. И Scary Movie 5.. (n) 2-ка.

Транс. Филмиште беше, страшно добар трилер, пресврти милион имаше за време на филмот и уште не можам да сфатам како може на FF да му се даде поголема оценка.
Па добро него му се допаднал ФФ повеќе од Транс. Секој со свои преферени и вкусови, на крај ако тој дал подобра оценка на еден филм не значи дека филмот е стварно подобар/полош од друг филм :)

Kој од вас очекува фијаско од dawn of the planet of the apes ?
Знаци Rise мене ептен ми се свиѓаше од секој аспект, одлично стокмена приказна и основа за нова асална триологија ( мислам дека за тоа беше планиран ), сега гледам нов кастм, нов режисер ( до душа, има потенцијал типот ), једино тимот на сценаристи горе доле е ист, да ти ебам скапаниот Холивуд мршав. Баш ме интересира со што го придобија Гери Олдман, останативе не се нешто многу експонирани.

Ја еве очекуем просек од филм и уништување на целиот потенцијал кој го имаше овој нов серијал на филмови.

Добро јас не сум фан на Форест Гумп, не ја гледам уметноста во приказната каде се наредени 5-6 неверојтни и рандом настани околу главниот лик. Може најголема грешка ми беше што мислев дека е вистинска приказна сторијата додека го гледав и после кога прочитав дека не е филмот ми беше тотално без веза.

За разлика од него Into The Wild кој исто така го прати животот на еден човек кој е доста необичен е пишуван по вистински настани. Иако неможам да кажам дека ги разбирам потезите на Алекс сепак самото тоа што е вистинска приказна го тера човекот на размислување и има голем ефект врз тебе.

Добро јас не сум фан на Форест Гумп, не ја гледам уметноста во приказната каде се наредени 5-6 неверојтни и рандом настани околу главниот лик. Може најголема грешка ми беше што мислев дека е вистинска приказна сторијата додека го гледав и после кога прочитав дека не е филмот ми беше тотално без веза.

За разлика од него Into The Wild кој исто така го прати животот на еден човек кој е доста необичен е пишуван по вистински настани. Иако неможам да кажам дека ги разбирам потезите на Алекс сепак самото тоа што е вистинска приказна го тера човекот на размислување и има голем ефект врз тебе.

Форест Гамп е објаснуван многупати. Не овој Forrest Gump него никој жив не може да го објасни. Ама во кратки црти:

Форест Гамп е институција од филм.

И то.

Into the Wild прво не е ни во иста лига со Гамп, а второ, се работи за тотално промашен филм во кој еден компетен лудак ни се опишува како херој. Не го разбираш затоа што нема што да се разбере, а ако прочиташ малку за вистинската приказна за ликот можеби ќе ти биде појасно. Нема ништо херојски, инспиративно, паметно, логично... во тоа што ајванот отиде да го јадат мечките. Колку и да сакаат да ни го протуркаат тоа.

Kој од вас очекува фијаско од dawn of the planet of the apes ?
Знаци Rise мене ептен ми се свиѓаше од секој аспект, одлично стокмена приказна и основа за нова асална триологија ( мислам дека за тоа беше планиран ), сега гледам нов кастм, нов режисер ( до душа, има потенцијал типот ), једино тимот на сценаристи горе доле е ист, да ти ебам скапаниот Холивуд мршав. Баш ме интересира со што го придобија Гери Олдман, останативе не се нешто многу експонирани.

Ја еве очекуем просек од филм и уништување на целиот потенцијал кој го имаше овој нов серијал на филмови.

Јас не очекувам пошто и онака потенцијалот на филмот за нов серијал го уништија кога ја сменија причината за падот на луѓето. Но јас сум од оние кои не очекуваат премногу од римејк серијалите и среќен сум да видам нешто ново. Во секој случај далеку е подобро од обидот на Валберг во 2001 мислам, тоа беше трагедија од филм.

Red 2 е баш забавно филмче. Такви филмови барам за блокбастери. Има се што треба еден блокбастер да има. Забавен исто како и првиот. Најискрено се надевам дека ќе има и трет дел.
Интересно е исто што и филмов е базиран на стрип, а и цел филм го има тој "стип филинг" забава+акција+се останато.

Нема ништо херојски, инспиративно, паметно, логично... во тоа што ајванот отиде да го јадат мечките. Колку и да сакаат да ни го протуркаат тоа.
24.000 долари што му биле дадени него ги донирал во добротворна организација за гладните пред да отиде.
Инспиративното е што бил доволно храбар за да ги направи тие работи, иако овде можеби бил тврдоглав.
Херојски е за луѓето што се палат на „society sux man“.
Не отишол уште одма кај мечките. Прво бил на рандом места, работел...
Пред да отиде кај мечките, се спремил (малку ofc) со книга за растенијата, луѓето му давале совети...немало голем ризик да умре од животно или труење.

Ова е за напалените^

A самиот Супертрамп на крај од филмот (и книгата) ни кажува дека тоа што го направил е грешка, па никој не ни форсира дека тоа било паметно или логично

happines only real when shared, man...

Инспиративна е приказната во одредени делови, некаде е чудна ама во секој случај е необична. Исто така неможеш да кажеш дека човекот е глуп туку малку забеган.

Ниту еден од овие критериуми не ги задоволува Форест Гумп затоа што е измислена приказна !

99% од луѓето ќе го прифатеа новиот автомобил и така ќе се завршеше филмот ;-)

Имало филмови кои не се според вистинска случка ? My whole life is a lie. :place:

Ова е лага на комунистите. Јас убеден сум дека Бетмен е базиран на вистинска случка.

24.000 долари што му биле дадени него ги донирал во добротворна организација за гладните пред да отиде.

99% од луѓето ќе го прифатеа новиот автомобил и така ќе се завршеше филмот ;-)

Јака работа. 24000 долари можеш да донираш без да се самоубиеш. Кола исто така можеш да одбиеш или не одбиеш. Ова со ништо не е поврзано со налудничава мисија.

Ниту еден од овие критериуми не ги задоволува Форест Гумп затоа што е измислена приказна !
Никогаш бе било и нема да биде критериум за ништо, дали приказната била измислена или вистинита. Тоа ти спаѓа веќе во занимливости.

Понатаму:
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless#Criticism

McCandless has been a polarizing figure ever since his story first broke following his death, along with Krakauer's Outside article on him in January 1993. While Krakauer and many readers have a largely sympathetic view of McCandless,[10] others, particularly Alaskans, have expressed negative views about McCandless and those who romanticize his fate.[11]

The most charitable view among McCandless's detractors is that his behavior showed a profound lack of common sense. He chose not to bring a compass, something that most people in the same situation would have considered essential. McCandless was also completely unaware that a hand-operated tram crossed the otherwise impassable river a quarter of a mile from where he attempted to cross. Had McCandless known this, he could easily have saved his own life

His venture into a wilderness area alone, without adequate planning, experience, preparation, or supplies, without notifying anyone and lacking emergency communication equipment, was contrary to every principle of outdoor survival and, in the eyes of many experienced outdoor enthusiasts, nearly certain to end in misfortune.

Alaskan Park Ranger Peter Christian wrote:

When you consider McCandless from my perspective, you quickly see that what he did wasn't even particularly daring, just stupid, tragic, and inconsiderate. First off, he spent very little time learning how to actually live in the wild. He arrived at the Stampede Trail without even a map of the area. If he [had] had a good map he could have walked out of his predicament [... ] Essentially, Chris McCandless committed suicide.[11]

Sherry Simpson, writing in the Anchorage Press, described her trip to the bus with a friend, and their reaction upon reading the comments that tourists had left lauding McCandless as an insightful, Thoreau-like figure:

Among my friends and acquaintances, the story of Christopher McCandless makes great after-dinner conversation. Much of the time I agree with the "he had a death wish" camp because I don't know how else to reconcile what we know of his ordeal. Now and then I venture into the "what a dumbshit" territory, tempered by brief alliances with the "he was just another romantic boy on an all-American quest" partisans. Mostly I'm puzzled by the way he's emerged as a hero[13]

Се разбира, ако сакате да биде херој, нека биде херој и инспирација. Мене единствено што ме инспирира оваа приказна е да не бидам глуп.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom