Тука пишуваме на зададена тема

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.160
Поени од реакции
25.856
Феникс

Го здогледав тоа битие уште на многу рана возраст. Чинам леташе над другите кога го пратев. Бев импресиониран од таа непокорлива појава што никогаш не се предава, го гледат паднат и ранет како пак се вивнува, пак лета како никој ништо да не му може. Околу него се зли и моќни птици грабливци кои го удвојуват и утројуваат сакат да го блокираат, безуспешно. Невиден инат, беше насекаде, од едната на другата страна на тој дрвен тлоцрт, иако притиснат меѓу обрачи и грубо кљукан и исчукан од орлите. Не можев а да не го симпатизирам ми беше и храбар и забавен и упорен и непобедлив, и покрај неговата малку поголема тежина отколку други ко нему сличните. Знаеше да биде и одговрен индивидуалец а знаеше да колаборира и со останатите Феникси, да го превземе целиот товар на таа цела топка што во неговите канџи изгледаше како Сатурн. Точно знаеше кога треба да нападне а кога да се брани и иако некогаш истураше и агресија се му беше простено поради тоа што беше и остана легенда. Никогаш не ја достигна целта за којашто постоеше и за која беше створен. Не го доби својот идеалистички пехар и мислам дека само тоа го погоди неговото храбро срце. Сепак, това е кошарката. И това беше Чарлс Баркли најголемиот Феникс меѓу Сансите.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Уште едно разочарување...Седеше во белата просторија сосем сама запрашувајќи се како си дозволи повторно да и се случи веќе еднаш виденото сценарио.Реприза.
Никогаш не ги сакаше репризите што се даваа во неделните утра, но репризите на ужасните настани во нејзиниот кревок живот сигурно не и одговараа.
Секогаш велеше дека е доволно силна да не дозволи да биде повредена.Но што беше тоа пред кое многу вешто потклекнуваше и целосно се предаваше.Не беше мазохиста, но беше посилно од неа и некако самосвесно се препушташе на болката.
Премногу им се восхитуваше на фениксите.Беше сигурна дека во некој претходен живот била тоа совршено суштество.Кое вешто ги лиже раните и на крајот се раѓа од својата пепел...
Беше силна...беше феникс...Се роди повторно

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Феникс

Слободна душа. Само дете, трчаше, играше, не мислеше на иднината. Секој ден беше нов подарок, нова надеж за повеќе игра, смеа и среќа. Читајќи ги сите оние книги, гледајќи ги сите оние цртани, веруваше во розевилото кое тие го прикажуваа, секое утро се будеше и го прегрнуваше светот, затоа што тој беше толку голем, толку убав и толку розев. Нејзините мали, ситни очиња сакаа да видат што повеќе, сакаа да дознаат што повеќе... мали очи кои блескаа со љубов, со искреност, топлина. Таа беше како една мала птица, мало врапче кое толку неспретно се обидуваше да научи да лета.

Одеднаш, луѓето, децата со кои беше опкружена, почнаа поинаку да се однесуваат. Почна да се чуди, да вели дека не е ова светот кој таа толку го сакаше и прегрнуваше секое утро. Не беше ова светот на љубов и добрина, не беше светот на искреност...беше свет исполнет со злоба, исмевање... Се смееја, се смееја затоа што нејзините крила беа позатворени, не знаеше како да ги рашири за да полета. Беше како врапче кое го отфрлаат само затоа што нема доволно убави бои и затоа што нејзините крилја не се шират лесно за да може да лета како што тие летаа.

Почна да дува ветер во нејзиниот живот кој го правеше летањето уште потешко. Нивните зборови беа претешки за нејзините уши, нивните удари беа претешки за нејзиното срце, нејзиното мало кревко срце кое се скрши затоа што не разбираше, а толку многу веруваше. Гледаше во огледалото, се запрашуваше што толку згрешила, се запрашуваше себеси, зашто постои?

Сакаше само да биде слободна и да ужива во благодетите на животот, сакаше само да постои и да го прегрнува светот. Таа само сакаше да дава љубов, а се што доби беше студенило, грубо отфрлување и тешки лузни на нејзиното срце. Дојде до втората фаза, каде требаше веќе да биде горда птица која лесно ќе може да лета со целото јато, но ова беше ново јато, кое едноставно не прифаќаше...не разбираше.

Со секој нов изминат ден, со секоја измината ноќ, светот на љубов и искреност бледееше, а светот на солзи ја преплавуваше. Перницата ги памети нејзините солзи, перницата ги апсорбираше нејзините солзи, но секоја солза се трансформираше во пепел. Пепел во нејзината душа. Се повеќе и повеќе се чинеше дека душата е покриена со пепел кој беше тежок колку нејзините горки солзи.

Почна да заборава на себе, почна да ја заборава својата душа, нејзината душа почна да се топи во пепелот, од тоа што беше таа остана само пепел... Ситните очи полни со љубов, сега беа полни со болка. Модриците на телото, беа сега модрици на душата. Веќе не можеше да издржи, сакаше да избега од себе, не можеше да се помири со фактот дека веќе не е човек, дека се што остана од неа е само пепел, кој при наредната животна бура ќе отиде во заборав.

Кога веќе заборави на својата душа, одеднаш, некаде меѓу пепелот, горчината и спомените од едно не толку убаво време, почна да забележува нешто, почна да чувствува некоја топлина, почна да се смее, да гледа љубов околу себе, почна да забележува луѓе кои ја сакаат, кои ја прифаќаат, кои прават да се чувствува забележана. Одеднаш од пепелот, се појави нешто што мислеше дека одамна е отидено во неповрат. Се појави нејзината душа. Нејзината искрена, детска душа, со чиста детска наивност и способност да види убавина во сите работи што постојат. На стаклени нозе, но сепак почна да се чувствува живо повторно, се запрашуваше што е ова, какво е ова чувство?

Заборави на својата душа, веќе ја имаше отпишано, изгуби надеж дека некогаш ќе може да ја поврати, веќе мислеше дека е само пепел и прав во неа, но погреши. Се врати, се врати и почна да се рехабилитира и враќа на она што беше. Нејзините очи повторно почнаа да гледаат љубов, секое утро повторно го прегрнува и сака светот.

А оние кои сакаа да ја уништат нејзината чиста душа, заборавија, изоставија еден мал детал, ја потценија нејзината внатрешност.

Нејзината душа е феникс. Можете да удирате по надворешноста, слободно, удрете најсилно. Нејзините искрени солзи повторно ќе се претворат во пепел, но искреноста, љубовта што таа ја има во својата душа е неуништлива. Секогаш ќе се издигнува од пепелта. Па повелете обидувајте се повторно да удрите. Можеби таа нема да возврати, но душата ќе ви го возврати ударот со самото тоа што ќе се издигне и ќе се врати со дупло повеќе љубов во себе!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
„Ајде! Дојди како неутешна болка и докрајчи ме! Зошто обожаваш да ме измачуваш постепено како некој средновековен инквизитор кој жеден за болна глетка ја уништува својата жртва со месеци? Ти не знаеш ама јас сум феникс. Чекам силно за заплачам за да си ги излечам раните... чекам да ме пеплосаш, да ме убиеш за да воскреснам. Вака, со малку солзи и со длабоки, но минорни опекотини на моето срце се наоѓам во интермедиер. Ни ваму ни таму. Ни жива ни мртва. Ни можам да почнам, ниту пак можам да продолжам. Едноставно заглавена сум во сопствената кожа, со сопствениот живот.
Ти пак како да го знаеш тоа. Ја препознаваш мојата црвено-златеста боја, ги забележуваш моите крилја и како стрелец нишануваш на нив... Ги прободуваш.
Јас паѓам, ти ме оставаш сама во непрегледен простор и на крај заминуваш.
Затоа што сум феникс, славена птица од памтивек се лечам самата и повторно летам. А ти, ти повторно се појавуваш од некаде и пак напаѓаш и пак ме оставаш сама. Не ме сакаш... “

-сегмент од сеќавањата за едно психичко измачување на душата наречена Феникс

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.304
Prince - Purple rain

Почна солото. И затреперија слушалките поради мобилниот до мене. Мислев дека некој ми сецнал, ама не.
Интересно е да се враќаш во минатото и да гледаш чисто во индината. Ова првово го може секој, второво не го може никој, освен Др. Менхетен. Некогаш е интересно да слушниш некоја приказна, без разлика кој ја кажал.

Џеф Колвер - имал 9 години. Еднаш отишол на одмор кај неговата тетка која првпат ја гледал. Таа имала три ќерки. Најголемата од нив имала 4 и пол години. Гадно се затрескала во типов, а тој поради тоа што била таа многу мала му било страв да ја повреди. Без разлика дали станува збор за психата или не, таа малечката секогаш кога излегувала од вода му се качувала на телото и го чепкала со сувите прсти. Изговарала интересни зборови додека го чепкала по телото секогаш.
Една вечер, тој бил сам во својата соба, па дошла таа. Повторно излезена од вода, кожата на прстите сува од што седела многу во вода... И почнала да го чепка по телото. Се качила на него. Во тој момент влегла неговата тетка, т.е. мајката на малото момиче и ги начекала во таква ситуација. Го зела Џеф Колвер и го однесла во кујната. Ја запалила ринглата. Чекале неколку минути додека да се загрее, 3-4. Поминале многу брзо. Му ги соблекла пантолоните и го кренала.
Тој рече дека ги чувствувал нејзините валкани раце како го допираат и го носат до ринглата. И го чувала на рингла 2-3 минути, јајцата веќе не ги чувствувал, не чувствувал ништо.
Следниот ден мајка му го зела и од тогаш не ја видел тетка му.

Сега се сетив на "Приказните од автопатот". Ги кажуваше еден лик чие име не го паметам баш. Кажуваше за еден воз во Русија. Околу 300 луѓе. Имало несреќа, и од сите 300 луѓе преживеале само девојка и нејзиниот помал брат. Ни гребнатинка на нив. Интересно е што не им помогнал никој, туку сите мислеле дека се проколнати. И оставени биле сами на себе.

Јас повеќе се чувствувам како Тревор Резник, со 40 кила на себе. Во една сцена не можеше да трча затоа што беше толку слаб и немаше мускули веќе на нозете. Но тоа не е битно во разговоров.
Отсекогаш сум мислел дека само луѓето заслужуваат втора шанса. Ама тој тип со тоа име, никогаш не заслужи.
Јас се' повеќе се чувствувам како Тревор Резник. Заборавам работи и пишувам на ливче, а ливчето го лепам на фрижидер. Тој е тип што секоја вечер во последната една година оди на исти места, работи со исти луѓе и губи по 3 кила на 5 дена. Ништо од ова што го кажав не беше важно во муабетов.

Имав еден другар кој имаше измислено пријателче. Е тоа е уште една приказна. Бевме на кампување Градиште, беше 3ти јули 2005та година. Овој датум е значаен затоа што на едно место каде што има 4 скали и асфалтирано мало патче кое собира двајца во ред, се случи една многу интересна работа.
Коле, маалски бељаџија, мој прв другар, за жал повеќе не, шетајќи навечер кон 2 и пол часот, направи една многу интересна работа која до ден денес ја сфаќаме ко на зафрканција.
Жив човек немаше, 3ти јули 2005та година, само ние на плажа, камен ладно, а Коле беше 5 метри пред нас и се задлабочи нешто со мумлањето. Одеднаш слушнавме како на глас вели - Пичиња братууу.
А до него немаше никој. А и да имаше, тоа бевме ние на 5 метри, ама не бевме брату, туку бевме уште 4ца "браќа".
После ни кажа дека има измислен пријател, му се викал - Капетан Кук.
Интересно. Јас во тој момент се чувствував како Ѕвончица. Едно големо магаре има замислен пријател.

Мислам дека секој заслужува втора шанса, така рече Џон Конор. Секој, освен машините.
Јебига, ко шо кажа еден мој другар, секогаш првенец во фудбал.

Да не стане некаква забуна дека мојот феникс го нема нигде, а темата е за фениксот. Јас едноставно тој збор, односно тој мит за таа птица го преобработувам. Јас мислам дека фениксот значи втора шанса. Едноставно само тоа. Верувам дека фениксот може повторно само еднаш да излезе од пепелта, а другите пати се безначајни се' додека излегува.

Тоа е на крајот, а на крајот јас секогаш го менувам мислењето кога ќе видам што сум пишал. Јас сега мислам дека не секој заслужува втора шанса, ама секој може да се потруди да побара втора шанса.
И Маркус си ја доби својата втора шанса, така рече Џон Конор.

С

Сатори

Гостин
Како умрел?

Шета погледот по мазната површина барајќи контури кои што не се негови, навикнат на тоа да пронајде друг човек во себе, оној што ја дава силата на духот кој што е уверен дека полека го разјадува како црв јаболко.Решен да се бори, па да потклекнува, да плаче, па да се насмевнува, како лудак во соба обложена со платна во црна боја.Секоја карактерна црта му се топи во принципите што ги обликувал со помош на пастелно сивата која што постои само во неговата палета, размачкана на платното кое што почетокот го краси со светли, разорувачки црвени нијанси, прекрасни.
Секое утро станува и се мие, погледнува, се завртува, не може да направи ниту еден метар ако не си забие желба во себе за да може да живее, завиткан во сонови како кожурец, се го боли после себе.Вистински борец на темнината е кога нешто го разјадува, секоја рана е мала, ножот се забодува во грбот од предната страна и секоја мисла е згасната додека трае борбата.
Дали е среќен во внатрешноста кога тоа што се гледа не е остаток од кожата, додека живее во реконструкција, ја отвара вратата и сите светла не се неонски за да се смени адресата на куќата.
Хорус, каков црн феникс.

Како умре?

Му ги гледам браздите по лицето и ми се плаче што не е повеќе млад и полетен, најдобриот човек на светот кој што на рацете ми остава крв секој ден додека вади скалпели од срцето, чувани дваесет години заборавени и загноени.Секоја карпа во неговата соба е голема за сам да ја дигне, но ништо не е малку кога треба да се создаде светот во кој што внуците ќе му бидат среќни.
Тогаш размислувам во кои силоси му се крие добрината, а во кои одмаздата, желбата за доминација или злобата, можеби и ги нема ... со мене.Катадневно има чуство дека пропаѓа, па се враќа назад за да ја види од горната страна дупката.Влече со себе минато кое што не сака да го ослободи, посакувам да можам да ги земам волшебните ножици од баба ми и да ја исечам врвцата за да може да диши без пијавици на површината, но како да му исечам страници кои што го носат моето име како наслов на секоја нова глава, по ѓаволите, нека му останат навиките.Знам дека ќе преживее.
Зевс, каков црвен феникс.

Како ќе умре?

Вечноста е само игра на зборови, мигови заплеткани во имагинацијата на недефинираната бунда полна дијаманти, се останува на тоа, каква ќе биде идната дестинација.Но, како да умрам со толку феникси во близината, летаат а немаат крилја, ме чуваат а одамна стаклото врз мене е скршено, знам, не сум авариел, немам крилја за летање, ги имам само нозете.
Еххх Венера, каков син феникс ќе беше тоа.

Скопјанка

urbana revolucionerka
Член од
4 март 2009
Мислења
42
Поени од реакции
15
Љубов, кој ја сретнал и погледнал во очи, се занел и паднал. Таков беше и нејзиниот пад, остар, непредвидлив. Долго плачеше по него, скоро и се опседнуваше по неговиот поглед и за што? За на крајот тој да и се потсмева и да ја отфрли.
Ха, женско, така велат старите. Па што ако сум женско? -си помисли.
Повторно старата навика да го брани се појави и ја удира остро во главата. Целата и зуи на раменици како да се напила, а не пиела ни вода.
Минаа два месеци откако се разделија. Тој веднаш најде утеха кај нејзината другарка, демек таа е поубава од неа. Поубава не е, и велеа, ама е повешта, цедеа низ насмевка.
Уште и зуеше таа насмевка во главата. И неговиот поглед полн со потсмев за кого долго време мислеше дека е среќа зашто ја гледа.
И наеднаш, после точно два месеци и една недела се реши.
Доста беше. Доста беа малтретирања, опсесии, доста беа солзи, гребења и маки. Имам свој живот, имам личност и карактер. Силна сум јас. Од денес, други нека плачат, нема јас.-беше решена да заврти лист и да продолжи.
Се исправи, се облече, се нашминка и излезе...
Прошета малку низ паркчето.
Види, има многу причини за среќа, леле која будала сум значи.
Тонам во бездна за кого? За некој неранимајко кој не знае да ме цени???-и беше чудно.
И ене ја, после година и нешто, целата горда, стројна и убава води две дечиња од годинка-две за рака. И успеа, шепкаа соседите, и успеа да се издигне од пепелта и бездната во која тонеше ради него, се издигна како феникс....

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Драг пријателе, повели, насловот кој ги буди сите твои сетила... Парфемот на мојата сакана

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Вторник 13:30 часот.

Проклетата светлина која успеала да се протне низ ситните мали дупчиња на ролетните и да додје на моето лице ме разбуди. Сум прочитал многу пати “сончевите зраци ме милуваа, пролетното сонце ме галеше додека јас ....“...Милување, како да не. Го мразам сонцето седумдесет и два часа после журка...Неможам да погледнам во него. Пробувам да се сетам што се случи вчера, последното што го памтам е дека го фатив BADEL-от во рака, и дека игравме некоја игра во која за несреќа јас губев. Но не е битно тоа сега, ке ми раскаже друштвото што се случило, се надевам дека не сум направил некоја глупост. Пробав да станам, секој можен мускул на моето тело е во болка, моите наредби за придвижување на телото се закаснети. Безуспешно. Повторно паѓам во сеуште за мене тврдиот душек кој го сменив пред некое време. Се осеќав како да сум во свилена постела. Приметив дека сум налегнал нешто, се стркалав...Марама...Не ми изгледаше познато, повторно се исплашив да не сум направил некоја глупост. Ја земав, првото што ми текна е да ја помирисам....ПАРФЕМОВ!! Насмевка се рашири на моето лице. Легнав замаен во благосотојба, за момент не се грижев за ништо, бидејки на марамата го осетив парфемот на мојата сакана.

[zEUs]

Go England!! GO!!
Член од
1 јули 2008
Мислења
4.398
Поени од реакции
535
Парфемот на мојата сакана.

По навика си поминувам по стариот пат, а по него се е исто.
Истите луѓе.
Истите продавници.
Истите караници.
Истите проблеми.
Се е исто, а така и парфемот е се уште тука.
Тој мирис не можам да го заборавам иако сакам. Секој ден го помирисувам по стариот пат. Сеуште е тука.
Но колку и само години пројдоја од последниот пат кога го помирисав.
Не требаше баш во овој момент повторно да го почуствувам тоа.
Не требаше баш на овој ден да го помирисам.
Денес требаше да ни биде годишница. Требаше. Не сме одамна заедно. Но мирисот на твојот парфем долго време ќе го памтим и на минатото време со тебе моја сакана.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.413
Поени од реакции
25.304
Avi: Should I call you Bullet? Tooth?
Bullet Tooth Tony: You can call me Susan if it makes you happy.
(Snatch/2000)

Не можам да кажам кој ден беше, знам дека беше пролет. Важни работи се случуваа тие денови. Завршуваше 24, завршуваше Изгубени, Милан се бореше за повисоко место на табела.
Беше пролет и јас го имав облечено оној дрес од Малдини, купен од Рим наместо од Милано, ја имав и онаа капа од Милан, исто купена од Рим наместо од Милано. Пред утакмицата, јас бев излезен, а Викец и Цврки ме чекаа дома да им донесам сок за да ја гледаме. Сообраќајот беше хаос, јас забрзан бев со точакот да стигнам што побрзо. Таман стигнав во улицата во која живеам, тазе асфалтирана пред 6-7 години, со бандера на скоро средина и неколку расипани коли кои стојат од ко паметам за себе. Битното е што така забрзан не здогледав како една кола се појави пред мене.

Фак, си реков готов сум јас, оваа ме смачка. Ми дојде одма пред мене оној мит дека во последните секунди од твојот живот можеш да помислиш и да направиш ретроспектива на сите работи кои ти се десиле во минатото, и добри и лоши. Едноставно во тие последни секунди ти поминува низ главата цел твој живот.
Јас мислам дека тоа што се случи тогаш не беше така. Јас не се сетив на ништо, само ми беше важно да свртам десно и да победит Милан. И свртев десно, се мавнав во живата ограда, се избоцкав малку, ама се спасив. Ојдов дома и ме чекаа двајцата дебили да им ја дам пијачката.
- “Ќе умрев за малу да те ебам.” Му реков на тој нискоградениот.
- “Ај бе нишо не ти е, Форца Милан.”

Некоја година подоцна, години и некој месец, и повеќе денови затоа што февруари мислам немаше 28 дена, јас се најдов пак да размислам за тој митот што беше дека во барем еден момент во животот може низ мозокот да ти проструи целиот твој живот.
Беше јули, и уште е јули, и утре ќе е јули.
Да не го должам со многу големи срања ко претходно напишаниве. Сакам да кажам дека ако еднаш заболиш од синуси, со здравје да си ги носиш. Без разлика дали е лето или зима. Интересно во врска со тоа е што јас никогаш со двеве ноздри не сум дишел чисто. Некогаш работи само десната, некогаш само левата и кога макар една добро работи јас сум пресреќен.
Еднаш почувствував толку силна миризба што ми се одзатнаа двете ноздри и дури в мозок ме мавна миризбата. Тоа беа три смрдливи контејнери каде што фрлав ѓубре.

А вечерта во јули, на едно место каде што келнерот секогаш ме поздравува, на едно место каде што има фини луѓе со лап топови кои играат Тексас Холдем, на тоа едно место јас почувствував далеку спротивна миризба која ги одзатна моите две ноздри за втор пат во мојов живот.
(Секогаш одолговлекувам да одам на заболекар, и дур го пишам ова ме болит забов, морат утре да одам, страв нестрав...)

Тоа беше парфемот на мојата сакана. Подобар од кој било машки парфем со кој сум се напрскал, подобар од било кој женски парфем кој сум го помирисал, подобар дури и од мирисот на страниците од списанието за женски. Не можам да се сетам на името, ама знам дека сите школски нарачуваа од таму продукти. Се осеќав преубав ко гледав дека на некои им треба појачување, а мојата фаца и тело воопшто се чист доказ дека природата има убав вкус да подари нешто. Само морам да ја наместам косата пред излегување.

Тогаш, во тие неколку секунди кога мојов нос беше опуштен и за прв пат мирисав целосно, е тек тогаш сфатив дека тој мит можеби е и вистина. Во тој момент можеби не проструи цел живот, ама проструи тој вториот дел од животот.
Еднаш еден продавач дур купував мастики ми рече: “Батка, животот не се дели на младост и старост, се дели на еден дел пред да се ожениш, а другиот од ко ќе се ожениш.”
Не знаев што сакаше да каже, а не знам ни сега, ама знам дека порано мојот живот се делеше на животот до 25ти мај 2005та година, и од 25ти мај 2005та година. Тогаш Милан изгуби од Ливерпул, на пенали, а 3-0 беше на полувреме. Добро е што не стигнав до психијатар.
Сега, кога ќе ме праша некој јас се ориентирам на времето до пред да ја запознам неа, и на времето од ко ја запознав неа. Е тој вториот дел од животот ми проструи во тие неколку секунди додека ја мирисав и додека цел град околу нас беше хаос во сообраќајот, а беше толку топло што се направив жива вода.

Една од работите кои ги почувствував беше мала нервоза. Се потсетив на таа бабата кога го праша Тед Страјкер дали прв пат лета со авион. Му рече:
- “Nervous?”
- “Yes.”
- “First timeeee?” И тој и рече:
- “No, I’ve been nervous lots of times.”
Изгледа тоа не беше нервоза, туку некаква несигурност.
Прво и најважно правило е да не мислиш на крајот. Еден наш Македонец еднаш рече: “зарем крајот вака мириса?”. Не мора да го замислуваме затоа што не знаеме дали некогаш ќе дојде.
Во тој момент јас сакав да и кажам за една работа за која ја лажев долго време... Не собрав храброст. Сакав во тој момент да и’ кажам дека ја лажев дека се заљубив во неа после неколку месеци од нашето запознавање. Не собрав храброст затоа што можеше тоа да звучи клише, и сега можеби звучи. Јас се заљубив во неа уште првиот пат кога ја видов и уште првиот пат ко ми рече “здраво”.
И тогаш за прв пат направив уште една работа. За прв пат ко ја видов, реков – “О фак, единствената што сум ја видел подобра од Винона Рајдер во Есен во Њујорк”.

Додека го мирисам парфемот нејзин, во таа јулска вечер, јас реков дека ќе ги задавам сите кои ќе речат дека не е најубавата девојка на цел свет. И ми текнаа уште многу работи. И знаев точно кои работи сум способен да ги направам поради неа

Би спружал алишта на балкон по гаќи.
Ќе и’ ги донесам сите љубовни книги и филмови и сите заеднички песни и ќе и’ заковам еден рафт за да ги чува. Ќе се смеам со моиве грди заби кога ќе рече да се заозбилам. Ќе ја нервира мојата насмевка кога со гласното смеење им ја рушам хармонијата на останатите.
Ако посака, би ги украл сите алишта на светот. Ќе престанам да и’ ја кубам косата ако тоа го посака. Затоа што со неа дури и невозможното ми изгледа возможно. Можам да му ја вратам и формата на Шевченко, можам да бидам Супермен, Бетмен, Ајронмен, Кет Воман, можам да ги забранам сите шпански серии и сите електронски песни, особено Rise Up.
Би ја пеел Нисам добар био, би ја пеел You and I од Scorpions, само ако посака.
Ќе и' ги дотерам веѓите кога ќе мисли дека пораснале многу.
Ако посака да не запеам нема ни да запеам нигде освен дома. Ќе и’ речам дека сум убав, само да изнудам насмевка на нејзиното лице.

Ми недостига во првиот момент од кога ќе се разделиме. Ми недостига толку многу како што на Бен Афлек и Џесика Алба им недостига талент за глума.
А тогаш, во таа претопла ноќ со многу туристи во градот, јас додека го мирисав нејзиниот парфем се сетив и на една случка која се деси пред некој ден, а нема врска со ништо што го кажав.
Боби Коса праша:
- “Абе, како е да седиш ко ненормален?” Му реков:
- “Седни, па ќе видиш.”

Во тие моменти додека носам заклучоци, поставувам и многу нејасни прашања:
Колку минути се потребни за убаво да ја наместам косава?
Колку е корен од три?
Кога ќе освои Милан Лига на Шампиони и Италијанска лига?
Дали и утре ќе ме сакаш?
Кој го уби Кевин Спејси во Американска убавина?
Дали ако огледалото се скрши ќе те следи несреќа 7 години?
Кога најмногу ме сакаш?
Зошто Тарантино сака да се пензионира на 60 години?
Постојат ајкули кои живеат во слатка вода?
Зошто јас и покрај сите други?
Ќе пишам уште еден текст после точно една година?
Кога ти недостигам најмногу?

И нема одговор на ниедно од овие прашања. Само претпоставки...
И ќе завршам со цитат од еден од подобрите фантастични филмови, не е кажано во тој контекст, ама вака е фино кажано.
- “How long will you need me?”
- “Until you die, or someone better comes along.”

И се’ се случи додека ја мирисав и чувствував нејзината кожа... И таа е единствена страна на светот, и уште се мислам дали сонцето изгрева на исток... Или на запад...
Најдов една слика пред некој ден, јас одма се тагирав во сликава. Tag tag tag...

А

Александра Д.

Гостин
Парфемот на мојот сакан.

Помина толку време, како и да не помина. Секој ден едното исто. Истите намуртени лица, истото облачно небо, истата самотија во станот - осаменост како никогаш до сега.
Уморна, се вратив од работа и легнав на софата. Тогаш го почувствував уморот низ целото тело, не ми дозволуваше да се помрднам. Беше тивко, и премногу. Тишината ја прекина мојот мобилен. „Кој ли е сега во ова време“ си помислив. На мое изненадување, тоа беше мојата колешка. Всушност не се ни сеќавав дека го имав нејзиниот број. Вртеше упорно, па морав да се јавам.
Гласот ми беше изморен, едвај зборував, но силата ми се поврати кога ме викна на нејзиниот роденден. „Значи има бар некој кој сеуште не ме заборавил“ си реков во себе. Нормално се согласив, и веднаш почнав да барам соодветна облека. Тогаш сватив колку време сум поминувала дома, затворена, надвор од сите случки, надвор од светот. Избрав едно црно фустанче, не го носев од одамна. Имаше нешто на него кое ме потсетуваше на нешто од минатото, тој познат мирис... Набрзина се откажав од трагањето по спомените и се облеков.
Пристигнав. Вратата ми ја отвори познато лице. Веднаш и го честитав роденденот и и’ го дадов подарокот. Во собата имаше многу луѓе, повеќето не ги познавав. Секоја минута, пристигаше уште некој.
Бев сама, настрана од сите. Сватив дека сум заборавила да се забавувам, сум заборавила да бидам среќна. Се приближување полноќ, а уште бев сама... Одеднаш ми се поврати миризот од фустанот, стануваше се појак и појак, ме обвземаше. Почувсвував како некој ми се приближува. Некој навистина одеше накај мене. Нежна рака ме допре на рамото, ми беше толку позната...
Сакав да ја почувствувам поубаво, па дланката ја допрев со мојата. Брзо се завртев и занемено погледнав во многу добро познатото лице. Сите тие години не го измениле многу, само ја истакнале неговата озбилност. Да, лицето изгледаше постаро, но сепак имаше некој шарм во него. Ми се насмевна, а јас возвратив. Забележав, насмевката му беше иста како порано, ахх таа насмевка во која се вљубив...
Копнеев, многу копнеев пак да го имам, страствено сакав да го допрам неговото лице...
„Воопшто не си се изменила, твојата убавина сеуште блеска.“
-„ И ти си сеуште истиот, годините не ти можат ништо“
Непредвидливо ја почувствував неговата рака на мене, се приближи до мене... Двајцата знаевме дека чувствата се сеуште во нас...
Следуваше најубавиот бакнеж на светот. Додека траеше го почувствував најубавиот парфем, парфемот на мојот сакан...

Скопјанка

urbana revolucionerka
Член од
4 март 2009
Мислења
42
Поени од реакции
15
Да, да, добро се сеќавам, тој беше. Го познав по сладоста на мирисот. Дааа, му го знам парфемот не може да ме излаже дека тој е во близина.
Сладок мирис на мошус се шири насекаде, поради него.
Се сеќавам како ме обвиткуваше истиот тој мирис додека бевме деца. Ехх, затоа си го обожавам детството. Токму ради тој мирис.
Колку само ли ме гушкаше, никако не можев да скријам од домашните дека сум била со него колку и да ги лажев дека не сум.
Мирисот ме издаваше. Хахахаха, целата мирисав на него, себеси се гушкав додека со часови лежев на стариот кауч.
Ете, пак се кикотам кога ќе се сетам на тие убавини.
Ах... детство, па кога одевме во средно, кога седевме во клупата заедно. Сите дома знаеја со кого седам во клупа, зашто мирисав на него.
Ете, и денес нешто ми замириса лифтот на него.
Зарем тој живее во мојата зграда, се сепнав, не е можно.
Нервозно шеткам по собата. Мора да ги прегледам вратите на сите станови, сигурно живее во некој од нив. Но што да му кажам на Мартин (маж ми), а и глупаво е да ѕвериш по врати надевајќи се дека ќе здогледаш нечие име.
Нее, не е тој, сигурно некој користи таков парфем... аххх, само за да ме излуди, паѓам во транс, а и на креветот. Занесена сум.
Невенкеее -ме викаат. Молам??? -извикав. Знаев, само Мартин може да ме разбуди од сонот, од занесот по парфемот на мојот сакан ....:pipi:

Член од
9 мај 2009
Мислења
605
Поени од реакции
400
Парфемот на мојот сакан

Помина и овој ден....и овој исто како и 60те пред него...
Повторно на компјутер,чекајќи нешто да ми пише, но од него ни трага ни глас.
Вчера помина покрај мене.
Го погледнав,ме погледна...Не беше овој поглед ист како некогаш...од неговите очи зрачеше омраза.
Сватив,готово е. Само сеќавањата и онаа делчето срце ми остана од него.
Ах...зошто сега не е тука!
Да го видам,да го бакнам,да го почувствувам пак парфемот.
Парфемот кој ме маѓепса,парфемот на мојот сакан...

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
без интерпункциски знаци,без голема буква ама на сила со македонски фонт..ке лапам букви и ке менјавам глаголи од гледа во глее само затоа што не сум чистокрвна скопјанка што не можела да јаде сладолед од кај него у чаир..и не носи вел како пропаст туку деколте како реклама..

александар велики..десетти ден од смрзнувачки ледениот јануар. се спремавме на ова две години..ајде мали немој сега да ми попуваш и попуштиш..ајде буцо собери се..за неколку месеци ке се вратам пак..доага лето..наше е целото..ке купиш лаптоп..ќе стаиш вајрлес..учи не ме разочарувај..не претерувај со сминката ставаш фасади од пудра..еј оваа порака што стигна сега 10 минути пред да летнам е чисто другарска..она мене и јас неа и ние се гледаме само како другари..неврмајнд шо ми е бивша и шо сум и бивш..

терминал 1..ебано ладно-другар ти плаче на една клупа а мајкати се тресе..
идам надвор да не пушам пред тебе ме мразиш со цигара..

една курва преку разглас на англиски јазик за последен пат те замоли да се упатис кон терминал 1 зошто инаку отидоа 120евра у неврат..или колку беше картата..

ич не те видов.
ич не те бацив.
ич не ти кажав мали мој си нели? нема друга да чепкаш таму?
ич не си ветивме..не се заветивме..ич не се погледнавме бе..

у кома сум..другар ти ме врака дома.

30 ебан јули.
скопје мириса на тебе. идам у гтц и све мириса на де марко и пот..на прежвакан орбит и еспресо..потаму кај теранова замирисува на боза..
силна сум..одам према рамстор..
некаде кај космофон веке мириса на караница..така мирисаше ти..на караници и иронија..

јас на солзи и гнев..да имав нокти ке беше целиот у лузни..имаш срека шо немам муда да ги пуштам..иначе...

кафе ди рома бе..мириса на пица..јадевме у твиги памтиш? одма спроти е..така ти мирисаше здивот кога те бакнав у април пред 2 години..

ајде можеш можеш..издржи до рамстор па после пикни се у ќиф..ич не иди у стејџ уште повеќе ќе мириса...

рамстор..мириса на прашокот на мајка ти и на парфемот шо ти го купи ебачицата како знак за фала кога ја кресна под кале..римембр?
мижев..е ако де..

смукам цигара и не се осудувам да влезам. премногу спомени кои мирисаат на пораз и на мака..навраќањето на нив е како претварање на сам себе во Сизиф..безцелно исрпувачи ебено досадно и самоуништувачко.

аеродром смрди на тебе..

а мојата соба..мириса на сперма измешана со пот..

си се замотал во моите чаршафи како Христос пред воскреснување..нешто се смешкаш и додека да ја соблечам маицата преку глава тебе веќе те нема..

вдишувам спокојно и знам-секогаш кога мојата соба ке замириса на сперма-ти си го скршил ветувањето за верност за уште еднаш..

да имам како ке го отстранам носот..

или ке си купам озонер..и ке го стаам на максимум!

Kajgana Shop

На врв Bottom