Тука коментираме книги

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Ја пишува пред да дојде на власт, ги искажува своите идеали воопшто. Не сум запрепастен од нацисти или па оспеднат со такви ствари, едноставно сакам да ја прочитам.
Некој да ја има прочитано? Да знае дали ја имам по библиотеки итн...

Коментар, критика...

Прегледај го приврзокот 57207
Нема да најдеш квалитетен превод на македонски. А и книгата е тешко сварлива. Еднаш почнав да ја читам, ама кога видов какви глупости пишува заебав.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Ја пишува пред да дојде на власт, ги искажува своите идеали воопшто. Не сум запрепастен од нацисти или па оспеднат со такви ствари, едноставно сакам да ја прочитам.

Коментар, критика...

Значи некој пишал погоре "глупости" тоа не е вистина! не земај здраво за готово се од секој што ќе ти каже!
У врска со книгата, не е некој тип на роман или на класична автобиографија па да ти биде којзнае колку интересна од тој аспект да те интересира што ќе се деси наредно.......
Финтата е, човекот опишува делови од неговиот живот пред да влезе у политиката, опишува средното образование, проблемите со здравјето, бедата у која што живи, желбата за цртање, обидот да се запише на факултет...... првиот дел од книгата што е прилично поинтересен од другиот.
понатаму почнува да пишува за политиката, и многу детално и прецизно ги елаборира проблемите со кои се соочува германија и тоа дури ме замисли, дали е воопшто можно некој со такво обично средно гимназиско/уметничко образование да напише на толку висок и квалитетен стил рамо до рамо со најголемите аналитичари за политиката општо, за своите високи идеи и апетити, за територијалните аспирации и што ли уште не.... навистина фасцинантно!
И во последниот дел беше опишано неговото дирекно влегување во политиката, се запознава со некои луѓе во бар што сакаат па формираат политичка партија, и од тоа благодарение на неговите жешки и силни ораторски вештини ја создаваат најголемата партија можда и во историјата на германија општо! Жал ми е што на тој начин заврши IIс.в. (да не ме сватите погрешно) од аспект дека човекот не стигнал да напише уште еден том на ова квалитетно дело со негови погледи за понатамошниот тек на историјата....
би можел да пишувам многу у врска со ова, така што ако мислиш(мислите) дека промашив или ако ве интересира уште нешто кажетедодека сум расположен(y)

Mr. Mojo Risin'

Porka de Majorka
Член од
14 септември 2008
Мислења
3.510
Поени од реакции
4.394
Не знам дали е за тука прашањево но би бил благодарен премногу доколку некој ми помогне.
Знае ли некој каде можам да ја најдам книгата "Осаменоста на простите Броеви" - Паоло Џордано?Во матица и во три книги ја нема повеќе...

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Не знам дали е за тука прашањево но би бил благодарен премногу доколку некој ми помогне.
Знае ли некој каде можам да ја најдам книгата "Осаменоста на простите Броеви" - Паоло Џордано?Во матица и во три книги ја нема повеќе...
Табернакул, Ѓурѓа, Или - Или, продавачите на книги на ул. Македонија, плоштад или на кеј.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Уф јас ја имам купено, мислам дека од Матица беше.

Mr. Mojo Risin'

Porka de Majorka
Член од
14 септември 2008
Мислења
3.510
Поени од реакции
4.394
Уф јас ја имам купено, мислам дека од Матица беше.
Знам у матица ја имаше порано јас ја купив лани но ја дадов на една другарка од Охрид.И сега ми треба итно но не можам да ја најдам...:(

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442

Коментар, критика...

Јас ја имам прочитано,бидејќи ме интересира историјата од мал,особено Втората светска војна иако книгата е напишана пред неговото доаѓање на чело на Германија.Се работи за неговиот живот од најрано детство па се до влегувањето во политиката,но сепак ова е најглупав,најдосадна книга што ја имам прочитано во животот.Ако толку сакаш да ја прочиташ купи ја мислам дека сега е на попуст.Поздрав

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Јас ја имам прочитано,бидејќи ме интересира историјата од мал,особено Втората светска војна иако книгата е напишана пред неговото доаѓање на чело на Германија.Се работи за неговиот живот од најрано детство па се до влегувањето во политиката,но сепак ова е најглупав,најдосадна книга што ја имам прочитано во животот.Ако толку сакаш да ја прочиташ купи ја мислам дека сега е на попуст.Поздрав
Бев во библиотека и ја има, туку многу лошо се преведени т.е за никаде ок фала...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Наскоро во издание на Или Или на македонски Cloud Atlas од Дејвид Мичел.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Вака, ќе ги замолам кајгана читателите, бидејќи верувам дека има голем број на читатели и следбеници на Е. Хемингвеј, да ми одговорат на едно прашање:
Имено, започнав да ја читам "сонцето одново изгрева" и сум негде до 140 страна, меѓутоа сум многу кнап со време, а и не гледам некоја смисла во романот досега, освен мала психолошка освртница затрупана со некои патешествиско, алкохоличарски, гурмански, сексуално нагонски...ецт...ецт... муабети и ме интересира некој што ја читал, дали можда се појавува некоја смисла, освртница у книгава или ова е целата поента објаснување на некои настани без силен емоционален освврт как што беше тоа пример у "старецот и мореtо" и "за кого бијат камбаните"?
Со еден збор, дали има некој развој натаму што вреди да се чита или да не си го губам тенкото време со оваа прилична бесмисленост до кај што стигнав?

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.392
Поени од реакции
25.200
Вака, ќе ги замолам кајгана читателите, бидејќи верувам дека има голем број на читатели и следбеници на Е. Хемингвеј, да ми одговорат на едно прашање:
Имено, започнав да ја читам "сонцето одново изгрева" и сум негде до 140 страна, меѓутоа сум многу кнап со време, а и не гледам некоја смисла во романот досега, освен мала психолошка освртница затрупана со некои патешествиско, алкохоличарски, гурмански, сексуално нагонски...ецт...ецт... муабети и ме интересира некој што ја читал, дали можда се појавува некоја смисла, освртница у книгава или ова е целата поента објаснување на некои настани без силен емоционален освврт как што беше тоа пример у "старецот и мореtо" и "за кого бијат камбаните"?
Со еден збор, дали има некој развој натаму што вреди да се чита или да не си го губам тенкото време со оваа прилична бесмисленост до кај што стигнав?
Нема некој осврт до крајот, така и ќе ти заврши книгата. Има само една реченица кон крајот каде главниот протагонист и вели на таа - Можеби требаше да пробаме повторно јас и ти, или така нешто и тоа е тоа. :) Т.е. обратно, таа му вели него така. :D
Нема нешто посебно до крај..

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.537
Поени од реакции
2.229
Нема некој осврт до крајот, така и ќе ти заврши книгата. Има само една реченица кон крајот каде главниот протагонист и вели на таа - Можеби требаше да пробаме повторно јас и ти, или така нешто и тоа е тоа. :) Т.е. обратно, таа му вели него така. :D
Нема нешто посебно до крај..
барем ќе ѝ го даде еднаш на таја Брет? :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Дај предложете некоја добра книга комедија, да се изнасмејам читајќи.....се некои тешки трилери, хорори читам :)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
Дај предложете некоја добра книга комедија, да се изнасмејам читајќи.....се некои тешки трилери, хорори читам :)
Песто Паста, храна на љубовта - Антонио Капела.
Јаре у млеку - Јуриј пољаков.

Kajgana Shop

На врв Bottom