Тука коментираме книги

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
7. Додека ѕвездите блескаат - Сидни Шелдон

На моменти досадна, (мејби?),но приметувам дека Шелдон обожава да си поигрува со судбината на неговите главни фаци, водејќи ги до пурпурот, па до сивилото, на крај сместувајќи ги во некоја комфорна средина. Кај Шелдон се убиваш од читање и оп,оп чекај мамицата види го ти шо морална дилема наметнува или каде отидоа (не)реализираните детски соништа или дали мош да се изгубивме себеси во обид да ги реализираме. Ќе се најдеш затечен од обемноста на книгата и тоа е она шо ми смета кај белетристиката, ја единствено кај Шелдон сум го приметил тоа убацување на голема ѕверка(лик) у сред книга (знам дека се повторувам), али Лара ќе ја засакаш од старт и тоа ќе те води низ приказнава.
Шелдон една иста формула има во сите негови книги, и таа секогаш му пали.

Туку сакав да искоментирам за едно делче од книгава кое сака да ни покаже колку е Лара уствари ѕверотиња. Нели адвокат и е најдобриот во цел свет. И кога ќе идат на вечера, овој ќе и рече нешто као "Ти се воодушевувам, не верував дека ќе успееш.". И оваа веднаш ќе го отпушти, зошто нели, никој не смее да се сомнева во нејзиното божество. И сеа као ние требаше да останеме такви воодушевени и да си речеме wow Лара стварно е челична пеперуга. А уствари што направи она? Го отпушти најдобриот адвокат на светот за глупост.

Го обожавам Шелдон ама вакви некои детали има во секоја негова книга и стварно ме нервираат.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
П.С Сакам да земам нешто од Агата Кристи, препораки?
Што сакаш земи од Агата - нема да згрешиш. Ама јас како за прва книга не би ги препорачала нејзините збирки раскази, и покрај тоа што се детективски, и неколкуте експериментални љубовни романчиња.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 21:11 ---
Киндл-от ми стига на 7ми Март, а веќе си симнав едно 100 наслови...just saiyan...
Ај честито :)
Ауф абе јас 2000 книги имам, и пак памет не ми доаѓа да прекинам да спуштам.

Член од
12 март 2011
Мислења
376
Поени од реакции
1.234
Што сакаш земи од Агата - нема да згрешиш. Ама јас како за прва книга не би ги препорачала нејзините збирки раскази, и покрај тоа што се детективски, и неколкуте експериментални љубовни романчиња.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 21:11 ---

Ај честито :)
Ауф абе јас 2000 книги имам, и пак памет не ми доаѓа да прекинам да спуштам.
На англиски се тие книгите што ги спуштате или ? Пратете линк во пп да спуштам некоја ако не ве мрзи.. :)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Ми треба мала помош. Табернакул ги имаат извадено делата на Кундера. Од сите нив ми остана само Идентитет која кај нив е распродадена а репринт не знаат дали и кога ќе има. Ако некој ја има видено некаде низ ул.Македонија, кеј, плоштад или на некое друго место, да ми посочи за да може да ја комплетирам колекцијата.:)

Член од
14 февруари 2013
Мислења
23
Поени од реакции
4
И покрај тоа што се работи за вкусови, јас ги обожавам книгите на Пауло Коелјо и неговиот стил, ако не ви се допаднала тогаш не сте ја разбрале или не сте ги дочитале до крај не дека се некои тешки книги но не се ни премногу едноставни, со самото тоа што Коелјо има големо животно искуство доста патувал и доста видел во животот. Јас на сите би му ги препорачала да ги прочитаат, посебно Вероника реши да умри, Алеф и 11 минути.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
И покрај тоа што се работи за вкусови, јас ги обожавам книгите на Пауло Коелјо и неговиот стил, ако не ви се допаднала тогаш не сте ја разбрале или не сте ги дочитале до крај не дека се некои тешки книги но не се ни премногу едноставни, со самото тоа што Коелјо има големо животно искуство доста патувал и доста видел во животот. Јас на сите би му ги препорачала да ги прочитаат, посебно Вероника реши да умри, Алеф и 11 минути.
Девојче, обожавај го Куелјо колку сакаш, и неговите книги може да ги фалиш колку сакаш, тие може да бидат се’, само не неразбирливи.

Првата книга од него, преведена на македонски, беше „Алхемичарот“ и беше промовирана како бестселер, поим што тогаш во Македонија не ни постоеше ниту пак нешто значеше. Некаде имам кажано, и пак ќе речам: Неговите книги т.е. АЛхемичарот, Вероника реши да умре и Петтата гора, тие ги имам прочитано, те држат во добро расположение и мене ми се како капучино со многу шлаг.
Ни е кафе, ни е слатка, ама убаво ти е додека го пиеш. После тоа, ем ти се пие кафе, ем ти се јаде слатка. :)

Член од
14 февруари 2013
Мислења
23
Поени од реакции
4
Девојче, обожавај го Куелјо колку сакаш, и неговите книги може да ги фалиш колку сакаш, тие може да бидат се’, само не неразбирливи.

Првата книга од него, преведена на македонски, беше „Алхемичарот“ и беше промовирана како бестселер, поим што тогаш во Македонија не ни постоеше ниту пак нешто значеше. Некаде имам кажано, и пак ќе речам: Неговите книги т.е. АЛхемичарот, Вероника реши да умре и Петтата гора, тие ги имам прочитано, те држат во добро расположение и мене ми се како капучино со многу шлаг.
Ни е кафе, ни е слатка, ама убаво ти е додека го пиеш. После тоа, ем ти се пие кафе, ем ти се јаде слатка. :)

Па ќе го фалам колку што сакам затоа што мене ми се допаѓа неговиот стил и неговите книги и јас сакав да го препорачам затоа што сигурно и на некој друг ќе му се допадне и ќе му биде мило што почнал да го чита. А ако тебе не ти се допаѓа не го читај пиј си го твоето капучино и читај ја Пајажината на Климентина, нејзе сигурно ќе ја разбериш. И воопшто неможам да сватам што сакаше да кажиш со тоа што се правеше паметна која книга прва била преведена бла бла. Не ти се вклопуваше во коментарот. Позз

Член од
23 февруари 2010
Мислења
626
Поени од реакции
1.317
Вкрстени коски - Кети Рајкс
Форензичарот Др.Темперенс Бренан е повикана да открие дали смртта на Аврам Ферис, ортодоксен евреин, е убиство или самоубиство. Аврам е дилер на антиквитети, но работи илегално.Темперенс добива црно бела фотографија од скелет, снимена во Ерусалим во 1963 година, за која мисли дека поради субјектот кој е на сликата Аврам е убиен.Фотографијата е снимена за време на археолошкото ископување на Масада. Темперенс оди во Израел за да го открие потеклото на фотографираниот скелет. Ја придружува детективот Ендрју Рајан, кој го истражува убиството на Аврам, и библискиот археолог Џејк Драм.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Па ќе го фалам колку што сакам затоа што мене ми се допаѓа неговиот стил и неговите книги и јас сакав да го препорачам затоа што сигурно и на некој друг ќе му се допадне и ќе му биде мило што почнал да го чита. А ако тебе не ти се допаѓа не го читај пиј си го твоето капучино и читај ја Пајажината на Климентина, нејзе сигурно ќе ја разбериш. И воопшто неможам да сватам што сакаше да кажиш со тоа што се правеше паметна која книга прва била преведена бла бла. Не ти се вклопуваше во коментарот. Позз

Пред да ме цитираш, убаво прочитај што сум напишала, па после пишувај коментар.
Веројатно требаше да кажам дека подвлеченото во твоето мислење, цитирам : „И покрај тоа што се работи за вкусови, јас ги обожавам книгите на Пауло Коелјо и неговиот стил, ако не ви се допаднала тогаш не сте ја разбрале“ е голема глупост.
Неговите книги може секој да ги разбере. Кому му се допаѓаат, кому не, не навлегувам.
Штом чекаш термин да се пријавиш за Големиот брат, мојата дискусија со тебе завршува овде.

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Ми треба мала помош. Табернакул ги имаат извадено делата на Кундера. Од сите нив ми остана само Идентитет која кај нив е распродадена а репринт не знаат дали и кога ќе има. Ако некој ја има видено некаде низ ул.Македонија, кеј, плоштад или на некое друго место, да ми посочи за да може да ја комплетирам колекцијата.:)
Во Матица има книги од Табернакул. Лево од касата сите се на три-четири полици збиени. Го има Кундера сигурно, ги имам разгледувано. И провери во Култура исто, али за таму не сум сигурна.
Ако па ич не можеш да ја најдеш, јас ја имам земено од библиотека, барем ќе ја прочиташ :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
На англиски се тие книгите што ги спуштате или ? Пратете линк во пп да спуштам некоја ако не ве мрзи.. :)
Мене 90% ми се на англиски, а остатокот ми се на српски - од банепревоз сајтот, па ги конвертирав во моби формат.
Иначе симни си го Calibre софтверот, ќе ти служи за конверзија во моби.

Па јас на piratebay наоѓам, или ќе го напишам името на авторот или bestsellers на пример или ny times, па со торенти.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Денес се почастив со Царството на змејовите од Манфреди. Се уште не сум ја почнала, но сакав да ве прашам што мислите за авторот. Како што можев да приметам само оваа книга ја има низ нашите книжарници (Матица), а сакам да ги најдам и останатите негови книги. Некој совет?

п.с. Доколку мислењето е офтопик, нека се избрише или премести. Нема да се лутам. :love:

D

Daedalus

Гостин
Ако сакате да разгледате брза историја на целиот свет почнувајќи од праисториската ера до почетокот на 20 век,
"A short history of the world - H.G. Wells" е книгата. Ја прочитав пред некој ден. Прилично добро сиже опфаќа на сите настани низ историјата, насекаде на Земината топка.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
134
Поени од реакции
8
знае ли некој дали негде можам да ја симнам Убиство во Ориент Експрес - Агата Кристи на македонски ??? :D

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Не го почестувам често подфорумов па можно е веќе да било дискутирано. Ваше мислење за "Најголемата тајна на светот" од Ниче Димовски?

Kajgana Shop

На врв Bottom