Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ај вака:

Проблемот на Mr.Hajd (со 651 error) САМО НА ТОЈ РС го имам сретнато до сега. На тој РС, во CMD - ipconfig ми јавуваше 112 конекции :)

Значи не е се до Windows-от :)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Не сум дома, а и нема да бидам подолго дома деновиве..... фала за понудата.

Некој предлог да не имаш? Да пробам уште нешто?
Вчера дојде КОРУН кај мене, пробувавме, праевме, 2 саати замарање, ништо не биваше.
Рутерот е добар, исправен, работи, функционира.
Модемот е добар, (би требало да е) исправен, работи, функционира.
Рутер со модем..... ташак.

И ако знаеш/знаете нешто за тој еророт 651 што ми се јавува на Windows 7. Последниве месец-два така ми се појавува, претходно си беше топ. Значи ставам кабел од модем во РС, можам да си влагам во модемот преку 192.168.1.1 ама кога ќе направам конекција (broadband) со јузер и пас, ми го јавува еророт, на другите РС не го јавува.

Читав по интернетов, многу луѓе го имаат овој проблем и тоа САМО на Win 7.
Ако all mighty бил кај тебе нема поента да нагаѓам што би можело да биде ... веројатно е тешка глупост (од тип не сте го уклучиле мрежниот кабел) зошто верувам дека се што е паметно испробал :)
За грешката сите даваат ист совет ... замена на датотеката raspppoe.sys со онаа која се испорачува кај Vista. Значи направи си резервна копија од датотеката која е сместена во c:\windows\system32\drivers и на нејзино место стави ја оваа iили преземи од твојата Vista сеедно.

... патем ... со кој рутер пробувавте?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Не сум дома, а и нема да бидам подолго дома деновиве..... фала за понудата.

Некој предлог да не имаш? Да пробам уште нешто?
Вчера дојде КОРУН кај мене, пробувавме, праевме, 2 саати замарање, ништо не биваше.
Рутерот е добар, исправен, работи, функционира.
Модемот е добар, (би требало да е) исправен, работи, функционира.
Рутер со модем..... ташак.

И ако знаеш/знаете нешто за тој еророт 651 што ми се јавува на Windows 7. Последниве месец-два така ми се појавува, претходно си беше топ. Значи ставам кабел од модем во РС, можам да си влагам во модемот преку 192.168.1.1 ама кога ќе направам конекција (broadband) со јузер и пас, ми го јавува еророт, на другите РС не го јавува.

Читав по интернетов, многу луѓе го имаат овој проблем и тоа САМО на Win 7.
Чекај.. зошто би правел PPPoE конекција на компјутерот ако веќе го поврзуваш со рутер, а рутерот со модем? Или напишаното е sans router, директна конекција компјутер - модем?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ако all mighty бил кај тебе нема поента да нагаѓам што би можело да биде ... веројатно е тешка глупост (од тип не сте го уклучиле мрежниот кабел) зошто верувам дека се што е паметно испробал :)
За грешката сите даваат ист совет ... замена на датотеката raspppoe.sys со онаа која се испорачува кај Vista. Значи направи си резервна копија од датотеката која е сместена во c:\windows\system32\drivers и на нејзино место стави ја оваа iили преземи од твојата Vista сеедно.

... патем ... со кој рутер пробувавте?
Се ова направив, и го сменив тој глупиот фајл, па тогаш вадеше некоја грешка 815.

Инаку и рутерот и модемот се тешко лајно.
Модем: D-Link 360t
Рутер: KONIG Wireless Router 150 Mbps (чкарт шо да ти кажам) купен пред 3 дена :)

Ама се мислам дека модемот дупчи. Пази што прави:

Влагам во модем, исклучувам DHCP, стискам APPLY, чекам некоја секунда, ме избацува, и после не можам никако да пристапам до модемот, мора со ресет од позади од копчето или (интересно) само да го извадам од струја и да го уклучам пак :)

И кога ќе ме избаци, во CMD ми вика наместо 192.168.1.1 дека сега е 0.0.0.0 :) Ненормална работа. Или па ако конекцијата на модемот му ја наместам да е PPPoE т.е. сам да внесува јузер и пасс, после некое (неодредено) време, си ја враќа на BRIDGE, ц ц ц....

Тие па од T-Home не се јавуваат, да им кажам да го сменат ретардираниот модем.... абе комедии :)

Чекај.. зошто би правел PPPoE конекција на компјутерот ако веќе го поврзуваш со рутер, а рутерот со модем? Од напишаното така те сфатив..
Тоа со директна PPPoE конекција си е посебен проблем, нема врска со рутерот.

Значи ставам модем директ во РС (Win 7) со PPPoE и не се конектира никако. Го правам истото на други два РС (ХР, Vista) си работи топ :)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Се ова направив, и го сменив тој глупиот фајл, па тогаш вадеше некоја грешка 815.

Инаку и рутерот и модемот се тешко лајно.
Модем: D-Link 360t
Рутер: KONIG Wireless Router 150 Mbps (чкарт шо да ти кажам) купен пред 3 дена :)

Ама се мислам дека модемот дупчи. Пази што прави:

Влагам во модем, исклучувам DHCP, стискам APPLY, чекам некоја секунда, ме избацува, и после не можам никако да пристапам до модемот, мора со ресет од позади од копчето или (интересно) само да го извадам од струја и да го уклучам пак :)

И кога ќе ме избаци, во CMD ми вика наместо 192.168.1.1 дека сега е 0.0.0.0 :) Ненормална работа. Или па ако конекцијата на модемот му ја наместам да е PPPoE т.е. сам да внесува јузер и пасс, после некое (неодредено) време, си ја враќа на BRIDGE, ц ц ц....

Тие па од T-Home не се јавуваат, да им кажам да го сменат ретардираниот модем.... абе комедии :)

Тоа со директна PPPoE конекција си е посебен проблем, нема врска со рутерот.

Значи ставам модем директ во РС (Win 7) со PPPoE и не се конектира никако. Го правам истото на други два РС (ХР, Vista) си работи топ :)
Ќе го сменат ... ако е нивен според договорот инаку ќе ве откачат да си купите нов. Смешно во секој случај ... а проба нов firmware можеби ќе го оправи?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ќе го сменат ... ако е нивен според договорот инаку ќе ве откачат да си купите нов. Смешно во секој случај ... а проба нов firmware можеби ќе го оправи?
Ставив најнов фирмвер што најдов, пак џабе. Ми останува уште една опција пред малку што ми текна, а не ја испробав, па да видам што ќе биде...

Следете го упатството на pLaToOn, односно...
Пишав и претходно, се ова е испробано без успех.

С

Спенсер

Гостин
каде може да проверам колку имам за трошење... пример незнам на колку ми е договорот... на ова за проверување пишува само колку си потрошил,а лимитот не го пишува...

Член од
11 септември 2009
Мислења
323
Поени од реакции
55
каде може да проверам колку имам за трошење... пример незнам на колку ми е договорот... на ова за проверување пишува само колку си потрошил,а лимитот не го пишува...
171!

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.579
Поени од реакции
6.719
Само мене не ми отвара мојтелеком.мк?

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
денес сменив Пирели за Томсон(вајда добро сум сторил :toe:), пред да излезам надвор светеа сијаличките фоун 1/2, се враќам дома глеам несветат...

иначе си има телефонска линија, си има нет...

зашо така??

и уште нешто, што по ѓаволите е дугмето
, го притискам свети портокалово и ништо не се дешава, едно време и црвено светеше...

тие па од 080012345 ми викаат за поврзување со други модеми???
ништо не ги разбрав...

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
денес сменив Пирели за Томсон(вајда добро сум сторил :toe:), пред да излезам надвор светеа сијаличките фоун 1/2, се враќам дома глеам несветат...

иначе си има телефонска линија, си има нет...

зашо така??

и уште нешто, што по ѓаволите е дугмето
, го притискам свети портокалово и ништо не се дешава, едно време и црвено светеше...

тие па од 080012345 ми викаат за поврзување со други модеми???
ништо не ги разбрав...
тоа е wifi

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
lulz секако дека знам шо претставува, туку за шо служи и свети ко ќе го стиснам??

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Не е On/Off. Тоа дугмето е за авотматско регистрирање на уред во ВиФи мрежата. Можеш да го сетираш рутерот да не предава на ниедед друг уред туку само на тие што се регистрирани преку тоа чудото. Треба и вајрлес картичката да го подржува тоа. (Ps3 то кај мене може така да се регистрира)

Kajgana Shop

На врв Bottom