Таксистите и нивната култура - случки

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ај да кажам некој збор од моја гледна точка.Ја сум таксист у Скопје и можам да ви кажам дека у градов има 5000 таксисти регуларни и уште 7000 диви.Значи тоа е бројка од 12000 таксисти исто толку карактери и табиети.Сите кажувате случки како таксистот ве замара или сака да ви наплати повеќе,а јас можам да ви кажам милион ситуации со пијани,издрогирани,разочарани од животот и слично па цел пат те замара па пред куќа коа треба да излезе уште 15 минути муабети а ти дремеш и го чекаш.Или идеш на позив па „госпоѓата“ излегува од дома еден саат а и рекле за 5 минути ќе дојде кола.Или ситуации од типот имам само 100 денари,а вожњата е 160.....вака можам 50 страници да напишам.Кога ќе се стават работите на кантар ни таксистите ни патниците не се цвеќиња за мирисање.Иначе ја возам у „ТЕНИКС“ 15194 и сум кола 96 „Алфа Ромео 164“ ако сум возел некој од вас нека каже како бил задоволен од вожњата.:toe:

те разбирам и те подржувам 100% има секакви луѓе шо се возат има и секакви таксисти шо возат... за тоа нема збор... ама кажи ми колку е праведно таксист НА СРЕД УЛИЦА да застане за да качи патник.. па ако нишо више барем со 2 тркала нека застане на тротоар...

InSuLaNeR

A man who never was a boy.
Член од
13 јули 2009
Мислења
878
Поени од реакции
107
Јас до сега што сум се возел со такси сите таксисти биле љубезни и сум немал никакви проблеми со никој!!!:helou:

Член од
5 ноември 2009
Мислења
68
Поени од реакции
0
Znaci za sramota se. Mi se imaat deseno mnogu slucki, no ovie dve se vredni za spomnuvanje. Obicno idam na trening so taksi. Vcera, se javuvam na taksi kompanija (nase bese ili lotus). Mu vikam na tipov idi do tk jug. On nema pojma kaj e. Ok, mi se ima desavano, mu vikam kaj uranija. Pak ne znae pa mu vikam kaj rabotnicki salata. I posle 15 min me prasuva: Decko, kaj e toa rabotnicki???.......... Ako mi kazese deka ne znae kaj e gradski stadion ke se samozapalev:uvo:. 2ra slucka, iskacsm od teretana, mrtov umoren. I fakam taksi (nekoe seljacko bese) i mu ja kazuvam domasnava adresa. Tipot mi vika neso u stil nemas noze ene go kaj ti e, a me glea ziva voda + mrtov umoren. Stvarno treba da se smenat ova kretenive

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.003
Поени од реакции
12.623
те разбирам и те подржувам 100% има секакви луѓе шо се возат има и секакви таксисти шо возат... за тоа нема збор... ама кажи ми колку е праведно таксист НА СРЕД УЛИЦА да застане за да качи патник.. па ако нишо више барем со 2 тркала нека застане на тротоар...
А не ти сметат ко ке се брзаш за некаде и ко ке му речиш на таксистот да те остајт на сред пат? Ко демек побрзо ке стигнам?:uvo:
Ехехеј, чудни створења сме значи. Ве читам и ви се чудам.
Ко прво, таксиметрите се баждарени по километри, не по брзина. Така да, и да ве возит 70 на сат и 20 на сат, исто ви се фаќат. На семафор максимум до 2-3 денари плус ви идат. Многу ве оштетиле.
Второ, кажете, признајте ми кој од вас, ко дошло цена 33 денари, сте платиле точно 33? Или секоаш 30 давате? А кога ке дојде сметка 37, чекате три денари назад. Got it?
Татко ми е таксист. Не сега да испаднит дека ги бранам,ама колку пати ми раскажувал за случки со муштерии. Една девојка се измоча во кола. Значи се измоча. Култура, ха? И ни плати за миење на колата, ниту фискалната ја плати. Петок, сабота навечер, дотерани фуфици во такси се парфимирет. И ко ке поминит со парфемон сто пати, ела да те видам диши. То е култура бе? Култура е и ко ке ве чекат такси 15 минути за да излезите? Култура е и дамла пијани ко ке давите некој со некој безвезни работи и ке му повратите в кола?
Не е, ама само да се кажвело. Видите од двете страни малце, знам дека имат секакви,ама да сме реални, на форумов малце работиве се извртени и преувеличани.:smir:

Tommy1207

Појмааа немаммм
Член од
2 декември 2009
Мислења
64
Поени од реакции
4
ДО КОРИСНИК56..... Епа другар пак да се возиш со „наше“ или со „Лотус“.Што очекуваш од таксист кој никогаш не работел такси не бил на полагање за лиценца и зима 8000 денари плата?

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Се возам многу често со такси и обично ми се погаѓаат ок луѓе. Еднаш со сестра ми се качивме на рекорд во такси значи се беше ок, влегуваме и таксистов еден деде ја ставил капата така ушите да му излезат надвор, носеше наочари диоптер 10, а на радио трешти некоја опера. Како застанува на семафор човеков зајдува пеејќи арии јас се пикам во сестрами солзи ми течат од смеење, пцуе таксисти ги колне како незнаеле да возат му пречеле да си возел такси на раат...и таков се врти накај нас и ни вика сега како во шпанија да сум незнам каде во која оперска куќа...застана се симнуваме и кога ќе видиме од другата страна колава смачкана цела.:toe:
Друга случка, се јавувам од кај другарка ми во Капиштец на такси компанија со која се вози она цело време и доаѓа еден дечко таков мирен, влегувам во такси и почнува нешто муабет да ми прави да ми го раскажува животот. И ми вика абе во Лисиче познаваш некоја Анета...и јас таква не му одговарам и типов ми вика па таа ме тужеше демек сум ја силувал па бевме на суд нешто...кога ме фати еден страв се симнав одма му викам тука дечко доволно е и си отидов пешки до дома среќа не беше далеку.......секакви ги има:nesum:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ехехеј, чудни створења сме значи. Ве читам и ви се чудам.
Ко прво, таксиметрите се баждарени по километри, не по брзина. Така да, и да ве возит 70 на сат и 20 на сат, исто ви се фаќат. На семафор максимум до 2-3 денари плус ви идат. Многу ве оштетиле.
Е како ова, мене ми се има дешавано на семафор таксиметарот си тече. И тоа саглам, не за 2-3 денари.

Друга случка, се јавувам од кај другарка ми во Капиштец на такси компанија со која се вози она цело време и доаѓа еден дечко таков мирен, влегувам во такси и почнува нешто муабет да ми прави да ми го раскажува животот. И ми вика абе во Лисиче познаваш некоја Анета...и јас таква не му одговарам и типов ми вика па таа ме тужеше демек сум ја силувал па бевме на суд нешто...кога ме фати еден страв се симнав одма му викам тука дечко доволно е и си отидов пешки до дома среќа не беше далеку.......секакви ги има:nesum:
Боже сачувај. Па уште и сам спомнал, ко да се фали бе!!

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.003
Поени од реакции
12.623
Е како ова, мене ми се има дешавано на семафор таксиметарот си тече. И тоа саглам, не за 2-3 денари.
Е така, баждарени се таксиметрите да куцет на секој поминат километар,независно од брзината на движење. Во овластените такси компании, таксиметрите се така баждарени. Кај дивите таксисти, таксиметарот е "сам свој мајстор". Нарихтан е да вртит ко луд и на семафор. Зато не влегувајте секаде :)

Tommy1207

Појмааа немаммм
Член од
2 декември 2009
Мислења
64
Поени од реакции
4
taksimetrite se bazdarat ednas godisno,a tarifata e 50 start 20 za sekoj izminat kilometar i 300 denari za eden saat cekanje ili 5 denari za sekoja minuta.Sto znaci ako zastanete na semafor i sekundarnikot pokazuva 90 sekundi ke platite 7 denari plus.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
А не ти сметат ко ке се брзаш за некаде и ко ке му речиш на таксистот да те остајт на сред пат? Ко демек побрзо ке стигнам?:uvo:

ја на пример ретко се возам со такси али ако ептен се брзам никогаш не сум му рекол Е ЗАСТАНИ ТУКА... него УВЕК значи УВЕК!!! сум им викал застани подоле( ако уима автобуска) или им нагласувам качиу се на тротоар ке се симнам и од секогаш кога ме носеле по некои улички тесни кај шо нема место кај да заврти кажувам остај ме пред уличката за да не го малтретирам да се мучи да врти... или па коа малце има да кружи за да се врати до главна улица му напоменувам како да го најде најкраткиот пат..
а околу таксиметрите како се баждарени ти пишува постот над мене.. а тоа шо влагаат секакви луѓе у кола е сосема трета работа.. таква им е работата и сакале неќеле трпат...

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Аууу ... Ете вака :) .. Секогаш, значи секогаш се возам со 15 - 98 ( од Струмица сум :)) и навистина многу културни, убави коли и се.Е проблемот е што преку лето освен сабота секој ден не работат после 12 часот.Е тогаш морам да се возам со некој други, али права мизерија.

Влегувам : - Здраво, тој ништо не збори.( друго 20 е што во натре во колата му смрди)Ќе стигнеме, и ќе му дадам пари и нели изволте ги зема парите ќе ми врати кусур јас повторно фала, тој повторно ништо значи толку се прости :) И затоа моите деведест и осмица, не ги менувам за ништо :pipi:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Насловов на темава е ироничен.
Таксистите и нивната култура.

Која култура бре мајке ми, недајбоже да возиш позади таксист, ќе окапеш, застануваат кај ќе им текне, закочуваат сообраќај, се престројуваат ненадејно, паркираат насегде. У пичку материну.. 10 дена шофер сум, па живци искинав, тек коа ќе положам, ќе си купам некој тенк, и ќе ги решам сите. мадрфакрз

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Леле темава од старт ме потсеќа на Росоњер Стефан :). За тој постот во Драга Кајгана, пред сто години:pos2:.
Во принцип, не се возам напред на совозачко, си седам поштено позади, превентивно, што го знам да не го спука некој филм да ме умртви. Не ми се допаѓа претераната „друштвеност“ на некои таксисти и своевидната некултура во обид да бидат „шеговити“. Да речеме: - Цуро, мислам дека не ти е затворена вратата. Или пак - Дечко ти те чека? И као да не те спука страв бе?

Така... Претпочитам да не се возам сама во такси, не знам зошто.
Инаку, не дека сум ја кој знае каков шофер, ама сепак сметам дека тоа што цел ден го поминуваат во кола, ги тера да се филмаат дека се најаки возачи на целиот свет, а врска нема...

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Мене ме нервира само кога ќе му кажам на таксистот адреса до дома и тој ќе ме праша каде е тоа.Има повеќе вакви случаи.Па ако се таксисти мое мислење е дека треба да го знаат Скопјево.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom