Студирање во странство

Член од
3 ноември 2014
Мислења
2
Поени од реакции
0
zdravo,zainteresirana sum za studii vo Francija,site velat da se rasprasam vo Fancuskiot kulturen centar vo Skopje,no sepak,dokolku nekoj ima takvo iskustvo,ve molam da go spodeli.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
zdravo na site, jas sakam da odam na master za biologija vo Germanija so moznost da zemam nekoja stipendija. Dali ima nekoj clen so takvo iskustvo da me upati vo procesot ?
прво и основно. Сертификат за познавање на англиски јазик на академско ниво TOEFL iBT (мин 80 поени) или IELTS.
euroweb програмата заврши, еразмус ти е за студенти од цел свет и конкуренцијата е преголема. Најдобро ти е да си најдиш некој факултет тебе што ти одговара и да си аплицираш таму директно, без никакви процеси преку студентски програми. Сите факултети во странство кои пуштаат конкурси за студенти од НЕ-ЕУ подрачје ги пуштаат во перодов од ноември до март.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
zdravo,zainteresirana sum za studii vo Francija,site velat da se rasprasam vo Fancuskiot kulturen centar vo Skopje,no sepak,dokolku nekoj ima takvo iskustvo,ve molam da go spodeli.
Претпоствувам не си во билинг паралелка, тие полагаат испит на крај од 4та и со тие поени аплицираат на француските факултети. Ако не си билинг, треба да одиш во францускиот културен центар, да полагаш (не знам кое точно ниво) француски, и тие таму ќе ти помогнат, кој факултет, што, како. Аплицирањето во Франција е доста порано, некаде март-април, така што добро е уште од сега да одиш да се распрашаш, тие го водат процесот. Досега сите што ги познавам што аплицираа ги примија, па со среќа :)

Waverly Raven

Valedictorian
Член од
3 мај 2013
Мислења
155
Поени од реакции
83
Некој да не студира случајно во Австралија?? Бидејќи разгледвав по универзитетите и има некои кои навистина се поволни за странски студенти, а можам и слободно да речам далеку поевтини од Америка.. Да напоменам дека имам и загарантиран престој во Австралија кај блиски роднини..

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.319
Поени од реакции
5.661
Некој да не студира случајно во Австралија?? Бидејќи разгледвав по универзитетите и има некои кои навистина се поволни за странски студенти, а можам и слободно да речам далеку поевтини од Америка.. Да напоменам дека имам и загарантиран престој во Австралија кај блиски роднини..
Иди не му ја мисли

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
А луѓе Базилеус програмиве за балкан кога се отвараат? Оти еразмус мундус е отворена веќе?

Член од
29 декември 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo

Bi sakala da se zapisam na magistarski studii vo Germanija (nesto povrzano so Automotive Engineering ili Business Administration and Engineering) pa bi sakala da mi pise nekoj dokolku znae nekoj linkovi od Univerziteti koi nudat stipendija (celosna ili delumna) vo bilo koj del od Germanija (iako poveke bi sakala da bide za oblastite Nordrhein -Westfalen i Freistaat Bayern).

Blagodaram i pozdrav.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.708
Поени од реакции
5.456
Zdravo

Bi sakala da se zapisam na magistarski studii vo Germanija (nesto povrzano so Automotive Engineering ili Business Administration and Engineering) pa bi sakala da mi pise nekoj dokolku znae nekoj linkovi od Univerziteti koi nudat stipendija (celosna ili delumna) vo bilo koj del od Germanija (iako poveke bi sakala da bide za oblastite Nordrhein -Westfalen i Freistaat Bayern).

Blagodaram i pozdrav.
Може нема да ти се допаѓа одговоров ама колку што знам Германските универзитети ги укинаа плаќањата за студии за напите студенти, а мислам дека со тоа и стипендиите. Да провериш по некоја од програмите за размена пример ЕРАСМУС за да ти помогнат финансии додека си таму, а има и некоја можност од некој европски фонд за сите студенти во земјите од ЕУ ама незнам како иде таа постапка

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Zdravo

Blagodaram i pozdrav.
многу сакаш (n). Малку спуштисе на земја.
вау колку два различни смера си одбрала. Според досегашново (мое и на другари што ги примиле) искуство со аплицирање Германците се ептен строги кои примаат на мастер, т.е. што имаш факултет тоа мастер. Јас аплицирав на два универзитети и на двата праќав course description, а тоа е листа на предмети што сум ги слушал и положил и за секој предмет објаснато кои теми сум ги изучувал и од кои книги сум учел. Сето со потпис од раководител на инстутутот, за да нема малверзации. Мал совет - Тоа што си учела до факс за тоа да си бараш мастер.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.477
Поени од реакции
9.989
Ајде и јас да побарам помош овде. Дали имате информации или некое лично искуство, дали во земји во Европа ( конкретно за Франција ми треба мене) плаќањето на партиципацијата (школарината) е исто како кај нас на 2 рати т.е. за секој семестар посебно или бараат унапред за цела година, и дали има такви глупости како кај нас, пријава за испит, таксена марка, книжен фонд и слично ?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.708
Поени од реакции
5.456
Ајде и јас да побарам помош овде. Дали имате информации или некое лично искуство, дали во земји во Европа ( конкретно за Франција ми треба мене) плаќањето на партиципацијата (школарината) е исто како кај нас на 2 рати т.е. за секој семестар посебно или бараат унапред за цела година, и дали има такви глупости како кај нас, пријава за испит, таксена марка, книжен фонд и слично ?
За партиципацијата незнам, а и да прашам нема да ти е голема помош зашто другарчево што е во Парис на студии по мајка е француски државјанин така што веројатно му е фрии.
А ова за таксени марки и слично колку што знам немаат такви административни глупости. Бар немаше во Шведска кога бев таму 1 година на студии

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Ајде и јас да побарам помош овде. Дали имате информации или некое лично искуство, дали во земји во Европа ( конкретно за Франција ми треба мене) плаќањето на партиципацијата
(школарината) е исто како кај нас на 2 рати т.е. за секој семестар посебно или бараат унапред за цела година, и дали има такви глупости како кај нас, пријава за испит, таксена марка, книжен фонд и слично ?
Во Скопје имаш Француски културен центар кој што може да ти одговори на многу од овие прашања.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.477
Поени од реакции
9.989
Во Скопје имаш Француски културен центар кој што може да ти одговори на многу од овие прашања.
Фала ви и на двајцата за брзите одговори. Во контакт сум со луѓето од Француски институт, ама имаат продолжен одмор поради празниците. Ќе треба да почекам до четврток.

Член од
13 август 2009
Мислења
9.547
Поени од реакции
5.772
Ептен би ми значело доколку добијам одговор. :D

Преелиминарните разговори се завршени за прием на докторски студии во Германија. По добивањето на писмото треба да аплицирам за студенска виза во Германската амбасада во Скопје. Прашањето е дали се плаќа за истата ?

Фала однапред.

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.394
Поени од реакции
2.795
Nekoj dal studira/studiral medicina vo SAD? Bi sakal da porazgovarame vo PP dokolku ima :)

Kajgana Shop

На врв Bottom