прво и основно. Сертификат за познавање на англиски јазик на академско ниво TOEFL iBT (мин 80 поени) или IELTS.zdravo na site, jas sakam da odam na master za biologija vo Germanija so moznost da zemam nekoja stipendija. Dali ima nekoj clen so takvo iskustvo da me upati vo procesot ?
Претпоствувам не си во билинг паралелка, тие полагаат испит на крај од 4та и со тие поени аплицираат на француските факултети. Ако не си билинг, треба да одиш во францускиот културен центар, да полагаш (не знам кое точно ниво) француски, и тие таму ќе ти помогнат, кој факултет, што, како. Аплицирањето во Франција е доста порано, некаде март-април, така што добро е уште од сега да одиш да се распрашаш, тие го водат процесот. Досега сите што ги познавам што аплицираа ги примија, па со среќаzdravo,zainteresirana sum za studii vo Francija,site velat da se rasprasam vo Fancuskiot kulturen centar vo Skopje,no sepak,dokolku nekoj ima takvo iskustvo,ve molam da go spodeli.
Иди не му ја мислиНекој да не студира случајно во Австралија?? Бидејќи разгледвав по универзитетите и има некои кои навистина се поволни за странски студенти, а можам и слободно да речам далеку поевтини од Америка.. Да напоменам дека имам и загарантиран престој во Австралија кај блиски роднини..
Може нема да ти се допаѓа одговоров ама колку што знам Германските универзитети ги укинаа плаќањата за студии за напите студенти, а мислам дека со тоа и стипендиите. Да провериш по некоја од програмите за размена пример ЕРАСМУС за да ти помогнат финансии додека си таму, а има и некоја можност од некој европски фонд за сите студенти во земјите од ЕУ ама незнам како иде таа постапкаZdravo
Bi sakala da se zapisam na magistarski studii vo Germanija (nesto povrzano so Automotive Engineering ili Business Administration and Engineering) pa bi sakala da mi pise nekoj dokolku znae nekoj linkovi od Univerziteti koi nudat stipendija (celosna ili delumna) vo bilo koj del od Germanija (iako poveke bi sakala da bide za oblastite Nordrhein -Westfalen i Freistaat Bayern).
Blagodaram i pozdrav.
многу сакаш . Малку спуштисе на земја.Zdravo
Bi sakala da se zapisam na magistarski studii vo Germanija (nesto povrzano so Automotive Engineering ili Business Administration and Engineering) pa bi sakala da mi pise nekoj dokolku znae nekoj linkovi od Univerziteti koi nudat stipendija (celosna ili delumna) vo bilo koj del od Germanija (iako poveke bi sakala da bide za oblastite Nordrhein -Westfalen i Freistaat Bayern).
Blagodaram i pozdrav.
За партиципацијата незнам, а и да прашам нема да ти е голема помош зашто другарчево што е во Парис на студии по мајка е француски државјанин така што веројатно му е фрии.Ајде и јас да побарам помош овде. Дали имате информации или некое лично искуство, дали во земји во Европа ( конкретно за Франција ми треба мене) плаќањето на партиципацијата (школарината) е исто како кај нас на 2 рати т.е. за секој семестар посебно или бараат унапред за цела година, и дали има такви глупости како кај нас, пријава за испит, таксена марка, книжен фонд и слично ?
Во Скопје имаш Француски културен центар кој што може да ти одговори на многу од овие прашања.Ајде и јас да побарам помош овде. Дали имате информации или некое лично искуство, дали во земји во Европа ( конкретно за Франција ми треба мене) плаќањето на партиципацијата
(школарината) е исто како кај нас на 2 рати т.е. за секој семестар посебно или бараат унапред за цела година, и дали има такви глупости како кај нас, пријава за испит, таксена марка, книжен фонд и слично ?
Фала ви и на двајцата за брзите одговори. Во контакт сум со луѓето од Француски институт, ама имаат продолжен одмор поради празниците. Ќе треба да почекам до четврток.Во Скопје имаш Француски културен центар кој што може да ти одговори на многу од овие прашања.