Студирање во странство

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
Здраво
Ако може некој што студира/студирал во бугарија да сподели искуство,како оди тоа преку амбасадата во скопје ,дали треба да имаш одличен успех и дали има врска ако сум 23 години(дали има возрасна граница при запишување.Фала

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Здраво
Ако може некој што студира/студирал во бугарија да сподели искуство,како оди тоа преку амбасадата во скопје ,дали треба да имаш одличен успех и дали има врска ако сум 23 години(дали има возрасна граница при запишување.Фала
Годините и Успехот немаат врска ако се запишуваш Бугарија.

раднаскела

Wubba lubba dub duuuub
Член од
7 февруари 2011
Мислења
1.684
Поени од реакции
1.990
Здраво
Ако сакаш да студираш во БГ, ќе пропуштиш цела академска година пошто поминаа роковите за упис преку амбасадата и приемниот испит. Ако сакаш повеќе инфо за процесот за упис или слични поврзани работи, пиши ПП.

Prince

PsyTrance, Musica Psychedelica
Член од
22 јуни 2007
Мислења
1.160
Поени од реакции
2.987
Здраво
Ако може некој да сподели накратко некоја информација или корисен линк за студирање во Италија. Фала (y)

Член од
2 август 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Знае ли некој што а правам за студирање во Франција, јас сега ќе сум четврта година ама не сум во билингвална а францускиот го зборувам подобро од билингвалците, има ли начин да полагам во некоја институција, на пример дали се спроведува полагање во француски културен центар, матура или пак некој друг вид на тест со кој ке бидам ослободена со полагање на тест на унверзитетот, да сум си на раат. Ако има некој информација нека ми каже, многу ме мачи ова... се распрашував може л ида полагам француска матура ако не сум во билингвална ама одговор- не добив.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Знае ли некој што а правам за студирање во Франција, јас сега ќе сум четврта година ама не сум во билингвална а францускиот го зборувам подобро од билингвалците, има ли начин да полагам во некоја институција, на пример дали се спроведува полагање во француски културен центар, матура или пак некој друг вид на тест со кој ке бидам ослободена со полагање на тест на унверзитетот, да сум си на раат. Ако има некој информација нека ми каже, многу ме мачи ова... се распрашував може л ида полагам француска матура ако не сум во билингвална ама одговор- не добив.
Не ти е попаметно да одиш во француски културен центар и таму да си ги распрашаш сигурно они знаат мн повеќе за универзитетите во нивната земја одколку што знаеме ние тука.
Ќе ти дадат точни упатства и како да аплицираш и што ќе треба да полагаш и слично. Иначе да знаеш може уписите да ти бидат сега на почеток на учебна година а не наредно лето како што е кај нас. Да не ги испуштиш прашај си порано.

Член од
7 август 2014
Мислења
19
Поени од реакции
7
А важи ова за мастер студии да продолжам таму инаку имам двојно државјанство македонско и бугаско значи важи ова за бугари? фала ти многу друже за информацијата
Здраво на сите.
Студент сум во Франкфурт со бугарски пасош. До сега се враќав во мк со кола и немав проблеми. На македонска граница давав мк пасош, а на другите бг пасош. Овојпат треба да си идам со авион до Скопје, дали ќе ми прават проблем што сум повеќе од 90 дена надвор од државата

OziLLLL

MADRIDISTA
Член од
8 октомври 2008
Мислења
3.334
Поени од реакции
1.892
Здраво на сите.
Студент сум во Франкфурт со бугарски пасош. До сега се враќав во мк со кола и немав проблеми. На македонска граница давав мк пасош, а на другите бг пасош. Овојпат треба да си идам со авион до Скопје, дали ќе ми прават проблем што сум повеќе од 90 дена надвор од државата
Да, освен ако го покажеш бугарскиот

Член од
4 мај 2014
Мислења
3
Поени од реакции
6
Здраво! Сакам да ве прашам доколку некој знае да ми каже,сакам да одам на постдипломски студии во Лондон на право (меѓународно право),или ако некој знае за друго место било каде, да ми каже по колку се плаќа партиципација,што е потребно, дали треба некаков просек за аплицирање прашувам за државен универзитет во Лондон или пак ако некој знае за друго место може и тоа, ми требаат информации и доколку е можно и линк од универзитетот да ми даде?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Здраво! Сакам да ве прашам доколку некој знае да ми каже,сакам да одам на постдипломски студии во Лондон на право (меѓународно право),или ако некој знае за друго место било каде, да ми каже по колку се плаќа партиципација,што е потребно, дали треба некаков просек за аплицирање прашувам за државен универзитет во Лондон или пак ако некој знае за друго место може и тоа, ми требаат информации и доколку е можно и линк од универзитетот да ми даде?
Екстра скапо е во Англија, плус лондон е доста скап за живот. Ако имаш европски пасош ти е околу 5500 евра година, ако немаш европски пасош беше околу 20000 евра.
Збориме само за партиципација.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Сакам да одам на мастер студии странство насока computer science. И лани имав аплицирано за размена на студенти преку euroweb ама не ме примија, не е битно толку. Ама прашањето ми е сакам да аплицирам за мастер за 2015/2016 учебна година ама наидов на огромен број програми еразмус+ мундус и слични такви. Кои од нив да ги сметам за битни и кој има искуство со некои од нив за да знам на кои да се фокусирам?

Член од
23 октомври 2013
Мислења
817
Поени од реакции
170
Сакам да одам на мастер студии странство насока computer science. И лани имав аплицирано за размена на студенти преку euroweb ама не ме примија, не е битно толку. Ама прашањето ми е сакам да аплицирам за мастер за 2015/2016 учебна година ама наидов на огромен број програми еразмус+ мундус и слични такви. Кои од нив да ги сметам за битни и кој има искуство со некои од нив за да знам на кои да се фокусирам?
Успех со Индиските браќа :)

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
http://www.rwth-aachen.de/cms/root/Studium/Vor_dem_Studium/Studiengaenge/Liste_Aktuelle_Studiengaenge/Studiengangbeschreibung/~bnhr/Software_Systems_Engineering_M_Sc/lidx/1/

http://www.rwth-aachen.de/cms/root/Studium/Vor_dem_Studium/Studiengaenge/Liste_Aktuelle_Studiengaenge/Studiengangbeschreibung/~bowk/Media_Informatics_M_Sc_/lidx/1/

Едни од најдобрите во Германија/Западна Европа

Член од
25 септември 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
zdravo na site, jas sakam da odam na master za biologija vo Germanija so moznost da zemam nekoja stipendija. Dali ima nekoj clen so takvo iskustvo da me upati vo procesot ?

Kajgana Shop

На врв Bottom