Студирање во странство

Член од
6 април 2014
Мислења
57
Поени од реакции
44
Има некои стипендии во Лондон за Филозофски факултет или архитектонски?

Член од
7 декември 2009
Мислења
29
Поени од реакции
1
Zdravo na site sakam da prasham dali ima nekoi da spodeli iskustva so ERASMUS+ programarta vo nekoja od evropskite drzavi a konkretno dokolku ima za ceska i italija bi bil najubavo ?! potocno me interesira kako e integracijata so studentite , visinata na stipendiite sto gi dobivaat i dali pred se se dovolni za eden mesec ?!
faala odnapred
pozdrav

Член од
6 март 2014
Мислења
8
Поени од реакции
0
дечки да не има некоја со искуство од Ерасмуз + од медицина?:)

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.004
Поени од реакции
12.625
Дечки јас аплицирав за euroweb на последниот повик,а се мислам сега да аплицирам и за Erasmus+, само гледам дека стипендиите им се двојно помали од оние на euroweb, околу 500-600 евра месечно,што според мене е малце за трошоци во една европска земја. Ај ако има некој што аплицирал или што мисли да аплицира нека ме контактира во пп.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Дечки јас аплицирав за euroweb на последниот повик,а се мислам сега да аплицирам и за Erasmus+, само гледам дека стипендиите им се двојно помали од оние на euroweb, околу 500-600 евра месечно,што според мене е малце за трошоци во една европска земја. Ај ако има некој што аплицирал или што мисли да аплицира нека ме контактира во пп.
Link од овие стипендии, ако може? Благодарам.

Член од
5 јули 2008
Мислења
224
Поени од реакции
197
Значи ако учиш на Бугарски мораш да знаеш Бугарски јазик пишување/говорење ако си пишуваш на Македонски се ќе ти е невалидно на испитите.
Така да без Бугарски не се надевај многу, затоа и првата година имаш најчесто интезивни курсеви кои се за странските студенти.
Ако несакаш на Бугарски можеш да учиш на Англиски, но исто така треба да имаш соодветнон ниво на Англиски.

Моментално Бугарија има многу помалку студенти од Македонија, поради што ем што е поскапо за студирање од кај нас но и не се минува на испити како на времето со едно шише виски. :)
Од каде ти се овие недоверливи информаци?! Не верувам според ова што го напиша да студираш моментално во Бугарија, а порано можеби, не знам како било, но далеку дека е полошо од Македонија. Имаш повеќе поволности во Бугарија од Европскиот фонд како Европска Стипендија од 300 евра, Европска пракса од 200 евра, специјални стипендии кои ги нема во Македонија по изборни предмети од 100 евра а да не збориме за кадарот на Медицинските факултети, каде што има и многу руски професори, не се споредува со таа во Македонија.

Ако статисички на број има помалку студенти Бугарија од Македонија, тоа е дека многумина веќе студираат насекаде низ Европа, имаат поволноси и веднаш може да си најде работа без никакви потешкотии околу осигувравње сместување и сл. нели ЕУ

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Од каде ти се овие недоверливи информаци?! Не верувам според ова што го напиша да студираш моментално во Бугарија, а порано можеби, не знам како било, но далеку дека е полошо од Македонија. Имаш повеќе поволности во Бугарија од Европскиот фонд како Европска Стипендија од 300 евра, Европска пракса од 200 евра, специјални стипендии кои ги нема во Македонија по изборни предмети од 100 евра а да не збориме за кадарот на Медицинските факултети, каде што има и многу руски професори, не се споредува со таа во Македонија.

Ако статисички на број има помалку студенти Бугарија од Македонија, тоа е дека многумина веќе студираат насекаде низ Европа, имаат поволноси и веднаш може да си најде работа без никакви потешкотии околу осигувравње сместување и сл. нели ЕУ
Не си разбрал што сакам да кажам.
Поентата ми беше дека моментално одат многу помалку Македонски студенти одат да учат Бугарија. Пред Бугарија да влези во европска унија и пред да рипнат цените се живееше со 150 евра месецот и тоа супер. Јас кога почнав 2007 за кирија и храна месечно ми требаја 250 евра , се врвеше и со 200 поскромно. Моментално ти требаат 400 евра . Стипендиите се земаат тешко.
А за квалитет никаде не реков дека е лошо образованието, баш напротив е многу подобро (и затоа спомнав дека се не минува со шише виски). Да не се запишев Бугарија сигурно сега ќе работев Македонија за 400 евра плата и ќе немав ни 10 % од искуството кое што го имам моментално.
Уште од почетокот на 4 та година имав шанса да започнам да работам за 500 евра и тоа беше еден вид стажантска работа :) После 10 месеци веќе имав 700.
И тоа се само дел од можностите, секако зависи од секој поединечно, има многу кој што не го искористија образованието здобиено таму и многу кој што се откажаја.

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Има ли некој искуство за студирање во америка? Конктретно насока Компјутерска Наука.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Има ли некој искуство за студирање во америка? Конктретно насока Компјутерска Наука.
Најди си друга држава некаде поблиску, многу скапо ќе ти искочи таму.
ПС роковите секаде во европа а и САД/Канада ти се поминати ако сакаш од септември да почнеш

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Најди си друга држава некаде поблиску, многу скапо ќе ти искочи таму.
ПС роковите секаде во европа а и САД/Канада ти се поминати ако сакаш од септември да почнеш
Сега почнуваат роковите за идната година.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
Сега почнуваат роковите за идната година.
Убаво напиша, за од септември да почне неможе. Дури и роковите за во јануари да почне се поминати во поголем број од земјите. А тоа за идната година е точно ама не верувам дека сака да прави пауза. Освен ако сега завршил 3та година.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
17 јули 2014
Мислења
1
Поени од реакции
0
dali e kasno sega da se aplicira za erazmus za zimskiot semestar,i dali nekoj znae koj e mentor/koordinator od praven za erazmus?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.709
Поени од реакции
5.456
dali e kasno sega da se aplicira za erazmus za zimskiot semestar,i dali nekoj znae koj e mentor/koordinator od praven za erazmus?
Касно e, мислам дека и за нареден летен семестар се поминати конкурсите ама провери за секој случај. Аплицирање за зимски семестар е во јануари.

Kajgana Shop

На врв Bottom