Станови во Скопје, совети за купување.

volare_g

Nediplomiran i nedokvakan
Член од
28 февруари 2014
Мислења
771
Поени од реакции
1.960
Vo koj del na London, i koga ja kupi taa kuka za taa cena, ako ne e tajna?
Croydon , pred 2 godini , ako zivees uk, imas mnogy kuki sto se vodat kako " projects " , da ne te zbuni ova ne e amercki zbor, ova samo znaci deka imas mnogy rabota vo niv, menuvanje instalacii, enterier i slicno.... Isto ako si vo uk znaes sto znaci toa sto pisav nadvoresen del od London.
:) Nekoj spomna Ilinden , e ova mu dovaga kako da sum kupil kuka vo Ilinden :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.386
Croydon , pred 2 godini , ako zivees uk, imas mnogy kuki sto se vodat kako " projects " , da ne te zbuni ova ne e amercki zbor, ova samo znaci deka imas mnogy rabota vo niv, menuvanje instalacii, enterier i slicno.... Isto ako si vo uk znaes sto znaci toa sto pisav nadvoresen del od London.
:) Nekoj spomna Ilinden , e ova mu dovaga kako da sum kupil kuka vo Ilinden :)
lol ne zaebavaj, nema nikakva sporedba megu london i skopje pa i ogromen del od gradovite vo zapadna evropa... toa sto ti si zal za prilicno eftino super za tebe ama sega odkako pojasni deka e "project" a ne gotov produkt jasno e i zosto bilo taka. ova e sosema drug pazar sto go nema bas u ostatokot na svetot i si nosi naknadni komplikacii primer pomal % na kreditiranje, potrebno poveke kesh za vlez u takva investicija, dodaten kesh da se zavrsi i red drugi raboti. jas pred 17tina god u Kilburn razgleduvav takvi stancinja ama toa bese uzas i krenav race. ne e bas za sekogo, i za da se ispalti treba i malku poveke da se razbiras od renoviranje i krpenje... kako i da e, power to you...

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
Пазарот секогаш е релевантен. Не е животот само поглед на море. Големите градови нудат работа, институции, школи, болници. Практично се што ти треба за модерен живот. Затоа луѓето се пикаат таму и покрај високите цени.
Ова твоево, е викендичка. Сите што ги знам што купиле имаат веќе неколку стана во Скопје.

А за 1300-1700, со среќа во потрагата низ некој европски град. Ако успееш, викај :D
Братучет од Виена штотуку зедоа стан за околу 330-350К евра, во ВИЕНА значи, каде што платата му е 2000 евра него и сопругата 1800 (нето)~ и тоа ова им е почетна плата бидеќи се нови доселеници во Австрија, сигурен сум дека за брзо време ќе најдат работа која плаќа и повеќе.

Кога ќе споредиш за таа цена стан да купиш и да го исплаќаш со таа плата во Виена, и кога ќе помислиш со просечните плати во Македонија каде што квадратот ти е 1300-1900 евра зависно локацијата, нема дилема тука веќе.

Мириса на напумпани нереални цени споредено со просечите примања.

Драго би отплаќал стан во Европа и тридупло поскап да е, ама да знам дека плата ми е 6-8x пати поголема од таа што би ми била во Македонија.

Стан во Скопје за +3 члено семејство блиску до центар за 170,000 евра или стан во Виена 10мин метро до центар за 350,000 евра,

со високи стандарди за живот, чиста средина и околина, високо квалитетно здраство, врвна едукативна средина за децата и да не набројувам во само колку илјадници работи е подобро да инвестираш доколку можиш во имот во странство отколку во Скопје да ти ебам вукојебината да ја ебам ич куро не ме боли нека ви пера мозоците, рмбај Мкдон4еб и полни ги џебовите на капиталистичките свињи & албанци збогатени со нарко картели :tapp: :zver:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
98м2 околу 200к евра доаѓа, изнајмување на ова е 500-600АУД неделно, базен, теретана, плажа на 3 мин пеш, трамвајот на 50метри, без туристи градот е грубо 600к, со туристи веројатно стига и близу 1 милион, цела година температура од 7-8 степени најниска во зима (дневна е околу 15-20), до 35 преку лето.

Додуша не си може со станче во Карпош 1 или прекрасниот комуњарски Центар :D

1681231342559.png

Или еве ви гарсоњера за околу 135к евра, за изнајмување ретко кој ги дава на класични кираџии, ова плаче за airbnb, али и на кираџии ќе си враќа по 400ки неделно.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.011
Братучет од Виена штотуку зедоа стан за околу 330-350К евра, во ВИЕНА значи, каде што платата му е 2000 евра него и сопругата 1800 (нето)~ и тоа ова им е почетна плата бидеќи се нови доселеници во Австрија, сигурен сум дека за брзо време ќе најдат работа која плаќа и повеќе.

Кога ќе споредиш за таа цена стан да купиш и да го исплаќаш со таа плата во Виена, и кога ќе помислиш со просечните плати во Македонија каде што квадратот ти е 1300-1900 евра зависно локацијата, нема дилема тука веќе.

Мириса на напумпани нереални цени споредено со просечите примања.

Драго би отплаќал стан во Европа и тридупло поскап да е, ама да знам дека плата ми е 6-8x пати поголема од таа што би ми била во Македонија.

Стан во Скопје за +3 члено семејство блиску до центар за 170,000 евра или стан во Виена 10мин метро до центар за 350,000 евра,

со високи стандарди за живот, чиста средина и околина, високо квалитетно здраство, врвна едукативна средина за децата и да не набројувам во само колку илјадници работи е подобро да инвестираш доколку можиш во имот во странство отколку во Скопје да ти ебам вукојебината да ја ебам ич куро не ме боли нека ви пера мозоците, рмбај Мкдон4еб и полни ги џебовите на капиталистичките свињи & албанци збогатени со нарко картели :tapp: :zver:

Фејк. Во кој бицирг е станот? Која квадратура?

Член од
5 март 2023
Мислења
431
Поени од реакции
1.751
Член од
27 октомври 2017
Мислења
690
Поени од реакции
1.002
98м2 околу 200к евра доаѓа, изнајмување на ова е 500-600АУД неделно, базен, теретана, плажа на 3 мин пеш, трамвајот на 50метри, без туристи градот е грубо 600к, со туристи веројатно стига и близу 1 милион, цела година температура од 7-8 степени најниска во зима (дневна е околу 15-20), до 35 преку лето.

Додуша не си може со станче во Карпош 1 или прекрасниот комуњарски Центар :D

Прегледај го приврзокот 375128

Или еве ви гарсоњера за околу 135к евра, за изнајмување ретко кој ги дава на класични кираџии, ова плаче за airbnb, али и на кираџии ќе си враќа по 400ки неделно.
$5000 годишно за трошоци + $100 неделно...~ $10000 годишно вкупно со тоа што не НЕ СМЕЕШ ДА ЖИВЕЕШ во него постојано туку само на одмор да одиш.
Дај бе читајте убаво пред да постирате вакви огласи.
Цените на станови во овој град се од 1-2 милиона долари.
Ова е некоја форма на право на користење на ХОТЕЛСКИ АПАРТМАН , а не право на сопственост. Кано веројатно подобро ќе објасни, пошто кај нас не постои вакво нешто.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
$5000 годишно за трошоци + $100 неделно...~ $10000 годишно вкупно со тоа што не НЕ СМЕЕШ ДА ЖИВЕЕШ во него постојано туку само на одмор да одиш.
Дај бе читајте убаво пред да постирате вакви огласи.
Цените на станови во овој град се од 1-2 милиона долари.
Ова е некоја форма на право на користење на ХОТЕЛСКИ АПАРТМАН , а не право на сопственост. Кано веројатно подобро ќе објасни, пошто кај нас не постои вакво нешто.
Ставено е со намера за инвестиција, и тоа е, твој е станот, но бидејќи си дел од целиот комплекс мораш да се придржуваш до одредени правила.

Инаку има математика, во тој дел хотелска соба се издава за 200+ долари дневно, вакви станови се грубо по 250, а во сезона и поскапо, но ете да одиме конзервативно: од ден 200 долари, да успеваш да го издаваш само пола денови во месецот тоа се: 12 месеци * 15 денови * 200 на ден околу 36000, на тековните камати, ратата ќе ти биде околу 2000 долари ако плаќаш principal + interest rate (24000к годишно, ги земам во обзир и трошоците при купување) + сите останати трошоци на годишно ниво би имал околу 3000 долари чисти + за 30 години стан во таа област ќе вреди минимум 50% повеќе од тоа што е сега (
Ако сакаш поголем ризик може да ја плаќаш само каматата, и ако недвижноста отиде нагоре после 30 години да се пребиеш за долгот, во тој случај ратата би ти била и под 1500.

Инаку ти гарантирам дека тука станот ќе биде издаден далеку повеќе од ова, живеев на 2 улици од ова и буквално беше тепачка да се најде дури и на short term, сабајлето им пишуваш, ако не видеш во текот на денот, вечерта веќе беше издадено. Местото е најтуристичка локација во цела држава, и плус секој што мигрира во оваа држава прво доаѓа таму, генерално и цената беше секогаш преку 230 крај на Март.

На неколку улици од ова имаат пријатели, нивниот не е дел од хотел туку засебна зграда, пред короната им е купен 310к, сега вреди околу 550к, а го изнајмуваат по 680 неделно (не знам квадратура, но е со 2 спални, но не е повеќе од 80-90). Имај во предвид дека овие цени се на тотално празен стан, овде кираџијата си купува мебел.

А за 700к до 1м имаш townhouse од по 150м2 и каде трошоците се далеку помали, а куќите се веќе над 1м.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
Еден од полошите и посиромашните општини од надворешниот круг на Виена. За 4,500 евра/квадрат изгледа соодветно.
Не потекнува од чорбаџиско семејство па да купи одма стан во топ локација, сепак цената на станот ќе си остане иста откако ќе го отплатат можеби и ќе порасне многу веројатно и ќе си купат уште поубав.

Со метро се оди до центар за 10 минути, мислам дека ништо не му менува засега.

Сепак, Стан Виена > Стан Скопје

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319

со високи стандарди за живот, чиста средина и околина, високо квалитетно здраство, врвна едукативна средина за децата и да не набројувам во само колку илјадници работи е подобро да инвестираш доколку можиш во имот во странство отколку во Скопје
Stan od 350K vo Vienna, so taa kvadratura ili 4.5K/m2 vazi za 2. ili 3. kategorija I ne ocekuvaj visoki standardi za zivot !
Visok standard bi bil od 10K/m2, nekoj prosek bi bil od 7K/m2.

Zborot mi e, od MK aspekt rabotite izgledaat rozevo I toa koga si na pocetok, no plata od 2K. netto ne ti nudi visoki standardi na zivot , bidi siguren. Druga rabota e sto 2 plati x 14 godisno e sigurno podobro od MK.
Еден од полошите и посиромашните општини од надворешниот круг на Виена. За 4,500 евра/квадрат изгледа соодветно.
Koj e toj nadvoresen krug? 13. i 19. se prakticno periferija pa vazat za elitnI ili barem del od niv.

Sporedbata na SK so bilo koja evropska ili svetska metropola vo bilo koja konotacija bi bil eden tragikomicen obid I nisto drugo. Za golema zal gi gubime standardite po site osnovi.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.386
Не потекнува од чорбаџиско семејство па да купи одма стан во топ локација, сепак цената на станот ќе си остане иста откако ќе го отплатат можеби и ќе порасне многу веројатно и ќе си купат уште поубав.

Со метро се оди до центар за 10 минути, мислам дека ништо не му менува засега.

Сепак, Стан Виена > Стан Скопје
zavisi kako gledas na rabotite. jas bi porado u SK za skopski ceni nego u viena. jas baram eftina baza u evropa sto e dovolno povrzana so letovi do uste nekolku gradovi vo EU. SK mi e idealno na primer. mi doaga ko klub med, uzivas za smesni pari dur ti skurci pa ides na drugo mesto. viena nisto ne mi znaci...

u denesno vreme ima dosta luge sto si rabotat online i sto zarabotuvaat ista suma seedno kade i da se. imam drugarka sto ziveese u san francisko, rabotese za nekoja online platforma nesto bezvrska, sliki im pravese/sreduvase nekakov foto editor bese, pa sega si e u skopje. istata plata nekoj 70K americki dolari sto u SF ne i bea dovolni ni za mizeren zivot sega u skopje 250 000 denari mesecno mislam dobro i odi, so tie pari u viena pak ke zivee nekoj mizeren zivot.

Kajgana Shop

На врв Bottom