Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
zavisi kako gledas na rabotite. jas bi porado u SK za skopski ceni nego u viena. jas baram eftina baza u evropa sto e dovolno povrzana so letovi do uste nekolku gradovi vo EU. SK mi e idealno na primer. mi doaga ko klub med, uzivas za smesni pari dur ti skurci pa ides na drugo mesto. viena nisto ne mi znaci...

u denesno vreme ima dosta luge sto si rabotat online i sto zarabotuvaat ista suma seedno kade i da se. imam drugarka sto ziveese u san francisko, rabotese za nekoja online platforma nesto bezvrska, sliki im pravese/sreduvase nekakov foto editor bese, pa sega si e u skopje. istata plata nekoj 70K americki dolari sto u SF ne i bea dovolni ni za mizeren zivot sega u skopje 250 000 denari mesecno mislam dobro i odi, so tie pari u viena pak ke zivee nekoj mizeren zivot.
Ефтина база у Европа и Скопје некако ќе ги ставам во една реченица, ама добро поврзана и Скопје не идат :)
За тоа пример ти треба Будимпешта кај Грујо. У областа кај што имам стан до центар си 2 станици со метро, нема ни 5 минути, во новите згради во таа област двособен стан од некои 50-60м2 е околу 100к (барем последно кога гледавме)

Во однос на платата со 70к годишно и у Виена не би имала мизерен живот девојката, ама нормално нема да биде како во Скопје (иако од цени што гледам или што ми споделува сестра ми Скопје е исто скап како и Гетеборг освен за овошје и зеленчук, нормално и храна у ресторан)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.386
Ефтина база у Европа и Скопје некако ќе ги ставам во една реченица, ама добро поврзана и Скопје не идат :)
За тоа пример ти треба Будимпешта кај Грујо. У областа кај што имам стан до центар си 2 станици со метро, нема ни 5 минути, во новите згради во таа област двособен стан од некои 50-60м2 е околу 100к (барем последно кога гледавме)

Во однос на платата со 70к годишно и у Виена не би имала мизерен живот девојката, ама нормално нема да биде како во Скопје (иако од цени што гледам или што ми споделува сестра ми Скопје е исто скап како и Гетеборг освен за овошје и зеленчук, нормално и храна у ресторан)
budimpesta treba da se razgleda ako se takvi cenite... sk mi e doma, benefit e i toa, drustvo, rodnini itn... povrzanosta sto ja ima sk mi e dovolna, mada budimpesta bi bilo bomba od toj aspekt pa i sekoj drug ako se takvi cenite.

70K USD (ova e bruto, mislam deka nekade $4600 i stigaa na smetka mesecno) vo viena neznam kolku ke ti brkaat rabota ako treba da plakas tamosni kirii. Sto znam, poentata poveke mi bese deka sekoj si ima razlicna matematika a pazarot na kraj go socinuvame site i ona sto nekoj go gleda ko skapo za nekoj drug e eftino, ona sto nekoj go gleda ko prednost za nekoj drug i ne e... vrednosta na kraj e toa sto ete nekoj e spremen da plati za toa... mene sk ne mi izgleda na skapo, drugi ovde vikaat drugcie.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Stan od 350K vo Vienna, so taa kvadratura ili 4.5K/m2 vazi za 2. ili 3. kategorija I ne ocekuvaj visoki standardi za zivot !
Visok standard bi bil od 10K/m2, nekoj prosek bi bil od 7K/m2.

Zborot mi e, od MK aspekt rabotite izgledaat rozevo I toa koga si na pocetok, no plata od 2K. netto ne ti nudi visoki standardi na zivot , bidi siguren. Druga rabota e sto 2 plati x 14 godisno e sigurno podobro od MK.
Па подобро да земат нешто од втора или трета категорија него под кирија да живеат цел живот, ако веќе мислат таму да остануваат. Друго, подобро може и никогаш нема да земат, може ќе најдат подобра и полесна работа, но не мора да значи и подобро платена. Некој тука кажа дека местото било лошо и сиромашно, сега ја не сум од таму па незнам дали станува збор за некоја општина како Шутка сиромашна, или релативно посиромашна споредено со побогатите делови од Виена, каде грото од популацијата се мигранти. Го направиле луѓето тоа што можеле, 2к плата или не, мора и некој да биде работник, неможе сите да имаат егсекутивни позиции, поготово тие што доаѓаат од посиромашни држави. А членот што спомна висок стандарт, сигурен сум дека мислеше висок стандарт во однос на местото од каде доаѓаат, т.е МК.

Луѓево што отишле и купиле стан во сиромашна населба во Виена да зарабоувале по 250,000 месечно работејќи за странска компанија у МК, веројатно и ќе останеле во МК.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.793
Поени од реакции
5.577
budimpesta treba da se razgleda ako se takvi cenite... sk mi e doma, benefit e i toa, drustvo, rodnini itn... povrzanosta sto ja ima sk mi e dovolna, mada budimpesta bi bilo bomba od toj aspekt pa i sekoj drug ako se takvi cenite.

70K USD (ova e bruto, mislam deka nekade $4600 i stigaa na smetka mesecno) vo viena neznam kolku ke ti brkaat rabota ako treba da plakas tamosni kirii. Sto znam, poentata poveke mi bese deka sekoj si ima razlicna matematika a pazarot na kraj go socinuvame site i ona sto nekoj go gleda ko skapo za nekoj drug e eftino, ona sto nekoj go gleda ko prednost za nekoj drug i ne e... vrednosta na kraj e toa sto ete nekoj e spremen da plati za toa... mene sk ne mi izgleda na skapo, drugi ovde vikaat drugcie.
Пред година дена цените беа тие, ам купивме куќа во Шведска па прекинавме да гледаме з уште еден стан во Будимпешта, го оставивме за понатаму во животот.
Јасно ми беше дека е 70к бруто, ама и тоа е солидна плата за Европа каде и со киријата да ја плаќа ќе има океј живот. Normalno deka vo skopje tie pari ke i dadat poveke raboti ama pa da zivees vo skopje i nekoja druga lokacija niz evropa ne e isto
Скопје го гледам како скапо за тие што живеат таму не за нас што ќе отидеме na ekskurzija :D

EDIT: Sega gledam se smenile malku i vo BP i pokacile, novite stanovi vo okolinata kaj sto imame stan se pomegu 2750 do 3500 evra za kvadrat
Луѓево што отишле и купиле стан во сиромашна населба во Виена да зарабоувале по 250,000 месечно работејќи за странска компанија у МК, веројатно и ќе останеле во МК.
Mislam deka ne sme se razbrale, jas nikade ne komentirav za lugjeto sto kupile stan vo Viena i kade go kupile ili zasto, uste pomalku za nivnite prihodi i da sudat kako ziveat, diskusijata so 250000denari bese so Kano za devojka sto od San Francisco se vratila vo Skopje, zasto 70k usd godisno za SF ti se kako 3500€ godisno vo skopje :D
Ne bese rabotata deka vo skopje zarabotuvale 250000denari pa otisle vo viena za semki i soncogled da rabotat.

Inace primer jas vo skopje imav dosta visoki prihodi vo IT pa se odluciv da se preselam, ednostavno e glupavo be da bides gragjanin od vtor red, da te molzat i pravat budala vo sopstvenata drzava.

Последно уредено:

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
zavisi kako gledas na rabotite. jas bi porado u SK za skopski ceni nego u viena. jas baram eftina baza u evropa sto e dovolno povrzana so letovi do uste nekolku gradovi vo EU. SK mi e idealno na primer. mi doaga ko klub med, uzivas za smesni pari dur ti skurci pa ides na drugo mesto. viena nisto ne mi znaci...

u denesno vreme ima dosta luge sto si rabotat online i sto zarabotuvaat ista suma seedno kade i da se. imam drugarka sto ziveese u san francisko, rabotese za nekoja online platforma nesto bezvrska, sliki im pravese/sreduvase nekakov foto editor bese, pa sega si e u skopje. istata plata nekoj 70K americki dolari sto u SF ne i bea dovolni ni za mizeren zivot sega u skopje 250 000 denari mesecno mislam dobro i odi, so tie pari u viena pak ke zivee nekoj mizeren zivot.
70к годишна база, доколку е нето ти е 6000 долари (5900 евра) месечно, тоа е натпросечна месечна заработка во Австрија/Германија.

Иначе исти случај сум и јас, работам за странска фирма и живеам во мк, доста исплатливо освен што сум во вукојебина

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.894
Поени од реакции
25.386
70к годишна база, доколку е нето ти е 6000 долари (5900 евра) месечно, тоа е натпросечна месечна заработка во Австрија/Германија.

Иначе исти случај сум и јас, работам за странска фирма и живеам во мк, доста исплатливо освен што сум во вукојебина
pomalku e zasto se vodi ko vrabotena u kalifornija i si plaka danok vo USA, prakticno od firmata i odbivaat direktno... u sekoj slucaj so tie pari u sk se zivee odlicno u SF si prosjak, veruvam i vo delovi na EU ke i e ok.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
98м2 околу 200к евра доаѓа, изнајмување на ова е 500-600АУД неделно, базен, теретана, плажа на 3 мин пеш, трамвајот на 50метри, без туристи градот е грубо 600к, со туристи веројатно стига и близу 1 милион, цела година температура од 7-8 степени најниска во зима (дневна е околу 15-20), до 35 преку лето.

Додуша не си може со станче во Карпош 1 или прекрасниот комуњарски Центар :D

Прегледај го приврзокот 375128

Или еве ви гарсоњера за околу 135к евра, за изнајмување ретко кој ги дава на класични кираџии, ова плаче за airbnb, али и на кираџии ќе си враќа по 400ки неделно.
Ова е искрено багатела, станче во Австралија за 200к евра, ги разгледав сликите на линкчето, буквално во paradise живееш за тие пари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
Stan od 350K vo Vienna, so taa kvadratura ili 4.5K/m2 vazi za 2. ili 3. kategorija I ne ocekuvaj visoki standardi za zivot !
Visok standard bi bil od 10K/m2, nekoj prosek bi bil od 7K/m2.

Zborot mi e, od MK aspekt rabotite izgledaat rozevo I toa koga si na pocetok, no plata od 2K. netto ne ti nudi visoki standardi na zivot , bidi siguren. Druga rabota e sto 2 plati x 14 godisno e sigurno podobro od MK.

Koj e toj nadvoresen krug? 13. i 19. se prakticno periferija pa vazat za elitnI ili barem del od niv.

Sporedbata na SK so bilo koja evropska ili svetska metropola vo bilo koja konotacija bi bil eden tragikomicen obid I nisto drugo. Za golema zal gi gubime standardite po site osnovi.
Извини тебе што те цитирам, ама не ја сваќам поентата на ова, споредба на СК со друга светска метропола било трагикомично. Океј, полошо е од Виена, не е тоа некое откритие. Дали тоа значи дека треба 0 да вреди стан тука? Нормално дека не.
Двајца со нето приходи од 2к, земале стан кој не е во строг центар за 4.5 к евра квадрат. Во скопје со просечна плата од 500 евра, 2ца луѓе зимаат станови од 1000 до 2000, во зависност од тоа дали е во ѓорче, керамидница или строг центар. Само ја ли не глеам што е тука фрапантно?

Дали у Виена, Скопје или било каде, луѓе со два грама мозок сакаат да си купат кров на глава за некој во идна криза да не ги исклоца на улица. И врз база на тоа, си има некој пазар, и тоа е. И сеа тука на темава улетува секој месец по некој, и вика слушај, имаш за исти пари стан у полихроно.
Тоа знаеш што е? Тоа ти е класично дупење. Тоа ти е ко да отидеш у месара и да им речеш на муштериите, слушај пилешково е отидено у курац (500 денари), ти си будала што го плаќаш, кога можеш за тие пари да си купиш торта.

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
896
Поени од реакции
1.382
Извини тебе што те цитирам, ама не ја сваќам поентата на ова, споредба на СК со друга светска метропола било трагикомично. Океј, полошо е од Виена, не е тоа некое откритие. Дали тоа значи дека треба 0 да вреди стан тука? Нормално дека не.
Двајца со нето приходи од 2к, земале стан кој не е во строг центар за 4.5 к евра квадрат. Во скопје со просечна плата од 500 евра, 2ца луѓе зимаат станови од 1000 до 2000, во зависност од тоа дали е во ѓорче, керамидница или строг центар. Само ја ли не глеам што е тука фрапантно?

Дали у Виена, Скопје или било каде, луѓе со два грама мозок сакаат да си купат кров на глава за некој во идна криза да не ги исклоца на улица. И врз база на тоа, си има некој пазар, и тоа е. И сеа тука на темава улетува секој месец по некој, и вика слушај, имаш за исти пари стан у полихроно.
Тоа знаеш што е? Тоа ти е класично дупење. Тоа ти е ко да отидеш у месара и да им речеш на муштериите, слушај пилешково е отидено у курац (500 денари), ти си будала што го плаќаш, кога можеш за тие пари да си купиш торта.
Купи си стан син во Скопје и не квичи, никој не му е гајле ти што правиш па ни јас што правам.

Само споредувавме дека според стандардот и примањата на просечниот македонец, становите се ПРЕСКАПИ.

Ми мирисаш од далеку дека си тип на човек што плаќа 360 денари за хамбургер правен од коњски мадиња "Фала, преубав беше" (y)

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.427
Поени од реакции
18.595
Купи си стан син во Скопје и не квичи, никој не му е гајле ти што правиш па ни јас што правам.

Само споредувавме дека според стандардот и примањата на просечниот македонец, становите се ПРЕСКАПИ.

Ми мирисаш од далеку дека си тип на човек што плаќа 360 денари за хамбургер правен од коњски мадиња.
Не е ни битно што правам ја и каков човек сум, темата е за становите.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319

Ne e problemot sto si me citiral, ama barem citaj me vnimatelno I do kraj.
Jasno kazav, gi gubime standardite po sekoja osnova, pa duri i onie ednas veke steknati vo minatoto. Toa e tragikomicno!

Pogledni ja architekturata, na sto licat pred se, vgradeni materijali oprema I sl. Tula nema nikakvi zapazeni normi.
Za mene licno, vrvno dostignuvanje od aspekt na architektura e objektot na bivsa voena bolnica, otvorena 1971 I bivsa vlada mislam 1972, za zal sega pretvoren vo stiropor.

Koga sme veke kaj stanovite, evtini krediti veke nema, od 2022 navamu rabotite se drasticno promeneti. Druga rabota,luge se zadolzuvaat, plakaat rati a stanot, malo sutra, site rokovi probieni I nikomu nisto, zakon nema t.e. go stiti investitorot na objektot(citaj barabata). A gi dobil parite toptan. Toa samo vo MK, ne veruvam vo druga drzava. Tragikomedija ili parodija, neznam, so toa sto se raboti najcesto za familii so deca. Problemot e star 30 god. i ne e mnogu smeneto.

Koga podigas kredit za kukja ili stan (vo EU) prvite 10 god. plakas kamati, potoa gi otplakjas ratite, narednite 10-20 god. Ova vo slucaj da ti tekne poste 6-7 god. ke se selam, gradot ne e povekje za mene, pa ke go prodadam, povtorno malo sutra, bankata e zastitena so million klauzuli.

Da ne zboruvam sto bi znacelo gubenje na rabotno mesto I servisiranje na ratite koi patem ne se so fiksna kam. stapka.

Momentalno od ‘22 navamu kupuvaat onie koi imaat cash kako investicija, za ostanatite e premnogu oteznato I rizicno. Zboruvam za EU, Germaija Avstrija itn.

Denes e se poprisuten fenomenot na Home office ili rabota od doma.Vekje spomnato na temava. Toa znaci deka nekoi profesii mozes da gi rabotis od plaza vo Dubai i sl.
Za vreme na corona na Istra vo Hrvatska vo zima kampovite bea prepolni, glavno so tn.digitalni nomadi.

So drugi zborovi kirijata i ne e tolku losa rabota.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.516
Ова е искрено багатела, станче во Австралија за 200к евра, ги разгледав сликите на линкчето, буквално во paradise живееш за тие пари.
Баш затоа викам дека тука се купува стан дури и ако е 5 пати поскап од Скопје.
Има еден куп причини, почнувајќи од: примања, квалитет на воздух, релаксирана средина, сончево и топло цела година, ќе го изнајмиш додека трепнеш, има недостаток на недвижности а не како Скопје 30% празни, државата расте а не како МКД што се отселува, кириите се во плафон и ќе одат уште нагоре па дури и со вакви камати си во плус и тн.

Ако веќе сакам да живеам во посиромашна држава, секогаш би бирал земји каде имаш топла клима и море (азиските, или накај Кили во Латинска Америка :D)

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.689
Поени од реакции
2.791
Дали е вистина дека неплаќачите на струја(Aрач) на старите христијански гробишта во Ченто направиле 3 згради?

Член од
16 јули 2021
Мислења
389
Поени од реакции
781

Па не е така, у нормални држави има закон, не може да те исклоца на улица, затоа и луѓето лесно влагаат под кирија зашто не може газда од денес за утре ко куче да те исфрли на улица.
Друго, не може да споредуваш, затоа и луѓето тука коментираат, пак у нормалните големи градови има метро, стигаш за пол саат-саат до дестинација, зависно од градот, у Скопје ако не си у центар, за 2 педи у гужва 2 саати се чмае. Плус у нормални држави се зимаат фактори врз основа на кои ти продава стан со одредена цена, рецимо добар транспортен јазол, глетка, општ базен у зграда, затворена заедница итн итн, кај нас е ти одговара/не ти одговара, има друг, нема некои позитиви со кои те мами, муабетот е има повеќе побарувачка од понуда па што те хепсам. Таков беше и резонот за работници, има со лопата да ги ринеш не даваме плати, па видовме до кај се стигна, но и на ова поле тераме па ќе му го видиме епилогот.
Кај нас цените се какви што се без да има позитиви зад нив поради тоа што сме алчни и сакаме да се збогатиме преку ноќ на секој можен начин. Менталитетот се гледа најдобро на продажба на коли, нова рецимо 20К евра, братот продава 10 години стара ист модел за 14К евра, логика нула, ама такви сме си.

Kajgana Shop

На врв Bottom