- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.793
- Поени од реакции
- 5.577
Ефтина база у Европа и Скопје некако ќе ги ставам во една реченица, ама добро поврзана и Скопје не идатzavisi kako gledas na rabotite. jas bi porado u SK za skopski ceni nego u viena. jas baram eftina baza u evropa sto e dovolno povrzana so letovi do uste nekolku gradovi vo EU. SK mi e idealno na primer. mi doaga ko klub med, uzivas za smesni pari dur ti skurci pa ides na drugo mesto. viena nisto ne mi znaci...
u denesno vreme ima dosta luge sto si rabotat online i sto zarabotuvaat ista suma seedno kade i da se. imam drugarka sto ziveese u san francisko, rabotese za nekoja online platforma nesto bezvrska, sliki im pravese/sreduvase nekakov foto editor bese, pa sega si e u skopje. istata plata nekoj 70K americki dolari sto u SF ne i bea dovolni ni za mizeren zivot sega u skopje 250 000 denari mesecno mislam dobro i odi, so tie pari u viena pak ke zivee nekoj mizeren zivot.

За тоа пример ти треба Будимпешта кај Грујо. У областа кај што имам стан до центар си 2 станици со метро, нема ни 5 минути, во новите згради во таа област двособен стан од некои 50-60м2 е околу 100к (барем последно кога гледавме)
Во однос на платата со 70к годишно и у Виена не би имала мизерен живот девојката, ама нормално нема да биде како во Скопје (иако од цени што гледам или што ми споделува сестра ми Скопје е исто скап како и Гетеборг освен за овошје и зеленчук, нормално и храна у ресторан)