Соларни колектори за топла вода за домашна употреба

Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Знам дека треба пумпа;), него ми беше чудно зошто горе бојлер, па и долу бојлер. Знам и дека луѓето се жалат на слободниот пад и слабиот притисок при капење. Вака со оваа варијанта, ќе имаш јак притисок за капење? Топлата вода ќе паѓа долу , ладната ќе ја турка горе во соларната и така ќе има јак притисок?
1.Доле не мора да имаш бојлер, но во тој случај на секое бањање ќе чекаш 3-4 минути додека стигне водата од соларот до тушот. Затоа кај поголеми објекти има линија за рециркулација (која излегува од цевката за топла вода и оди до бојлерот), на која е монтирана пумпа,за да веднаш добиеш топла вода.
2.Друг недостаток е што кога е под 0, водата во горниот бојлер ќе се лади, и покрај тоа што самиот бојлер има изолација.
3.Притисокот што го добиваш на тушот кај системов што го предлагам е ист со притисокот што го добиваш на влез во куќата/станот (има мали загуби поради тежината на водата во бојлерот, но не се големи). Кај системот со ел.маг.вентил кој ја затвара водата на влез кога ќе се наполни бојлерот, притисокот на тушот е само од гравитацијата - на пример ако висинската разлика помеѓу WC и соларот е 6 м, ќе имаш 0,6 бари,што е малку.
4. Системов што го образложувам не користи струја, пумпа, електроники и слично т.е. имаш помалку можност да нешто се зезне

Еве практично како би се извело солар.jpg
 

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
180
Поени од реакции
2
дали некој има искуство со http://termosol-s.com/index.php/products отворен систем. како функционира? ми рекоа дека да си проверуваш колку вода има и рачно да го дополнуваш, што сметам дека е лоша опција.
 
Член од
21 ноември 2009
Мислења
154
Поени од реакции
251
дали некој има искуство со http://termosol-s.com/index.php/products отворен систем. како функционира? ми рекоа дека да си проверуваш колку вода има и рачно да го дополнуваш, што сметам дека е лоша опција.
Овој систем го користам веќе 4 години и мислам дека ми е одна од најпаметните одлуки во поглед на штедење на пари (заедно со инсталирањето на плин во автомобилот). Кај овој ситем бојлерот е поставен на кровот и во него влегуваат 15-18 вакумски цевки кои овозможуваат загревање на водата, чија температура може да достигне и до 100 степени. При користењето на топлата вода, нивото на водата во бојлерот опаѓа (топлата вода се троши при што не навлегува свежа вода). Во бојлерот е поставена сонда која ја мери температурата и нивото на водата во бојлерот и испраќа подоци до контролер (кој најчесто се поставува во бањата). Контролерот регулира еден електричен вентил кој овозможува дотур на свежа вода во бојлерот. Конторолерот овозможува три режими на работа. Првиот е да се дополнува водата два пати во денот во период кој самиот го дефинираш и до ниво кое самиот го избираш (до пола, до три четврти, до крај. Вториот режим овозможува сам по твоја желба да го дополнуваш со притискање на копче, а во третиот режим контролерот сам си регулира кога и колку ќе дополни. Јас сам го регулирам (веќе се навикнав) бидејќи на тој начин вадам максимум од бојлерот. Пр. гледам денес ќе биде облачно па го полнам до пола, бидејќи ако е цел можеби нема да се загрее доволно, па ќе треба да уклучувам ел греач (исто така управуван од контролерот) ако се загрее повеќе, уште подобро, ќе го дополнам до саканата температура. Најголем проблем кај овие бојлери е притисокот (препорачувам да се купи и пумпа која кошта околу 3-4000 ден), односно при многу високи температури на водата проблем е со помош на славината да ја нагодиш температурата на водата со која ќе се бањаш (мрдни ја лево - ладна, мрдни десно - многу жешко), но и за тоа ќе се навикнете. ( кога ќе осетиш со раката дека одприлика тука негде е немпературата која ја бараш, буквално по милиметар ја вртиш славината за да ја добиеш саканата температура. Ај доста е толку се уморив од пишување. Зимај ич не се мисли[DOUBLEPOST=1465194783][/DOUBLEPOST]
дали некој има искуство со http://termosol-s.com/index.php/products отворен систем. како функционира? ми рекоа дека да си проверуваш колку вода има и рачно да го дополнуваш, што сметам дека е лоша опција.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Овој систем го користам веќе 4 години и мислам дека ми е одна од најпаметните одлуки во поглед на штедење на пари (заедно со инсталирањето на плин во автомобилот). Кај овој ситем бојлерот е поставен на кровот и во него влегуваат 15-18 вакумски цевки кои овозможуваат загревање на водата, чија температура може да достигне и до 100 степени. При користењето на топлата вода, нивото на водата во бојлерот опаѓа (топлата вода се троши при што не навлегува свежа вода). Во бојлерот е поставена сонда која ја мери температурата и нивото на водата во бојлерот и испраќа подоци до контролер (кој најчесто се поставува во бањата). Контролерот регулира еден електричен вентил кој овозможува дотур на свежа вода во бојлерот. Конторолерот овозможува три режими на работа. Првиот е да се дополнува водата два пати во денот во период кој самиот го дефинираш и до ниво кое самиот го избираш (до пола, до три четврти, до крај. Вториот режим овозможува сам по твоја желба да го дополнуваш со притискање на копче, а во третиот режим контролерот сам си регулира кога и колку ќе дополни. Јас сам го регулирам (веќе се навикнав) бидејќи на тој начин вадам максимум од бојлерот. Пр. гледам денес ќе биде облачно па го полнам до пола, бидејќи ако е цел можеби нема да се загрее доволно, па ќе треба да уклучувам ел греач (исто така управуван од контролерот) ако се загрее повеќе, уште подобро, ќе го дополнам до саканата температура. Најголем проблем кај овие бојлери е притисокот (препорачувам да се купи и пумпа која кошта околу 3-4000 ден), односно при многу високи температури на водата проблем е со помош на славината да ја нагодиш температурата на водата со која ќе се бањаш (мрдни ја лево - ладна, мрдни десно - многу жешко), но и за тоа ќе се навикнете. ( кога ќе осетиш со раката дека одприлика тука негде е немпературата која ја бараш, буквално по милиметар ја вртиш славината за да ја добиеш саканата температура. Ај доста е толку се уморив од пишување. Зимај ич не се мисли[DOUBLEPOST=1465194783][/DOUBLEPOST]
Procitaj go mojot post pogore,i kazi dali ne sum u pravo za nedostatocite vo sporedba otvoren vs termosofonski sistem[DOUBLEPOST=1465220843][/DOUBLEPOST]
Овој систем го користам веќе 4 години и мислам дека ми е одна од најпаметните одлуки во поглед на штедење на пари (заедно со инсталирањето на плин во автомобилот). Кај овој ситем бојлерот е поставен на кровот и во него влегуваат 15-18 вакумски цевки кои овозможуваат загревање на водата, чија температура може да достигне и до 100 степени. При користењето на топлата вода, нивото на водата во бојлерот опаѓа (топлата вода се троши при што не навлегува свежа вода). Во бојлерот е поставена сонда која ја мери температурата и нивото на водата во бојлерот и испраќа подоци до контролер (кој најчесто се поставува во бањата). Контролерот регулира еден електричен вентил кој овозможува дотур на свежа вода во бојлерот. Конторолерот овозможува три режими на работа. Првиот е да се дополнува водата два пати во денот во период кој самиот го дефинираш и до ниво кое самиот го избираш (до пола, до три четврти, до крај. Вториот режим овозможува сам по твоја желба да го дополнуваш со притискање на копче, а во третиот режим контролерот сам си регулира кога и колку ќе дополни. Јас сам го регулирам (веќе се навикнав) бидејќи на тој начин вадам максимум од бојлерот. Пр. гледам денес ќе биде облачно па го полнам до пола, бидејќи ако е цел можеби нема да се загрее доволно, па ќе треба да уклучувам ел греач (исто така управуван од контролерот) ако се загрее повеќе, уште подобро, ќе го дополнам до саканата температура. Најголем проблем кај овие бојлери е притисокот (препорачувам да се купи и пумпа која кошта околу 3-4000 ден), односно при многу високи температури на водата проблем е со помош на славината да ја нагодиш температурата на водата со која ќе се бањаш (мрдни ја лево - ладна, мрдни десно - многу жешко), но и за тоа ќе се навикнете. ( кога ќе осетиш со раката дека одприлика тука негде е немпературата која ја бараш, буквално по милиметар ја вртиш славината за да ја добиеш саканата температура. Ај доста е толку се уморив од пишување. Зимај ич не се мисли[DOUBLEPOST=1465194783][/DOUBLEPOST]
Procitaj go mojot post pogore,i kazi dali ne sum u pravo za nedostatocite vo sporedba otvoren vs termosofonski sistem
 
Член од
21 ноември 2009
Мислења
154
Поени од реакции
251
Procitaj go mojot post pogore,i kazi dali ne sum u pravo za nedostatocite vo sporedba otvoren vs termosofonski sistem[DOUBLEPOST=1465220843][/DOUBLEPOST]
Procitaj go mojot post pogore,i kazi dali ne sum u pravo za nedostatocite vo sporedba otvoren vs termosofonski sistem
Колку за информација термосифонски и отворен систем е едно те исто (сигурно мислиш на отворен и затворен систем). Значи еднинствен недостаток е притисокот и истиот се решава со подобра пумпа. Се останато е предност. Водата не се чека 3-4 минути (освен ако станот не ти е на први, а бојлерот на петти). Водата во обичните бојлери се лади побргу одколку кај термосифонските ( УВ зраци има и на облачно време, а од друга страна кај термосифонските не влегува ладна вода, која кај овие првите значително ја лади водата). Цената на чинење на термосифонските е напола од оние со затворен систем, така да инвестицијата побргу ќе се исплати, а нели тоа е и целта на соларните бојлери, „да заштедиме“.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Колку за информација термосифонски и отворен систем е едно те исто (сигурно мислиш на отворен и затворен систем). Значи еднинствен недостаток е притисокот и истиот се решава со подобра пумпа. Се останато е предност. Водата не се чека 3-4 минути (освен ако станот не ти е на први, а бојлерот на петти). Водата во обичните бојлери се лади побргу одколку кај термосифонските ( УВ зраци има и на облачно време, а од друга страна кај термосифонските не влегува ладна вода, која кај овие првите значително ја лади водата). Цената на чинење на термосифонските е напола од оние со затворен систем, така да инвестицијата побргу ќе се исплати, а нели тоа е и целта на соларните бојлери, „да заштедиме“.
Пумпата што ја спомна треба да издржува најмалку 90 степени, што го намалува изборот- најевтината кинеска кошта 5000 денари (што ја накачува инвестицијата), поскапите над 200 еврејчиња
Кога се полни бојлерот, немаш топла вода за туширање( ќе речеш дека трае кратко - 3-4 минути, ама не е најпријатно да те фати на сред бањање)
Времетраење додека дојде водата е најмалку 2-3 минути, и покрај тоа што бојлерот е само еден спрат над корисникот
Притисокот е катастрофален, тушот моча а не тече, има само "гравитациски притисок"
Мора да имаш електроника и електромагнетен вентил за да функционира системот, што ја зголемува инвестицијата, и тоа значи повеќе делови кои може да се расипат зошто 80% од електрониките се кинески
Те молам дај ми конкретна понуда за отворен и затворен систем, со исти вакумски панели и иста големина на бојлер, јас имам спротивно мислење за сумата
И ако имаш предности за отворените системи во однос на затворените, би сакал да ги видам[DOUBLEPOST=1465229751][/DOUBLEPOST]
Колку за информација термосифонски и отворен систем е едно те исто (сигурно мислиш на отворен и затворен систем). Значи еднинствен недостаток е притисокот и истиот се решава со подобра пумпа. Се останато е предност. Водата не се чека 3-4 минути (освен ако станот не ти е на први, а бојлерот на петти). Водата во обичните бојлери се лади побргу одколку кај термосифонските ( УВ зраци има и на облачно време, а од друга страна кај термосифонските не влегува ладна вода, која кај овие првите значително ја лади водата). Цената на чинење на термосифонските е напола од оние со затворен систем, така да инвестицијата побргу ќе се исплати, а нели тоа е и целта на соларните бојлери, „да заштедиме“.
Пумпата што ја спомна треба да издржува најмалку 90 степени, што го намалува изборот- најевтината кинеска кошта 5000 денари (што ја накачува инвестицијата), поскапите над 200 еврејчиња
Кога се полни бојлерот, немаш топла вода за туширање( ќе речеш дека трае кратко - 3-4 минути, ама не е најпријатно да те фати на сред бањање)
Времетраење додека дојде водата е најмалку 2-3 минути, и покрај тоа што бојлерот е само еден спрат над корисникот
Притисокот е катастрофален, тушот моча а не тече, има само "гравитациски притисок"
Мора да имаш електроника и електромагнетен вентил за да функционира системот, што ја зголемува инвестицијата, и тоа значи повеќе делови кои може да се расипат зошто 80% од електрониките се кинески
Те молам дај ми конкретна понуда за отворен и затворен систем, со исти вакумски панели и иста големина на бојлер, јас имам спротивно мислење за сумата
И ако имаш предности за отворените системи во однос на затворените, би сакал да ги видам
 
Член од
21 ноември 2009
Мислења
154
Поени од реакции
251
Пумпата што ја спомна треба да издржува најмалку 90 степени, што го намалува изборот- најевтината кинеска кошта 5000 денари (што ја накачува инвестицијата), поскапите над 200 еврејчиња
Кога се полни бојлерот, немаш топла вода за туширање( ќе речеш дека трае кратко - 3-4 минути, ама не е најпријатно да те фати на сред бањање)
Времетраење додека дојде водата е најмалку 2-3 минути, и покрај тоа што бојлерот е само еден спрат над корисникот
Притисокот е катастрофален, тушот моча а не тече, има само "гравитациски притисок"
Мора да имаш електроника и електромагнетен вентил за да функционира системот, што ја зголемува инвестицијата, и тоа значи повеќе делови кои може да се расипат зошто 80% од електрониките се кинески
Те молам дај ми конкретна понуда за отворен и затворен систем, со исти вакумски панели и иста големина на бојлер, јас имам спротивно мислење за сумата
И ако имаш предности за отворените системи во однос на затворените, би сакал да ги видам[DOUBLEPOST=1465229751][/DOUBLEPOST]
Пумпата што ја спомна треба да издржува најмалку 90 степени, што го намалува изборот- најевтината кинеска кошта 5000 денари (што ја накачува инвестицијата), поскапите над 200 еврејчиња
Кога се полни бојлерот, немаш топла вода за туширање( ќе речеш дека трае кратко - 3-4 минути, ама не е најпријатно да те фати на сред бањање)
Времетраење додека дојде водата е најмалку 2-3 минути, и покрај тоа што бојлерот е само еден спрат над корисникот
Притисокот е катастрофален, тушот моча а не тече, има само "гравитациски притисок"
Мора да имаш електроника и електромагнетен вентил за да функционира системот, што ја зголемува инвестицијата, и тоа значи повеќе делови кои може да се расипат зошто 80% од електрониките се кинески
Те молам дај ми конкретна понуда за отворен и затворен систем, со исти вакумски панели и иста големина на бојлер, јас имам спротивно мислење за сумата
И ако имаш предности за отворените системи во однос на затворените, би сакал да ги видам
Види вака, немам намера веке да се замарам со тебе кога во сите постови кој ги објавуваш не разликуваш што е термосифонски . Како прво наведуваш непроверени „факти“, а никогаш не си користел термосифонски бојлер, или пак си офарбал казан со црна боја па сега изиграваш стручњак. Додека се бањаш вода неможе да се дополнува освен ако не си глуп па сам да притиснеш копче за да се дополни или пак да го потрошиш цел бојлер, електорника и електро магнетен вентил е во склоп на секој систем. У ствари крени ја главата нагоре и гледај го односот на монтирани термосифонски бојлери во однос на останатите па коментирај, или па сите тие луѓе се глупави. Инаку електрониката во мојот ајфон не е 80%, туку 100% кинеска па незнам дали треба телефонот да го фрлам и да земам некој американски или европски. Туку како што реков не се замарам веке со тебе, јас дадов мислење и споделив искуство за термосифонските бојлери, а ти......
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Види вака, немам намера веке да се замарам со тебе кога во сите постови кој ги објавуваш не разликуваш што е термосифонски . Како прво наведуваш непроверени „факти“, а никогаш не си користел термосифонски бојлер, или пак си офарбал казан со црна боја па сега изиграваш стручњак. Додека се бањаш вода неможе да се дополнува освен ако не си глуп па сам да притиснеш копче за да се дополни или пак да го потрошиш цел бојлер, електорника и електро магнетен вентил е во склоп на секој систем. У ствари крени ја главата нагоре и гледај го односот на монтирани термосифонски бојлери во однос на останатите па коментирај, или па сите тие луѓе се глупави. Инаку електрониката во мојот ајфон не е 80%, туку 100% кинеска па незнам дали треба телефонот да го фрлам и да земам некој американски или европски. Туку како што реков не се замарам веке со тебе, јас дадов мислење и споделив искуство за термосифонските бојлери, а ти......
Оф леле, порастоше пилци поебаше квачке.
Ако имаш факти, бујрум[DOUBLEPOST=1465242919][/DOUBLEPOST]
Види вака, немам намера веке да се замарам со тебе кога во сите постови кој ги објавуваш не разликуваш што е термосифонски . Како прво наведуваш непроверени „факти“, а никогаш не си користел термосифонски бојлер, или пак си офарбал казан со црна боја па сега изиграваш стручњак. Додека се бањаш вода неможе да се дополнува освен ако не си глуп па сам да притиснеш копче за да се дополни или пак да го потрошиш цел бојлер, електорника и електро магнетен вентил е во склоп на секој систем. У ствари крени ја главата нагоре и гледај го односот на монтирани термосифонски бојлери во однос на останатите па коментирај, или па сите тие луѓе се глупави. Инаку електрониката во мојот ајфон не е 80%, туку 100% кинеска па незнам дали треба телефонот да го фрлам и да земам некој американски или европски. Туку како што реков не се замарам веке со тебе, јас дадов мислење и споделив искуство за термосифонските бојлери, а ти......
Оф леле, порастоше пилци поебаше квачке. Па сам кажа дека се подесува сабајле и навечер да дополнува бе море небањат, и тогаш може да те фати на бањање. Си се избањал гага, и мислиш се си видел во животот.
Јас со факти ти објаснив која е разликата, а подобро ти е да ја голтнеш гордоста и да прашаш нешто ако не ти е јасно.
Термосифонски е систем каде бојлерот се наоѓа над панелот, и антифризот циркулира по природен пат, и системот може да е отворен или затворен.
Ако имаш факти, бујрум,ако не отстапи на некои што виделе предности и недостатоци на затворен и отворен систем да разменат мислења[DOUBLEPOST=1465243500][/DOUBLEPOST]
Види вака, немам намера веке да се замарам со тебе кога во сите постови кој ги објавуваш не разликуваш што е термосифонски . Како прво наведуваш непроверени „факти“, а никогаш не си користел термосифонски бојлер, или пак си офарбал казан со црна боја па сега изиграваш стручњак. Додека се бањаш вода неможе да се дополнува освен ако не си глуп па сам да притиснеш копче за да се дополни или пак да го потрошиш цел бојлер, електорника и електро магнетен вентил е во склоп на секој систем. У ствари крени ја главата нагоре и гледај го односот на монтирани термосифонски бојлери во однос на останатите па коментирај, или па сите тие луѓе се глупави. Инаку електрониката во мојот ајфон не е 80%, туку 100% кинеска па незнам дали треба телефонот да го фрлам и да земам некој американски или европски. Туку како што реков не се замарам веке со тебе, јас дадов мислење и споделив искуство за термосифонските бојлери, а ти......
Еве, читај и учи,и не треси зелени
http://forum.it.com.mk/threads/sovet-za-solarni-sistemi-sonchevi-kolektori-bojler.41329/
 
Последно уредено:

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.325
Поени од реакции
1.151
Користам сончев колектор и задоволен сум од него само има една мана што никако неможеш да ја исогласиш ладната и топлата вода за да се избањаш саглампосебно сега кога достигнува температура и до 100.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.143
Поени од реакции
8.523
Користам сончев колектор и задоволен сум од него само има една мана што никако неможеш да ја исогласиш ладната и топлата вода за да се избањаш саглампосебно сега кога достигнува температура и до 100.
Ова е стварно сериозен проблем
Мешаш ладна вода од водовод кај која притисокот е висок и постојано варира и вода од бојлерот каде притисокот не варира но е мал
Ако има некој да даде предлог како да се реши овој проблем. го молам да го стори тоа Обично @мкд владе е тата -мата за вакви проблеми но има и други кои се разбираат во техника
 
Член од
21 ноември 2009
Мислења
154
Поени од реакции
251
Оф леле, порастоше пилци поебаше квачке.
Ако имаш факти, бујрум[DOUBLEPOST=1465242919][/DOUBLEPOST]
Оф леле, порастоше пилци поебаше квачке. Па сам кажа дека се подесува сабајле и навечер да дополнува бе море небањат, и тогаш може да те фати на бањање. Си се избањал гага, и мислиш се си видел во животот.
Јас со факти ти објаснив која е разликата, а подобро ти е да ја голтнеш гордоста и да прашаш нешто ако не ти е јасно.
Термосифонски е систем каде бојлерот се наоѓа над панелот, и антифризот циркулира по природен пат, и системот може да е отворен или затворен.
Ако имаш факти, бујрум,ако не отстапи на некои што виделе предности и недостатоци на затворен и отворен систем да разменат мислења[DOUBLEPOST=1465243500][/DOUBLEPOST]
Еве, читај и учи,и не треси зелени
http://forum.it.com.mk/threads/sovet-za-solarni-sistemi-sonchevi-kolektori-bojler.41329/
Треба да си МОРОН, да влезеш да се бањаш кога знаеш дека во тој период ќе се полни бијлерот и тоа само под услов да е ставен контролерот на таа опција (ги има три), а и тоа се решава, а со притискање на копче. Кога сакаш да дебатираш за нешто на форум, немој да се потпираш на информации кои ги добиваш од друг форум, оти не е исклучено и таму да пишувал некој морон. Факт е дека кај затворениот систем има размена на топлина со топлиноизменувач, а секаде каде има топлиноизменувач има и загуби кои се изразени преку коефициент на искористување. Факт е дека кај затворен систем кога трошиш вода навлегува ладна па останатата ќе биде со пониска температура. (пример. Во февруар месец на сончев ден температурата достигнала читиресетина степени. Кај отворениот систем може да се избањаат 3-4 со 150 литарски бојлер и температурата ќе остане иста, кај затворениот ќе се избања првиот и веќе во болјерот навлегле 40-50 литри ладна вода, за многу кратко време ќе ја разлади топлата вода, па прашање е дали вториот ќе се избање, а камо ли третиот). Факт е дака затворениот систем работи под притисок, па има поголеми можности за фаќање на бигор, кои може да доведат да појава на квар. Факт едека затворениот систем е двојно поскап од отворениот.т А најголем ФАКТ е дака од 365 ден во годината во најмалку 300 дена воопшто не влучувам електричен грејач. И уште еднаш ќе повторам, извади си ја главата од шупакот и погледни по крововите.
 
Последно уредено:

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
180
Поени од реакции
2
прашнње до оние кои користат отворен систем. колку време е потребно да се затопли 150лит бојлер (услов, сончево време) до 50 степени?

Sent from my E6553 using Tapatalk
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Треба да си МОРОН, да влезеш да се бањаш кога знаеш дека во тој период ќе се полни бијлерот и тоа само под услов да е ставен контролерот на таа опција (ги има три), а и тоа се решава, а со притискање на копче. Кога сакаш да дебатираш за нешто на форум, немој да се потпираш на информации кои ги добиваш од друг форум, оти не е исклучено и таму да пишувал некој морон. Факт е дека кај затворениот систем има размена на топлина со топлиноизменувач, а секаде каде има топлиноизменувач има и загуби кои се изразени преку коефициент на искористување. Факт е дека кај затворен систем кога трошиш вода навлегува ладна па останатата ќе биде со пониска температура. (пример. Во февруар месец на сончев ден температурата достигнала читиресетина степени. Кај отворениот систем може да се избањаат 3-4 со 150 литарски бојлер и температурата ќе остане иста, кај затворениот ќе се избања првиот и веќе во болјерот навлегле 40-50 литри ладна вода, за многу кратко време ќе ја разлади топлата вода, па прашање е дали вториот ќе се избање, а камо ли третиот). Факт е дака затворениот систем работи под притисок, па има поголеми можности за фаќање на бигор, кои може да доведат да појава на квар. Факт едека затворениот систем е двојно поскап од отворениот.т А најголем ФАКТ е дака од 365 ден во годината во најмалку 300 дена воопшто не влучувам електричен грејач. И уште еднаш ќе повторам, извади си ја главата од шупакот и погледни по крововите.
AAA па вака не играме, со спомнување шупаци. Зошто може сериозна да стане работава.
Биди ми поздравен[DOUBLEPOST=1465280069][/DOUBLEPOST]
Користам сончев колектор и задоволен сум од него само има една мана што никако неможеш да ја исогласиш ладната и топлата вода за да се избањаш саглампосебно сега кога достигнува температура и до 100.
Те молам дај ни повеќе информации,дали е затворен или отворен систем, и кои се недостатоци и предности
 

su

Член од
31 октомври 2005
Мислења
180
Поени од реакции
2
топлата вода од отворен систен дали може да се користи и за машина за алишта и машина за садови?

Sent from my E6553 using Tapatalk
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
топлата вода од отворен систен дали може да се користи и за машина за алишта и машина за садови?

Sent from my E6553 using Tapatalk
I od otvoren i od zatvoren sistem mozes da ja koristis,ama treba da stavis termoregulacionen ventil pred masinata- okolu 50 eur kosta
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: su
На врв Bottom