Совети околу мотоцикли

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ок, и дефинитивно ми треба помош... Некој да има растурено Yamaha DT/RD 80 за делови? Можи и цела без документи? Битна ми е машината...

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Информација за форумските мотоциклисти кои не стасале да се информираат околу најголемиот и најважен мото-настан во Република Македонија, членови на клубови или поединци, сеедно:
http://motori.com.mk/sodrzini/novosti/domasni-vesti/2449-21-vo-moto-reli-makedonija-nezavisnost
-Кој ќе одлучи да учествува, ќе се дружиме и возиме 3 дена заедно низ нашата убава татковина :)

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
може не е за тука прашањето но доколку купам на старо мотор без документи дали може после да се извадат и како ?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
може не е за тука прашањето но доколку купам на старо мотор без документи дали може после да се извадат и како ?
Неможеш да извадиш ако нема сообраќајна и на нотар да се преведе на твое име па да извадиш сообраќајна на твое име
имам и јас еден мотор од другар мој го купив му ја изгуби сообраќајната, таа беше на име на некоја жена и сеа отидена у странство нема наоѓање
едино можеш ако имаш некој јак човек што работи во тој дел па да ти извади сообраќајна ама се тоа е на црно
на бело неможе

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Чекај сега не лупај на памет. Едно е да купиш мотор на старо со сообраќајна, друго е да купиш мотор без неа. Кај нас едно пола од моторите се на странски табли, а увозот е нешто сличен како за кола, само се плаќа еден куп акциза пошто ги сметаат моторите како луксуз. Затоа ги возат по чикмаци и не ги увезуваат. Мада таквите полицијата има право да ги конфискува. Така да најубо е ко ќе купуваш мотор да бараш да биди со сообраќајна дозвола и регистерска табличка (макар регистрацијата да е помината).

имам и јас еден мотор од другар мој го купив му ја изгуби сообраќајната, таа беше на име на некоја жена и сеа отидена у странство нема наоѓање
Јас ја загинав 3 пати сообраќајната од моторот... мада ми беше регистриран, си отидов културноо фино, си кажав број на таблица, ме упатија да платам во службен весник оглас дека сообраќајната е неважечка и ми напишаа нова. Така да треба да се растрчкаш тро појќе, неможи заради загината сообраќајна моторот преку ноќ да стани див.

едино можеш ако имаш некој јак човек што работи во тој дел па да ти извади сообраќајна ама се тоа е на црно
на бело неможе
Неможи такво нешто... за да ти издат сообраќајна, мораш да имаш
1. увоз на половен моторцикл од странство (со сите давачки платени тинтири минтири се по пропис)
2. фактура дека си го купил од Фиљан продавница која е увозник на тие мотори за македонија.

Поинаку, негледам како.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Јас ја загинав 3 пати сообраќајната од моторот... мада ми беше регистриран, си отидов културноо фино, си кажав број на таблица, ме упатија да платам во службен весник оглас дека сообраќајната е неважечка и ми напишаа нова. Така да треба да се растрчкаш тро појќе, неможи заради загината сообраќајна моторот преку ноќ да стани див.
Да ама моторот бил на твое име или на некој од твоите
овдека моторот е на име на жена (која го купила за малиот) и сега ја нема во МК отидена е во странство
таа треба да ја пријави сообраќајната како изгубена, па да издадат нова па тек тогаш да се префрли на нов сопственик

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Да ама моторот бил на твое име или на некој од твоите
овдека моторот е на име на жена (која го купила за малиот) и сега ја нема во МК отидена е во странство
таа треба да ја пријави сообраќајната како изгубена, па да издадат нова па тек тогаш да се префрли на нов сопственик
Шојма врска на чие име е моторот... ти со табличката од возилото имаш право да бараш да ти издадат нова сообраќајна дозвола.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Шојма врска на чие име е моторот... ти со табличката од возилото имаш право да бараш да ти издадат нова сообраќајна дозвола.
Абе се распрашуваше другаров одеше ваму таму неможеа
ај ќе отидам до амсм и слично ама сигурно нема да ми дадат пошто не е на мое име сообраќајната

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Абе се распрашуваше другаров одеше ваму таму неможеа
ај ќе отидам до амсм и слично ама сигурно нема да ми дадат пошто не е на мое име сообраќајната
Доволно е само некаква потврда да земеш од тој што моментално е на негово име моторот дека не е украден заверена на нотар и не би требало да има проблем за ре-издавање на нова сообраќајна.

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
Дали има некоја продавница во скопје што продава гума за правење на дихтони (значи парче високо температурна гума за дихтони, па јас да си исечам што ми треба после)??

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
оооо... и те како има врска... ако не е на твое име, неможеш да вадиш нова сообраќајна.. ке ти рече тој таму ти не си сопственик и нема за тебе... ако е така, ја ке идам за комшијата колата ке извадам нова сообраќајна... и ќе ја злоупотребам а он ќе го јаде... а неговата ќе ја пријавам за изгубена, автоматски кога ке го заустави полиција за контрола он ке има неважечка сообраќајна дозвола и ете ти проблем... значи зади тоа, неможе да се вади дупликат сообраќајна ако не е на твое име...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
оооо... и те како има врска... ако не е на твое име, неможеш да вадиш нова сообраќајна.. ке ти рече тој таму ти не си сопственик и нема за тебе... ако е така, ја ке идам за комшијата колата ке извадам нова сообраќајна... и ќе ја злоупотребам а он ќе го јаде... а неговата ќе ја пријавам за изгубена, автоматски кога ке го заустави полиција за контрола он ке има неважечка сообраќајна дозвола и ете ти проблем... значи зади тоа, неможе да се вади дупликат сообраќајна ако не е на твое име...
Е незнам баш како оди целата процедура... мада треба да издаваат, пошо одиш таму сосе возило, го носиш на лице место.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Е незнам баш како оди целата процедура... мада треба да издаваат, пошо одиш таму сосе возило, го носиш на лице место.
На другаров не му даваа сообраќајна нова иако го имаше моторот, таблицата и купопродажен

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
На другаров не му даваа сообраќајна нова иако го имаше моторот, таблицата и купопродажен
Е тоа е веќе секс... ако го има уште сето тоа, негледам која е причината да не му се издаде дупликат сообраќајна.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Е тоа е веќе секс... ако го има уште сето тоа, негледам која е причината да не му се издаде дупликат сообраќајна.
Зошто ја нема старата сообраќајна и незнам точно дали и договорот бил проблем пошто од жената на дечко продаден па на другаров
глупости наши кога веќе имаш се тоа да им покажеш не гледам причина
секако или ќе остане за делови или ќе го продадам и така имам 3 моментално
се распрашував ама на чисто нема да дадат, а неам толку јак некој таму што работи да издаде нова да штампне :)

Kajgana Shop

На врв Bottom