Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.026
Поени од реакции
7.124
ко така фино лепо гласајте за вмро и сдсм и немој да кометирате за случувањата во македонија пошто СЕ ќе ви биди ВЕЌ видено ;)

пошто нивните начини за закрепнување и оживување на економијата се перфектни. лепота. затоа сме тука каде што сме.
А кое ВМРО, дека ги има повеќе :D, за тоа што алудираш ниту за нив, ниту пак за другите сум гласал, напротив учествувам и сум учествувал во повеќе политички проекти токму против овие две партии ;).

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
А кое ВМРО, дека ги има повеќе :D, за тоа што алудираш ниту за нив, ниту пак за другите сум гласал, напротив учествувам и сум учествувал во повеќе политички проекти токму против овие две партии ;).
дали кога учествуваш ПРОТИВ некој, учествуваш во исто време и ЗА некој друг?

добро е што си свесен дека нема фајде од овие 2 партии, но истовремено и јас и ти, како и сите останати македонци треба да се освестиме дека е крајно време да донесиме нови деца на политичката сцена. вака не ја бива.

генерално народот е осиромашен и летаргичен, се лажат на разно разни глупости и празни верувања... доколку и после овој мандат на оваа влада не успеат да видат дека најголемото зло во мкд потека од СДСМ и ВМРО тогаш не знам КАКО би успеале да живеат подобро.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.414
Поени од реакции
87.005
Еве, ќе пробам да ти објаснам. Јас, после 20 години независност заклучив дека ние немаме капацитет да имаме држава. Немаме државотворен менталитет, не прозиведуваме лидери со капацитет да водат држава и да гледаат подалеку од личниот интерес, немаме ресурси, немаме излез на море, немаме ништо. Држава имаме по игра на случајот, Србија беше презафатена со војни на неколку фронта. Она што се случува во Македонија е неминовност, ако се земе капацитетот на народот и геополитичката ситуација во која се наоѓа.

Под такви претпоставки, навистина не ми е гајле за државата. Ниче велеше, она што паѓа треба да се турне. Мене не ми треба да се идентификувам со некоја измислена вредност како националното за квалитетно да живеам.

Гвујо и компанија сакав да одат во затвор затоа што ми ја навредуваа интелигенцијата, затоа што наметнаа општ грабеж на се што можеше да се украде, а продаваа најпримитивен патриотизам.
Батали го лажниот патриотизам на Грујо... знаеш многу е лесно да шириш патриотизам ако имаш брдо пари, имаш обезбедување 24/7 околу тебе и цело време се шлепаш на грбот на граѓаните.
ИСТОТАКА е лесно да не се индетификуваш за ниедна националност, и некои измислени вредности ако живееш во средина која етнички припаѓа на твојата, па можеш слободно да глумиме лудило.
Додека ти делиш умови и го цитираш Ниче, населението кое е второ по бројност во земјава се клања на Џемо Балистот и Хасан Приштина. Nма разлика нели? :)

Повторно ќе речам, лесно е Ставро од Битола, Ваоо од Струмица, и Станко од Свирипичино да делат совети, да го цитираат Ниче, Конфучие и Далај Лама, и да посакуваат распад на државата затоа што еве 20+ години не оди нигде земјава, тапка у место, као само вие страдате овдека. Оди кажи им го тоа у лице на некои Македонци од Тетово, Кичево, Струга, Гостивар... не ме интересираат албанци, џамии, 500 евра плата. И потоа ќе викаш - цит: "немаме државотворен идентитет", која иронија :).

Мислам никој не те спречува да се радуваш што го осудиле Грујо, твој проблем е тоа, али да посакуваш на некому лошо а притоа да седиш во Битола во safe zone е, незнам... дно

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Батали го лажниот патриотизам на Грујо... знаеш многу е лесно да шириш патриотизам ако имаш брдо пари, имаш обезбедување 24/7 околу тебе и цело време се шлепаш на грбот на граѓаните.
ИСТОТАКА е лесно да не се индетификуваш за ниедна националност, и некои измислени вредности ако живееш во средина која етнички припаѓа на твојата, па можеш слободно да глумиме лудило.
Додека ти делиш умови и го цитираш Ниче, населението кое е второ по бројност во земјава се клања на Џемо Балистот и Хасан Приштина. Nма разлика нели? :)

Повторно ќе речам, лесно е Ставро од Битола, Ваоо од Струмица, и Станко од Свирипичино да делат совети, да го цитираат Ниче, Конфучие и Далај Лама, и да посакуваат распад на државата затоа што еве 20+ години не оди нигде земјава, тапка у место, као само вие страдате овдека. Оди кажи им го тоа у лице на некои Македонци од Тетово, Кичево, Струга, Гостивар... не ме интересираат албанци, џамии, 500 евра плата. И потоа ќе викаш - цит: "немаме државотворен идентитет", која иронија :).

Мислам никој не те спречува да се радуваш што го осудиле Грујо, твој проблем е тоа, али да посакуваш на некому лошо а притоа да седиш во Битола во safe zone е, незнам... дно
Од време на време се занесуваш како јајце во кривина со нервните испади. Кому јас тоа посакувавам лошо, не разбрав?

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.589
Моментот кога ќе слушнам на телевизија дека лицето Никола Груевски, екс премиер на Р. Македонија е приведен и со полициска придружба е однесен на одслужување казна затвор од ХХ години за делата кои му се товарат, и се тоа наброено од збор до збор, и е спроведен до КПД Идризово, каде по налог на судија со правосилна пресуда ќе ја одслужува казната затвор за делата за кои е осуден... И се тоа поткрепено со снимен материјал, е тогаш ќе биде и официјално.

Знаејќи во каква држава живееме нема да ме чуди по месец-два да го видиме Иванов преку јавно соопштение да и обзнани на јавноста дека издал помилување. Се нешто ми вели дека ова нема да биде така едноставно, да заврши толку лесно.

Инаку уште владеат двојни аршини и селективност во делењето и спроведувањето на правдата кај нас. Не е ништо сменето, далеку од тоа дека оваа пресуда и било која наредна од истиов калибар ќе го направи судството независно а политичарите и останатите високи функционери подредени на законите и правната држава. За тоа треба воља и еден куп реформи. Само се надевам дека овие процеси ќе значат своевиден почеток кон имплементацијата на истите, макар што сум сеуште скептик.
Инаку ја поздравувам денешната судска одлука. Се надевам на слична правна развршница и за другите случаи.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.118
Поени од реакции
16.257
Моментот кога ќе слушнам на телевизија дека лицето Никола Груевски, екс премиер на Р. Македонија е приведен и со полициска придружба е однесен на одслужување казна затвор од ХХ години за делата кои му се товарат, и се тоа наброено од збор до збор, и е спроведен до КПД Идризово, каде по налог на судија со правосилна пресуда ќе ја одслужува казната затвор за делата за кои е осуден... И се тоа поткрепено со снимен материјал, е тогаш ќе биде и официјално.

Знаејќи во каква држава живееме нема да ме чуди по месец-два да го видиме Иванов преку јавно соопштение да и обзнани на јавноста дека издал помилување. Се нешто ми вели дека ова нема да биде така едноставно, да заврши толку лесно.

Инаку уште владеат двојни аршини и селективност во делењето и спроведувањето на правдата кај нас. Не е ништо сменето, далеку од тоа дека оваа пресуда и било која наредна од истиов калибар ќе го направи судството независно а политичарите и останатите високи функционери подредени на законите и правната држава. За тоа треба воља и еден куп реформи. Само се надевам дека овие процеси ќе значат своевиден почеток кон имплементацијата на истите, макар што сум сеуште скептик.
Инаку ја поздравувам денешната судска одлука. Се надевам на слична правна развршница и за другите случаи.
Дали воопшто ја разбираш пресудата која ја поздравуваш ??? ех премиерот е осуден поради примање награда ??? каква Награда ?? од КОГО ???? зошто нема пресуда против тој што ја дал наградата??? ( МакАуто ?, Мерцедес ?. баба Минаретовска :icon_mrgr: )
Веќе имаше неколку тешки Лакрдии од пресуди, почнувајќи на она против ехградоначалникот од Прилеп за нефарбањето на разубавените фасади, а и онаа за ехградоначалникот од Неготино за ветено мито на чесен збор на лажен сведок, а која ја укина пред 2 -3 дена апелација...
Јас ќе поздравам пресуда со која ќе се разоткрие и врати на нашата држава барем 200-300 милиони евра украдени од разноразни транзициони и други криминални менаџери и корумпирани политичари, без обзир од било која партија..
КАКО бе да надоместат штета за купениот мерцедес кога кадијата што ги тужи наголемо го користи, зошто не ја возеше Тереза Меј во амбулантно возило ??[DOUBLEPOST=1527117702][/DOUBLEPOST]ПРИЛЕПСКИ ЗЕТ ОД КУБА ЈА ПРЕПЕА МАКЕДОНСКАТА ХИМНА: „Денес над Македонија се раѓа“ е мојот марш

толку мака за џабе, сега ќе мора секаде низ химната да уфрлува Илинденска или Горна или кој знае што...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.090
Поени од реакции
11.494
Ama tebe bas i ne ti odi toa kladenjeto :sneaky:
Требаше да си ја искористиш шансата Владе, да направиш добар ќеш. ;)
А и другата кладба не ја заборавам, не се секирај, нема да тераат многу овие со многудетни команданти - советници у владата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.028
Требаше да си ја искористиш шансата Владе, да направиш добар ќеш. ;)
А и другата кладба не ја заборавам, не се секирај, нема да тераат многу овие со многудетни команданти - советници у владата.
Kasno vidov :(
Za drugata si sedi kaj mene vo potpis ne se sekiraj. Jas ke te potsetam koga ke dojdi vremeto.

Член од
4 ноември 2016
Мислења
2.350
Поени од реакции
1.875
На сиромав и глуп народ најмногу можиш да му продаваш патриотизам иако ја сакам и учам Историјата реално така е.

Оти во Австрија неоди некој да проповеда патриотизам? Оти нема да му е гајле таму на никој дали Австрија е или Горна Австрија тие си имат пари таму народот.

E

Epsilon

Гостин
На сиромав и глуп народ најмногу можиш да му продаваш патриотизам иако ја сакам и учам Историјата реално така е.

Оти во Австрија неоди некој да проповеда патриотизам? Оти нема да му е гајле таму на никој дали Австрија е или Горна Австрија тие си имат пари таму народот.
jas gledam so sernuvaat po fb i seto e lobotomirano... primer od tipot gruevski mu go kupil mercedeso na zaev a zaev go piknal vo zatvor, zaev se pulel vo ochi i lazhel, gruevski bil tatko na modernata makedonija i site bile so nego i slicno.

Jas mislam deka ovaa demokratija gi ebava tie malku (ocigledno) pametni i so koristat mozok, zatoa sto nekoj deluded retarda negoviot glas vredi kolku i tvojot.

Kaj se nema pari, pa i glup narod....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.028
Морон си е морон колкаво сака нека има животно искуство. Топовско месо по дефиниција беа идиотите што влегоа на 27ми, ќе лежат по 10 години затвор за нивните организатори да пребегаат за Грција со бугарски пасош. Дефиниција за корисни идиоти.
Ја од друга страна го остварив тоа поради и што искачав. Ако некој очекувал функција жал ми е за него, од моја гледна точка целта е остварена, екстерно нема, а доста од фацките што ги правеа остантите срања сеа се со една нога во затвор. Додека пола членство ве пука шизофренија, па почнавте албански знамиња да ставате:icon_lol:
Така да вреди да се излезе на протест за тоа што ти смета, нормално ако не ти е водач на протестот Бетмен. Тогаш си обичен идиот што би рекол ти :)
I za tie na 27 koga sme kaj toa, mada tie imaa dovolno vreme da napravat nesto ama koj im e kriv sto neznaeja zosto vleguvaat. Generalno zemeno i tie i vie ispadnavte korisni idioti. Jaka rabota si ostvaril, si ukinal eksterno koe patem receno ke pretpostavime deka veke ne ti ni znaci nesto vo zivotot posto malce podporasna. Mozese da go smetas i za uspeh i ukinuvanjeto na radiodifuznata ili eftinata tarifa za struja ako zemime taka i da se tesis so toa.
Za znameto dolga i siroka e ama koga go staviv i so koja pricina ti uste bese dete i mislese deka se sto leta se jadi. Ama jupiii ukinaja eksterno, misijata ostvarena :facepalm:

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.589
Дали воопшто ја разбираш пресудата која ја поздравуваш ??? ех премиерот е осуден поради примање награда ??? каква Награда ?? од КОГО ???? зошто нема пресуда против тој што ја дал наградата??? ( МакАуто ?, Мерцедес ?. баба Минаретовска :icon_mrgr: )
Веќе имаше неколку тешки Лакрдии од пресуди, почнувајќи на она против ехградоначалникот од Прилеп за нефарбањето на разубавените фасади, а и онаа за ехградоначалникот од Неготино за ветено мито на чесен збор на лажен сведок, а која ја укина пред 2 -3 дена апелација...
Јас ќе поздравам пресуда со која ќе се разоткрие и врати на нашата држава барем 200-300 милиони евра украдени од разноразни транзициони и други криминални менаџери и корумпирани политичари, без обзир од било која партија..
КАКО бе да надоместат штета за купениот мерцедес кога кадијата што ги тужи наголемо го користи, зошто не ја возеше Тереза Меј во амбулантно возило ??[DOUBLEPOST=1527117702][/DOUBLEPOST]ПРИЛЕПСКИ ЗЕТ ОД КУБА ЈА ПРЕПЕА МАКЕДОНСКАТА ХИМНА: „Денес над Македонија се раѓа“ е мојот марш

толку мака за џабе, сега ќе мора секаде низ химната да уфрлува Илинденска или Горна или кој знае што...
А што има тука за неразбирање? Постапката за набавка на мерцедесот е незаконска, не се испочитувале процедурите за набавка пропишани со закон. Јас немам увид во доказите ама јасно се слушна оти Грујо си нарачуваше мерцедес по негов вкус, со телевизори за децата кога ќе ги носел во градинка и се тоа се плати со државни пари.

Инаку јас не бев да се продава мерцедесот. Веќе кога се зел и се амортизирал, му паднала вредноста на повеќе од половина а истовремено државата не располага со возило од таков тип, требаше да се остави во државна сопственост. Штетата и онака е направена.
Тоа со амбулантните возила е обид за ефтин политички маркетинг.

А за Марјан од Прилеп кажувај му на некој друг колку е невин. Повеќе од 10 години беше градоначалник и добро си се обезбеди. Патем и си ја пикна и сопругата како професорка на економскиот факултет во Прилеп.

На тие пари одамна му е изгубен секаков траг. Не верувам оти стојат во некоја банка со назнака "украдени транзициони пари" и чекаат да бидат вратени назад кај граѓаните. Тие до сега преку разни канали се илјада пати испрани. Транзицијата е завршена приказна.

Тоа што Грујо ќе оди во затвор на обичниот граѓанин нема да му значи многу, нити ќе ја поправи нанесената штета, но е еден вид мала сатисфакција самата помисла на Грујо, Миле, Горде...зад решетки. А уште повредна ќе биде ако успее да испрати порака до сите идни и сегашни политичари, кои што имаат намера да ги следат нивните стапки, да размислат два пати пред да се впуштат во некоја слична авантура.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom