Слаткар(истика)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ќе ви се умешам у дијалогот малку... :)

Зошто, зошто комерцијалата не чини !? Немора да значи дека ако е комерцијала е шунд. Уствари, која е границата меѓу комерцијала и андерграунд !? Претерувате со овие ствари, чим некој артист не ви се допаѓа одма викате „овој е комерцијала“. Точно, поголем дел од „комерцијалните“ ствари се срање, но има и работи кои вреди да се слушнат. Таквата музика е за пошироката маса на луѓе, другите бендови си имаат своја публика. И ја слушам бендови и артисти за кои знаат 100 луѓе во државава, но преку пола од нив сум дознал претходно слушајќи некој комерцијален изведувач. Ми се допаднал таквиот стил на музика и сум прочачкал да најдам и други артисти, кои по навика излегуваат поквалитетни.

Се нервирам кога ќе почнете со овие муабети дека само тоа што вие го слушате чини, другото е булшит, комерцијала, шунд... Ок, сите можеме да се согласиме дека Влатко Илиевски пее ужасно, но некои ствари се сопствен избор, затоа постојат различни жанрови... people are different ffs...

но да не одам настрана од темава. Слаткар ме нервира со неговото однесување страшно. Но дечкото има талент, тоа неможе да се оспори. Новата песна, безразлика дали е маркетиншки трик или не, е одлична. И тука важи она што погоре го споменав, поверојатно е да слушнеш некој „комерцијален“ па да те заинтересира тоа, отколку од немај каде да дознаеш за Грин Аут (ко пример ги земам само, не сум толку упатен во нашиов рап) кога тие не излегле на „јавен“ настап.

Пак за Слаткар, мислам дека ако не се глупира до толку, може да успее, не да успее вака буљашки тоа веќе го постигна, „пи*иња го сакаат, да успее вистински, зошто талент ИМА...

--- надополнето ---

Е тоа е тоа, bullseye! Средината ни е таква, што сите гледаат да плукаат по некого кој излегол на површина а не да пишат добра работа за нив. Оние кои имаат потенцијал ги уништуваме и само лошите работи за нив се зборат, а оние без грам талент се форсираат...
Иронијата е што го бранам дечково иако не слушам ваква музика интензивно. Имам алергија на македонската фрустрација од туѓиот успех. Наркоман, неписмен, сељак, само тоа им е во уста на нашиве. Деца што седат пред комп и измислуваат рими на 15 не може да се земат како сериозен критичар на нечија музика. Ако го земав тоа наркоман како сериозна одредница за тоа што треба да слушам, ќе требаше да слушам само класика и црковна музика.
Освен тоа, ќе созрее човекот со време, треба да му се остави простор. За една година постигна нешто за кое нашиве пејачи кои 10 години се на естрада можат да сонуваат. Дури треба да се засрамат.

M

marko 1996

Гостин
Дечки, бензинот 80 денари, лебот 30.. треба да си глуп па да не зимаш пари за нешто што те бива. Сега може не размислуваш така, ама кога ќе ти крчат цревата ќе те заболе курот за почитта... ако ме сфаќаш. ;)
Па значи рапот не е тип на музика од кој треба да се прави пари , значи по 100ти пат го кажувам ова рапот е да се искаже револтот кон нешто , а не да се прави пари од тоа. Само луѓето од све прават бизнис , од музика нека прават милиони ама не од нешто од типот: Кај мене дома све е тапа неам леб дома. А албумот му кошта 500 денари , тоа е најлошо нешто ти кажуваш нешто како се нема пари у опшеството бла бла бла го тупиш 4 минути * 12 траки а го шиткаш тоа. Тоа да го правиш за пари , значи од љубов нема збориш едно правиш друго не ми е јасно. За тоа дека ако те бива за нешто да зимаш пари да се сложувам ама од рап не . Ова е мој личен став , тоа твој и може до утре да се натегаме :) Поздрав

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Па значи рапот не е тип на музика од кој треба да се прави пари , значи по 100ти пат го кажувам ова рапот е да се искаже револтот кон нешто , а не да се прави пари од тоа. Само луѓето од све прават бизнис , од музика нека прават милиони ама не од нешто од типот: Кај мене дома све е тапа неам леб дома. А албумот му кошта 500 денари , тоа е најлошо нешто ти кажуваш нешто како се нема пари у опшеството бла бла бла го тупиш 4 минути * 12 траки а го шиткаш тоа. Тоа да го правиш за пари , значи од љубов нема збориш едно правиш друго не ми е јасно. За тоа дека ако те бива за нешто да зимаш пари да се сложувам ама од рап не . Ова е мој личен став , тоа твој и може до утре да се натегаме :) Поздрав
Штом рапот не е тип на музика од која треба да се прави бизнис, тогаш истото треба да важи и за другите видови на музика. Не е само рапот начин на искажување револт. Само тогаш никој нема да сака да биде музичар, кога ќе види дека не може да си го извади лебот со тоа што го прави... ќе седне и ќе си рече: заеби револтот, подобро е да се фатам за работа од која ќе земам плата. Иронијата што ја кажуваш е точна, се пее како им е тешко, а после албумче 500 денари, ама тоа е кај нас. Оди види ги другите за што пејат. Во Америка го нема веќе оној стил „доаѓам од гето.. знаеш ли колку ми е тешко“, а кај нас се фура иако повеќето од „рапериве“ гето виделе само на тв.

Рапот е бесплатен додека не влезеш во студио... после се се плаќа. ;)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Зашо рапот да не е за праење пари?
Сите црнци од 90тите за тоа го користеа - а нив не ги пљукате.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ахахахах се згазив од смеење на фановите. Слаткар убаво пее, Слаткар добро пее, со еден збор врв врв погоре нема xD Инаку мислим дека и Слаткар како и секој у JJ продукција ќе биде на сцената уште максимум 1 год. ако не и помалу, после Јован ќе си најде друга овца можеби овој пут ќе биде некоја рок овца барем да слушам колку толку дисторзија по кафиќиве :):)
Да бе, пред Слаткар беа Next Time.

Г

Господ

Гостин
Од кога и Еминем е некој толку квалитетен артист? Или пак Џеј Зи? Просечни рапери, кои се доволно искомерцијализирани за да полнат стадиони и сали.:D
Duuuuuuuuuuuuuuuuuude,NO.
Значи Еминем,Е квалитетен музичар.Дааааалеку од просечен рапер.
Marshal Matters LP,The Eminem Show па и дел од Encore.Тоа се све квалитетни текстови не се rant на прост американец туку има длабочина во нив.
Не можеш да речеш дека песни ко Stan,The Way I Am,Sing for the Moment,Till I collapse,Like toy Soldiers и Mockingbird се на исто ниво на "Пичката ти смрди на кисело куче" уствари цела пропала инвестиција наречена Токсикологија,кај шо е и Слаткаров >.>
Just don't.
Најдобар рап во Македонија праеа САФ.Крај.

Џони.

Не е Џони.
Член од
4 ноември 2009
Мислења
1.554
Поени од реакции
1.037
Треба да престанете да го делите рапот на КОМЕРЦИЈАЛЕН и АНДЕРГРАУНД. Има ДОБАР и ЛОШ рап. Според мене Слаткар прави лош рап затоа што песните му немаат поента, смисла и приказна. Од 90% од песните на Легијата можам да извлечам порака или совет или што и да е додека кај Слаткар ваквите песни можат да се избројат на прсти. Незнам зашто би слушал зашто не му се иде у шопинг и дека не го пуштале на радио пошто пцуел или пак дека и повратил на некоја на штикли. Можеби има талент, но не го користи правилно. ЈЈ дефинитивно го расипа како музичар. Толку од мене :smir:

--- надополнето ---

Иначе да се надоврзам на коментарот од погоре САФ дефинитивно правеа најдобар рап у Македонија.

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Не ја сфаќам омразата кон модерната музика (Слаткаристика, Јован Јованов, итн итн). Секое време си носи и своја музика. Во секој временски период се твореле и убави и лоши песни. Добрите остануваат и до денес да се слушаат, лошите ги снемува за краток период. Песната "Да полетам" е една од оние убавите која многу години ќе остане интересна за слушање. Јас мислам дека и горенаведените композитори и пеачи ќе успеат да направат што поголем број на убави песни. За нив, единствено само времето ќе пресуди - како најригорозен критичар .

Г

Господ

Гостин
Иронијата е што го бранам дечково иако не слушам ваква музика интензивно. Имам алергија на македонската фрустрација од туѓиот успех. Наркоман, неписмен, сељак, само тоа им е во уста на нашиве. Деца што седат пред комп и измислуваат рими на 15 не може да се земат како сериозен критичар на нечија музика. Ако го земав тоа наркоман како сериозна одредница за тоа што треба да слушам, ќе требаше да слушам само класика и црковна музика.
Освен тоа, ќе созрее човекот со време, треба да му се остави простор. За една година постигна нешто за кое нашиве пејачи кои 10 години се на естрада можат да сонуваат. Дури треба да се засрамат.

Не станува збор за "македонската фрустрација од туѓиот успех".Таа измишљотина,реално постои во главите на малку.
А слаткар за неписмен,може не е,али има текстови на човек симнат од планина што цел живот работел во рудник за јаглен.
Кој да го критикува рапот,Џон Колтрејн да стане од гроб?
Ако уште го чекаме овој да созрее...па види на времето што направија САФ па и Темна Страна.
Ова токсикологија моксикологија е навреда за секој шо слуша рап.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Обично не се замарам за реперски препукавања, но сега е 5:30 сабајле, не ми се спие, па ајде: Слаткар е многу поталентиран, и може да прави многу подобри песни од оноа бљувотините од типот Ти си топ,ќе ме ебел не знам шо, тоа го докажа со Класика шо е многу јака трака. Коа збориме иначе околу комерцијала, андерграунд, ти реков ми рече, мое мислење е следно, не е правило комерцијалата да биде неквалитетна, можеш да бидеш многу квалитетен а пак да правиш пари од тоа, доказ се 99% од црнците на кои се палиме, у Македонија Легијата се доста квалитетна група, кои прават пари поради истиот, и жално би било Легија и останати да не прават пари, а били Ѕвер да се пуни со кеш :) Нема логика едноставно

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
If you judge a fish by its ability to climb a tree...дополни ја поговорката.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Мене ми се смешни луѓето од типот : Токсикологија vs.Легија ,демек нешто не се сакале и такви срања.А се дружат меѓусебе и си одат на концерти.Нешто како ВМРО/СДСМ.
Против Слаткар немам ништо против,имам песни шо ми се ок,некои не.Ама нема да плукам по него и да го викам комерцијала зато шо неколку негови песни не ми се свиѓале и излегол на ТВ.Не го туркале ни мама ни тато.
Во Класика е раскажана неговата моментална ситуација.Не знам шо е лошо ако рекол дека полн е пари и е познат,кога стварно е така,а порано не биле такви лирики ради шо тогаш имал поинаква ситуација.
Доволни се овие неколку стиха од постара песна:
...''Никој не сака да биде социјала
траката ти излага од пи-си
стануваш комерцијала
зависи колку си квалитетен
заработуваш ко келнер
а сонуваш за кариера од дете''...

Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.318
кај се изгуби чоеков? ни на тв ни нигде го снема.. дан го скинаја ? :pos:

gooner4life

Arsenal-Maniak
Член од
11 јули 2008
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.567
кај се изгуби чоеков? ни на тв ни нигде го снема.. дан го скинаја ? :pos:
Како бе? Сеа читав нешто за живеење со Сања ... па нешто таа трудна била..
Го нема на музички план ама... нетов пак го окупирал нажалост. :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom