Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
http://www.dailymotion.com/video/xc4ay1_vision-of-skopje-2014_travel

Си ја погледнав визијата за Скопје уште еднаш и сеа си размишљам, како ли ќе се уклопи Камениот мост, некако ми изгледа премногу "камен"? Покраj толкава околна раскош и убавина, мене ми изгледа некако "суво"... дефинитивно му треба еден естетски зафат! Поготово кога ќе се земе во предвид дека го има Окото за сосед.

И уште едно деталче-Ми падна во око спУменикот на Ченто. Тука го нема фамозното трупче. Ами за какво е тоа така? Можеби на авторот му текнало дека треба да вметне нешто од позади, чисто за потседнување...го претставил човекот во стоечка положба, па ова као симболизира можност за одмор и предах? Кој да му ја знае...
Mojot posleden post na ovaa tema, stanuva zamorno. Vo Vashington ima Egipetski obelisk, a klucnite zgradi od politicki aspekt se gradeni po primerot na Rimskata arhitektura. Nikoj denes ne ja spori nivnata avtenticnost ili pripadnost kon Amerikanskoto kulturno nasledstvo, sto i da znaci toa... Nekako site tie zdaniija gradeni vo razlicni stilovi pripagaat tamu. A nema pominato 10 ili poveke vekovi za tie da stanat vistinski "istoriski"...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Mojot posleden post na ovaa tema, stanuva zamorno. Vo Vashington ima Egipetski obelisk, a klucnite zgradi od politicki aspekt se gradeni po primerot na Rimskata arhitektura. Nikoj denes ne ja spori nivnata avtenticnost ili pripadnost kon Amerikanskoto kulturno nasledstvo, sto i da znaci toa... Nekako site tie zdaniija gradeni vo razlicni stilovi pripagaat tamu. A nema pominato 10 ili poveke vekovi za tie da stanat vistinski "istoriski"...

http://en.wikipedia.org/wiki/Architecture_of_the_United_States

Со болдираното особено се сложувам. И се сложувам дека станува заморно.

Член од
2 август 2010
Мислења
100
Поени од реакции
38
0 години се жалиш дека дома леб немаш да јадеш,а ќе пиеш виски од 250 ден на Кеј,........

Партиите се паметни,ОВЦИ се НАРОДОТ,а ВОЛОВИ се партиските војничиња........

алудираш на квазипатриотизам,а не кукаш за квазиприватизации во 90-тите КОГА НАРОДОВ ПОЧНА ДА СЕ ОСИРОМАШУВА
Dозволи да ти појаснам што сакам да кажам,
- под тие 20 год, мислев на сите што се одговорни за приватизација, не се секирај не сум партиски вол. Под чест ми е за партија да пишувам графити и да условувам луѓе да збираат потписи итн.
- спортист сум и не пијам алкохол, вискито ми послужи за метафора.
- да одам да се тепам за црква (во која не верувам) за партиски цели не планирам. За да се нахранам и да го пијам вискито што си му запнал, ми требаат пари, не гледам како црква би ми помогнала. Зошто не се симне Грујо и компанија и Св. Стефан да ја бранат со голи раце црквата, можеби тогаш и народот ќе им се придружи. Што ќе ми се 100 цркви во радиус од 20 км? Повеќе би се радувал на фирми ако толку никнуват.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
http://en.wikipedia.org/wiki/Architecture_of_the_United_States

Со болдираното особено се сложувам. И се сложувам дека станува заморно.
Ne ja razbiram pomamata za postiranje linkovi, kako dokaz za necija poenta. Ako ne se slozuvas so moite argumenti, toa treba da go sumiras vo nekolku recenici i da go kazes.

Znaci imavme diskusija so tocno opredelena tema. Mojata poenta bese deka arhitektonski purizam vo grad koj lici na provinciska palanka i vo koj vrvnite dostreli na arhitekturata se odvratnite betonski katakombi e nesto sto Skopjani ne mozat da si go dozvolat. Tvojot posleden obid da go negiras toa, otkako uvide deka kategoricnite otfrlanja od tipot "Vo Skopje barok ne smee da ima??!!" ne vrvat, bese deka kameniot most na nekoj nacin ke strci pomegu baroknite zgradi. Jas ti navedov primer so Vashington kade sto ocigledno disparatni zdanija postojat bez nikakov problem vo ist grad, ti mi ja postiras istorijata na Arhitekturata vo Amerika?? Niedna istorija na arhitekturata nema da moze da objasni kako Egipetskiot obelisk se najde vo Vashington. Ima i eden vo London, probaj toa da go objasnis so istorijata na arhitekturata vo Anglija. Vo Pariz, vo Luvr napravija staklena piramida?? Poentata bese deka na nikoj ne mu smetaat tie zdanija, samo nie Makedoncite sme tolku sofisticirani vo oblasta na arhitekturata sto strasno ni smeta barokot pokraj ubavinata na Makedonskiot Naroden Teatar.

Pa e pomalku smesno, ke se slozis?

Vo Makedonija ima samo dva tri primeri za avtenticnost vo oblasta na arhitekturata. Stariot grad vo Ohrid, Sirok Sokak vo Bitola, delovi od Veles, i nekolku planinski gratcinja. Se drugo moze da se srusi bez apsolutno nikakva steta po istoriskoto nasledstvo na Makedonija. (zboruvam za gradovite, ne zboruvam za mnogu crkvi i manastiri koi se neprocenlivo istorisko nasledstvo).

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ne ja razbiram pomamata za postiranje linkovi, kako dokaz za necija poenta. Ako ne se slozuvas so moite argumenti, toa treba da go sumiras vo nekolku recenici i da go kazes.
Пред еден пост пишуваш дека ти е последен и дека станало заморно, а со оваа реченица кажуваш дека соговорникот не знае да води дискусија. Со тоа губиш секаков кредибилитет, ама ајде, ме испровоцира со муабетите и ставовите па ќе ти реплицирам јас.

zaratustra напиша:
Vo Makedonija ima samo dva tri primeri za avtenticnost vo oblasta na arhitekturata. Stariot grad vo Ohrid, Sirok Sokak vo Bitola, delovi od Veles, i nekolku planinski gratcinja. Se drugo moze da se srusi bez apsolutno nikakva steta po istoriskoto nasledstvo na Makedonija. (zboruvam za gradovite, ne zboruvam za mnogu crkvi i manastiri koi se neprocenlivo istorisko nasledstvo).
Напиша некаде дека не се разбираш од архитектура. Вистина е по последнава реченица. Ама и не мора да се разбираш за да знаеш дека не треба да кажеш ваква глупост како ова со Охрид, Битола, Велес и неколкуте планински гратчиња. Скопје (бидејќи за него се расправаме на темава) ја има Турската чаршија, која што е постара од сите оние муабети коишто проба да ги пласираш за Америка и нивните обелискси. Така што, на страна твојата фрустрација од наводната грдотија на Скопје, тресеш глупости со партиски размери.

А пошто рече не те инересира политика, што бараш воопшто на темава. Ова е политичка тема. Рече и Скопје дека не те интересира. Што К*р бараш на темава бе брат, отвори си тема колку ти е гад од Скопје, па да ти се смееме сите заедно. Преку долниов ми е од вас, wanna be некој и нешто сељачишта коишто доаѓаат од други градови на форумов, мислат дека имаат некаков воопшто коефициент на интелигенција и ќе ми објаснуваат какво Скопје треба да биде, уште гледајќи ме од високо. Ебате психопатите. Идете на доктор, нека ви постават дијагноза, лечете се од љубомора, или шо и да е тоа.

На темава, а како реакција на твоите бљувотини.
Проектот 2014 е политички проект. Се работи за перење пари, што во основа е политика. Дебатите за тоа дали се градбите во ред, се второстепени, ама кога веќе ги зборуваме, морам да признаам, по малку иронично додуша, уште они ни фалеа. Земјотресот на Скопје му даде еден лик, а тој лик никој ниту може, ниту смее да го менува. Нормално, моменталната власт е баш Александар Македонски, се замислува дека е Бог. Исто така, она што ти никогаш нема да можеш очигледно да го разбереш, воопшто за светот, така и за Скопје, а и за твоето родно место, е дека секое место на живеење не го прават градбите, туку луѓето во нив.

Земјотресот е нешто со кое Скопје треба да се гордее, ама не, оние коишто сметаш дека се прави со својата одлука, решија тоа да го уништат. Не се создава историја со сила, таа се изборува со време. Ама што разбираш ти, линијата село - Лидс е права и директна.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Пред еден пост пишуваш дека ти е последен и дека станало заморно, а со оваа реченица кажуваш дека соговорникот не знае да води дискусија. Со тоа губиш секаков кредибилитет, ама ајде, ме испровоцира со муабетите и ставовите па ќе ти реплицирам јас.

Напиша некаде дека не се разбираш од архитектура. Вистина е по последнава реченица. Ама и не мора да се разбираш за да знаеш дека не треба да кажеш ваква глупост како ова со Охрид, Битола, Велес и неколкуте планински гратчиња. Скопје (бидејќи за него се расправаме на темава) ја има Турската чаршија, која што е постара од сите оние муабети коишто проба да ги пласираш за Америка и нивните обелискси. Така што, на страна твојата фрустрација од наводната грдотија на Скопје, тресеш глупости со партиски размери.

А пошто рече не те инересира политика, што бараш воопшто на темава. Ова е политичка тема. Рече и Скопје дека не те интересира. Што К*р бараш на темава бе брат, отвори си тема колку ти е гад од Скопје, па да ти се смееме сите заедно. Преку долниов ми е од вас, wanna be некој и нешто сељачишта коишто доаѓаат од други градови на форумов, мислат дека имаат некаков воопшто коефициент на интелигенција и ќе ми објаснуваат какво Скопје треба да биде, уште гледајќи ме од високо. Ебате психопатите. Идете на доктор, нека ви постават дијагноза, лечете се од љубомора, или шо и да е тоа.

На темава, а како реакција на твоите бљувотини.
Проектот 2014 е политички проект. Се работи за перење пари, што во основа е политика. Дебатите за тоа дали се градбите во ред, се второстепени, ама кога веќе ги зборуваме, морам да признаам, по малку иронично додуша, уште они ни фалеа. Земјотресот на Скопје му даде еден лик, а тој лик никој ниту може, ниту смее да го менува. Нормално, моменталната власт е баш Александар Македонски, се замислува дека е Бог. Исто така, она што ти никогаш нема да можеш очигледно да го разбереш, воопшто за светот, така и за Скопје, а и за твоето родно место, е дека секое место на живеење не го прават градбите, туку луѓето во нив.

Земјотресот е нешто со кое Скопје треба да се гордее, ама не, оние коишто сметаш дека се прави со својата одлука, решија тоа да го уништат. Не се создава историја со сила, таа се изборува со време. Ама што разбираш ти, линијата село - Лидс е права и директна.
Nivoto na diskusija i recnikot sekogas zboruvaat mnogu za licnosta. Jas jasno i glasno se ogradiv od politikata, taka da sekoj obid da mi impliciras politicki motivi e smesen. So tvoeto insistiranje deka Skopje 2014 e peralnica za pari ti jasno davas do znaenje koj od nas dvata e politicki motiviran. Toa e tvoja rabota (citaj tvoja moralna beda) i jas tamu ne ti se mesam. Jas ovde zboruvam za esteskata i funkcionalnata opravdanost na proektot. Toa e barem lesno da se razbere, iako mi e jasno deka od moralniot svetogled na politicka involvirana liocnost, toa e tesko da se sfati. Razmisluvanjeto na tie luge odi otprilika vaka: Jas sum jad, beda i mizerija, site mora da se jad, beda i mizerija. Ne prijatel, ne mora, vo greska si.
Dali sum wanna be seljaciste koj doaga vo velegradov, ke ostavam na drugite da prosudat. Na tebe ljubomoren ne sum, ti garantiram. Za navredite nema da komentiram, toa definitivno ne mi e nivo na diskusija. Dali e Skopje ubavo ili ne, neka kazat i Skopjani. Sum bil vo mnogu glavni gradovi vo Evropa, i ne go ni sporeduvam so velegradovi kako Budimpesta ili London. Go sporeduvam so Sofia, Zagreb i Belgrad, povtorno e neopislivo pogrd. Mene prijatel ne mi e gad od Skopje, jas tuka pominav ubavi godini od zivotot, no toa ne mi preci da dadam objektiven (se razbira moj licen) estetski sud...

E da, ova ne e politicka tema, ti i takvite kako tebe ja pravat takva.

Turskata carsija, ajde OK, ama takvi carsii ima nasekade, nikoj ne paga vo nesvest koga ke gi vidi...:pos2: Tebe te lazele 40 godini deka toa e vrv na estetikata i tradicijata, neka ti bide.

I sega biserot na denot. Kako Skopje treba sa de gordee so zemjotresot? Sigurno Japoncite se mnogu gordi na nivniot zemjotres. Sega si velat, koga ne plesna ova zemjotresotot, zakon bese, mnogu sme gordi na nego...

Artikuliraj se malku, mnogu smesno zvucis. Toa deka Skopje ne smee da se menuva posle zemjotresot, e ludacki stav. Pa zosto voopsto go gradele? Neka go ostavele vo rusevini, koja glupost majko mila...

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
секое место на живеење не го прават градбите, туку луѓето во нив.
Што К*р бараш на темава бе брат, отвори си тема колку ти е гад од Скопје, па да ти се смееме сите заедно. Преку долниов ми е од вас, wanna be некој и нешто сељачишта коишто доаѓаат од други градови на форумов, мислат дека имаат некаков воопшто коефициент на интелигенција и ќе ми објаснуваат какво Скопје треба да биде, уште гледајќи ме од високо. Ебате психопатите. Идете на доктор, нека ви постават дијагноза, лечете се од љубомора, или шо и да е тоа.
Така е.
Луѓето го прават местото на живеење.
Колку само ептен ми е мило шо сум сељак од планинско гратче еј..

2014 раѓа ебени ПУРИТАНЦИ! :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727

Znaci imavme diskusija so tocno opredelena tema. Mojata poenta bese deka arhitektonski purizam vo grad koj lici na provinciska palanka i vo koj vrvnite dostreli na arhitekturata se odvratnite betonski katakombi e nesto sto Skopjani ne mozat da si go dozvolat. Tvojot posleden obid da go negiras toa, otkako uvide deka kategoricnite otfrlanja od tipot "Vo Skopje barok ne smee da ima??!!" ne vrvat, bese deka kameniot most na nekoj nacin ke strci pomegu baroknite zgradi. Jas ti navedov primer so Vashington kade sto ocigledno disparatni zdanija postojat bez nikakov problem vo ist grad, ti mi ja postiras istorijata na Arhitekturata vo Amerika?? Niedna istorija na arhitekturata nema da moze da objasni kako Egipetskiot obelisk se najde vo Vashington. Ima i eden vo London, probaj toa da go objasnis so istorijata na arhitekturata vo Anglija. Vo Pariz, vo Luvr napravija staklena piramida?? Poentata bese deka na nikoj ne mu smetaat tie zdanija, samo nie Makedoncite sme tolku sofisticirani vo oblasta na arhitekturata sto strasno ni smeta barokot pokraj ubavinata na Makedonskiot Naroden Teatar.

Pa e pomalku smesno, ke se slozis?

Знаеш, искрено не си ми јасен. Мојата поента мислам дека ја постирав во првиот мој пост на темава (без линкови), стварно не знам што уште да кажам за да ме сфатиш. Твоиве одговори повеќе ми личат на натегање и инатење. Не знам дали прошпарта по последниот линк што ти го постирав за да видиш од кој период се овие објекти, што имало влијание на стилот на градење и слично. Имаш тука варијаци и варијации.
Праев малце заеб со камениот мост, ама искрено, мислиш ли ти дека тој не треба да се разубави? Некоја "камена" девојка или волута, некој рељеф, можеби? И, те молам, почнуваш да мешаш малце-Лувр има долга историја, која почнува негде од 12-от век. Стаклената пирамида е од архитектот Јо Минг Пеи од крајот на 20-от век. Да не го знаеш ова, би рекол дека пирамидата и палатата се од ист временски период? Можеби би помислил дека дворецот Лувр е од 20 ти век, а пирамидата од 16ти??? Да, овде постои јасна дистинкција кој од каде е, и што е што. Повеќе би рекла дека Лувр е преплет на времиња и градетелски достигнувања, ти не?
Од друга страна, што сакаме ние да направиме? Бидејќи нашата јавност знае што е убаво-а убаво е оноа што е препознатливо (каријатидички, волутички, стубичи, капителчичи и др АНАХРОНИЗМИ, ова може да се види во секој амерички филм), ние, не само што ќе изградиме НОВИ ЗГРАДИ во НЕО-ШКЉ-стил, него и ќе шљапнеме по "некој" детал и на постојните објекти, за да ни бидат убави. Народецот знае што е убаво, стручњаци (светски докажани) нема или немаат поим... Потажно од ова НЕМА! И уште дрско овде некој копиљ се исмева со проф. Константиновски или Грчев или Поповски. Исто така, драг мој З, интервенција во постојно градско јадро-уште повеќе плоштад, не е исто со правење на ѕидана скара кај тебе дома, во двор.

Така да, одмори малце и ако ништо друго дај некој линк за да поткрепиш свој став.

За последното, јас баш и не би сакала да останам во рамките на Старата скопска чаршија или Широк сокак. Сакам да видам светско име во полето на архитектурата во Македонија со објект кој ќе го предизвика светот. Тоа сакам, ама изгледа, нема!

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Неможам да бидам против нешто што се гради. Но можам да бидам против тоа што се гради.Несакам да мешам политика и да зазимам страни од типот колку пари се испрани дали во краток период многу е направено дали кредит е земено за да се гради како се добиваат тендерите и сл. Е сега за скулптурите можам да ги оправдам Гоце и Даме на кејот бидејќи мое мислење за едни такви историски личности академскиот реализам е и најсоодветен начин да се претстават а и солидно се изработени освен доле релјефите како и тоа што е употребуван поефтин материјал и не се премачкани со восок па почнале да кородираат и добиваат зелена боја иако некој уметници намерно со други интервенции го достигнуваат овој ефект заради естестки причини ( делото да изгледа постаро) но верувам тука не е тоа причината.Мора и да се дистанцираме и да гледаме дали имаат уметничка вредност повеќе од делата бидејќи станува збор за нарачки и минимална слобода на авторите и само може чисто од занаетчиски аспект да гледаме дали се квалитетно изработени. За целата барокизација имам негативно лично мислење иако сметам дека ако се градат современи градби и скулптури ќе има повеќе одбивност кај граѓаните од типот, што се овие глупости, али според мене подобро обид да се следи трендот иако нема да биде нешто којзнае што значајно за историјата на уметноста но повеќе вредност ќе има тоа него некаков барок. За улици што се прошируваат градат сум повеќе од задоволен. Горе доле задоволен сум што се гради Скопје иако малце критички настроен кон што се гради.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.500
Поени од реакции
8.057
Го однеле Рамче на суд и судијата го прашува:
- Дали знаеш ти Рамче кој е Лазар Колишевски?
- Не, друже судија.
- А дали знаеш кој е Едвард Кардељ?
- Ни тој не го знам друже судија. А да ви поставам едно прашање?
- Повели.
- Дали знаеш ти кој е Фазли Тупанџија?
- Не, друже Рамче.
- А дали знаеш кој е Рамиз Зурлаџија?
- Не друже Рамче. Зошто ме прашуваш?!
- Е па видете друже судија. Вие знаете ваша мафија, ја знам моја мафија.

Така и нашиов муабет последниве неколку страни. Мирослав Грчев е експерт, ама со уништувањето на Дебал Маало и со знамето има направено толку голем грев што ништо не го пере. Исто ко крава која дава 30 литри млеко но секогаш ја клоца кофата.

А можеби и работата е во тоа што тој никогаш во животот нема повеќе да пере нечиј кеш, да сече црвени ленти и слични глупости. Еврејската клетва „Да имаш па да немаш“ навистина боли.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Знаеш, искрено не си ми јасен. Мојата поента мислам дека ја постирав во првиот мој пост на темава (без линкови), стварно не знам што уште да кажам за да ме сфатиш. Твоиве одговори повеќе ми личат на натегање и инатење. Не знам дали прошпарта по последниот линк што ти го постирав за да видиш од кој период се овие објекти, што имало влијание на стилот на градење и слично. Имаш тука варијаци и варијации.
Праев малце заеб со камениот мост, ама искрено, мислиш ли ти дека тој не треба да се разубави? Некоја "камена" девојка или волута, некој рељеф, можеби? И, те молам, почнуваш да мешаш малце-Лувр има долга историја, која почнува негде од 12-от век. Стаклената пирамида е од архитектот Јо Минг Пеи од крајот на 20-от век. Да не го знаеш ова, би рекол дека пирамидата и палатата се од ист временски период? Можеби би помислил дека дворецот Лувр е од 20 ти век, а пирамидата од 16ти??? Да, овде постои јасна дистинкција кој од каде е, и што е што. Повеќе би рекла дека Лувр е преплет на времиња и градетелски достигнувања, ти не?
Од друга страна, што сакаме ние да направиме? Бидејќи нашата јавност знае што е убаво-а убаво е оноа што е препознатливо (каријатидички, волутички, стубичи, капителчичи и др АНАХРОНИЗМИ, ова може да се види во секој амерички филм), ние, не само што ќе изградиме НОВИ ЗГРАДИ во НЕО-ШКЉ-стил, него и ќе шљапнеме по "некој" детал и на постојните објекти, за да ни бидат убави. Народецот знае што е убаво, стручњаци (светски докажани) нема или немаат поим... Потажно од ова НЕМА! И уште дрско овде некој копиљ се исмева со проф. Константиновски или Грчев или Поповски. Исто така, драг мој З, интервенција во постојно градско јадро-уште повеќе плоштад, не е исто со правење на ѕидана скара кај тебе дома, во двор.

Така да, одмори малце и ако ништо друго дај некој линк за да поткрепиш свој став.

За последното, јас баш и не би сакала да останам во рамките на Старата скопска чаршија или Широк сокак. Сакам да видам светско име во полето на архитектурата во Македонија со објект кој ќе го предизвика светот. Тоа сакам, ама изгледа, нема!
Luvr i staklenata piramida, ti tvrdis deka Kameniot most ke strci pomegu baroknite zgradi, jas se cudam kako na Francuzite ne im strci staklena piramida vo Luvr, isto kako sto na Amerikancite ne im strci Egipetskiot obleiks nasred Vashington. A i Amerikancite, a posebno Francuzite imaat gradbi za koj nie samo ke sonuvame. Ne znam sto e ovde nejasno...

Sto se odnesuva do svetskoto ime koe ke go osvezi Skopje, go imavme Japonecot, aman neka ne ne osvezuva nikoj poveke na toj nacin...

Jas svojte mislenja gi potkrepuvam so argumenti, ne so linkovi. Toa e za deca, sekoj znae da napravi copy past...

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Luvr i staklenata piramida, ti tvrdis deka Kameniot most ke strci pomegu baroknite zgradi, jas se cudam kako na Francuzite ne im strci staklena piramida vo Luvr, isto kako sto na Amerikancite ne im strci Egipetskiot obleiks nasred Vashington. A i Amerikancite, a posebno Francuzite imaat gradbi za koj nie samo ke sonuvame. Ne znam sto e ovde nejasno...

Sto se odnesuva do svetskoto ime koe ke go osvezi Skopje, go imavme Japonecot, aman neka ne ne osvezuva nikoj poveke na toj nacin...

Jas svojte mislenja gi potkrepuvam so argumenti, ne so linkovi. Toa e za deca, sekoj znae da napravi copy past...
Само уште ова: пирамидата во Лувр не изиграва пирамида од пред нашата ера. Стакло и челик, белег на новите тенденции. Лувр не е дворец од 20-ти век и никој нормален нема да помисли така. Поминал низ временски периоди и тоа се гледа на него. Во конкретниов случај, работите се јасни. Ај замисли, наместо стаклената пирамида, тука да изграделе мини реплика на Кеопсовата пирамида? Или стаклена пирамида со пар волути, колку да се вклопи во околината, а има основа за ова со оглед на фасадата на дворецот? Слободно, спореди го вашингтонскиот со египетски обелиск? Гледаш разлика? Гледаш каде е поставен твојов фамозен пример? ...од која година е? Какви уметнички и архитектонски ветрови вееле во тоа време? Имаш идеја?
И колку да нема забуна, секогаш постоеле и ќе постојат разлики во ставовите меѓу СТРУЧЊАЦИТЕ околу тоа какво значење има некој нов објект. Уште повеќе ќе има расправи уз кафе, меѓу нестручната јавност. Проблемот со нас е дека нестручни лица даваат милење и тоа мислење се слуша. Баби, фатени со камера на плоштад, даваат мислење дали таму треба да има црква. Смешки! Имаме тука пуна кошница перверзии, не е само оваа. Што бе, човек, викаш на ова?
Заклучок е дека политичката мотивираност е одлучувачка во случајов. О да, и она што е "убаво"...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Само уште ова: пирамидата во Лувр не изиграва пирамида од пред нашата ера. Стакло и челик, белег на новите тенденции. Лувр не е дворец од 20-ти век и никој нормален нема да помисли така. Поминал низ временски периоди и тоа се гледа на него. Во конкретниов случај, работите се јасни. Ај замисли, наместо стаклената пирамида, тука да изграделе мини реплика на Кеопсовата пирамида? Или стаклена пирамида со пар волути, колку да се вклопи во околината, а има основа за ова со оглед на фасадата на дворецот? Слободно, спореди го вашингтонскиот со египетски обелиск? Гледаш разлика? Гледаш каде е поставен твојов фамозен пример? ...од која година е? Какви уметнички и архитектонски ветрови вееле во тоа време? Имаш идеја?
И колку да нема забуна, секогаш постоеле и ќе постојат разлики во ставовите меѓу СТРУЧЊАЦИТЕ околу тоа какво значење има некој нов објект. Уште повеќе ќе има расправи уз кафе, меѓу нестручната јавност. Проблемот со нас е дека нестручни лица даваат милење и тоа мислење се слуша. Баби, фатени со камера на плоштад, даваат мислење дали таму треба да има црква. Смешки! Имаме тука пуна кошница перверзии, не е само оваа. Што бе, човек, викаш на ова?
Заклучок е дека политичката мотивираност е одлучувачка во случајов. О да, и она што е "убаво"...

ПА мостот Око ќе биде од современи материјали..стакло.. зградата карши на место на пораншната народна банка,исто.. у близина е музејот на холокаустот,од современи материјали..значи просторот ќе биде микс од ново и класично ,што се буниш.. А ме интересира , ако сите овие објекти беа од стакло и челик, дали ќе ти сметаше и тогаш..?

Kajgana Shop

На врв Bottom