Nivoto na diskusija i recnikot sekogas zboruvaat mnogu za licnosta. Jas jasno i glasno se ogradiv od politikata, taka da sekoj obid da mi impliciras politicki motivi e smesen. So tvoeto insistiranje deka Skopje 2014 e peralnica za pari ti jasno davas do znaenje koj od nas dvata e politicki motiviran. Toa e tvoja rabota (citaj tvoja moralna beda) i jas tamu ne ti se mesam. Jas ovde zboruvam za esteskata i funkcionalnata opravdanost na proektot. Toa e barem lesno da se razbere, iako mi e jasno deka od moralniot svetogled na politicka involvirana liocnost, toa e tesko da se sfati. Razmisluvanjeto na tie luge odi otprilika vaka: Jas sum jad, beda i mizerija, site mora da se jad, beda i mizerija. Ne prijatel, ne mora, vo greska si.
Dali sum wanna be seljaciste koj doaga vo velegradov, ke ostavam na drugite da prosudat. Na tebe ljubomoren ne sum, ti garantiram. Za navredite nema da komentiram, toa definitivno ne mi e nivo na diskusija. Dali e Skopje ubavo ili ne, neka kazat i Skopjani. Sum bil vo mnogu glavni gradovi vo Evropa, i ne go ni sporeduvam so velegradovi kako Budimpesta ili London. Go sporeduvam so Sofia, Zagreb i Belgrad, povtorno e neopislivo pogrd. Mene prijatel ne mi e gad od Skopje, jas tuka pominav ubavi godini od zivotot, no toa ne mi preci da dadam objektiven (se razbira moj licen) estetski sud...
E da, ova ne e politicka tema, ti i takvite kako tebe ja pravat takva.
Turskata carsija, ajde OK, ama takvi carsii ima nasekade, nikoj ne paga vo nesvest koga ke gi vidi...:pos2: Tebe te lazele 40 godini deka toa e vrv na estetikata i tradicijata, neka ti bide.
I sega biserot na denot. Kako Skopje treba sa de gordee so zemjotresot? Sigurno Japoncite se mnogu gordi na nivniot zemjotres. Sega si velat, koga ne plesna ova zemjotresotot, zakon bese, mnogu sme gordi na nego...
Artikuliraj se malku, mnogu smesno zvucis. Toa deka Skopje ne smee da se menuva posle zemjotresot, e ludacki stav. Pa zosto voopsto go gradele? Neka go ostavele vo rusevini, koja glupost majko mila...
Нивото на интелигенција исто така секогаш зборува многу за личноста. Ама јас ќе се потрудам да ти го изџвакам тоа што сакав да го кажам, а ти не го сфати очигледно. Не те нареков тебе партиски мотивиран, жал ми е што не ме разбра, туку дека глупоста ти е со политички размери, различно е тоа.
Туку, батали тоа што мислам дека си „амеба“... Скопје е дефакто непривлечно за око, тоа е јасно, тоа никој не може да го спори, ама никој не може вештачки да го разубави. Не можеш на срушена куќа да ставиш златна ограда. То ест можеш, ама треба да си луд или сељак. Скопје го ДОсељачија брате.
Турската чаршија ја има насекаде? Што да ти кажам поише синко, фрустрацијата ти е очигледна, се надевам дека ќе живееш во најубавиот град на светот за тебе, бидејќи така Скопје ќе се ослободи од еден опинок. Еден - еден, кој ти го дава?!
За земјотресот прочитај подолу...
Така е.
Луѓето го
прават местото на живеење.
Колку само ептен ми е мило шо сум сељак од планинско гратче еј..
2014 раѓа ебени ПУРИТАНЦИ!
И ја сум многу среќен што си „сељак од планинско гратче“ ако си ти среќен со тоа. Мора да има граѓани и... овие другиве.
Стар Почетник напиша:
Земјотресот е нешто со кое Скопје треба да се гордее
Човече на која дрога си ти?????
Чекај бе, не решаваме математика па да треба да бидам до децимала прецизен со тоа што сакам да кажам.
Не е очигледно тоа што сакам да кажам? Добро, ќе објаснам.
Скопје го доживеа земјотресот, го преживеа земјотресот, го надживеа земјотресот. Периодот на преживувањето е нешто со коешто градот може да биде горд.
Плус, самиот земјотрес, Скопје и Скопјани не треба да го доживуваат како срам. Напротив, треба да го доживуваат како нешто со коешто треба да се гордеат, зашто тој земјотрес ги оставил нив живи а им одзел многу блиски и сакани. Треба да бидат горди на тоа што тој земјотрес го крена светот на нозе и ги смири скараните народи за момент. Земјотресот беше убиствен за Скопје и беше пример како светот треба да функционира, заеднички, здружено како едно, да помага во неволја дури и на непријателот, како што Русите и Американците заедно работеа да им помогнат на моите и твоите родители и дедовци и баби... А тоа, е за гордеење, не е за срамење во никој случај.
Го однеле Рамче на суд и судијата го прашува:
- Дали знаеш ти Рамче кој е Лазар Колишевски?
- Не, друже судија.
- А дали знаеш кој е Едвард Кардељ?
- Ни тој не го знам друже судија. А да ви поставам едно прашање?
- Повели.
- Дали знаеш ти кој е Фазли Тупанџија?
- Не, друже Рамче.
- А дали знаеш кој е Рамиз Зурлаџија?
- Не друже Рамче. Зошто ме прашуваш?!
- Е па видете друже судија. Вие знаете ваша мафија, ја знам моја мафија.
Така и нашиов муабет последниве неколку страни. Мирослав Грчев е експерт, ама со уништувањето на Дебал Маало и со знамето има направено толку голем грев што ништо не го пере. Исто ко крава која дава 30 литри млеко но секогаш ја клоца кофата.
А можеби и работата е во тоа што тој никогаш во животот нема повеќе да пере нечиј кеш, да сече црвени ленти и слични глупости. Еврејската клетва „Да имаш па да немаш“ навистина боли.
Тончи, овој тешко моронски муабет ми е преку калево да го читам од ВМРОвците исто колку што ми е преку камиов мост да ги слушам сдсмовците дека они ќе ја оправат држаава.
Што бе мене ме боли долниов за тоа што некој некогаш крадел?!?!?!?! Тоа треба да биде оправдување за сега ти да ми се насадиш у двор и да ме крадеш? Ај политичарине што пробуваат да ми го стаат у анус со реченицава и на цел мој комшилук им успева, ама ти да пробуваш да ми го ставаш вака, ми е рамно на порка со дебели жени. Не го гледам тој филм бе...
Господ нека му е на помош.. ако воопшто Господ не дигнал раце од него..
Од мене се надевам дека кренал, ама исто така се надевал дека од тебе не кренал, напротив, дека ги ставил на твоите плеќи и набргу ќе ти рече, „синко, дојди со мене“. :wink:
Денот кога ќе падне наци режимов во земјава ќе биде денот кога триумфалната капија изградена меѓу семкара и седвичара ќе добие некаква смисла, така да go for it, тоа ќе биде еден од најголемите денови за Македонија по осамостојувањето па убаво би било да егзистира еден објект кој ќе не потсеќа на тој голем ден за нас.
Алелуја. Кревам бајракот за муабетов и тргам накај портана...