Скопје во иднина

M

Mario Gómez

Гостин
Подземна сообраќајница не е исто што и подземен јавен транспорт, читај, размисли па одговори пред да се изрезилиш пак ко овојпат.
:kesa:НЕ прочитав убаво извини, сега и гледав кај Јанко за сообраќајницата.:kesa:

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Stom se zaprevme kaj Skopje:

Од денеска секој петок бесплатен градски превоз за пензионерите во Скопје

05.02.2010 - 09:02 |

Пензионерите денеска, како и секој нареден петок, ќе можат бесплатно да го користат јавниот градски превоз во Скопје.

Според одлуката на Град Скопје, секој петок сите жени постари од 62 години и мажите над 64 години ќе можат бесплатно да се возат во градските автобуси на ЈСП Скопје. Тие наместо билет, на возачот ќе треба да му покажат само лична карта.
Акцијата ја финансира Град Скопје преку субвеници на Јавното сообраќајно претпријатие и годишно ќе чини околу 25 милиони денари.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/od-deneska-sekoj-petok-besplaten-gradski-prevoz-za-penzionerite-vo-skopje

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Stom se zaprevme kaj Skopje:

Од денеска секој петок бесплатен градски превоз за пензионерите во Скопје

05.02.2010 - 09:02 |

Пензионерите денеска, како и секој нареден петок, ќе можат бесплатно да го користат јавниот градски превоз во Скопје.

Според одлуката на Град Скопје, секој петок сите жени постари од 62 години и мажите над 64 години ќе можат бесплатно да се возат во градските автобуси на ЈСП Скопје. Тие наместо билет, на возачот ќе треба да му покажат само лична карта.
Акцијата ја финансира Град Скопје преку субвеници на Јавното сообраќајно претпријатие и годишно ќе чини околу 25 милиони денари.

http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/od-deneska-sekoj-petok-besplaten-gradski-prevoz-za-penzionerite-vo-skopje
Ова во чек дис аут треба да се премести :pos2::pos2::pos2:

Иначе не се сомневам во уметничката душа на нашата власт.Од се она што го видов,само за тоа имаат дарба:)

B

Borg_Drone

Гостин
Мислам дека премногу доцниме за ова. Кога европските градови градеа ваква инфраструктура, нас предците на чичко Онур и господин Бурхан не држеа со желесна рака. Ова е само уште еден очаен обид за влез во ЕУ.
Стара скопска архитектура постоела и после времето на Отоманската Империја.Целосно исчезнала кога бил земјотресот 1963 година.

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Ова во чек дис аут треба да се премести :pos2::pos2::pos2:

Иначе не се сомневам во уметничката душа на нашата власт.Од се она што го видов,само за тоа имаат дарба:)

Gospode Boze,navistina vakva Vlada nema nikade vo svetot.

Makedonija-zemja na cudata,Grujo-Alisa.

Ili kako sto vo eden svoj post se izrazi eden pocituvan clen na forumov:se jade se pie,ama smetkata nikade ja nema.:wink:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.800
Поени од реакции
12.285
Ова фина работа за нив ( и више гужва по пазарите :) ), туку...
чисто од практичен аспект ме интересира -
Ова за полицајци и слични важи? Оние што не се пензионираат на 64 г.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Мислам дека премногу доцниме за ова. Кога европските градови градеа ваква инфраструктура, нас предците на чичко Онур и господин Бурхан не држеа со желесна рака. Ова е само уште еден очаен обид за влез во ЕУ.

Никогаш не е доцна :salut:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Абе не заебавај. Од тогаш наваму колку имало време израчунај ако сакаш. До сега не е чепнаот ништо освен шо е поплочен0-фала богу.
Колку гарнитури власт поминале, колку архитекти, колку години, ако чекаме на Отоманците-браво. Башка тогаш пак пак имало некоја естетика тоа што било, сега оваа мизерија што ја имаме во ништо не може да ја декларираме.

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.407
Поени од реакции
591
И пола од ова да се изгради , сигурно ќе изгледа поубаво Скопјево него ли сега што е :helou:
Особено ми се допаѓа што ќе се среди и левата страна на Вардар која до сега беше запуштена , и навистина не ми е јасно како може на некого да не му се допаѓа тоа што ќе се гради нешто ново . Разбирам да дискутираме овде за вкусови , идеи , меѓутоа некој да ми тврди дека ќе се нагрди Скопјево со новите градби(кои сеуште не се ни идејно осмислени) , малку не ми е логично :toe:
Исто така , не можам да најдам обективност во коментарите во стилот дека постои сиромаштија , па не треба да се гради , па ке сме ги навределе Грците ако сме ставеле споменик на Александар Македонски и слични , според мене глупости ...
Значи , пак ќе повторам , би сакал да се дискутира овде за вкусови,идеи а не за тоа дали треба воопшто да се гради нешто или не треба .
Ајде , баш ме интересира , што е тоа што ќе се уништи доколку се изградат нови зданија , тополите ли каде што мочаа шоферите кај старата меѓуградската автобуска станица или пак неколкуте квадрати зеленило пред Мепсо , каде освен Ромите кои просат по центаров , никој друг не го користи ?
Ова е само мое мислење , се надевам не навредив некого :smir:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Koga evropskite gradovi gradele vakva (klucen zbor) infrastruktura, predcite na cicko Onur i gospodin Burhan gradele druga-"nasa" ( klucen zbor br. 2) infrastruktura. An-ovi, Hamam-i, Bezisten-ovi, Carsii.... se ona na sto onie evropjanite od zapadot se divat koga go posetuvaat Istanbul na primer. Ete gi, i kaj nas gi imame ta istite, a kaj evropjanite gi nema... ama ne, nie na konduradzija konduri sakame mu prodavame t.e. po englez od englezot da bideme. :toe:

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Koga evropskite gradovi gradele vakva (klucen zbor) infrastruktura, predcite na cicko Onur i gospodin Burhan gradele druga-"nasa" ( klucen zbor br. 2) infrastruktura. An-ovi, Hamam-i, Bezisten-ovi, Carsii.... se ona na sto onie evropjanite od zapadot se divat koga go posetuvaat Istanbul na primer. Ete gi, i kaj nas gi imame ta istite, a kaj evropjanite gi nema... ama ne, nie na konduradzija konduri sakame mu prodavame t.e. po englez od englezot da bideme. :toe:
Европјаните деновиве лудуваат по исламска архитектура сигурно. Или со постов сакаш да кажеш дека ние сме муслимани па треба да си го чуваме наследството од Турците од еден мост и многу хареми и бањи, или дека не треба да градиме ништо ново бидејќи ќе испаднело дека на енглезот му се правиме енглез. Што би направил ти еве на пример. Онака, чим власта не ја бива и не сваќа дека западот лудува по исламска архитектура до тој степен што ја забрануваат.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Турците на кој им се дивиш ја имаат превземно анатолиската архитектура(стара македонска-балканска кука) а по малдотурската а нешто пред мешаат европски стилови додавајки нивни детали(домот во ресен) арапски кој пак се под влијание на израелските градители, европјаните пак цицаат од римјаните, римјаните од греците, греците од египјаните....иди најди го крајот кое чиее е..

сепак ако мислиш дека Турските калаш градби се посоодветни за европска земја..догаш... има некој проблм..до вкусот или инаетот не знам.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Европјаните деновиве лудуваат по исламска архитектура сигурно. Или со постов сакаш да кажеш дека ние сме муслимани па треба да си го чуваме наследството од Турците од еден мост и многу хареми и бањи, или дека не треба да градиме ништо ново бидејќи ќе испаднело дека на енглезот му се правиме енглез. Што би направил ти еве на пример. Онака, чим власта не ја бива и не сваќа дека западот лудува по исламска архитектура до тој степен што ја забрануваат.
Ne rekov deka sme muslimani, ama deka treba da go cuvame nasledstvoto treba, oti e nase, del od istorijata na ova parce zemja. Vakva, onakva, ipak nase e, toa sme nie.
Ko prvo za pocetok e dovolno so skromni sredtsva vo sporedba so onie koi se planirani za izgradba na ovie novi gradbi, da se restavriraat i odrzuvaat onie istoriski gradbi koi gi imame, koi momentalno se celosno zapostaveni i opustoseni. A toa e ona sto nie go imame, a drugite koi doagjaat kaj nas na zijaret i se nadevame na nivnite pari, go nemaat.:toe:
Турците на кој им се дивиш ја имаат превземно анатолиската архитектура(стара македонска-балканска кука) а по малдотурската а нешто пред мешаат европски стилови додавајки нивни детали(домот во ресен) арапски кој пак се под влијание на израелските градители, европјаните пак цицаат од римјаните, римјаните од греците, греците од египјаните....иди најди го крајот кое чиее е..

сепак ако мислиш дека Турските калаш градби се посоодветни за европска земја..догаш... има некој проблм..до вкусот или инаетот не знам.
Ne im se divam jas na turcite. Mu se divam na Skopje, na ona vistinsko Skopje, na vistinskoto lice na Skopje, koe momentalno ( a ocigledno i vo idnina ) nekoj keles saka da go obezlici.
Kako i da e, kaj i da e krajot, ipak, toa e nase, toa go imame.
Ne mozes be ti na avstriecot da mu se catalis so katedrali, nit na germanecot so zamoci. Ili ke te smeta za lud, ili vo krajna mera slatko ke se iznasmee na nepotrebniot kompleks na inferiorsnost koj go manifestiras so nastojuvanjeto neuspesno i glupavo da go iskopiras. :toe:

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Некој градат Бурж Дубаи некој ќе се враќа во ренесанса па можеме барем модерни градби да градат немора бурџ дубаи али нешто интересно не да се враќаме во 15 век

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Ne im se divam jas na turcite. Mu se divam na Skopje, na ona vistinsko Skopje, na vistinskoto lice na Skopje, koe momentalno ( a ocigledno i vo idnina ) nekoj keles saka da go obezlici.
Kako i da e, kaj i da e krajot, ipak, toa e nase, toa go imame.
Ne mozes be ti na avstriecot da mu se catalis so katedrali, nit na germanecot so zamoci. Ili ke te smeta za lud, ili vo krajna mera slatko ke se iznasmee na nepotrebniot kompleks na inferiorsnost koj go manifestiras so nastojuvanjeto neuspesno i glupavo da go iskopiras. :toe:

на што ти му се дивиш на скопје како Скопјанец???? на МНТ, МТВ, факултетот стоковната или ГТЦ??? жити мене, или студентскиот можеби - Скопје е архитектонски екперимент што отишол по гаволите и тоа малце симпатија што ја имаш е поради тоа што ѓивееш тука...да си дојден одстрана ке речеш у кој курац социјалистичко коцкаст кошмар сум влетал...

ПОУБАВО е во планот отколку што е сега, СЕГА да го дадеме на реферндум и избори одма ке помине..И ТУКА Е ПРОБЛЕМОТ-ако ова се направи не наредни 4 туку 24 години власт за Црвените, за тоа е паниката.

да сме нормални се што е добро и убаво па и грдо КОГА СЕ ГРАДИ СЕ ПОДРЖУВА И ОХРАБРУВА, ако мене ме прашуваш и ДУИ и гаволот да го градат заедно, ако е корисно НЕ МИ СМЕТА.

се друго е А1 шлајмови...да се повторам, СДС да го градеше латас ке правеше Тв дебати а Миленко ке јуришаше со Архибригадата

Kajgana Shop

На врв Bottom