Многу е лошо кога луѓе кои мислат дека се паметни ќе пробаат тоа да го докажат. На темава има едно купче такви, кои на крајот ќе се сложат со се што кажал другиот откако пред тоа ќе успеат добро да го измалтретираат соговорникот со своето его.
На темата. Некаде прочитав, ”70% од популацијата се религиозни, дали тоа ги прави глупави?”. Мојот одговор е ДА. Луѓето всушност насекаде низ светот се многу прости. Затоа е многу лесно да се има Западен брег, Северна Кореа или американско општество. Исто така е лесно и да им се продаде една супер идеја за религиозност.
Зошто според мене луѓето се прости и религиозни? Затоа што уште како малечки повеќе сакаат да си играат во калта и не се учени да читаат и да се едуцираат. Ако ја прочитате библијата многу нагло ќе добиете религиозна определба, но ако веднаш потоа грабнете Космос на Карл Саган ќе дојдете на статус кво, на неутрална една линија. На крајот ќе го земете личното животно искуство и ќе размислите(ако сте читале пред тоа, ако сте играле во кал ќе дадете коментар од типот ”Не треба доказ, вербата е важна”), и ќе дојдете најверојатно до заклучок дека ете таму ”некаде” има ”нешто”. Вие викајте го Господ, јас и Гарфилд ќе го викаме Силата.
А имаше во првиот пост една реченица... ако сам не работиш, Господ нема да ти помогне. Па ако работам Господ нема потреба да ми помага нели, штосот е да ја покаже неговата ”голема” страна и да помогне кога нема сила да се сработи. :helou: