Сведоштва за постоење на Бог

• Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Toreador напиша:
Дали според вас тие што се верници се прост народ? Само поради тоа што веруваат во божество? Пак ќе прашам...дали милијардите луѓе кои веруваат во некаква виша сила се прости, глупави и тупи?

Може ја да се убацам иако прашањево не ми е наменето мене?

Ја не верувам у Библијата. Нити па у начинот на којшто Господ е претставен. Али, ја не исмејувам никого ради тоа што идат у црква и у која црква и све то. Мене ме исмејуваат и ми кажуваат дека сум збунета и што све не. Само Христијани со голема верба исмејуваат други и не одобруваат никаква друга мисла што не се поисодветува со нивната.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Jas veruvam, so veruvanjeto mnogu raboti mi se ostvarile, samo so veruvanje mozime da napravime cuda

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
short1 напиша:
Може ја да се убацам иако прашањево не ми е наменето мене?

Ја не верувам у Библијата. Нити па у начинот на којшто Господ е претставен. Али, ја не исмејувам никого ради тоа што идат у црква и у која црква и све то. Мене ме исмејуваат и ми кажуваат дека сум збунета и што све не. Само Христијани со голема верба исмејуваат други и не одобруваат никаква друга мисла што не се поисодветува со нивната.
Секако. Иако и јас себеси се сметам како христијанин, не се согласувам со поголем број од догмите и сваќањата на христијанството.

Факт. Христијанството и муслиманството ќе умрат за десетина години бидејќи ќе биде уништено од самите луѓе кои веруваат во него.

Но како и да е, мене никој не ми го успорува правото да верувам во Господ Бог. И јас сум бил честопати покажуван со прст, бидејќи мојот начин на верување не бил "христијански." You say unchristian. I say progressive.

"Свршаваат само што ќе ме погледнат"

...а плус имам опасна техника
Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
Toreador напиша:
Ми велиш нешо за маргинализација, идиотизам, погрешен избор. Со тоа што не правиш глупи дека сме оделе на црква...тоа те прави посебен? Подобар човек од останатите?

Не.

Каква сигурност имаш, каква гаранција, дека ти си во можност да се снајдеш во хаосот сам по себе? без никаква помош? алал ти вера.
Како прво не те правам јас глуп туку црквата и институциите. исто како Што тоа го правела и порано ме мрзи сеа да ти објаснувам Што правела црквата во Среден век ако знаеш Браво. Како второ не сакам да те навредам туку сакам да да ти покажам друга реалност која ќе направи да не се чуствуваш дека не си ништо посебно. Како трето и јас сум во истиот Хаос во кој си и ти и, сите ние, само не барам ред во него туку уживам во него зашто никој не ми дава правила дека треба да има некаков ред. Како.. заборавив више кое не ми беше постот упатен до тебе туку до друг и не мораш да изиграваш дрвен адвокат.

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Toreador напиша:
Тој што сака да го пронајде божественото ќе го најде. Атеисти, ве прашувам....повеќе од 70% од светската популација верува во нешто наптприродно или божествено. Дали мислите дека овие милијарди и милијарди луѓе живеат во лага?
Ако сакаат тие милијарда лугје да веруваат јас нема да бидам како црквата и да наметнувам атеистичко верување. Секој нека си верува во што сака.
А тоа дали живеаат во лага. Епа бате сам процени не треба јас да ти одговорам. Го знаеш моето мислење. Ако не го знаеш прочитај ми ги постовите.....

П.С:Во стариот век истите тие луѓе (мислам на христијанските верници) верувале дака постојат вештерки и ги палеле на клада.....Ова валјда ќе ти одговори на што све се спремни лугјето ако добро им се сервира некоја пропаганда,,,,,

Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
Blo0dY напиша:
Ако сакаат тие милијарда лугје да веруваат јас нема да бидам како црквата и да наметнувам атеистичко верување. Секој нека си верува во што сака.
А тоа дали живеаат во лага. Епа бате сам процени не треба јас да ти одговорам. Го знаеш моето мислење. Ако не го знаеш прочитај ми ги постовите.....

П.С:Во стариот век истите тие луѓе (мислам на христијанските верници) верувале дака постојат вештерки и ги палеле на клада.....Ова валјда ќе ти одговори на што све се спремни лугјето ако добро им се сервира некоја пропаганда,,,,,
Остај бе не само вештерки колку научници биле палени затоашто покажале дека постои друга реалност друга вистина, а да не збориме за тоа дека средниот век сите го сметаат за темен не само за историјата начовештвото туку и за филозофија, уметност, наука... ај ме мрзи на темава

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Blo0dY напиша:

A што те тера да мислиш дека и денес христијанските верници би направиле (барем слично) такво нешто?

Ти, ако си доволно паметен, нема да подлегнеш на таа пропаганда која ти е сервирана. Јас, лично, ја толерирам секоја религија, се додека истата не пропагира насилство или е некој чист нонсенс (како сатанизам на пример), па дури и атеизмот како атеизам (кој според мене е некаков начин на религија, единственото слично движење што не е религиозно е агностицизам (да?) што не верува во ништо) е ок за мене.

Но, палењето вештерки и крстоносни војни (ма аман више ко ќе се фатите за нив како слепи за стап!) немаат НИКАКВА врска со постоењето на Господ Бог.

TWEETY*** напиша:
Типичен арогантен пост, напишан од типичен псевдо-христијанин со типично размислување.

И троа мрза.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Toreador напиша:
Секако. Иако и јас себеси се сметам како христијанин, не се согласувам со поголем број од догмите и сваќањата на христијанството.

Факт. Христијанството и муслиманството ќе умрат за десетина години бидејќи ќе биде уништено од самите луѓе кои веруваат во него.

Но како и да е, мене никој не ми го успорува правото да верувам во Господ Бог. И јас сум бил честопати покажуван со прст, бидејќи мојот начин на верување не бил "христијански." You say unchristian. I say progressive.
Несогласување е нормално. Секој човек на овој свет има свое верување и не се слага со некои од другите верувања по планетава.

Христијанството и муслиманството не би требало да изумрат (иако мислам дека многу грешат у сфаќањето на Универзумот и се малтретираат со банални ствари као апстиненција од секс, телото е прљаво и го тражат Господ негде у небеса, у абстрактност уместо у себе и сегде околу себе), него институциите што ги поддржуваат треба да изумрат, да го остават народот на раат. Исус се борел против такви институции т.е. цркви, а ете што се десило 400 години после неговата смрт.

Уживај у циклусот на животот. Не се осудувај дека си грешен. Тоа е мое мото.

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Toreador напиша:
A што те тера да мислиш дека и денес христијанските верници би направиле (барем слично) такво нешто?

Ти, ако си доволно паметен, нема да подлегнеш на таа пропаганда која ти е сервирана. Јас, лично, ја толерирам секоја религија, се додека истата не пропагира насилство или е некој чист нонсенс (како сатанизам на пример), па дури и атеизмот како атеизам (кој според мене е некаков начин на религија, единственото слично движење што не е религиозно е агностицизам (да?) што не верува во ништо) е ок за мене.

Но, палењето вештерки и крстоносни војни (ма аман више ко ќе се фатите за нив како слепи за стап!) немаат НИКАКВА врска со постоењето на Господ Бог.
Јас само ти дадов пример дека истите тие лугје кои верувале во господ кој го пропагирала црквата верувале и во вештерки (тоа е апсурдот).

Атеизмот не е движење, не се собираме у цркви и не читаме литература за атеизам пошо цела наука тие еден вид литература за атеистите...Разликата помеѓу Атеист и Верник е тоа што Атеистот не верува во догми, не верува во нешто што е измислено, верува само во себе и тоа што тој може да го постигне, не му се потребни никакви лажни идоли за да се чуствува сигурен, не му треба бог за да му даде надеж коа се чуствува немоќен, итака натаму.... мислам не го пишуем ова првпут и досадно ми е сто пути исто нешто..... така да ќе застанам тука

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Многу е лошо кога луѓе кои мислат дека се паметни ќе пробаат тоа да го докажат. На темава има едно купче такви, кои на крајот ќе се сложат со се што кажал другиот откако пред тоа ќе успеат добро да го измалтретираат соговорникот со своето его.
На темата. Некаде прочитав, ”70% од популацијата се религиозни, дали тоа ги прави глупави?”. Мојот одговор е ДА. Луѓето всушност насекаде низ светот се многу прости. Затоа е многу лесно да се има Западен брег, Северна Кореа или американско општество. Исто така е лесно и да им се продаде една супер идеја за религиозност.
Зошто според мене луѓето се прости и религиозни? Затоа што уште како малечки повеќе сакаат да си играат во калта и не се учени да читаат и да се едуцираат. Ако ја прочитате библијата многу нагло ќе добиете религиозна определба, но ако веднаш потоа грабнете Космос на Карл Саган ќе дојдете на статус кво, на неутрална една линија. На крајот ќе го земете личното животно искуство и ќе размислите(ако сте читале пред тоа, ако сте играле во кал ќе дадете коментар од типот ”Не треба доказ, вербата е важна”), и ќе дојдете најверојатно до заклучок дека ете таму ”некаде” има ”нешто”. Вие викајте го Господ, јас и Гарфилд ќе го викаме Силата.
А имаше во првиот пост една реченица... ако сам не работиш, Господ нема да ти помогне. Па ако работам Господ нема потреба да ми помага нели, штосот е да ја покаже неговата ”голема” страна и да помогне кога нема сила да се сработи. :helou:

Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
Ај тие што веруваат во господ нека ми кажат кај е господ за гладните во Африка каје господ за сиромашните во Индија кај е господ за оние со пресечени глави во Ирак кај е господ за сите оние врз кои паѓаат бомби што умиораат од глад и болести каје е господ да ја спречи сета неправда во светот кај е господ?

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
I see dead people

They hear only what they want to hear.

Coridors напиша:
Ај тие што веруваат во господ нека ми кажат кај е господ за гладните во Африка каје господ за сиромашните во Индија кај е господ за оние со пресечени глави во Ирак кај е господ за сите оние врз кои паѓаат бомби што умиораат од глад и болести каје е господ да ја спречи сета неправда во светот кај е господ?
Не не, нив четвртата манифестација на Бог ги ништи (читај: Америка енд френдс)...

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Па добро и човекот во суштина е љубопитно суштество.
Да верува некој со пристап на Интернет дека има Сила (и луѓето со светлеќи дилдоа се нејзини прислужници) или дека тип со бротче и 5000 животни пловел на поплавената Земја во релативно блиско минато, е пардон, идиотски.

Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
Bada Bing! напиша:
Па добро и човекот во суштина е љубопитно суштество.
Да верува некој со пристап на Интернет дека има Сила (и луѓето со светлеќи дилдоа се нејзини прислужници) или дека тип со бротче и 5000 животни пловел на поплавената Земја во релативно блиско минато, е пардон, идиотски.
Ете право во целта

Kajgana Shop

На врв Bottom