Сведоштва за постоење на Бог

• Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување
Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Blo0dY напиша:
еве ти едно линкче за фактите за стигмата http://skepdic.com/stigmata.html
прочитај си и ќе видиш шо е тоа. Лудаци схо се ментално болни сами си нанесуваат рани, барем така се почнало.
Ima mnogu slucaı na stıgmata koı sovremenata medıcına ne moze da gı objasnı. DA ımalo ı luge koı samı sı predızvıkuvale ranı no ı mnogu drugı na koı samı ım se pojavıle

Bacillus gagous напиша:
Ако така гледаш, од тогаш до сега се преку милион луѓе зажиеваени по клиничка смрт, дали тоа значи дека докторите се господ?
Ne! Klınıckata smrt e nesto sosema porazlıcno. A dalı Gospod ıma vrska so nea ....... PRECENETE SAMI

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
muvla напиша:
Ima mnogu slucaı na stıgmata koı sovremenata medıcına ne moze da gı objasnı. DA ımalo ı luge koı samı sı predızvıkuvale ranı no ı mnogu drugı na koı samı ım se pojavıle
Ne! Klınıckata smrt e nesto sosema porazlıcno. A dalı Gospod ıma vrska so nea ....... PRECENETE SAMI
Ne e tocno deka nemoze da gi objasni samo sho ima lugje koj sakaat da veruvaat vo gluposti i toa e nama drugi objasnuvanje. Sekogash kje ima lugje koi nema da bidat zadovolni so odgovorot sto kje go dobijat. Kako sto jas ne sum zadovolen so odghovort deka Gospod e odgovoren za site nesta koi nemzeme da si gi objasnimie

I za kraj da procenivme deka gospodi nema nikakva vrska so kilinicka smrt i iskustvata koi proizleguvaat od nea........go podrzuvam odgovort na bacilius na toa prasanje

short1 напиша:
Некои луѓе веруваат дека со концентрација при молење и медитирање можно е сам на себе да си нанесеш такви рани. Кога се предложило дека е можно Исус да бил распнат на зглобовите од рацете уместо на дланките, луѓе почнале да се појавуваат и покажуваат рани на зглобовите
Da i toa e edno od objasnuvanjata za stigmata, samo vo staytijata sto ja navedov ima objasnuvanje kako se pocnalo i deka seto toa bilo samo golema prevara. Citav i edna statija deka duri i samata katolicka crkva ne ja priznava stigmatata kako nekoi bozestveno dozuvuvanje

"Свршаваат само што ќе ме погледнат"

...а плус имам опасна техника
Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
Според моето скромно познавање на законитостите за причинско-последичната условеност на светот можам да кажам само дека се држам до краен агностицизам. Ние сме само луѓе, ние не можеме да ја видиме силата на нужната поврзаност помеѓу некои две појави. Единствено што можеме да видиме е тоа дека помеѓу две појави секогаш има контигвититет, и временски приоритет, но никогаш не можеме да знаеме дали помеѓу две појави има некаква каузалност, детерминираност, е тоа не сме доволно моќни да го сознаеме.
пр. Петелот секогаш пее со изгревот на сонцето, и секогаш пее прво петелот па изгрева сонцето, но дали пеењето на петелот е причина а изгревот на сонцето последица? и уште ова Некој селанец и носел секое сабајле во точно време јадење на свињата. И така тоа се одвивало со години и свињата си помислима дека доаѓањето на газдата е причина а остацвањето на храна последица. Но што се случило еден ден. Дошол газдата и и го пресекол вратот на свињата.
Така бидејќи човекот е суштество кое има бесконечна потреба од сигурност на некои појави има потреба да им дава поврзаност. Но ние како што реков не можеме да сознаеме дали помеѓу две појави има поврзаност, исто и примерот со билијардските топки... така и настанало верувањето во магии и во многу други бесмислици и предрасуди и заблуди во кои паѓа нашиот ум поради неговата немоќ. Се се добива преку сетилата а сетилата лажата. Сонцето ни изгледа дека е колку една чинија но дали е стварно толкаво. Она что за мене е ладно за друг е топло, веслото во вода секогаш изгледа дека е прекршено но не е итн да не ги набројувам други безброј значи сетилатала лажат а се се добива преку нив а разумот може да паѓа само во заблуди. Значи не можеме да знаеме дали светот е детерминиран или ин. Тоа е секако погрдно за човекот кој има потреба од љубов, сигурност итн.. нотоа е тоа:toe: И ако постои некаков Бог кој е најдобар, најмудар, бесконешен... зашто тогаш дозволил да се лажам во сите тие работи, дали затоа што не е добар можеби е антибог или не е совршен и најмудар и не знаел да создаде подобар свет!!?? Ова се многу хард цор муабети ине би сакал да продолжам понатаму. И еве ај уште ова може сум го кажал ова на друго место всушност ѓе го цитирам Ниче - Како може да верувам дека постои Бог а притоа јас да не посакам да станам Бог!. Еве мала психолошка анализа на реченицава од моја страна. Имено секој од нас длабоко, потсвесно или свесно сака да биде најмудар, најсовршен, најдобар, итн. Но не е, па затоа дали значи сме му љубоморни на нашиот Бог можеби потсвесно и го мразиме, значи имаме амбиваленција према него. па како тогаш би можело да се зборува за некој морал кога ние сме неморални према нашиот Бог а па камоли према другите!!??? И тоа сите ние почнувајќи и од сите попови (да не кажам што мислам за нив) па и сите други. Но не велам дека ние треба да бидеме неморални и да... незнам што. Туку треба да бидеме морални само за наше добро зашто така ќе имаме посреќен живот. Што е мојот императив. Живот со желби, посакувања, крвавење убави и лоши работи итн тоа е животот, реалноста а сите вери се само еден огромен механизам на потиснување. нема некој друг свет над овој и да има ние не можеме да го осознаеме

Член од
18 февруари 2007
Мислења
69
Поени од реакции
2
браво браво, ова може потполно да ги смени мислењата на многу кои мислат дека се атеисти и кои не веруваат во постоењето на Господ бог, постов ми ги зацврсти столбовите на верувањата дека постои Господ бог.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Наташа ми опна една негатифо репутација дека сум рекол дека нема бог,
преку дотичниоф вгаќосан!

Да повториме и резимираме:

There is no God, even if there was one, he is dead, his usefulness is over, there is only the FORCE!

НЕКА БИДЕ СО ВАС! СИЛАТА ДЕ!

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
DAMAGE напиша:
браво браво, ова може потполно да ги смени мислењата на многу кои мислат дека се атеисти и кои не веруваат во постоењето на Господ бог, постов ми ги зацврсти столбовите на верувањата дека постои Господ бог.
За кој пост праиш моабет... За постот постиран пред тебе или за глупиот пост на трилобајт ????

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Јас би поставил тука едно прашање. КОЈ БОГ? Православниот, Муслиманскиот кој? Има виша сила ама не е бог

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
точкест напиша:
Јас би поставил тука едно прашање. КОЈ БОГ? Православниот, Муслиманскиот кој? Има виша сила ама не е бог

Eden e BOg :helou:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Blo0dY напиша:
За кој пост праиш моабет... За постот постиран пред тебе или за глупиот пост на трилобајт ????
Па наравно дека зборува за постот на trilobite(одличен пост) само шо на жалост може глупи луѓе глупо да го разберат:toe:А тој пост постиран погоре од Garfield е само кукање поради лоша репутација ништо поучно:helou:

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Garfield напиша:
There is no God, even if there was one, he is dead, his usefulness is over, there is only the FORCE!

НЕКА БИДЕ СО ВАС! СИЛАТА ДЕ!
You say "Your god sucks arse!"

I say

"All that Jedi-bullshit is just that. Corporate bullshit. A huge, steaming pile of crap, launched from George Lucas' filthy, aged ass."

I said it. There, ya happy? Wathca gonna do? Cast a chain of lighting at me? Erase my brain with your magical powers?

Тој што сака да го пронајде божественото ќе го најде. Атеисти, ве прашувам....повеќе од 70% од светската популација верува во нешто наптприродно или божествено. Дали мислите дека овие милијарди и милијарди луѓе живеат во лага?

"Свршаваат само што ќе ме погледнат"

...а плус имам опасна техника
Член од
17 февруари 2007
Мислења
102
Поени од реакции
1
:je:
TWEETY*** напиша:
Те жалам ќе ти кажам само дека монотеизмот е најлоШото неШто за кое можеш да се определиш, па ти како сакаш мисли си. И у суштина знам еден тон луѓе кои одат во црква и мислат дека веруваат во Бог, Господ а во суштина се пагани во душа И некои други што мислат дека разбрале многу работи во животот а всуШност нивниот мозок е толку измаргинализиран и едноставно не функционира доколку некој не му даде некакво правило според кое би размислувал и без тоа правило не би можел една реченица да склопи нема да може да постои ќе стане растение али тоа ти е. Нека им каже црквата :pop:или државата или некоја институција :bip: што треба да прават и тоа ќе го прават, немаат мозок и не можат да размислуваат самостојно и се едни маргинални суштества на кои треба некој друг да им каже што да прават.:kez: Ова се однесува на оние што мислат дека разбираат нешто и дека се паметни а глупавите како мене се алијанејтед само за тоа Што не им треба упаство за да се снајдам во хаосот туку размислувам со своја глава.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
TWEETY*** напиша:
Добро кажи ми кој е тој бог, има ли лице дај ми дефиниција за него. Или он е само фиктивна замисла за прост народ? Јас по природа сум материјалист и сакам да можам да ги видам, допрам почувствувам рабитите околу мене. ЗНАЧИ СПОРЕД МЕНЕ НЕМА БОГ

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Coridors напиша:
:je:
Те жалам ќе ти кажам само дека монотеизмот е најлоШото неШто за кое можеш да се определиш, па ти како сакаш мисли си. И у суштина знам еден тон луѓе кои одат во црква и мислат дека веруваат во Бог, Господ а во суштина се пагани во душа И некои други што мислат дека разбрале многу работи во животот а всуШност нивниот мозок е толку измаргинализиран и едноставно не функционира доколку некој не му даде некакво правило според кое би размислувал и без тоа правило не би можел една реченица да склопи нема да може да постои ќе стане растение али тоа ти е. Нека им каже црквата :pop:или државата или некоја институција :bip: што треба да прават и тоа ќе го прават, немаат мозок и не можат да размислуваат самостојно и се едни маргинални суштества на кои треба некој друг да им каже што да прават.:kez: Ова се однесува на оние што мислат дека разбираат нешто и дека се паметни а глупавите како мене се алијанејтед само за тоа Што не им треба упаство за да се снајдам во хаосот туку размислувам со своја глава.
Ми велиш нешо за маргинализација, идиотизам, погрешен избор. Со тоа што не правиш глупи дека сме оделе на црква...тоа те прави посебен? Подобар човек од останатите?

Не.

Каква сигурност имаш, каква гаранција, дека ти си во можност да се снајдеш во хаосот сам по себе? без никаква помош? алал ти вера.

точкест напиша:
Добро кажи ми кој е тој бог, има ли лице дај ми дефиниција за него. Или он е само фиктивна замисла за прост народ? Јас по природа сум материјалист и сакам да можам да ги видам, допрам почувствувам рабитите околу мене. ЗНАЧИ СПОРЕД МЕНЕ НЕМА БОГ
Дали според вас тие што се верници се прост народ? Само поради тоа што веруваат во божество? Пак ќе прашам...дали милијардите луѓе кои веруваат во некаква виша сила се прости, глупави и тупи?

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
na ateist da mu dokazuvas deka postoi bog e isto kako na daltonist da mu kazuvas koja e crvena a koja zelena boja

Kajgana Shop

На врв Bottom