Сведоштва за постоење на Бог

• Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување
Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Zasto namesto harmonijata ne postoi haosot. Ako postoi harmonija, togas mora da postoi i nekoj koj taa harmonija ja sozdal. Toj nekoj mozeme da go nareceme Bog, apsoluten duh, intiligibilna dimenzija i dr. Znaci postoi umna postavenost na univerzumot, a ne na slucajot, bidejki koga toj bi postoel, togas namesto harmonijata ke go imame haosot.
Постои и хаосот! Тие две работи се спротивни, а спротивносите не може да се разделат. Само што денес, кога ние живееме владее хармонијата, која не ја создал никој, туку таа настанала како резултат на хаосот кој првобитно владеел на Земјата (читај “детство“ на Земја). Како што тргнале работиве, можеби ние не, ама некое наше блиско потомство ќе го осети хаосот (глобално затоплување).

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ustvari nema dokaz, se e stvar na vera. no jasno e deka ako ima bog, samo edna vera e prava a drugite se vo zabluda, ili nema veze kako veruvas, vazno da si praveden.Ajnstajn ne veruval vo licnosen bog, tuku vo Spinozisticki panteisticki bog koj se ogleda vo ubavinata na celinata na kosmosot.Toa e fakt.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Za nevernik nisto ne e dokaz,Za vernik sve e dokaz.Edinstvenata razlika e so edniot znae za photoshop a drugiot ne.

Член од
12 јули 2008
Мислења
161
Поени од реакции
9
Za nevernik nisto ne e dokaz,Za vernik sve e dokaz.Edinstvenata razlika e so edniot znae za photoshop a drugiot ne.
Ti veruvaj do fanatiziranost i prifakaj ja kolku sakas konvencionalnata religiozna dogmatika, no ako ne pravis konkretno dobro i ne razvivas eticki pristap (kako sto asocirase Nihilist), nisto ne ti vredi veruvanjeto koga ke se soocis so Bozjiot sud.
Vo denesno vreme kako pleva rasnat fanatiziranite i radikalizirani vernici koi vo imeto i verbata vo nivniot Bog se podgotveni da ubivaat i unistuvaat nevini, deca i zeni.
No se postavuva prasanjeto vo ime na kakviot Bog toa go pravat.
Bogot na ljubovta, duhovnosta i somilosta sigurno ne prestojuva vo nivnite srca.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
abe so budala ne praam muabet nego cakijata.
Ne me svakaj pogreshno :) postot moj ne beshe odgovor na tvojot. Cisto beshe namenet za tie so stavaat sliki i videa kako se pojavuva gospod ili angeli ili nenzam ti so na na nebo ili kaj i da e.

Za temava iame identicno mislenje i se slagam so tebe vo potpolnost.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ti veruvaj do fanatiziranost i prifakaj ja kolku sakas konvencionalnata religiozna dogmatika, no ako ne pravis konkretno dobro i ne razvivas eticki pristap (kako sto asocirase Nihilist), nisto ne ti vredi veruvanjeto koga ke se soocis so Bozjiot sud.
Vo denesno vreme kako pleva rasnat fanatiziranite i radikalizirani vernici koi vo imeto i verbata vo nivniot Bog se podgotveni da ubivaat i unistuvaat nevini, deca i zeni.
No se postavuva prasanjeto vo ime na kakviot Bog toa go pravat.
Bogot na ljubovta, duhovnosta i somilosta sigurno ne prestojuva vo nivnite srca.
Se slagam i so tebe. Ali sosema pogreshno me procita. Ne sum vernik ali toa ne mi dava pravo da se ponasham ko idiot zaso "nema koj da me kazni"

[Vo vrska so boldiranoto]- Zatoa ne ja sakam religijata,lugeto mnogu cesto znaat da ja razberat pogreshno.

Kajgana Shop

На врв Bottom