Сведоштва за постоење на Бог

• Креатор на темата trilobite
  • Време на започнување
T

trilobite

Гостин
Bacillus gagous напиша:
Инаку сакам да те прашам дали се согласуваш дека религијата е еден вид на учење или еден вид филозофија на животот.
Се надевам дека имаш почит кон мене и моите размислувања исто како што и јас имам за твоите и не ги негирам туку само ги претставувам преку призмата низ која јас лично ги гледам работите.
А за молитвата ако е така како што ја дефинираш тогаш можам да ти кажам дека тоа што тој што ја кажува молитвата односно комуницира со господ би го поистоветувал (од психолошка гледан точка) со зборењето со самиот себе кое го има истиот ефект. Сега ти го кажувам ова бидејќи сум имал можност да се дружам со Кинечи кои немаат религија и немаат изградено мислење дали постои господ или не, можам да ти кажам дека ментално и интелектуално не се разликуваат од остантите верници, и религиозни луѓе.
Ако мислиш на Христијанството тогаш ќе ти кажам дека кога некој човек ќе стане Христијанин,он не открива филозофска идеја или пропозиција која треба да се свати со интелект,туку открива Личност која го преобразува и го менува неговото живот и севкупното размислување,поимање на светот и нештата околу него.
Тоа е она што ни еден поглед на свет не може да го понуди,било религиозен или секуларен.
И не се слагам дека има луѓе кои немаат било каква претстава за Бог или поглед на светот.Такви едноставни не постојат.Човекот(општо)
не е само Homo Sapiens,него е и Homo Religiosus од самото негово раѓање, само што неговата религиозност се изразува преку различни облици и верувања.
Тоа му доаѓа како некоја врста печат на Божјето стварање.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Трилобите и јас мислев секој има претстава што поимот господ и религија ама овие дојдени од кина во германија како постдипломци и учени луѓе се тоа паметни башка ама првпат кога ги прашав на која религија сте у стилом таоизамили будизам и они викаат: ралигија?.... а да знам што е тоа ми текна еден од цимерите ни е муслиман ама ние немаме религија.
Јас не сум нешто религиозен, башка сеуште не сум крстен, ама заради атер на традицијата и кумството што му го ветив на другар ми ќе се крстам.

T

trilobite

Гостин
Абе не е финтата само да се крстиш....тоа му доаѓа отпосле како послушност и добро поведение према Бога и како резултат на убедувањето и сериозноста во верата....

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
ова не е голем филозофски пост ова е ОГРОМЕН

K

Kiko

Гостин
Lajce напиша:
Интересно!

Али да докажуваш нешто шо постои малку е незгодно!
Па....Шо знам баш заради тоа што има луѓе што велат дека нема Бог ,Е потребно да се докажува. Не дека од нив зависи бок(како да нему му дошло до нивното признавање) туку за нивно добро, практично оние кои не го признаваат Бог се веќе мртви.
Тој Чека за да можеби некој од нив еднаш во животот ќе ги погледне фактите и ќе сфати дека таму некаде има некој кој се грижи за него, е заинтересиран како поединец и му мисли најдобро(што вклучува запознавање на творецот).

Исус кажал Татко наш кој си на небото да се свети Името Твое.
Јасно ова ја покажува потребата дека најпрво треба да биде посветено односно исчистено од лаги(на нашки) неговото име.

Трилчо .....повторно....одличен пост

PuMbA

BUCENCE
Член од
22 февруари 2006
Мислења
1.064
Поени од реакции
2
абе ајде леле колку не верувам во господ ама нема причина зашто да верувам тоа се само некои неопишливи работи што се мн прости што не би ме натерале да поверувам во нешто таково

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
trilobite напиша:
Да се тврди на пример дека целиот материјален свет постои без да имало прапричина,онака случајно, е како да се тврди дека, пример,
100 фотокопии на некој документ можеле да настанат без да постои оригинал!
Уште 1 пример:Вагонот кај еден воз се движи затоа што го влече претходниот вагон,итн, но на крајот уствари локомотивата е таа што е причина за движењето на сите вагони и смо таа ја има движечката енергија кај себе.
Јасно е дека и бесконечна низа на контингентни творби не може да ја одигра улогата на првична причина за нејзиното постоење,а таа прапричина да не биде контингентна.
Такво својство по дефиниција моѓе да има само вечниот,непроменливиот и самобитен Бог.
Еве и јас да се приклучам на на темава.

Вака, Убаво од тебе што си седнал и си напишал „доказ“ за постоењето на господ. Само ќе беше мн добро да не е толку полн со бесмислени глупости.
Причините за постоењето на материјата и енергијата кои се двете основни градителни нешта на овој универзум, се далеку посложени од нашиот степен на евеулираност за да можеме воопшто да ги сватиме. Можеби еден ден ќе ја дознаеме тајната на универзумот, а можеби и не, но тоа не значи дека треба да се откажеме од нашето трагање по вистината и да си дадеме еден просто одговор кој би ги задоволил сите наши љубопитности („Господ е причина за постоењето на универзумот“.
Бог го создал светот. ако веќе тргнуваш од тоа што од што е создадено и дека крајот на нештата е бог тогаш твојата логика има една голема мана а тоа е следственост до крај.
Ако крајот и почетокот на сите нешта е бог јас би те прашал кој го создал господ, некој поголем господ од него кој бил создаден од уште поголем господ од него....итн.
Ако неможеш да дадеш одговор на нешто тоа не значи дека треба да измислуваш одговори (Господ е креатор на се) кој ти одговараат на твојот примитивен ум, ова не е навреда кон тебе, сметам дека сите лугје во денешно време суште поседуваат примитивен ум кој не е способен да ги осознае сите тајни на универзумот, но тоа не значи дека еден ден нема да евоулираме до оној стадиум кога ќе можеме да ги најдеме одговорите на сите прашања, секако ако не се уништиме до тогаш.
Ќе ти дадам само еден прост пример. Во текот на нашата еволуција примитивниот човек наишол на феномен кој неможел да си го објасни. Гром паднал од небото и запалил едно дрво. Таквиот феномен кој денеска пртставува секојдневна појава на која не и придаваме никакво значење, во тоа време била сватена како дела на некое Семоќно суштество на кое му дале име и тој станал нивниот бог на Оганот или незнам на што. Значи лугјето во тоа време со нивниот степен на еволутивен стадиум неможеле да го сватат концептот на наелктрисања, т.е процесот со кој се создаваат громотвите и тоа го сметале за божја работа. Мн подоцна кога лугјете сеуште неможеле да си ги обаснат овие работи дошло христијанството и го земало ова паганско верување и му дало христијанска конотација т.е измислиле лик, кај нас се вика Св Илија кој ја имал таа моќ да создава громови секогаш кога не е задоволен од однесувањето на верниците.
Денеска сите добро знаеме како настануваат громовите и прикаската од христијанството дека громовите настануваат кога св Илија иде со кочиите по небото изгледа смешна. Така еден ден ние ќе напреднеме до тој стадиум кога сите тие ствари кои си ги навел како факти за постоењето на господ ќе можеме да ги обасниме и идеата дека заслугите за нивното постоење се препишуваат на господ ќе изгледааат смешни.
(продолжува)

DiaMond

...*SyLar*...
Член од
28 јануари 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
pred se ubav post ali neznam sto da veruvam ali zasega sum svoj interesen ke bide ovoj razgovor ke cekame do kraj da ide ova pozdrav do site

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
trilobite напиша:
Ma офкорс;).И му посакувам што побргу да ни доеволуира за сеопшто добро.Да речеме во карфиол!
Не ти го разбирам постов, треба да се заебаваме на темева или да сериозно да полемизираме.
Ја во ниеден момонет не ги исмејав сите глупости што си ги напишал во бескрајно долгиот пост.
А ако лугјето еволуираат во карфиоли тогаш спорд догмата кој ти ја застапуваш тога твојот бог е исто така карфиол само мн поголем посо нели лугјето се создадени по негова лика и прилика

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Пожелно е помалку да се коментира должината на нечиј пост, а повеќе содржината на истиот. Исто така, за да се даде оценка на постот - и само тоа, постои системот за репутација.

Фала.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
По мое мислење, никогаш не може да се докаже дека Господ постои или не. Тие што веруваат во еволуцијата (ја сум една од нив) секогаш ќе најдат нови докази за развитокот на животот. Тие што веруваат во Божествена Креација секогаш ќе го негираат тоа. Ја сум слушнала и луѓе како кажуваат дека Ѓаволот ги расфрлал фосилите за да не збуни и да не натера да тргнеме по погрешен пат (мајко мила :lud:)

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Трилчо добар пост... т.е. серија од постови, но не гледам причина за да биде напишано....
И да постои и да не постои Бог - не сака да се докаже неговото постоење!

Како што е напишано во Водич низ галаксијата за автостопери:
„Одбивам да докажам дека постојам” рече Господ. „Доказот го порекнува верувањето, а без верба јас сум никој и ништо”

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Димитар напиша:
Како што е напишано во Водич низ галаксијата за автостопери:
„Одбивам да докажам дека постојам” рече Господ. „Доказот го порекнува верувањето, а без верба јас сум никој и ништо”
Патријахални Богови се абстрактни, затоа што како ќе се разбере дека машко го родило овој свет, кога машки немаат ни матка, нити па исто чувство накај децата свои како мајка. Во матријахално време, Божицата била сегде околу луѓето, не само на небото - него и на земјата и под земјата. Опиплива е затоа што она има утроба за негување нов живот и она како секоја друга мајка наградува и казнува - али не до тој степен како Бог што ги казнил Ева и Адам.

Да речеме Ева и Адам имале интелект како 7 годишни деца кога Бог ги створил. Не знаеле многу, туку само она што им било кажано. Човечка природа е да бидеш љубопитлив (И Бог тоа мора да го знаел, затоа што нели - он не створил). Замисли си мајката пече колачиња и кога биле готови ги ставила на маса да се оладат и и м рекла на децата свои да не ги пипкаат затоа што тоа за гостите. Деца како деца, знаеш што ќе направат, зеле едно колаче од љубопитност. Е, сега како родител, што ќе направиш? Ќе си го проколнеш децата до смрт? Ќе ги истераш од дома, кога знаеш дека сеуште не знаат да се чуваат сами себе? Ќе си ги проколнеш и внуците и цело свое потомство само затоа што изеле едно колаче? Ама ајде, тоа е превише сурово

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Не сум ни јас некој огромен верник. Почитувам религии, да но повеќе верувам во опипливото...

Но! мора да признаеме, постојат многу работи кои сеуште не ни се јасни! Моментално најдоброто што можеме да си го понудиме е Бог! Во минатото луѓето не знаеле што е тоа молња, и го поврзувале со „Бог се лути”. Денес го поврзуваме со електрично празнење!

Работите кои ги кажува trilobite, денес не можеме да ги поврзиме со ништо што нуди науката. Како од ништо - да настане нешто! сега тоа ни е wooow. Но по ххх години, не ние, но нашите потомци, ќе велат колку биле назад луѓето во 21-ви век :)

Интересно ми беше како Стар Трек го има тоа објаснато... Како една раса (вечна) го посадила семето на животот на многу планети низ цел универзум. Во зависност од условите, така се развивале суштествата на секоја од тие планети... сега, кој е Бог?

Или Батлстар галактика... таму преку цел филм се расправа за боговите... кои на 13 планети ги населиле луѓето. Мислам интересни фил(м)озифии, концепти...

Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
trilobite напиша:
А,што да се прави...се е минливо...Дури и доживотната робија.

Ја по твојата логика идев,ко што кажа,обратно.Нели,нашата слика што ја
проектираме и идеализираме во умот за она што не го сваќаме а е природна појава.Жалам ако се препозна во постот.
Ќе мораш да се потрудиш малце попрепизно да одогвараш на постови, Јас само реплицирав на твојата тешка глупост за карфиолите која ја лупна и после ти текна шо си направил и си го избриша постот.
Ако мислиш да отвараш ваква тема тогаш придржувај се на нивото на кое што си ја започнал темата, чисто филозофски поткрепено со „докази“ ако тоа што ти го имаш изнесено може да се нарече доказ во било која научна смисла.

Kajgana Shop

На врв Bottom